Welcome to Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
 • Alles
 • Young - 139 Reviews
 • Snow - 25 Reviews
 • Surf - 83 Reviews
 • Family - 36 Reviews
 • Groups - 8 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
 • Meest behulpzaam
 • Meeste sterren
 • Minste sterren
 • Nieuwste review
 • Oudste review
Bekijk 0 reviews

Alles wat je moet weten over surfen in Nederland

 • Leestijd: 4 minuten

Door het coronavirus werden afgelopen jaar veel vakantieplannen naar het buitenland in de koelkast gezet en vakantie in eigen land is nog nooit zo populair geweest. Surfen in Nederland is misschien niet het eerste wat in je opkomt, maar die stoke moet je toch ergens kwijt en dat kan gewoon om de hoek! Nieuwsgierig en hongerig voor golven? Lees dan deze guide

1/ Kies jouw surfspot in Nederland

Nederland kent veel verschillende plekken om te surfen. Theoretisch gezien kan je langs de gehele westkust van Nederland golven pakken, maar onder de juiste omstandigheden springen een aantal goede surfspots eruit. Dé surfspot van Nederland is Scheveningen, doordat er meerdere surfscholen zitten die het hele jaar open zijn én er veel lokale surfers wonen. Ook Wijk aan Zee, Domburg of de Waddeneilanden bieden erg goede mogelijkheden. Maar probeer zelf vooral zoveel mogelijk plekken uit, iedereen heeft verschillende voorkeuren en de ene surfspot is op bepaalde dagen beter dan de andere.

Houd bij de keuze van jouw surfspot rekening met 1. Heb je een surfschool nodig (buiten het zomerseizoen is niet alles open)?. 2. Hoe ervaren ben je? Als beginner ga je liever niet naar de drukste spots van Nederland, maar kies je liever voor een rustigere plek waar je meer golven kan pakken en fouten kunt maken (ga nooit alleen, surfen is veiliger en leuker samen!). 3. Hoe bereik je de spot? Bij de ene surfspot kan je gemakkelijk en gratis parkeren met de auto, Zandvoort is bijvoorbeeld weer makkelijk bereikbaar met het ov.

2/ Zorg voor het juiste surf materiaal

Voor je het water induikt wil je natuurlijk wel beschikken over het juiste materiaal. Denk hierbij aan een wetsuit en surfboard, maar buiten de zomer om zijn ook een cap, handschoenen en/of surfschoentjes zeker geen overbodige luxe. Bij vrijwel de meeste surfscholen huur je makkelijk aan het strand alles wat je nodig hebt. Houd er rekening mee dat je in verschillende seizoenen, verschillende diktes wetsuit nodig hebt. Ga je voor het eerst zelf iets aanschaffen? Wij helpen je graag op weg :-). Stuur een mailtje naar surf@ripstar.nl en onze instructeurs helpen je graag. De wetsuits van SRFACE zijn bijvoorbeeld een lekker warme, betrouwbare optie van Hollandse bodem.

Getting ready

3/ Bereid je goed voor op het surfen

Veiligheid gaat boven alles en zeker in Nederland, waar de condities niet elke dag perfect zijn. Het is daarom belangrijk om je goed voor te bereiden. Het getij, de wind, golfhoogte en stroming zijn belangrijk om te checken. Check voordat je naar de surfspot rijdt dus goed het (surf)weerbericht, de verwachte surfcondities en pas je materiaal hierop aan. Zo sta je er nooit voor niets. Handige surfvoorspellingen vind je bijvoorbeeld bij Surfweer.nlGoede Golven en Surf-forecast. Voor de wind Windy.com en getij of basisinformatie over bepaalde spots Magicseaweed.

4/ Leer surfen in Nederland bij een surfschool

Heb je nooit eerder gesurft of nog nooit in Nederland? Dan is het aan te raden om eerst een surfles te nemen bij jou in de buurt. Zo weet je meteen wat over de lokale surfspot en ken je alle regels, zodat je daarna veilig verder kunt oefenen. Boek een surfles, en voor je het weet ben je verslaafd. Ook handig: veel surfscholen beschikken over een kleedkamer en een warme douche, waar je direct vanaf het strand onder kan duiken. Wel zo fijn als je daarna de auto in stapt! Hier kun je ook het nodige materiaal huren, mocht je dit nog niet hebben. Dit zijn onze tips: PEP Sports en in Scheveningen Aloha en Hartbeach.

5/ Zet dit op je surf checklist

Surfen in Nederland kan heerlijk zijn, maar gaat vaak gepaard met wat ongemak in ons koude kikker landje. Hier is een handig lijstje van dingen die je kunt meenemen om je surfsessie net iets aangenamer te maken (vooral in de winter):

 • Thermoskan koffie of thee: een heerlijk warm drankje om op te warmen na de surf.
 • Een dikke handdoek: of het liefst een zachte surf poncho die je warm kan houden wanneer je je ijskoude lichaam in een wetsuit hijst.
 • Een goede snack: zorg dat je iets te eten bij je hebt, iets met suiker, dat je lichaam een boost geeft voordat je het water in gaat (snickers zijn een aanrader).
 • Dikke sokken en een muts: warm je lichaam goed op als je uit het koude water komt, vooral je voeten en handen zullen koud zijn en verkouden willen we liever niet.
 • Een tas voor je wetsuit: een plastic zak of tas houdt je natte pak gescheiden van alle andere (droge) spullen. Dat is wel zo fijn (en zorg natuurlijk dat je deze thuis lekker uitspoelt met koud water).

6/ Te veel gedoe? Ga op surfkamp!

Een surfschool zoeken, materiaal huren, de forecast checken – vind je het nu al veel gedoe? Dat snappen we! Je kunt er daarom ook voor kiezen om met een georganiseerde surfreis mee te gaan in Nederland. Daar krijg je al het materiaal en checken de surfleraren precies waar en wanneer jij het water in moet. Voornamelijk in de zomer is er voor de jeugd genoeg keus, maar ook voor volwassen en families zijn inmiddels toffe initiatieven opgezet. Zo biedt Ripstar bijvoorbeeld camps aan op het mooie Ameland voor jeugd en gezinnen.

Zoek je het toch liever iets verder weg op? Check dan onze kleinschalige surfcamps in Frankrijk, Spanje of Portugal en houd onze socials goed in de gaten.

Bekijk alle surfreizen