Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
 • Alles
 • Young - 193 Reviews
 • Snow - 73 Reviews
 • Surf - 239 Reviews
 • Kite - 22 Reviews
 • Family - 75 Reviews
 • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
 • Meest behulpzaam
 • Meeste sterren
 • Minste sterren
 • Nieuwste review
 • Oudste review
Bekijk 0 reviews

De wereld van: Maxim van Helvoort

Ontdek het bijzondere leven van wakeboarder Maxim van Helvoort (27).

Maxim van Helvoirt in actie
 • Naam: Maxim van Helvoort
 • Leeftijd: 27
 • Nickname: Max
 • Favoriete bestemming: Innsbruck Oostenrijk
 • Welke board(s): Obrien, The Fix / Obrien, S.O.B.
 • Goofy of regular: Goofy
 • Instagram: @maxvanhelvoort

Hey Maxim! Een Brabander van oorsprong. Je komt uit Gemert en bent inmiddels een wereldburger door het vele reizen voor de sport. Draag je ‘Brabantse gezelligheid’ nog altijd met je mee?
“Haha. Ja zeker, dat zal nooit van me weggaan. Negentig procent van de tijd praat ik Engels of Duits, maar zodra ik naar Nederlands switch is het ook echt volop Brabants.”

Neem ons mee in jouw wereld. Hoe is jouw passie voor boardsports begonnen?
“Toen ik twee jaar oud was stond ik al op ski’s. We gingen elke winter wel een weekje op wintersport. Toen ik negen was, wilde mijn broer overstappen naar snowboarden. En wat mijn broer wilde – wilde ik natuurlijk ook! In 2009 moest ik voor school stagelopen en koos ik een snowboardwinkeltje in Gemert. De eigenaar, Frank de Bruijn, was ook de hoofd van Waterski & Wakeboardcentrum De Rooye Plas in Handel, een dorpje naast Gemert. Na mijn stage mocht ik een keer gratis gaan wakeboarden, na mijn eerste keer was ik meteen verkocht.”

Je hebt ook een tijd in Orlando, Florida gewoond. Vertel!
“Er zijn twee disciplines in het wakeboarden; boot en cable. Ik ben achter een boot begonnen en dan is Orlando in Florida hét walhalla. Hier zitten alle topatleten en leeft de sport volop, mijn voormalige coach Frankwin Bos en Duncan Zuur hadden mij aangeraden daar naartoe te gaan. Na mijn tweede trip naar Orlando ben ik daar zo goed als gebleven, voor zeven jaar.”

Je bent zo’n anderhalf jaar geleden vanuit Florida naar Innsbruck verhuist. Het lijkt ons de perfecte ‘twee vliegen in een klap’. Snowboarden en wakeboarden beide in je directe omgeving. Is dit de reden waarom je bent verhuisd naar Innsbruck?
“Ik wilde weer in Europa wonen en graag centraal, zodat reizen voor de sport makkelijk is. Ik voel me hier erg thuis en zal hier ook nog wel even blijven. Toen ik terug naar Europa wilde verhuizen had ik over een aantal plekken nagedacht, maar Innsbruck biedt alles. Binnen twintig minuten sta ik op de top van de berg en in dertig minuten ben ik bij Area47 cable park. Ook zijn er super veel skateparken. Ik hou van Innsbruck.”

Op internet vonden we een video van de 16-jarige rookie Maxim van Helvoort ;-). De vraag die je toen gesteld werd: ‘Wat je zou doen als je de loterij zou winnen?’. Jouw antwoord: ‘Gewoon blijven genieten van het leven, meer kan je niet doen vind ik’. Dat genieten ben je volgens mij volop blijven doen. Wat zou de volwassen atleet Maxim aan de rookie van toen mee willen geven?
“Oh shit – dit filmpje blijft me achtervolgen. Ik sta nog steeds achter dat antwoord. Zeker geniet ik van het leven, het is wel een stuk harder werken dan veel mensen denken. Graag had ik mezelf gezegd dat je op je lichaam moet letten. Ga naar de sportschool, neem een paar off days en eet gezond. Hier ben ik iets later achter gekomen.”

Je bent een multitalent: skateboarden, snowboarden, wakeboarden. Op je Instagram-account omschrijf je jezelf als wakeboard atleet. Gaat al je aandacht naar wakeboarden?
“Met wakeboarden verdien ik mijn geld, dus daar gaat al mijn aandacht naar toe. Ongeveer zeven jaar geleden was ik de tweede ter wereld die een triple backside rodeo had geland op een snowboard. Dat jaar heb ik geprobeerd verder te komen met snowboarden en de wedstrijd scene te volgen, maar ik wilde het te graag en maakte daardoor vaak foute beslissingen die me in het ziekenhuis brachten. Toen heb ik besloten me echt honderd procent op wakeboarden te focussen.”

Iedere outdoor sport speelt met de elementen van de natuur. Kun je omschrijven waarom boarden je passie is en welk gevoel het jouw geeft?
“Ik denk dat je met boardsports je creativiteit supergoed kan uiten. Er zijn zo veel mogelijkheden en geen regels, en dat maakt het zo mooi. Er gaat ook niets boven een warme zonnige dag met vrienden op het water te staan.”

