Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
 • Alles
 • Young - 193 Reviews
 • Snow - 73 Reviews
 • Surf - 239 Reviews
 • Kite - 28 Reviews
 • Family - 75 Reviews
 • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
 • Meest behulpzaam
 • Meeste sterren
 • Minste sterren
 • Nieuwste review
 • Oudste review
Bekijk 0 reviews

Surf etiquette: de (ongeschreven) regels bij het surfen

Deze 8 surf etiquette moet je weten!

surf etiquette
 • Leestijd: 3 min. 

Voor dat je het water in gaat tijdens jouw surfcamp zijn er een paar surf etiquette die je moet weten. Deze ongeschreven regels dienen met respect behandeld te worden, voor zowel jou veiligheid als die van een ander. Na het lezen van deze 8 surf etiquette moet het helemaal goed komen. 

 

1/ Voorrang verlenen

De surfer die zich het dichtst bij de brekende golf bevindt, heeft voorrang. Dit houdt in dat deze surfer het recht heeft op de golf, andere surfers mogen deze golf in principe dus niet pakken. Dat kan soms vervelend zijn, omdat jij al eerder vertrokken bent, maar toch zijn het helaas de surfregels.

2/ Niet indroppen

Deze surf etiquette heeft met de surfregel van hierboven te maken. Wanneer een surfer al op de golf is, mag jij niet “indroppen”. Dit betekent dat als een andere surfer op het punt staat een golf te pakken, jij dus niet ook die golf pakt en dus de golf van hem/haar afpakt. Naast dat het heel vervelend is, zorgt het ook voor gevaarlijke situaties.

Surf etiquette

3/ Peddelen naar de line-up

Surf etiquette nummer drie is een belangrijke regel voor wanneer je al wat beter bent met surfen. Namelijk; het naar achteren peddelen. Hierbij is het belangrijk dat je niet recht door de line-up gaat. Doe je dat wel dan lig je de surfers in de weg die op golf aan het surfen zijn én je maakt het jezelf erg moeilijk om achter te komen.

Zoek een plek waar niet de meeste golven zijn en peddel via die lijn naar achter, bijvoorbeeld via een mui. Zo heb jezelf minder last van de golven, waardoor je makkelijker achter de golven komt. Hierdoor lig je andere surfers niet in de weg terwijl zij een aan het surfen zijn.

4/ Houd je surfboard dichtbij

Zowel beginners als gevorderde surfers maken wel eens een wipe-out, wat natuurlijk helemaal niet erg is! Als je valt is het wel belangrijk om zo snel mogelijk weer bij je board te komen. Doe je dat niet dan vliegt je board rond in het water, waardoor deze of jezelf of een ander persoon kan raken.

Let wel op dat niet via je leash je board weer pakt, de kans dat vingers vast kunnen komen zitten in de leash is hierbij erg groot.

5/ Niet snaken

Snaken is wanneer je sneaky om een andere surfer heen gaat om voorrang te krijgen, terwijl je hier eigenlijk geen recht op hebt. Dit is niet zo netjes om te doen en daarom een van de belangrijke surf etiquette. Geduld is een schone zaak, dus wacht gewoon netjes op je beurt!

6/ Communicatie

Het komt wel eens voor dat je een golf met twee mensen kan surfen, de een gaat naar rechts en de ander naar links. Let wel op dat je dan goed communiceert met elkaar welke kant je op gaat! Soms gaat dat wel eens fout, maak dan even praatje na de golf en maak het goed met elkaar.

7/ Respect voor de natuur

We hebben een van de belangrijkste regels voor het laatste bewaard. Deze regel heeft niet direct iets met het surfen te maken, maar deze mag zeker niet vergeten worden! Zonder natuur kunnen wij onze favoriete sporten namelijk niet beoefenen. Het is daarom belangrijk om geen troep achter te laten tijdens het beoefenen van onze sporten.

Wil je helemaal je steentje bijdragen? Dan is er ook een tweede regel binnen deze surf etiquette. Verlaat het strand altijd met drie stukjes afval. Hierdoor verminderen we samen het afval op het strand en komen we stapje voor stapje bij een afval vrij strand en daarmee ook een schonere wereld!

8/ Respect the locals

De allerlaatste surf etiquette is misschien een beetje strijdig van wat hierboven staat, maar wel goed om te weten. Op het moment dat je een nieuwe surfspot surft, zullen er vaak locals zijn. Locals zijn surfers die al jaren dezelfde spot surfen en hebben daarom vaak hun eigen regels in het water. Een voorbeeld is dat sommige locals vinden dat zij altijd prioriteit hebben op de golven. Ook al ben je het er niet mee eens, neem de tijd om de regels te overerven en respect the locals.

Dit waren de 8 surf etiquettes, onthoud deze goed als je het water in gaat en maak vooral veel plezier!

Surf etiquette

Lees meer:

Alle verhalen