Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
 • Alles
 • Young - 193 Reviews
 • Snow - 67 Reviews
 • Surf - 239 Reviews
 • Kite - 22 Reviews
 • Family - 75 Reviews
 • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
 • Meest behulpzaam
 • Meeste sterren
 • Minste sterren
 • Nieuwste review
 • Oudste review
Bekijk 0 reviews

Leren kitesurfen in 10 stappen

10 tips om je kitesurfcarrière op te starten!

Kitesurfen is een geweldige sport! Makkelijk is het niet. Om echt te leren kitesurfen, moet je uiteraard gewoon het water opgaan (en les nemen!), maar wij geven alvast 10 tips om eraan te beginnen!

1/ Kies de perfecte locatie om te leren kitesurfen

Zoek een kitesurfspot die geschikt is voor beginners, met vlak water en constante wind. Veel kitesurfscholen bieden lessen aan op dergelijke locaties. Ook in Nederland wordt er veel gekitesurfd! Dat is misschien wel de meest toegankelijke plek voor je eerste kiteles. Je kunt nagaan of er bij een strand bij jou in de buurt kitesurflessen worden gegeven. Zo kun je meteen checken of de sport iets voor jou is! Ook op vakantie in bijvoorbeeld het zuiden van Europa kunnen er goede kitesurfscholen zijn, wie weet volg jij je eerste kitesurfles wel in een lekker warm land met veel zon!

2/ Neem lessen

Schrijf je in voor kitesurflessen bij een erkende kitesurfschool. Een goede instructeur kan je de basisbeginselen van het kitesurfen leren en je helpen veilig te leren kitesurfen. Het is echt afgeraden om in je eentje te beginnen met kitesurfen. Ook al ben je sportief, alles rondom de veiligheid moet ook uitgelegd worden, anders is er kans op ongelukken en dat willen we natuurlijk niet. In Nederland kun je op veel stranden kitesurfles nemen, of je kan gezellig met ons meekomen op een kitesurfvakantie! Wij hebben top instructeurs die de hele week lesgeven en jou alles over kitesurfen kunnen leren.

3/ Leer de basis van de uitrusting

Leer over de verschillende onderdelen van de kitesurfuitrusting, zoals de kite, de bar, het harnas en het board. Begrijp hoe ze werken en hoe je ze moet gebruiken. Tijdens de kitesurflessen komt het sowieso aan bod. Wil je alvast meer leren over een kitesurfuitrusting? Lees dan onze blog!

4/ Oefen je kitebeheersing

Begin met het leren van kitebeheersing op het land. Oefen het lanceren, sturen en landen van de kite, zodat je vertrouwd raakt met de controle ervan. Balans is superbelangrijk. Wil je meer weten over het trainen van je balans tijdens het kitesurfen? Lees dan zeker onze blog!

5/ Oefen bodydragging

Leer bodydragging, waarbij je door het water wordt getrokken terwijl je de kite controleert. Dit helpt om vertrouwd te raken met de kracht van de kite en de juiste lichaamshouding in het water. Hoe vaker je dit oefent, hoe beter je spieren dit gaan opslaan en zich weer herinneren als je de beweging nog een keer uitvoert. Dit zorgt ervoor dat het steeds makkelijker zal gaan.

6/ Leer waterstarten

Oefen het waterstarten, waarbij je vanuit het water op je board gaat staan en begint te rijden. Dit vereist timing en coördinatie tussen het sturen van de kite en het positioneren van je board. Het is even oefenen, maar zodra je dit kan, kom je al een heel eind met kitesurfen!

7/ Verbeter je techniek

Werk aan het verbeteren van je techniek door regelmatig te oefenen en feedback te krijgen van ervaren kitesurfers of instructeurs. Focus op het verbeteren van je balans, controle en snelheid. Het beste wat je kan doen om je techniek te verbeteren is zo vaak mogelijk kitesurfen. Een consistent trainingsschema zorgt voor de meeste progressie.

8/ Leer zelfreddingstechnieken

Ken en oefen zelfreddingstechnieken, zoals het herstarten van de kite in het water en het terugvinden van je board, voor het geval je in een lastige situatie terecht komt. Kitesurfen kan in het begin een beetje spannend zijn en deze technieken kunnen je helpen om rustig te blijven en succesvol weer op te starten of uit het water te gaan.

9/ Respecteer de regels

Leer en respecteer de regels van de kitesurfgemeenschap en de lokale kitesurfspots, inclusief voorrang, veiligheidsvoorschriften en gedragscodes. Je instructeur zal hier waarschijnlijk wel over vertellen, maar in het water gelden er regels om andere kiters voor te laten of om zelf je voorrang te nemen. Het is echt belangrijk om dit goed te weten, zeker wanneer je uiteindelijk alleen gaat kiten.

10/ Blijf veilig

Veiligheid staat voorop bij het kitesurfen. Draag altijd een geschikt drijfhulpmiddel, zoals een reddingsvest, en houd rekening met de weersomstandigheden en je eigen vaardigheden voordat je het water op gaat. Probeer niet te snel te veel te willen, zo komen er ongelukken. Geniet van het leerproces dat kitesurfen is en blijf consistent met trainen en dan wordt het zeker en vast een fantastische nieuwe hobby! Veel plezier ermee!

Leer kiten met Ripstar!

Meer nieuws van Ripstar Kite

Ontdek al onze stories: