Welcome to Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
 • Alles
 • Young - 165 Reviews
 • Snow - 24 Reviews
 • Surf - 109 Reviews
 • Family - 57 Reviews
 • Groups - 9 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
 • Meest behulpzaam
 • Meeste sterren
 • Minste sterren
 • Nieuwste review
 • Oudste review
Bekijk 0 reviews

Een leash kopen: hier moet je op letten

Wil jij een eigen leash kopen? Check dan eerst deze tips.

 • Leestijd: 2 minuten

Als je een leash gaat kopen voor je (nieuwe) surfboard, moet je op een aantal dingen letten. Hoe lang moet de leash die je gaat kopen bijvoorbeeld zijn? En van welk materiaal? We zetten hieronder een aantal belangrijke tips op een rij. Meer advies nodig? Je kunt altijd een mailtje sturen naar surf@ripstar.nl, ons team helpt je graag. 

1/ De lengte van de leash

De belangrijkste vraag bij de aanschaf van de leash: hoe lang moet ‘ie nou eigenlijk zijn? Het is vrij simpel, je neemt een leash die even lang is als jouw surfboard. Heb jij een 7’0 surfboard, dan koop je dus ook een leash van 7 ft. Leashes zijn vaak te krijgen in de volgende maten: 6’0 / 7’0 / 8’0 / 9’0 / 10’0 feet.

Heb je bijvoorbeeld een 7’6 surfboard, dan zit je precies tussen twee maten in. Wat doe je dan? Kies altijd voor een iets langere leash. In dit geval zou je dan een 8’0 feet leash aanschaffen. Je wil namelijk nooit dat je leash korter is dan je board; het surfboard kan dan sneller terugschieten, wat de kans vergroot dat je geraakt wordt door je eigen surfboard.

Let wel op: het is ook niet de bedoeling om een véél te lange leash te kopen. Dit maakt de cirkel om jou heen als je valt namelijk groot, waardoor je sneller mensen kan raken met jouw surfboard wanneer je valt. De conclusie; stem je leash dus zo goed mogelijk af op het surfboard dat je hebt, don’t mix and match!

2/ De dikte van de leash

De dikte van je leash hangt af van de soort golven die je surft. Surf je hoge golven, dan wil je een leash die extra dik en sterk is, zodat deze niet zomaar snapt (breekt). Voor de meeste surfers geldt echter dat een ‘regular leash’ de beste keuze is, deze is sterk genoeg voor bijna alle condities waar je in surft. Tegenwoordig zijn er ook ‘competition leashes’ op de markt, deze leashes zijn nog weer dunner dan de ‘gewone’ leashes. Deze leashes veroorzaken minder drag in het water, waardoor je nog sneller kan peddelen en surfen. Deze leashes zijn wel weer minder sterk dan de ‘regular leash’.

3/ Het materiaal

Als je de lengte en dikte bepaald hebt, heb je als het goed is nog maar keuze uit een paar leashes bij jouw lokale surfschool. Het laatste waar je nu nog rekening mee kunt houden is het materiaal waarvan de leash gemaakt is. Naast de ‘gewone’ leashes kan je tegenwoordig bijvoorbeeld ook geregeld kiezen voor leashes van gerecycled plastic, die zeker niet onder doen van de standaard leashes die op de markt zijn.

4/ De prijs

Dan tot slot, niet geheel onbelangrijk; de prijsklasse. De goedkoopste leashes vind je bij de Decathlon (al vanaf € 20), die recreatief surfmateriaal aanbiedt via het merk Olaian. Deze zijn prima geschikt voor de recreatieve surfer. Als je voor wat professionele surfleash wil gaan, kom je al snel bij surfmerken als FCS, Creatures, Ocean & Earth of Dakine terecht. Deze leashes vind je online of in de lokale surfscholen en shops langs de Nederlandse kust. Zoals Hart Beach.

Veel surfplezier!

Bekijk al onze surfreizen