Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
  • Alles
  • Young - 193 Reviews
  • Snow - 73 Reviews
  • Surf - 239 Reviews
  • Kite - 22 Reviews
  • Family - 75 Reviews
  • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
  • Meest behulpzaam
  • Meeste sterren
  • Minste sterren
  • Nieuwste review
  • Oudste review
Bekijk 0 reviews

Zo selecteer je de beste ski- of snowboard outfit

Tips voor de beste ski outfits voor alle weersomstandigheden.

ski outfit
  • Leestijd 5 minuten 

Iedere winter is het weer zover, je duikt je klerenkast in en gaat opzoek naar alle wintersportspullen. Jassen, mutsen, broeken, brillen en ga zo maar door. En ieder jaar vraag je jezelf weer af; is het nog mooi, pas ik het nog, is het nog waterdicht, of moet ik iets nieuws kopen? Deze vragen stelt iedere Nederlander zich die op wintersport gaat. Wij helpen je daarom graag met een paar handige tips om je beste ski- of snowboard outfit compleet te krijgen. Want met boarden of skiën is er één belangrijke factor waar je rekening mee moet houden op de piste: het weer! 

1/ First layer counts!

Het maakt niet uit wat voor weer het is, de eerste laag kleding is het belangrijkst! Als je baselayer niet goed is, dan heb je het of te koud, óf te warm. Baselayers zijn gemaakt van verschillende materialen, maar je zal in de meeste gevallen zien dat er veel soorten wol in voor komen. Denk aan merino wol, of polyster baselayers. De Ortovox 185 long sleeve  is een goed voorbeeld van een merinowol baselayer en de Brunotti Phesant is een goed voorbeeld van een polyster baselayer. Een merino baselayer heeft een hoog ademvermogende capaciteit en een polyster baselayer is over het algemeen wat dikker.

2/ Zon op wintersport

De meeste mensen dromen er al van voordat ze op vakantie gaan; de mooie blauwe lucht met strak geprepareerde pistes. Als het zonnig is, betekent dat ook dat het vaak warmer aanvoelt dan is aangegeven. s ‘Ochtends is het nog fris, maar daarna wordt het al snel warmer. Op zulke dagen draag je het liefst laagjes, of een combinatie van een puffer en softshell. Door verschillende lagen aan te trekken, die niet allemaal superdik zijn, kan je je al snel aanpassen aan de veranderende temperatuur. Een combinatiejas werkt het beste. Dit betekent dat de core van je lichaam het warmst is, maar de rest van je lichaam een minder dikke laag aan heeft. Een voorbeeld daarvan is de Brunotti Vail jacket voor heren. De softshell op de mouwen zorgt voor de bewegingsvrijheid en de waterdichtheid, terwijl de puffer de jas lekker warm maakt. Deze jas is daarnaast gemaakt van gerecycled polyester.

Nog een beginner? Leer nu snowboarden met Ripstar!

3/ Bewolkt en mist in de bergen

Op veel dagen zal er wat bewolking in de lucht hangen, soms gaat dit gepaard met mist. Wat je vaak zult zien in grote dalen, is dat het in de ochtend mistig kan zijn, en dat de mist langzaam wegtrekt en dat de bewolking overblijft. Door de bewolking en mist blijft de koudere lucht in het dal hangen. Deze dagen zullen kouder aanvoelen. Tip, doe dan een lekkere warme, puffy jas aan. Deze jassen zijn gemaakt voor koudere dagen door de dikke voering. De Brunotti Makula jacket voor dames is bijvoorbeeld een heerlijk warme puffer jas die zowel op de piste als op straat kan worden gedragen.

Naast een goede kledingkeuze zal het zicht ook minder zijn. Een goed paar goggles met verwisselbare lenzen is hierdoor niet weg te denken. Je ziet tijdens een bewolkte dag minder diepte, en als de zon er toch nog doorheen komt dan is het handig dat je snel je lenzen van verwisselen zodat de zon geen pijn aan je ogen doet. Een tip: de Brunotti Optica Goggle: Deze heeft verwisselbare lenzen. Voor bewolkt weer gebruik je een lichtere lens (normaal geel of oranje) en voor zonnig weer gebruik je een spiegellens.

Iets echt unieks beleven met Ripstar? Meld je nu aan om te slapen boven een gletsjer!

4/ Regen in het dal

Het kan soms zo zijn dat het boven vriespunt is in de winter, waardoor er wel eens wat regen valt. Vaak regent het dan in het dal, maar sneeuwt het bovenop de berg (bonus!). Mocht het regenen, dan is een goede waterdichte jas super belangrijk! Vaak zijn softshells het beste om aan te trekken, vanwege de goede afstoot tegen water. Trek hieronder wel een lekkere dikke sweater aan, want softshells zijn niet de meest warme jassen.

5/ Sneeuw! Sneeuw! Sneeuw!

En natuurlijk belangrijk: de sneeuw! Zodra de sneeuwvlokken uit de lucht komen dwarrelen, gaat het bij velen al kriebelen. Sneeuw betekent nattigheid, en daarmee wordt skiën en boarden vaak wat zwaarder. Je hebt vast wel een keer gemerkt dat de piste een grote bugel piste wordt na een hele dag sneeuwval, en dat dit veel meer energie kost dan normaal. Zorg ervoor dat je jas en broek goed waterdicht én ademvermogend zijn. Tip, check of je jas ritsen heeft onder de oksel zoals bij de Orthodox 3L Shell Jacket. Hierdoor ventileer je alles goed, maar behoudt je je lichaamswarmte.

6/ Hoogte van het gebied

Op het eerste gezicht denk je dat de hoogte van een skigebied niet zo veel uit maakt, maar dit hoort zeker invloed te hebben op je keuze voor een ski of snowboard outfit. Als een gebied maar op 1.000 meter hoogte ligt, dan zijn de temperaturen ook heel anders dan op 3.200 meter. Het weer kan ook ineens omslaan op een hoger gelegen gebied, en het waait er meestal wat sneller. Als het gebied hoger ligt, betekent dit ook dat de zon doorgaans een stuk feller is.

Al met al kan je het volgende aanhouden:

  • Liggen alle liften van het gebied rond de 1.500 meter, dan is dit een redelijk laag gebied. Is er voor die dag zon en 8 graden voorspeld, dan is dit ook de daadwerkelijke temperatuur.
  • Liggen alle liften boven de 1.500 meter, met soms wel liften die boven de 2.500 meter uitkomen, dan kan het kouder aanvoelen dan is voorspeld. De voorspelling geldt namelijk meestal voor het dorp onderaan de lift. Als de voorspelling 8 graden aangeeft, reken er maar op dat het daadwerkelijk kouder aanvoelt. Dit komt omdat er grotere kans op wind is, en hoe hoger je bent, hoe lager de temperatuur. Neem dus voor de zekerheid een extra laagje mee en vergeet je niet goed in te smeren.

7/ Shredder of après-skiër

We kennen het allemaal, het is dag één van de vakantie en we voelen ons topfit, dus we skiën en boarden de hele dag door. Tijdens de laatste dag is het energielevel wat lager en wordt er iets minder meters gemaakt. Dan heb je het soms weleens wat kouder dan in de begindagen. Ook de mate van activiteit en de hoeveelheid die je slaapt (lees: hoe lang je in de après-ski blijft hangen) kan invloed hebben op hoe koud en/of warm je het hebt. Ben je een fanatieke freestyler die steeds op en neer loopt in het funpark? Dan heb je soms net wat minder laagjes nodig. Lig je het liefst lang in een ligstoeltje bij de lunchtent? Dan koel je juist weer sneller af en is een extra laagje ook gewenst.

Check dus altijd waar je heen gaat, wat het weer over algemeen doet rond die tijd van het jaar en bedenk wat je van plan bent op de piste. Dan weet je zeker dat je de juiste kleding en gear meeneemt! Wil je je verder verdiepen in het skiën? Check onze leukste ski weetjes!

Wist je dat je de meeste artikelen bij MK Skiservice kan verkrijgen en dat je als Ripstar member 10% korting ontvangt? Succes met het samenstellen van je wintersport outfit!

Lees meer:

Meer stories over snow: