Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
  • Alles
  • Young - 193 Reviews
  • Snow - 73 Reviews
  • Surf - 239 Reviews
  • Kite - 22 Reviews
  • Family - 75 Reviews
  • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
  • Meest behulpzaam
  • Meeste sterren
  • Minste sterren
  • Nieuwste review
  • Oudste review
Bekijk 0 reviews

Zo kies je duurzame surf wax en zonnebrand

Surf zonnebrand, duurzaamheid surf wax
  • Leestijd: 3 minuten

Voordat je het water in gaat is het belangrijk om je in te smeren met een laagje surf zonnebrand om je huid te beschermen. Daarnaast breng je waarschijnlijk een laag surf wax aan op je surfboard. Heb je ooit nagedacht over de impact van surf wax en zonnebrandcrème op het milieu of je huid? Gelukkig zijn er een hoop duurzame alternatieven, zodat je het rif niet beschadigt. Hier vind je alle informatie op een rij.

Hoe hebben zonnebrandcrème en surf wax invloed op ons ecosysteem?

Surf wax wordt gemaakt van paraffine, een bijproduct van de verwerking van aardolie. Tijdens het bleekproces komen dioxines vrij. Om de juiste textuur te krijgen worden andere kankerverwekkende producten toegevoegd. Deze zijn niet alleen slecht zijn voor je huid, maar verstoren ook het ecosysteem in de oceaan.

Reguliere zonnebrandcrèmes zijn vaak niet veel beter voor het milieu. 63 procent van de ingrediënten in gebruikelijke zonnebrandcrèmes zijn slecht voor mens en natuur. Wanneer je je insmeert met zonnebrandcrème en vervolgens een frisse duik neemt in zee, laat een groot deel los. Je neemt daardoor chemicaliën als oxybenzon en octinoxaat mee het water in en deze stoffen worden opgenomen door koralen. Het bestanddeel kan de voortplanting en groeicyclus van het koraal verstoren en uiteindelijk tot koraalbleking leiden. Tien procent van koraalriffen wereldwijd wordt momenteel bedreigd door verbleking door zonnebrandmiddelen. Om die reden is de verkoop van zonnebrandcrème vol met chemische UV-filters al verboden in landen als Bonaire, Hawaï en Palau. De verbleking wordt overigens niet alleen veroorzaakt door zonnebrandcrème de opwarming van de aarde en de gigantische hoeveelheid plastic in de zee spelen hier uiteraard ook een rol in.

Hoe bescherm je jouw huid tegen zonnebrand op een eco friendly way?

Tot op de dag van vandaag, kunnen fabrikanten ingrediënten gebruiken waarvan bewezen is dat ze gevaarlijk zijn voor de natuur en de mens, en het is allemaal volkomen legaal. Gek, toch? Maar niet smeren is geen optie. Gelukkig zijn er veiligere alternatieven voor mens en koraal omdat ze geen schadelijke stoffen bevatten. Op al onze surfcamps verkopen wij daarom Suntribe, 100 procent vrij van synthetische chemicaliën en twijfelachtige ingrediënten met een UV-filter op basis van mineralen. Allemaal natural en safe! Een aantal andere duurzame merken zijn NAIF, Jeewin, Sunbum en Seventy One.

Wil je checken of jouw favoriete merk zonnebrandmelk oké is? Check dan de ingrediëntenlijst op bestanddelen. Dingen die je in ieder geval niet in je surf zonnebrand wilt hebben zijn oxybenzone, maar ook octocrylene, octylmethoxycinnamate, avobenzone en benzophenone. Ingrediënten waarvan je juist wel blij van mag worden zijn inkoxide (voorkeur voor non-nano), titaniumdioxide, tinosorb. Wil je zo min mogelijk zonnebrandcrème gebruiken? Draag dan een katoenen T-shirtje tijdens de warmste uren van de dag.

Misschien zijn de volgende blogs ook iets voor jou:
Surfing 101: Beginnen met surfen doe je zo
Sufren op het strand: Dit zijn de spots in Nederland

Kies duurzaam!

Welke alternatieven zijn er voor surf wax?

Sinds de introductie in 1935 is wax niet meer weg te denken uit de surf scene. De eerste wax was gemaakt van paraffine. Het probleem met paraffine is dat het een bijproduct is van aardolie. Dit betekent dat om paraffine te maken, je eerst aardolie moet verwerken. En we weten hoe milieu vernietigend aardolie verwerkingstechnologieën zijn.

Als reactie op de groeiende beweging voor meer verantwoord surfen, zijn er gelukkig veel merken die biologische en meer milieuvriendelijkere wax verkopen. Deze bedrijven vermijden het gebruik van op petrochemische producten gebaseerde producten. Ook gebruiken ze geen synthetische toevoegingen voor kleur en geur.

Vaak worden ze aangeduid als veganistische wax, eco-friendly of biologische wax. En worden ze onderschreven door eco-organisaties zoals PETA  (People for the Treatment of Ethical Animals). Zowel in de zomer als in de winter gebruiken wij eco-vriendelijke wax die biologisch afbreekbaar is. Een aantal duurzame merken zijn Bubble Gum Machado Organik, Matunas, Sticky Bumps en Green fix.

Als je wax helemaal wil vermijden dan zijn traction pads een ander alternatief. Mocht je helemaal milieubewust zijn, dan zijn deze pads uit kurk misschien iets voor jou. Het grote voordeel van de pads is dat het niet zo vaak vervangen hoeft te worden als wax, het smelt niet en er plakt geen zand op. Het is meestal wel ietsje minder sticky is als wax.

Do it yourself surf wax

Wist je dat het ook mogelijk is om met een paar simpele organische ingrediënten te eigen wax te maken? Zoals met bijenwas of kokosolie? Check dit recept! Als surfers moeten we er alles aan doen om onze negatieve impact op de plaatsen die we bezoeken te verminderen. Check onze surfcamps en wees je bewust dat jij jouw footprint met een paar kleine aanpassingen kunt verkleinen tijdens je surftrip.

Onze surfreizen