Welcome to Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
 • Alles
 • Young - 193 Reviews
 • Snow - 43 Reviews
 • Surf - 152 Reviews
 • Family - 75 Reviews
 • Groups - 16 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
 • Meest behulpzaam
 • Meeste sterren
 • Minste sterren
 • Nieuwste review
 • Oudste review
Bekijk 0 reviews

Welke regels gelden er op de skipiste?

Wij zetten de do's en don'ts even op een rijtje!

 • Leestijd: 4 minuten

Ben je nieuw in het wereldje van het wintersporten, of kan je wel een opfrisser gebruiken? Lees dan snel verder! Wij vertellen over de belangrijkste regels die gelden op de skipiste.

1/ Weet goed waar je naartoe gaat

Als je veilig over de piste wilt gaan, dan is het belangrijk om te weten welke richting je uit moet. Zo vermijd je dat je plotseling moet oversteken of invoegen. Als je aan het begin van de helling al het eindpunt in de gaten hebt, dan kan je deze koers aanhouden, en zo ga je nergens tegenaan botsen. Je kan bijvoorbeeld een plannetje van de pisten op zak hebben, of de borden en wegwijzers volgen!

2/ Sta niet stil achter een heuvel

Dit is één van de allerbelangrijkste zaken tijdens het skiën. Soms gebeurt het weleens dat je halt houdt op de piste, bijvoorbeeld om te wachten op je reisgezelschap, of om een foto te maken. Doe dit echter nooit in het midden van de piste, en al helemaal niet vlak na een heuvel. Je weet dat je op het einde van een heuveltje staat als je naar boven kijkt, en je het begin van de piste niet meer kan zien. Mensen die nog hoger dan jou zijn, kunnen zo recht op jou af skiën, omdat ze simpelweg niet kunnen zien dat daar iemand staat. Vermijd dus zeker deze spot als pauzepunt.

3/ Ga niet blindelings iemand volgen

We snappen het wel, je bent met je ouders op wintersportvakantie en zij weten de weg, dus dan kan je gewoon lekker volgen. Meestal klopt dit wel, maar toch is het belangrijk om ook zelf een beetje te weten waar je heengaat. De eerste reden hiervoor, is dat je dan zelf op onderzoek kan. Als je je eigen tempo en technieken leert kennen om de piste af te gaan, dan zal je veel sneller verbeteren in het skiën of snowboarden. Je kan natuurlijk wel altijd om tips vragen!
Een tweede reden, is dat je niet de eerste zou zijn die blindelings de rode skijas heeft gevolgd, en er beneden aan de lift pas achter komt dat dit helemaal je vader niet is! Dit komt weleens voor bij slecht weer, of wanneer de piste heel lang is. Zorg dus dat je goed bij elkaar blijft, en probeer zelf de weg te weten moest je toch eens fout zitten.

4/ Ga helpen als je een ongeluk ziet

Zie je iemand vallen, en kan je er op een veilige manier naartoe? Ga dan zeker even kijken of alles oké is! In negen van de tien gevallen is het niks, maar stel dat iemand zich toch verwond heeft, dan is het natuurlijk wel goed dat iemand er meteen bij is. Je kan op verschillende manieren helpen. Je kan vragen of alles goed gaat, je kan materiaal oprapen, of iemand recht helpen. Is het ernstig en weet je niet goed wat doen, roep er dan nog iemand bij. Samen kunnen jullie vast goed helpen.

5/ Ken je eigen grenzen

De beste manier om ongelukken te voorkomen, is het kennen van je eigen limieten. Voel je je nog niet klaar voor die zwarte piste, doe hem dan ook niet. Daar hoeft helemaal geen schaamte rond te zijn. Wintersporten is niet gevaarlijk, zolang je maar doet wat je aankan. Je leert het beste door veel te oefenen, maar je kan alleen veel oefenen als je veilig bent en niet gewond raakt, dus voor extra lang skiplezier, raden we je toch de veilige aanpak aan. Daarbij is het belangrijk dat je goed verzekerd bent!

Ontdek al onze stories: