Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
 • Alles
 • Young - 193 Reviews
 • Snow - 73 Reviews
 • Surf - 239 Reviews
 • Kite - 28 Reviews
 • Family - 75 Reviews
 • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
 • Meest behulpzaam
 • Meeste sterren
 • Minste sterren
 • Nieuwste review
 • Oudste review
Bekijk 0 reviews

6 fouten die veel beginnende surfers maken

Verbeter je surf als beginner met deze handige tips.

surfcamp Frankrijk voor jongeren
 • Leestijd: 3 minuten

Surfen heeft is net als veel sporten een leuke, unieke uitdaging met een behoorlijke learning curve. Misschien ben je na je kennismaking met surfen deze zomer op een van onze camps bekend met de basics, maar hoe zet je de volgende stap? Wat is het verschil met surfen in Nederland? Wat heb je nodig? en hoe zorg je ervoor dat je het woord kook niet naar je hoofd geslingerd krijgt? In deze blogserie leer je hoe je je skills verbetert na je reis en zet je je progressie voort tot je volgende surftrip. Deze week: fouten die veel beginnende surfers maken (én hoe je ze kunt oplossen).

Hieronder vind je zes fouten die beginners vaak maken (als het gaat om techniek) en hoe je ze kunt oplossen, inclusief handige oefeningen om de daad bij het woord te voegen!

1/ Naar beneden kijken

De meest gemaakte fout onder beginnende surfers, is dat zij vaak naar beneden kijken tijdens de pop-up en tijdens het surfen. Dit is heel natuurlijk, je wil natuurlijk kijken of je voeten goed staan. Toch werkt het je op verschillende manieren tegen. Ten eerste verplaats je je lichaamsgewicht onbewust naar de plek waar je naartoe kijkt, waardoor je sneller een nose dive maakt. Ten tweede brengen veel mensen hun heupen omhoog als ze tijdens de pop-up naar beneden kijken, hierdoor kunnen ze vervolgens moeilijker hun voeten naar voren brengen. Dit komt door de bolling van de rug, die deze beweging beperkt. Wil je zien hoe het wel moet? Kijk dan naar het dit filmpje.

Oefening: Ga voor een spiegel liggen en kijk jezelf de hele tijd aan. Terwijl je de pop-up doet, zorg je er dus voor dat je niet naar beneden kijkt. Deze oefening kan je ook met z’n tweeën doen door tegenover elkaar te gaan liggen en tegelijkertijd de pop-up te oefenen. Blijf tijdens de gehele pop-up in elkaars ogen kijken.

2/ Te snel willen gaan staan

Na een paar lessen en wat oefenen kunnen veel mensen al staan. Hoe meer je oefent, hoe vaker je staat en in het begin is dat alles wat je wilt. Je bent gewend je te focussen op het opstaan en vergeet helemaal dat surfen soms meer aandacht en precisie vergt dan je denkt. Echte pro’s zie je zelfs rustig om zich heen kijken voordat ze hun pop-up doen; waar ga ik heen? Waar breekt de golf eigenlijk? En wat kan ik doen op deze golf? Is er iemand in de buurt om mij heen? Er is veel om rekening mee te houden.

Oefening: Neem de volgende keer dat je peddelt voor een golf de tijd, wie weet haal je ineens veel meer uit je sessie dan voorheen.

3/ Voeten niet in één lijn achter elkaar

Als je op je surfboard staat is het heel belangrijk dat je voeten altijd achter elkaar staan, hierdoor heb je je gewicht mooi in het midden van het board. Beginnende surfers staan soms met één van hun voeten te veel naar de zijkant, dan is er een grote kans dat je ook aan die kant van je board zal vallen. Zelfs surfers die al kunnen surfen maken nog fouten als het om foot-placement gaat. Het gaat allemaal zo snel dat het soms moeilijk is goed op je techniek te letten. Maar de onderstaande oefening helpt je op weg!

