Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
 • Alles
 • Young - 193 Reviews
 • Snow - 67 Reviews
 • Surf - 239 Reviews
 • Kite - 22 Reviews
 • Family - 75 Reviews
 • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
 • Meest behulpzaam
 • Meeste sterren
 • Minste sterren
 • Nieuwste review
 • Oudste review
Bekijk 0 reviews

Kitesurfen VS windsurfen: De verschillen

Welke watersport past het beste bij jou?

Windsurfen en kitesurfen zijn beide watersporten die gebruikmaken van de wind, maar ze zijn zeker niet hetzelfde! Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen kitesurfen en windsurfen. Ben je benieuwd naar de verschillen, of wil je weten welke van deze twee sporten het beste bij jou past? Lees dan snel verder!

1/ Uitrusting

Windsurfen: Bij windsurfen staat de surfer op een board dat is bevestigd aan een mast met een zeil erop. De surfer gebruikt een giek (de stang waaraan het zeil bevestigd is) om het zeil te bedienen. In tegenstelling tot kitesurfen, hangt het zeil dat door de wind wordt voortgeduwd dus vast aan het board.
Kitesurfen: Bij kitesurfen wordt de surfer voortgetrokken door een vlieger (kite) die aan de surfer is bevestigd via een harnas, terwijl hij op een kleine surfplank staat. De kite wordt bestuurd met behulp van een controlebalk. Een surfplank voor kite is veel kleiner en lichter dan een surfplank voor windsurfen.

2/ Techniek

Windsurfen: Bij windsurfen is de techniek gericht op het balanceren op het board en het manoeuvreren van het zeil om de wind te vangen en de richting te bepalen. Je zal je focus dus eerder naar je board brengen en naar de mast die aan je board verbonden is.
Kitesurfen: Kitesurfen vereist het beheersen van de vlieger om zowel hoogte als snelheid te genereren. Het vergt ook technieken voor het waterstarten en het uitvoeren van sprongen en tricks. Het board hangt vast aan je voeten, dus je zal meer gefocust zijn om je kite goed te bedienen. Je board gaat meestal vanzelf al wat mee.

3/ Windbereik

Windsurfen: Windsurfen kan worden beoefend in vele soorten windomstandigheden, maar vereist over het algemeen meer wind dan kitesurfen. Dit komt omdat het zeil zwaarder is dan een kite en ook omdat je board meer weegt dan een kitesurfboard. Over het algemeen is je materiaal zwaarder, dus heb je meer wind nodig alvorens het vooruit komt. Het voordeel is wel dat je stabieler staat.
Kitesurfen: Kitesurfen kan worden beoefend in een breder scala aan windomstandigheden, inclusief lichtere wind, vanwege de efficiëntie van de vlieger in het genereren van kracht. Dankzij het lichte materiaal kan je dus ook met minder wind kitesurfen, wat het een beginnersvriendelijke sport maakt.

4/ Veiligheid

Windsurfen: Windsurfen heeft over het algemeen een lagere leercurve als het gaat om de veiligheid, omdat het eenvoudiger is om het zeil los te laten en te stoppen als dat nodig is. Het is ook makkelijker om de controle te houden.
Kitesurfen: Kitesurfen vereist een grondige kennis van de wind en de veiligheidssystemen van de kite vanwege het potentieel voor krachtige trekkrachten. Het correct uitvoeren van veiligheidsprocedures, zoals het loslaten van de kite in noodsituaties, is echt belangrijk! Wil je graag leren kitesurfen of windsurfen? Doe het dan sowieso de eerste paar keren in een lesje. Uit jezelf beginnen met deze sporten kan gevaarlijk zijn en leiden tot ongevallen.

5/ Boardhandling

Windsurfen: Bij windsurfen is het board groter en biedt het meer drijfvermogen, waardoor het gemakkelijker is om op te staan en te balanceren, vooral voor beginners.
Kitesurfen: Kitesurfboards zijn over het algemeen kleiner en wendbaarder, waardoor ze geschikt zijn voor tricks en manoeuvres op de golven.

Maar wat is nu het moeilijkst? En wat is het leukst om te doen? Wel, dat is natuurlijk moeilijk te beslissen. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur.
In het algemeen zou je kunnen zeggen dat kitesurfen meer technische vaardigheden en coördinatie vereist, terwijl windsurfen meer kracht en stabiliteit kan vergen. Sommige mensen vinden kitesurfen sneller te leren vanwege de mogelijkheid om in lichtere windomstandigheden te oefenen, terwijl anderen de voorkeur geven aan de directe verbinding met het zeil en de stabiliteit bij windsurfen. Het beste is om beide sporten eens uit te proberen en te zien welke het beste bij je past! En kies je uiteindelijk voor kitesurfen? Kom dan gezellig met ons mee op kitetrip!

Ontdek Ripstar!

Het laatste nieuws van Ripstar Kite!

Ontdek al onze stories: