Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
 • Alles
 • Young - 193 Reviews
 • Snow - 73 Reviews
 • Surf - 239 Reviews
 • Kite - 28 Reviews
 • Family - 75 Reviews
 • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
 • Meest behulpzaam
 • Meeste sterren
 • Minste sterren
 • Nieuwste review
 • Oudste review
Bekijk 0 reviews

5 surf tips voor beginners

Droom jij ook van shredden op een perfecte golf? Van het verkoelende water, en de warme zon? Surfen is het mooiste wat er is! Lekker met vrienden in het water, juichen als iemand een goede golf pakt en de euphorie als je zelf staat. Maar surfen gaat natuurlijk niet vanzelf.

Ben je al eens met een surfplank het water in gegaan en zie je geen progressie? Of wil je graag eens een poging wagen? Hier zijn 5 surf tips om je als beginner verder te helpen.

Surf tip 1: Neem lessen

Het kan lastig zijn om als newbie het water te trotseren. Je weet niet hoe je door de golven komt, hoe je moet opstaan, of welke golf je moet pakken. Daar is een surfles ideaal voor! Je leert alle beginselen die nodig zijn zodat je het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. Ook zul je een stukje veiligheid meekrijgen. De zee is geweldig maar kan ook gevaarlijk zijn. Daarom is het goed om te weten wat je moet doen al kom je in een gevaarlijke situatie terecht.

Naast de informatie, is een surfles ook nog een super leuk! Je ontmoet allemaal nieuwe surf buddies en je kunt samen lachen om alle mooie wipeouts. Liever gelijk meer lessen? Ga op surfcamp en surf zoveel je wilt!

Surf tip 2: Kies de juiste surf uitrusting

Dit is misschien een beetje balen maar het gaat je echt helpen! Een klein board zorgt voor instabiliteit en komt niet makkelijk met de golf mee als je niet op het goede niveau bent om erop te surfen. Sinds je stabiel moet zijn om op te kunnen staan en een golf moet hebben om te surfen is dit dus geen slimme keuze.

Pak in plaats daarvan een surfplank die bij je past als beginner, een grote softtop. Dit is een schuimplank die makkelijk drijft en groot genoeg is om makkelijk golven mee te pakken. Als je blijft oefenen op de softtop en uren blijft maken kom je uiteindelijk vanzelf bij dat kleine surfboardje terecht. Onthoud dat zelfs Kelly Slater ooit op een softtop begonnen is!

Surf tip 3: Leer de surfregels

Om bij de surf community te horen moet je wel weten welke regels er gehanteerd worden. Het gaat allemaal om respect naar elkaar en dat is in de line-up heel belangrijk! Iedereen wil golven pakken en als het druk is moet je delen, dan blijft het voor iedereen leuk. Ook zijn er een paar regels over veiligheid, zoals nooit je plank loslaten. Wil je de regels doornemen? Lees dan ons blog over surf etiquette.

Surf tip 4: Kijk en leer

Het is niet voor niets een bekend spreekwoord, want observeren hoe andere mensen dingen doen werkt echt! Kijk gerust naar andere surfers om je heen en kijk hoe ze hun lichaam houden tijdens het peddelen en hoe ze hun armen gebruiken om vooruit te komen. Peddelen gaat om techniek en andere surfers nadoen is een goede manier om je techniek te verbeteren.

Ook kun je golven lezen afkijken in de line-up. Vaak zie je ineens surfers naar bepaalde plekken peddelen waar je in het begin nog niets kunt herkennen. Maar al blijf je kijken naar de plekken waar de surfers heen gaan zul je op een gegeven moment zien wat hun zien en kun je jezelf positioneren op de goede plek. Geen surfers in het water of wil je lekker op de bank observeren? Bekijk wat surf filmpjes op youtube.

Surf tip 5: Train uit het water

Maak niet alleen in het water progressie maar ga ook aan de slag op het droge. Surfen vereist kracht en uithoudingsvermogen. Werk aan je algemene conditie door cardio-oefeningen te doen, zoals zwemmen, hardlopen of fietsen. Verder kan je ook werken aan de kracht in de spieren om je peddelkracht te versterken. Ga bijvoorbeeld naar de sportschool voor een speciale surf workout.

Naast kracht en conditie, kun je ook je surf skills verbeteren door aan je flexibiliteit te werken. Een pop up gaat veel beter met flexibele heupen! Er zijn op youtube verschillende yoga of stretch sessies speciaal voor surfers te vinden die je kan volgen. Je kunt natuurlijk ook zelf wat bedenken, het is net wat je lekkerder vind.

Iets anders wat je kunt proberen is de surfskate. Dit is een skateboard waarmee je surftechnieken mee kan oefenen. Nu heb je als beginner niet echt te maken met tricks, maar beginnen met oefenen kan nooit kwaad!

There u go! 5 tips om je verder te helpen. Laatste bonus tip: Vergeet vooral niet dat surfen gaat om genieten. Een goeie sessie betekend niet dat alles perfect ging, maar dat je het leuk heb gehad 🙂 Veel plezier in de zee en sea u soon!

Meer Verhalen

Alle verhalen