Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
  • Alles
  • Young - 193 Reviews
  • Snow - 67 Reviews
  • Surf - 239 Reviews
  • Kite - 22 Reviews
  • Family - 75 Reviews
  • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
  • Meest behulpzaam
  • Meeste sterren
  • Minste sterren
  • Nieuwste review
  • Oudste review
Bekijk 0 reviews

Je eerste wetsuit: waar moet je op letten?

Met deze tips weet jij waar je op moet letten bij het kopen van het juiste wetsuit.

srface
  • Leestijd: 4 minuten

Opeens weet je het! Je gaat een wetsuit kopen voor jouw surfcamp. Maar waar moet je op te letten als je wetsuit wilt kopen. Op veel plekken is ‘ie essentieel als je gaat surfen. Het pak zorgt ervoor dat je lichaam niet te veel afkoelt in het water, waardoor je extra lang in het water kunt liggen. Maar wie al eens gegoogeld heeft weet; er zijn talloze opties als het om een wetsuit aanschaffen gaat. Waar moet je dan allemaal op letten? Een aantal tips om je op weg te helpen.

1/ Kies de juiste maat wetsuit

Ieder merk heeft een andere pasvorm, het is daarom belangrijk een aantal wetsuits te passen om erachter te komen welk merk het beste bij jou past. Veel merken werken met gangbare maten zoals S, M, L en XL, of voor de vrouwen 4, 6, 8, 10 en 12. Toch kan het zo zijn dat je net een lichaamsbouw hebt die net niet helemaal overeenkomt met één van deze maten. Ben jij bijvoorbeeld lang en dun, dan zou je bijvoorbeeld een L qua lengte moeten hebben, maar een M qua breedte. Daarvoor zijn tussenmaten bedacht, in dit geval de MT (Medium Tall), dit wetsuit heeft de afmetingen van een medium wetsuit qua breedte, maar heeft wel de lengte van een L-wetsuit.

Wanneer zit een wetsuit dan goed?
Een wetsuit zit goed als deze overal goed aansluit. Het is niet de bedoeling dat er water je pak in kan stromen. Een wetsuit hoort vrij strak te zitten als ‘ie droog is, maar het moet je niet belemmeren in je bewegingen. Dus waar moet je dan op letten? Wij raden je aan om altijd even wat bewegingen te doen die vergelijkbaar zijn met de bewegingen die je in het water gaat maken. Als je in de winkel al voelt dat het niet fijn aanvoelt, dan gaat het zeker niet fijn zijn als je er twee uur lang mee in het water ligt. Heb je wel de juiste maat, maar voelt het allemaal toch niet prettig? Probeer dan eens een ander merk, soms is de pasvorm per merk nét even anders.

2/ Kies een geschikte dikte voor het wetsuit

Als je erachter bent welke maat je moet hebben, is het ook nog van belang om de juiste dikte te bepalen. Ieder wetsuit heeft een bepaalde dikte van het neopreen, dit staat meestal in millimeters aangegeven op een van de mouwen (soms aan de binnenzijde van de mouw). Bij het bepalen van de dikte van je wetsuit moet je je altijd afvragen waar en wanneer je het wetsuit gaat gebruiken.

Surf je alleen in de zomermaanden in Frankrijk, Spanje of Portugal? Dan heb je genoeg aan een 3/2mm wetsuit. Er zullen zeker dagen zijn waarop je een minder dik wetsuit kan gebruiken, maar om het meeste uit je wetsuit te halen wil je een dikte kiezen die je in bijna alle gevallen kan gebruiken. Surf je voornamelijk in Nederland, dan is het aan te raden om een iets dikker wetsuit aan te schaffen. Er zijn zeker dagen in Nederland waarop je in een 3/2mm kan surfen, maar met een 4/3mm kan je in principe vanaf het begin van de zomer tot in oktober blijven surfen.

