Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
  • Alles
  • Young - 193 Reviews
  • Snow - 73 Reviews
  • Surf - 239 Reviews
  • Kite - 22 Reviews
  • Family - 75 Reviews
  • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
  • Meest behulpzaam
  • Meeste sterren
  • Minste sterren
  • Nieuwste review
  • Oudste review
Bekijk 0 reviews

De wereld van: Loïc Isliker

Ontdek de wereld van freeskiër Loïc Isliker.

  • Naam: Loïc Isliker
  • Leeftijd: 24
  • Nickname: Lo
  • Ski’s: Black Crows Anima
  • Meest epic trick: Dubbel Backflip
  • Instagram: @loicisliker

Hey Loïc! Tof dat je tijd vrij maakt om ons een sneak peak in jouw wereld te geven!
We moeten bekennen dat we onszelf tijdens de voorbereiding van dit interview, totaal verloten in je video’s. We waren ineens een uur verder zonder één vraag op papier te hebben staan ;-). We mogen dus wel concluderen dat je een getalenteerde filmmaker en freerider bent!

De zomer is bijna voorbij. Je staat vast te stuiteren voor de eerste sneeuw die gaat vallen? Waar gaat je eerst volgende trip naartoe ?
“Ik sta inderdaad te popelen om weer de bergen in te gaan. De eerste trip gaat sowieso richting Zwitserland waar ik mee ga met het event “Ski de Bubble”. Een super vet event waar je voor een paar dagen het skigebied helemaal voor je zelf hebt. Wie wil dat nou niet haha!”

Vertel ons over je achtergrond, waar kom je vandaan? En waar is je thuisplek?
“Mijn vader komt uit Zwitserland en mijn moeder uit Nederland. Zelf ben ik opgegroeid in Nederland en ik woon nu al 5 jaar in Amsterdam. De afgelopen 2 jaar begint het er wel meer en meer op te lijken dat ik mijn winters in Zwitserland spendeer en vanuit daar allerlei tripjes maak.”

Neem ons mee in jouw wereld. Hoe is jouw passie voor freeriden ontstaan?
“Ik was een echte “park rat”. Rond mijn veertiende spendeerde ik al mijn tijd in het snowpark en keek ik continu naar filmpjes van Tom Wallisch en Simon Dumont. Ik droeg baggy kleren en lette totaal niet meer op mn techniek. Jumps pakken, dat is wat ik vooral wilde doen! Totdat mijn vader er iets van zei. Hij vond mijn techniek zo erg achteruit gegaan en stuurde me weer terug op ski les. Je kunt je voorstellen dat ik daar in eerste instantie echt niet op zat te wachten. Maar uiteindelijk heb ik het freeriden hierdoor ontdekt. Voor freeriden moet je namelijk een goede techniek hebben en moet je tegelijkertijd tricks en jumps van kliffen kunnen doen. Vanaf dat moment was ik hooked.”

Je speelt letterlijk met de elementen van de natuur. Kun je omschrijven waarom freeriden je passie is en welk gevoel het je geeft?
“Freeriden geeft me een gevoel van vrijheid en ik geniet echt intens van de rust in de bergen en de ongerepte natuur. Daarnaast kan ik er mijn creativiteit in kwijt.  Een nieuw terrein ontdekken vraagt namelijk veel creativiteit: “misschien kan ik daar een bocht maken en dan daar weer vanaf springen”. Daarnaast, het gevoel van een lekkere bocht maken in de poedersneeuw is heerlijk. De snelheid, tricks en airtime geven mij zo veel adrenaline dat ik het wil blijven doen. It never gets old!”

Elke freerider droomt van onwaarschijnlijke hellingen en spines. Kun je uitleggen wat spines zijn en waarom het zo tof is?
“Spines zijn dunne, uitstekende richeltjes op steile bergen. Deze ontstaan meestal pas aan het einde van het seizoen wanneer de temperaturen wat hoger zijn waardoor de sneeuw beter blijft plakken op de steile bergwanden. Daarnaast glijd er gedurende verschillende weersomstandigheden vaak sneeuw van de berg waardoor er geultjes ontstaan. En zo ontstaan er in feite ribbels op de berg.
Ik heb nog maar een paar keer op spines geskied maar het vette aan spines vind ik dat het heel technisch is en je ze niet vaak tegenkomt. Het is een super gaaf gevoel om op een dun ribbeltje te skiën. Als je er een bocht op maakt voelt het eigenlijk een beetje alsof je aan het “grinden” bent. Vaak kan je ook van de een naar de andere spine springen.
In 2019 ben ik samen met Paul de Groot en Sebastiaan Vreeken naar Alaska gegaan en hebben we de film DAPTER gemaakt. Ons doel? Epic spines skiën! Alaska staat namelijk bekend om zijn spines.”

Kun je ons kort vertellen hoe je een run voorbereid?
“De ene run heeft wat meer voorbereidingen nodig dan de ander. Als het een run is met veel exposure is het super belangrijk dat je altijd precies weet waar je bent op de berg om dus niet zomaar ineens van een mega klif af te skiën. Om te kijken waar de gevaren liggen kijk ik naar foto’s van de run die ik wil doen. Op deze manier probeer ik zoveel mogelijk informatie te vergaren over de berg om er zo veilig mogelijk van af te dalen. Als ik geen foto’s van de berg heb gebruik ik altijd de app “FATMAP”. Dit is een soort Google Maps maar dan voor berg activiteiten. Zo kan je ook al een goed idee krijgen over de run.  Er zijn nog veel meer factoren die meespelen uiteraard maar dit is beknopt hoe ik mezelf voorbereid.”

Je won al twee keer het Nederlands Kampioenschap Freeriden en je deed mee aan de Junior Freeride World Tour. Wat zijn je ambities voor de toekomst?
“Wedstrijden skiën is niet mijn favorieten ding om te doen. Ik raak altijd erg zenuwachtig waardoor ik minder goed presteer en ik niet meer geniet van mijn run. Ik ben dan alleen maar bezig met het neerzetten van een goede score inplaats van plezier hebben in mijn run. Dus ik steek liever m’n energie in mijn film projecten en toffe shots.”

Hoe train je? En hoe train je off season wanneer er geen sneeuw ligt?
“Na het ski seizoen ga ik even niet naar de sportschool en geniet ik van de zomer. Maar wanneer de winter nadert ben ik wel meer in de sportschool te vinden. Ik train 1x in de week met mijn trainer en volg daarnaast een trainingsschema wanneer ik alleen train.
Maar echt beter worden in skiën bereik je alleen door heel veel tijd door te brengen op je  ski’s in de bergen. Afgelopen seizoen was de eerste keer dat ik het hele seizoen heb kunnen skiën en mijn prestaties zijn hierdoor enorm verbeterd.”

Waneer zijn jouw zenuwen het grootst? Tijdens een freeride op een ongelooflijk stijle helling of tijdens een wedstrijd met de hete adem van de jury in je nek?
“Tijdens beide haha. Maar vooral tijdens een wedstrijd. Zoals ik al zei, ik ben dan zo zenuwachtig dat ik ook minder goed presteer. Ik kies liever zelf een vette helling uit waar ik mezelf push. Ik heb liever de druk van een cameraploeg dan de druk van de jury.”

Zoals we in het begin van het interview al even aanhaalden, je bent ook filmmaker en studeerde Digital Filmmaking. Hoe is het mogelijke om zulke absurde runs te doen en tegelijkertijd epic beelden vast te leggen?
“Dit blijft altijd een strijd. Soms is er helemaal geen tijd om je camera of drone uit je tas te halen omdat je op tijd boven op de berg moet zijn voordat de zon onder gaat of sneeuwcondities veranderen. Het is vaak ook erg link om op een dunne ridge je spullen te pakken en dus eigenlijk veiliger om een bepaalde shot niet te maken. Maar juist van die momenten krijg ik een heerlijke kick en probeer ik de tijd te nemen om mijn camera te pakken. Achteraf tijdens het editen ben ik dan vaak ook heel blij want vaak leveren juist die momenten de meest vette beelden op.”

Waar haal je jouw inspiratie vandaan voor je video scripts en shots?
“Mijn inspiratie haal ik uit ski films en social media. Soms kan ik een bepaald shot zien dat me op ideeën brengt voor mijn eigen projecten. Meestal zijn dit ski films maar het kan ook een documentaire zijn over surfen of klimmen.”

Samen met Paul de Groot maakte je de serie afleveringen Hidden Faces waarin alles rondom freeriden naar voren komt. Van al het planwerk wat vooraf gaat aan het rijden, van één specifieke lijn tot veiligheid op de berg en de hordes die op jullie pad komen. Waarom ben je de serie gaan maken? Hoe zijn Paul en jij samengekomen?
“Toen Corona begon was het al snel duidelijk dat reizen lastig ging worden. Dus naar een vreemd ver land gaan om daar een film te maken was geen optie. Toen kwamen we met het idee om dus op één plek te blijven in Zwitserland en vanuit daar verschillende trips te maken. Zo kwamen we op het idee om Hidden Faces te maken. Wat achteraf een hele slimme zet is geweest want we kunnen nog zo veel kanten op met dit concept.
Abonneer je maar gauw op ons YouTube kanaal want deze winter kunnen jullie veel nieuwe afleveringen verwachten ;-). We gaan het namelijk niet alleen bij Zwitserland houden dit jaar!”

Kun je ons meenemen in het meest spectaculaire moment dat je hebt ervaren tijdens het schieten van Hidden Faces?
“Het spectaculairste moment was in episode 2. Hier moesten we 60 meter abseilen met onze ski’s op onze rug om in een heel dun couloir te komen. Het vetste skie moment zie je in episode 4. Toen begonnen we onze dag met hele lage verwachtingen maar hebben we perfecte spines geskied in top condities.”

Met als grote klapper op jullie Hidden Faces avontuur, de film TEETH die op 15 oktober in Zandvoort in premiere ging. Je hebt de film van begin tot einde gemaakt. Kun je ons kort meenemen in het proces en wat er allemaal bij komt kijken?
“Er komt heel veel bij kijken! Het belangrijkste is natuurlijk een goed verhaal maken. Daarnaast moet je een goed idee hebben van hoe je het verhaal wil overbrengen. Welke shots heb je nodig? Ga je interviews doen? Dat soort dingen. Vaak weet je helemaal niet hoe een trip gaat lopen dus is het belangrijk om een script te maken en je aan je ideeën vast te houden zodat je er in de edit een mooie story van kunt maken.
Je gear is ook erg belangrijk. Omdat we snel moeten bewegen en je alles zo licht mogelijk wil hebben, neem ik vaak de keuze om mijn grote camera thuis te laten. Deze past of niet in mijn tas of het wordt gewoon echt te zwaar waardoor ik zelf niet meer goed naar beneden kom.
Het editen van de losse beelden duurt het langst. Alle shots moeten dan samen komen in een mooie film die de kijker meeneemt in de beleving en het gevoel van ons avontuur.
In begin december komt er nog een première van TEETH in NL. Hier zal snel meer bekent over worden.”

Loïc in actie!

In de short movie DAPTER hebben we je avonturen en challenges gevolgd die je in Alaska te wachten stonden. Je bedwingt daarnaast de legendarische berg “Les Dents du Midi” in Zwitserland en hebt nog een heel lijstje andere bergen bedwongen. Welke berg of locatie staat er nog op je wensenlijstje?
“Deze lijst wordt eigenlijk ieder jaar alleen maar langer. IJsland, Groenland, Kirgizië of Georgië lijken me vet. Maar het hoeft niet altijd zo ver te zijn. Afgelopen winter ben ik dus in Zwitserland gebleven en ik heb hier zo veel vette avonturen mee gemaakt.  Het avontuur vind je overal!”

Living the life! We zijn redelijk jaloers 😉 Maar ook een kostelijk grapje lijkt ons, al die vette trips, helicopters, drones, freeride materiaal etc. Hoe bekostig je dit?
“Gelukkig heb ik sponsors die mij hierbij helpen. Via Arc’teryx krijg ik mijn hightech kleding en Black Crows zorgt voor mijn ski’s. Bij deze sponsors pitch ik dan ook mijn filmprojecten in de hoop dat ze me willen ondersteunen. In het begin ging dit wat lastiger maar in het afgelopen jaar ging dit steeds beter dus dat is echt kicken!
Daarnaast probeer ik in de zomer zo veel mogelijk film klussen te doen in Amsterdam om zo voor de winter een buffertje op te bouwen.”

Wat was tot nu toe jouw hoogtepunt van het jaar? Heb je je nog toffe plannen voor de toekomst?
“Zeker! Met Hidden Faces zijn Paul en ik dus van plan om hard door te pakken. We willen nog vettere content maken. Daarnaast ben ik druk bezig met het pitchen van filmprojecten. We zijn bezig met een project op te zetten waarvoor we weer naar Kirgizië gaan!”

Wat zou je nog willen verbeteren aan je prestaties in freeriden? En in filmen?
“Ieder jaar ga ik vol motivatie de winter in om beter te worden in skiën en mijn filmprojecten. Ik wil bijvoorbeeld beter worden in 360’s van kliffen te jumpen en wil werken aan mijn techniek. Ook met het filmen ben ik erg kritisch op mezelf. Aan het einde van elk seizoen heb ik in ieder geval altijd vooruitgang gemaakt in deze verschillende disciplines.”

Welke skiër inspireert jou? En welke filmmaker?
Nikolai Schirmer vind ik zowel op ski en filmgebied zeer vernieuwend en inspirerend. Markus Eder vind ik een hele vette skiër. In mijn ogen is hij de perfecte mix tussen iemand die super goed tricks kan doen en ook technisch heel sterk is. Een echte freerider dus.
Bjarne Salén is de beste op het gebied van ski films. Hij is overal in de wereld geweest en heeft altijd de zwaarste camerarugzak op. Het maakt niet uit of hij in een zware sneeuwstorm zit of op een steile klif op 6000m hoogte staat, hij maakt altijd de beste shots ongeacht de omstandig.
En als laatste, Guido Perini. Hij doet al zo lang mee en ik haal veel inspiratie uit zijn kennis en ervaring.”

Welke andere activiteit geeft je naast freeriden kracht en energie?
“Mountainbiken en wandelen in de bergen vind ik heerlijk. Het geeft me veel rust en energie.”

Wat is je favoriete docu of movie?
Zabardast! Wat ik super vet aan deze docu vind is dat het heel realistisch is. Ze laten goed zien hoe zwaar het is om een expeditie te doen.”

Wat neem je mee op een lange run zodat je energie level op pijl blijft?
“Als ik voor meerdere dagen op pad ga heb ik genoeg aan een salami worstje en wat noten. Dit is lekker, makkelijk en snel om op te eten. Daarnaast gebruik ik veel First Energy Gum. Dit is cafeïne kauwgom die je direct energie geeft. Dit kan zeer handig zijn wanneer de beentjes een beetje moe worden om het zo nog vol te houden.”

… En voor welke guilty pleasure mogen we je ’s avonds wakker maken?
“Oeeee! Ik ben dol op Kinder Chocolate. Die kleine chocolade reepjes die ik vroeger altijd at. Ik kan zo een heel pak in 10 minuten op eten hahaha”

Vertel ons een fun fact over jezelf!
“Naast het skiën en filmen ben ik een mega techno freak. Ik houd super veel van deze muziek en ga vaak naar feesten om daar mijn favorieten artiesten te zien. Zoals DVS1, Freddy K of Rodhad. Ook ben ik pas begonnen om Vinyl platen te verzamelen.”

Tot slot, welk advies zou je iemand geven die wil beginnen met freeriden?
“Allereerst jezelf goed informeren over de gevaren die er zijn. Met als belangrijkste punt, lawines. Zorg altijd dat je een lawine pieper, schep en sonde bij je hebt en weet hoe je die moet gebruiken. Ik raad het sterk aan om een lawine cursus te volgen.
Je techniek moet natuurlijk ook goed zijn op de piste voordat je dingen buiten de piste gaat proberen. Verder zou ik rustig beginnen om net naast de piste te skiën zodat je kan wennen aan de wisselende sneeuwcondities. Hier en daar van wat kleine rotsen te springen en het zo steeds op te bouwen.”

Tekst en interview: Nicole Scheerens

Lees meer:

Lees meer stories