Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
 • Alles
 • Young - 193 Reviews
 • Snow - 73 Reviews
 • Surf - 239 Reviews
 • Kite - 22 Reviews
 • Family - 75 Reviews
 • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
 • Meest behulpzaam
 • Meeste sterren
 • Minste sterren
 • Nieuwste review
 • Oudste review
Bekijk 0 reviews

Surfcoaching week: een interview met onze instructeurs!

Wie zijn jouw surfcoaches deze week en wat kun je van hen verwachten? Een interview!

Over Leanne en Elijah!

Hoe zijn jullie ooit met surfen in aanraking gekomen?
Leanne: Mijn ex-vriend toen ik 20 was surfte heel veel en had ook een busje. Hij vertrok richting Portugal en ik wilde altijd al graag een keer leren surfen. Zodoende ging ik voor 2 weken mee en ben ik voor het eerst gaan surfen. Nooit meer gestopt daarna!

Elijah: Dit was voor mij het moment dat ik mijn eerste skateboard ging halen bij mijn lokale surfshop in Monster, in het Westland. Toen het mij opviel dat ze ook surflessen gaven, hadden mijn ouders gelijk een surfles voor mij en mijn broer geboekt. Na mijn eerste surfles was ik meteen verliefd op de sport!

Hoe lang surf je al en hoe vaak surf je?
Leanne: Nu ongeveer 10 jaar. Ik surf 9 maanden van het jaar ongeveer 5 dagen in de week? Afhankelijk van hoe goed het is natuurlijk. Als de omstandigheden het toe laten lig ik er elke dag in of meerdere keren per dag.

Elijah: Ik surf al vanaf mijn 8ste levensjaar en heb vanaf dat moment eigenlijk altijd in het water gelegen als er golven waren. Wel ben ik vanaf mijn 16e 2 jaar gestopt met surfen.

Hoe ben je zo goed geworden als je nu bent?
Leanne: Door zo veel mogelijk in het water te liggen, veel surfles te geven en heel veel de golven te observeren krijg je steeds meer ervaring. Daarnaast heb ik de afgelopen paar jaar ook elk jaar zelf coaching genomen of met andere instructeurs video-analyses gedaan. Ik denk dat door jezelf te zien surfen er heel veel kwartjes kunnen vallen die je uiteindelijk helpen met progressie maken. Ik leer nog elke dag!

Elijah: Toen ik 10 jaar oud was ben ik gescout voor het Surf Topsport Centrum, vanaf dit moment ben ik mij heel erg gaan focussen op wedstrijd surfen. In combinatie met de daarvoor benodigde trainingen en motivatie heb ik mijzelf op een hoog niveau weten te brengen. Vervolgens ben ik ook in het Nederlands topsport team gekomen en ben ik  ook erg veel naar het buitenland geweest om te trainen.

Hoe ziet jouw leven eruit buiten de surflessen die je voor Ripstar geeft?
Elijah: Ik ben nu aan het afstuderen als meubelmaker op het HMC college in Rotterdam. Voor mij is het nu de tijd om lekker veel te gaan reizen.

Leanne: Enjoying the life! Ik woon sinds 7 jaar in mijn busje met mijn twee hondjes en leef vooral veel bij het strand. Daarnaast werk ik nog veel naast de surflessen in de zomer: zo ben ik verantwoordelijk voor de groepsreizen Surf binnen Ripstar, werk ik bij een Posada in Spanje dat longboard coaching retreats organiseert en werk ik  ook nog voor een MKB bedrijf waar ik 3 maanden van het jaar in Nederland Company Development doe. Al dit werk kan ik bijna altijd rondom mijn leven plannen en maakt dat ik naast veel werken ook veel kan genieten van alle kleine dingen in het leven.

Over het lesgeven

Hoe lang ben je al coach en welke diploma(s) heb je?
Elijah: Ik geef al vanaf mijn 13e les bij mijn lokale surfschool. Hier werd ik al snel in het diepe gegooid en gaf vanaf mijn 14e al zelfstandig lessen. Vanaf mijn 17e heb ik besloten om mijn lifeguard te halen en ik ben vanaf mijn 19e ook officieel ISA gecertificeerd. Ook heb ik mijn Franse lesgeef papieren gehaald in 2023.

Leanne: Ik heb 7 jaar geleden mijn ISA level 1 gehaald en 2 jaar geleden mijn ISA level 2. Daarnaast heb ik 2 jaar geleden mijn coachingsstage gedaan bij een bedrijf wat echt gespecialiseerd is in longboarden en zo ook mijn longboardcoaching skills verder ontwikkeld. Uiteraard ook elke 2 jaar lifeguard updaten 😉

Waarom ben je gaan lesgeven en wat vind je er zo leuk aan?
Leanne: Ik hielp in de eerste twee jaar bij Ripstar veel bij de Surfen met Smurfen lessen (ondersteuning kids onder de 10 jaar) en vond dit zo ontzettend leuk dat ik ook graag mijn diploma wilde gaan halen. Het allerleukste vind ik het contact met de mensen, het plezier wat er vanaf komt en ook af en toe de psychologische uitdagingen die er bij komen kijken waar ik mensen graag doorheen help.

Elijah: Les geven kwam voor mij eigenlijk hand in hand met surfen. Dit had destijds ook te maken met de surfschool waar ik veel surfte/lesgaf. Wat ik het leukste vind aan lesgeven is om de passie van surfen over te kunnen brengen aan generaties onder en boven mijzelf.

Wat voor groepen geef je normaal les?
Leanne: Van alles! Surf & Family van kids vanaf 7 tot pubers tot ouders in elke leeftijd :). Daarnaast veel coaching in de leeftijdscategorie…. 25-60? Zeg het maar!

Elijah: Ik geef eigenlijk ook aan alle doelgroepen les, van kleuters tot volwassenen.

Heb je ervaring in surfcoaching van intermediates? Zo ja; kan je daar iets leuks over vertellen?
Elijah: Ja zeker, ik heb een jaar lang me eigen training groep gehad bij mijn lokale surfschool. Daarnaast heb ik ook bij meerdere surfscholen in Scheveningen intermediates groepen getraind. Ook dit varieerde van kinderen tot volwassenen

Leanne: Ja! Als ik coaching geef voor longboarden is dit altijd achter de branding. Ik vind het leuk om samen kleine, haalbare doelen te stellen die uiteindelijk een groot effect gaan geven in je surfen. Veel mensen denken altijd dat ze moeten toewerken naar een groter doel, maar vaak als we teruggaan naar de basis dan komt alle groei daarna als vanzelf! Uiteraard maakt het hiervoor niet uit of je nou op een longboard of iets anders surft, ik ga graag samen de uitdaging aan!

Wat is jouw nummer 1 tip voor mensen die surfprogressie willen boeken? (behalve op coachingweek gaan 🙂
Leanne: Kijken, kijken, kijken. Observeer de zee, neem de tijd en verlies jezelf niet altijd in je enthousiasme. Kijk ook naar de andere surfers waar je mee in het water lig, analyseer altijd de golven (ook al lijkt er niks te zijn).

Elijah: Elke dag surfen!! (of toch zoveel je kan) 😉

Over zelf surfen

Wat is jouw favoriete surfspot en waarom?
Leanne: Mellow Monta vanwege de rust op de stranden en de (de naam zegt het al) mellow golven die heerlijk zijn om te longboarden. En Noord-Spanje natuurlijk, voor het prachtige uitzicht als je in het water ligt.

Elijah: Voor mij moet dit wel Jeffrey’s Bay zijn. Dit is een van de beste en langste rechtse golven van de wereld. Daarnaast is het echt een high performance golf waar ik altijd terug zou willen komen.

Wat is je favoriete surfboard en waarom?
Leanne: Op dit moment mijn 9’6 Naje. Geshaped door een lokale shaper in Biarritz die zelf ook uit Montalivet komt en die golven kent. Het board daagt me uit om kritiekere secties op te zoeken voor mijn noseride.

Elijah: Dit is een erg moeilijke vraag voor mij. Ik ben eigenlijk gestopt met maar een soort board surfen. Nu surf ik van alles en nog wat en vind ik het eigenlijk het leukste om nieuwe boards te blijven testen. Kortom ze zijn allemaal mijn favoriet. Ook zijn sommige gewoon gemaakt voor bepaalde golven.

Waar zou je ooit nog een keer willen surfen?
Leanne: Chicama! Endless perfect lefts….

Elijah: Overal waar goeie golven zijn ben ik te vinden!😉

Wat is de beste golf die je ooit hebt gepakt in je leven? Kun je dat moment beschrijven?
Leanne: Oef. Moeilijke vraag. Ik heb altijd elke sessie wel een of meerdere golven waarvan ik denk YES. Dat gaat vaak niet zozeer om de golf zelf, maar om het gevoel met de golf. Dat alles op dat moment in een flow zit en het is die flow die zo lekker voelt.

Elijah: Elke golf heeft zo zijn eigen charme, er is voor mij niet echt een beste golf maar dat moment dat ik een goeie barrel heb gepakt blijft voor mij wel het ultieme gevoel wat je kan bereiken met surfen. Op het moment dat je in een barrel zit verdwijnen eigenlijk al je gedachtes en kom je in een soort euforische staat waar je een bent met alles en tijd stil lijkt te staan.

 

Wil jij deze twee toppers graag beter leren kennen en al hun skills leren? Join ons dan op de surfcoaching week in Celorio!

Dit is Leanne!

Meet Elijah!

Foto’s: Ernst Wagensveld, Sidrisima, Aike de Waard, Rowan Geerdink, Josien Jelsma

Meer nieuws van Ripstar Surf

Ontdek al onze stories