Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
 • Alles
 • Young - 193 Reviews
 • Snow - 73 Reviews
 • Surf - 239 Reviews
 • Kite - 22 Reviews
 • Family - 75 Reviews
 • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
 • Meest behulpzaam
 • Meeste sterren
 • Minste sterren
 • Nieuwste review
 • Oudste review
Bekijk 0 reviews

Hoe vaak is het nodig jouw snowboard te waxen?

Lees hier alle in's en out's over het waxen van je board

hoe vaak snowboard waxen

Je kent het wel, je bent op jongeren wintersport aan het snowboarden en voor je het weet zit je in een race naar beneden. Jullie suizen langs elkaar, snijdend door de sneeuw. Maar uiteindelijk raak je steeds meer achter en eindig je als laatste van de vriendengroep. Hè, hoe kan dat nou? Nou, misschien is het wel je waxlaag! Want hoe vaak moet je een snowboard waxen? Hier alle in’s en out’s, zodat jij deze winter je vrienden ver achter je laat.

Waarom je een snowboard moet waxen

Voordat je je stort op hoe vaak je een snowboard moet waxen is het misschien wel goed om te weten waarom we dat eigenlijk doen. Het heeft namelijk daadwerkelijk een belangrijke functie.

Wax moet je zien als een soort smeermiddel tussen je snowboard en de sneeuw, het zorgt voor een gladde, glijdende beweging over het oppervlak, waardoor je snelheid en wendbaarheid verbeteren. Een goed gewaxt board glijdt soepeler en voelt responsiever aan. Ook beschermt de wax het base-materiaal. De onderkant van je snowboard kan best kwetsbaar zijn en de wax geeft dat een extra beschermlaagje. Minder snel kans op schade dus!

Hoe vaak je een snowboard moet waxen

Hoe vaak je een snowboard moet waxen ligt heel erg aan hoe vaak je het snowboard gebruikt, de condities van de piste of de sneeuw, en je persoonlijke voorkeuren.

Als je regelmatig snowboardt, is het slim om je snowboard te waxen om de 4-6 dagen. Dit kan variëren afhankelijk van de sneeuwcondities. Bijvoorbeeld, als je in poedersneeuw rijdt, kan het nodig zijn om vaker te waxen dan wanneer je op kunstsneeuw rijdt.

Sneeuw met een hoger watergehalte (natte sneeuw) kan de waxlaag dan weer sneller doen slijten dan droge poedersneeuw. Als je vaak in vochtige omstandigheden rijdt, moet je mogelijk nog wat vaker waxen.

Verder heeft je rijstijl ook een grote invloed op hoe vaak je je snowboard moet waxen. Hoe hogere snelheden je haalt op je board, des te sneller de waxlaag slijt en des te sneller je moet waxen.

kortom, hoe vaak je je snowboard moet waxen ligt aan heel veel factoren. Het is dus aan jou om in te schatten hoe vaak je de wax laag bijwerkt. Het is meestal een kwestie van uittesten en aankijken wat het beste werkt en hoe snel jouw wax slijt.

Hoe je een snowboard moet waxen

Nu weet je precies hoe vaak je snowboard moet waxen, maar hoe werkt het waxen van een  snowboard eigenlijk?

Je begint met een schoon canvas, je board moet dus helemaal vrij zijn van vuil en oude wax. Dit kan eventueel met een speciale base cleaner, maar dit is geen must.

Dan stel je het waxijzer in op een temperatuur van ongeveer 120/130 graden. (Je kunt beter op een iets lagere temperatuur beginnen en dan later verhogen als dat nodig is.

Breng de wax aan door het te smelten tegen het waxijzer aan, dit zal druppels geven die je in een spoor rondom en zigzaggend over het midden van je base kan druppelen. Hierna moet de wax gelijkmatig verdeeld worden. Dit doe je door langzaam in lange slagen met je waxijzer over je base te gaan.

Hierna kan je even lekker achterover leunen totdat de wax afgekoeld is, ongeveer 10-15 minuten. Nu de wax koud is kun je het overtollige wax met een plastic schraper wegschrapen. Let wel op dat je de schraper schuin houd en met gelijkmatige druk van de neus naar de staart gaat. Het enige wat je nu nog moet doen is je base borstelen met een wax borstel om een glad oppervlak te creëren.

Je weet nu hoe vaak je een snowboard moet waxen, dat klinkt als een snowboarder die ready is om te rocken. Nog niks gepland? Kijk eens naar onze snowcamps.

 

Wellicht ook interessant:

Meer verhalen

Alle verhalen