Kun je ons een kleine sneak peek geven, in een minuut van vreugde die je hebt ervaren tijdens je meest epic wakeboard trip?
Unlocking the Netherlands is een project dat ik samen met Redbull tot stand heb gebracht. Hier heb ik heel wat tijd en energie ingestoken. We zijn door Nederland gaan rijden om op de gekste en beste plekken te wakeboarden. Toen alles trip voorbij was en de video klaar was heb ik ‘m op groot scherm bekeken. Dit was een emotioneel moment. Al het werk wat er ik er in had gestoken had zich uitbetaald. De video is ook geweldig ontvangen in de wakeboardwereld, wat echt te gek is.”

Wat was tot nu toe jouw hoogtepunt van het jaar?
“Ik heb begin dit jaar een blessure gehad, die zwaarder was dan verwacht. Nu voel ik me weer top en ik heb hard gewerkt om deze maand mijn hoogtepunt van het jaar te bereiken. Misschien wel van mijn wakeboardcarrière, laten we hopen dat het lukt. Meer daarover kan ik nog niet zeggen…”

Maxim in actie

Wat is je volgende ultieme wakeboard-droomproject?
“Momenteel staat er weer een nieuwe trick op mijn lijst. Dat is waar de focus nu naar toe gaat. Daarnaast staan er ook zeker nog wat project ideeën op mijn lijst maar dat is misschien voor volgend jaar.”

Je tricks zijn altijd impressive! Extreme sports zijn, zoals de naam al suggereert, niet geheel zonder risico’s. Ervaar je wel eens angst bij nieuwe tricks? En heb je een tip voor ons hoe om te gaan met angst?
“Ja de angst is steeds groter geworden. Na elf operaties weet ik wat de risico’s zijn en denk ik meer over de gevolgen na. Soms is het moeilijk om angst uit te schakelen. Visualiseren van de trick helpt enorm, zo kan ik de trick in mijn hoofd al doen en boots ik de beweging na. Dit doe ik niet één keer, maar wel duizend keer. Hierna zet ik wat harde muziek aan, dat motiveert me. Daarna is het de knop omdraaien. Natuurlijk lukt dit niet altijd, maar er is altijd een volgende dag.”

Waar haal je jouw inspiratie voor nieuwe tricks vandaan?
“Veel inspiratie komt uit het snowboarden.”

Wat zou je nog willen verbeteren aan je prestaties?
“Graag zou ik beter leren omgaan met mijn zenuwen, zodat ik altijd kan presteren tijdens wedstrijden.”

Wat is je favoriete wakeboardlocatie en waarom?
“Thailand vond ik echt geweldig. De wakeboardparken zijn er heel goed. Daarnaast vind ik het land mooi en het eten superlekker.”

In de Mystic webshop kunnen we het Stone Impact vest van Maxim van Helvoort kopen. Woohaa! Kun je ons vertellen over de totstandkoming hiervan?
“Toen ik in 2016 Trick of the Year had gewonnen bij Wake Awards heeft Mystic mij benaderd. Sindsdien ben ik rider bij Mystic. Het is een Nederlands bedrijf, dus het is supermakkelijk samenwerken met iedereen. Plus het zijn allemaal toffe mensen. Mystic probeert altijd next level te zijn en de beste producten neer te zetten, dus hebben we samen aan een vest gewerkt dat perfect is.”

Welke andere activiteit geeft je naast wakeboarden kracht en energie?
“Snowboarden en skateboarden natuurlijk, dit is wel blessure gevoelig. Ook houd ik heel erg van de sportschool wat een stuk minder blessure gevoelig is.”

Je hebt 20k Instagram volgers. Wat is het tofste wakeboard-account van dit moment wat we zeker moeten volgen?
“Het account @lemonadenormal, deze gasten maken zulke toffe content.”

Op welke topsporter heb jij een secret crush?
“Snowboardster Anna Gasser. Hoe kun je daar géén crush op hebben, haha.”

Vertel ons een fun fact over jezelf!
“Ik kan voor geen meter zingen, maar ik ben verslaafd aan karaoke.”

Hagelslag mix all day, everyday… We hebben vernomen dat je dit als kind het liefste at. Wat eet je het liefst na een goede wakeboard-sessie?
“Ja, hagelmix mis ik wel hier in Oostenrijk. Momenteel ben ik groot fan van falafel wraps.”

Hoe ziet de wakeboard scene er volgens jou over vijf jaar uit?
“Het is niet de meest bekende sport, dus ik hoop dat het in aanmerking komt voor de Olympische Spelen. Zo krijgt het meer bekendheid.”

Tot slot, welk advies zou je iemand geven die wil beginnen met wakeboarden?
“Honderd procent doen! Het is een geweldige sport, waarin je kunt doen wat je wil. Ook is het een super workout en maak je makkelijk veel nieuwe vrienden.”

De sponsors van Maxim van Helvoort zijn: O’brien Watersports, Mystic, Area47  en Cti Knee braces.

Tekst en interview: Nicole Scheerens

Lees meer:

Bekijk onze waketrips