Oefening: Teken van boven naar beneden een lijn in het zand en ga vervolgens op het midden van deze lijn liggen. Deze lijn stelt het midden van het surfboard voor. Het is de bedoeling dat je met beide voeten op deze lijn terecht komt wanneer je de pop-up doet. Als je het helemaal goed doet, dan sta je met beide voeten op de lijn en loopt de lijn over de wreef van je voeten. Heb je geen strand tot je beschikking? maak dan met tape of krijt een lijn op de grond in je slaapkamer. Zo kun je de oefening toch uitvoeren!

4/ Voeten te dicht bij elkaar of juist te ver uit elkaar

Heb je je voeten wel mooi achter elkaar staan en gaat het nog mis? Dan zijn ze misschien te ver uit of te dicht bij elkaar. De afstand tussen je voeten moet schouder breed of iets wijder zijn dan dat. Als je te smal of te breed staat, is het moeilijker om je gewicht te verplaatsen en nog moeilijker je surfboard te besturen. Het voorkomt ook dat je effectief snelheid kan maken en dat willen we natuurlijk niet.

Oefening: gebruik dezelfde oefening als bij punt 2 en leg je surfboard ernaast. Ga op de streep staan en bepaal ongeveer waar je zou moeten staan en waar je voeten zouden moeten komen als je uitgaat van de breedte van je schouders. Zet kruisjes waar je voeten moeten komen en oefen zo weer door, vaak oefenen en je komt zonder moeite goed terecht.

5/ Heupen en/of knie niet ingedraaid

Een van de belangrijkste dingen is je houding. Als surfer kun je alleen snelheid maken als je goed in evenwicht bent. De beste manier om je evenwicht op het bord te houden, is door het onderlichaam naar beneden te drukken terwijl je je bovenlichaam recht houdt. Dit doe je door je knieën te buigen, maar ze moeten ook naar elkaar wijzen. Dit maakt het veel gemakkelijker om je heupen naar voren en naar achteren te verplaatsen, en je gewicht te verplaatsen om te versnellen of te vertragen.

Oefening: Doe je pop-up voor de spiegel zonder veel na te denken en check je houding. Ga je goed door je knieën? Zijn ze ook ingedraaid? Zo niet, duw dan je achterste knie iets meer naar binnen om je te helpen meer mobiliteit te krijgen en oefen de pop-up nu met de juiste houding. Hoe vaker je dit doet, hoe minder denkkracht je nodig hebt en zo komt het in het water vanzelf (yes, muscle memory!).  Dit maakt het niet alleen makkelijker snelheid te houden maar verdient ook zeker wat extra stijlpunten! 😉

6/ Surfen alsof je snow-, skate- of wakeboard

Boardsports zijn razend populair en snelheid maken met een plank onder je voeten, wat voor een dan ook, is een leuk spelletje dat veel fanatieke sporters willen uitproberen. Vooral als het gepaard gaat met een mooi stukje natuur. Het lijkt dus dichtbij elkaar te liggen, maar zo simpel is het niet. Veel beginnende surfers die het gewend zijn om een snowboard onder hun voeten te hebben, nemen compleet de verkeerde houding aan. Zo is je knie bijvoorbeeld niet ingedraaid en een pop-up niet nodig. Dit filmpje laat goed zien dat je als je goed kan snowboarden dat niet meteen betekent dat je ook goed bent in surfen. Je zit ook niet vast aan je board of een kabel zoals bij wakeboarden en een kickflip, zoals in het skaten, is nog al moeilijk toe te passen in de zee. That being said.. Het beoefenen van een boardsport kan zeker helpen bij surfen, bijvoorbeeld met balans en je boardgevoel, dus geef je hobby nog niet op! Een rondje in de bowl met een surfskate of skateboard kan ook enorm helpen om je surfskills te verbeteren.

Nog beter worden in surfen? Neem een weekje lang een paar lessen op een van onze surfcamps. Dan kun je meteen toepassen wat je in deze blog hebt geleerd en ga je snel vooruit door de persoonlijke tips.

 

 

Lees meer:

Meer stories over surf