Mocht je de smaak echt goed te pakken hebben en je surfseizoen in Nederland iets willen verlengen, kan je ervoor kiezen om schoentjes, handschoentjes en eventueel een cap te kopen. Als het kouder wordt beginnen de meeste surfers eerst met het dragen van schoentjes, wordt het nog kouder dan gaan zij over op handschoentjes en vervolgens kan je ook nog een cap dragen. Zelfs in een 4/3mm houd je het met deze extra accessoires nog wel even vol als het echt wat kouder begint te worden. Wil je het hele jaar door blijven surfen in Nederland? Dan raden wij aan om een tweede wetsuit te kopen naast je 4/3mm wetsuit. Een echt winterwetsuit van 5/4mm of zelfs 6/5mm met cap geven je de warmte die je nodig hebt om de kou te trotseren in het midden van de winter! Daarnaast heb je dan natuurlijk ook schoentjes en handschoentjes nodig.

Ga je naar een tropisch klimaat, zoals in Bali of Sri Lanka? Dan heb je helemaal geen wetsuit nodig! We zouden in dit geval wel aanraden om na te denken over beschermende kleding tegen de zon. Alle grote merken bieden shirts aan met SPF 50-bescherming erin. Daarnaast kan het dragen van een surfhoedje je goed beschermen tegen het verbranden.

3/ Tot slot: het design van de wetsuit

Voordat je bedenkt: ‘ik ga een wetsuit kopen’, moet je wel weten wat voor design je wilt. Er worden verschillende materialen gebruikt voor wetsuits. Neopreen is het meest gebruikte materiaal, maar er komen ook steeds nieuwe materialen op de markt. De factoren waar je naar kan kijken zijn: flexibiliteit, warmteretentie, duurzaamheid en de prijs. Wij zijn zelf bijvoorbeeld fan van de wetsuits van het merk SRFACE, omdat zij relatief duurzame wetsuits van goede kwaliteit aanbieden, tegen een betaalbare prijs. Daarnaast hebben ze wetsuits in alle vormen en diktes, voor iedere soort surfer in elke soort weersomstandigheden.

Als je de juiste maat, dikte en het materiaal van je wetsuit hebt bepaald, kan je tot slot nog verder kijken naar de speciale features. Een belangrijk punt om rekening mee te houden is de rits van het wetsuit. Sommige wetsuits hebben een rits op rug, anderen op de borst en er zijn zelfs wetsuits zonder rits. We zetten ze hieronder even op een rijtje:

Backzip
Wanneer de rits op de rug zit noemen we dit een backzip. De backzip is eigenlijk het meest simpele en vaak ook het goedkoopste systeem van de drie. Wanneer een wetsuit een backzip heeft, stap je relatief makkelijk in en uit je wetsuit. Een nadeel van een wetsuit met een backzip is dat deze soms wat minder flexibel is dan een wetsuit met een frontzip.

Frontzip
Bij een frontzip stap je van boven af in je wetsuit om aan het eind een flap over je hoofd te trekken en deze vast te ritsen aan de rest van je wetsuit. Dit kan soms iets meer gedoe zijn dan bij het aantrekken van een wetsuit met backzip, maar heeft als voordeel dat de gehele rug van neopreen is en dat je daardoor meer flexibiliteit hebt en er minder water in je pak komt – wat betekent dat deze over het algemeen iets warmer is.

Zipless
Een zipless wetsuit werkt eigenlijk precies hetzelfde als een frontzip, alleen heeft dit wetsuit helemaal geen rits. Vaak heeft het wetsuit een elastiek wat over de linkerschouder loopt wat strakker getrokken kan worden waardoor er geen water in het wetsuit komt. De zipless wetsuits zijn vaak het duurste van de drie, omdat deze het meeste comfort biedt tijdens het surfen.

Hopelijk heb jij nu een antwoord op de vraag: ‘Waar moet ik op letten bij het kopen van een wetsuit’. Succes met het uitzoeken van je nieuwe wetsuit!

Bekijk al onze surfreizen