Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
 • Alles
 • Young - 193 Reviews
 • Snow - 73 Reviews
 • Surf - 239 Reviews
 • Kite - 28 Reviews
 • Family - 75 Reviews
 • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
 • Meest behulpzaam
 • Meeste sterren
 • Minste sterren
 • Nieuwste review
 • Oudste review
Bekijk 0 reviews

Unlimited Possibil­ities: de sneeuw is voor íedereen

UP Adaptive Sports maakt sporten voor iedereen mogelijk.

skien met een verstandelijke beperking, aangepast sporten
 • Leestijd: 3 minuten

Skiën met een verstandelijke beperking. Voor velen van ons is wintersport dé vakantie waar we ieder jaar weer naar uitkijken. Een week lang skiën of snowboarden in de heerlijke buitenlucht en in de adembenemende bergen. Maar helaas is een wintersportvakantie niet voor íedereen zo toegankelijk. Want hoe doe je dat als je een verstandelijke- of een lichamelijke beperking hebt? We vragen het onze freeride instructeur Caroline Ooms, die met haar eigen bedrijf UP Adaptive Sports sporten mogelijk maakt voor mensen met een beperking.

‘Unlimited Possibilities’

UP Adaptive Sports biedt ski- of snowboardlessen en begeleiding aan voor mensen met een beperking. Zo differentiëren ze tussen staand skiën/snowboarden, zitskiën/-snowboarden of visueel skiën/snowboarden. Voor bijna elke lichamelijke of mentale beperking hebben ze hulpmiddelen, lessen en begeleiding op maat. Door middel van één op één begeleiding leren de nieuwe wintersporters met hun aangepaste materialen om te gaan.

Caroline Ooms, eigenaresse van UP én zitski-instructeur, vertelt over haar organisatie:

“Jong of oud, skiër of snowboarder, beginner of gevorderd, staand of zittend, blind of slechtziend; vrijwel iedereen kan bij ons terecht. Zo is wintersport voor iedereen mogelijk. We werken alleen met gekwalificeerde instructeurs die kennis hebben in omgang met zowel lichamelijke als mentale beperkingen én ervaring hebben met het lesgeven in het aangepast wintersporten. Hierdoor weten we precies wat wel en niet mogelijk is.”

In de winterperiode zit UP in de omgeving van Kaprun/ Zell Am See, Oostenrijk. Wintersporters kunnen bij UP hun les boeken wanneer ze willen en zijn niet afhankelijk van een bepaalde periode. De reis en accommodatie boeken de wintersporters zelf, maar als er specifieke eisen nodig zijn voor een accommodatie (rolstoeltoegankelijk) dan kan UP ook daarin adviseren.

Dat UP altijd innoverend en vooruitstrevend is, blijkt wel uit de hulpmiddelen die ze gebruiken. Zo maakt UP vooral gebruik (indien dit mogelijk is) van het lijn skiën. Hierbij skiet de begeleider ongeveer 3 meter achter de sporter zonder deze direct aan te raken. Door de lijnen ervaart de sporter een groter gevoel van vrijheid. Iets wat natuurlijk niet altijd vanzelfsprekend is tijdens deze aangepaste sporten. Een andere innovatie is de samenwerking met Prodaptive, die het zitsnowboard heeft ontwikkeld.

Het water op

Naast de wintersport is UP deze zomer ook gestart met de eerste aangepaste surflessen voor mensen met een lichamelijke beperking in Scheveningen. Dit initiatief, genaamd Surfs’UP, is een logisch vervolg in het leven van Caroline. Naast de winterseizoenen was ze namelijk de zomers te vinden in Frankrijk of Portugal. Voor deze sport is er nog nauwelijks aanbod op Nederlandse bodem terwijl deze sport zo toegankelijk is, aldus Caroline. Sinds 2020 is surfen ook een Olympische sport, hopelijk volgt deze sport snel op het programma in de Paralympische Spelen. Het werd dus hoog tijd om deze uitdagende sport ook mogelijk te maken voor deze doelgroep.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste outfit op de piste?

Met de vraag aan Caroline of UP zich in de toekomst op nog meer onbereikbare sporten gaat richten antwoord ze: “Zeker! In de toekomst willen we nog meer sporten toegankelijk maken voor sporters met een beperking. Vandaar ook de naam: Unlimited Possibilities!”

Meer weten over UP Adaptive Sports of een les boeken? Dat kan via upadaptivesports.nl

Volg UP Adaptive sports via hun social kanalen:

Bekijk onze sneeuwreizen