Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
  • Alles
  • Young - 193 Reviews
  • Snow - 73 Reviews
  • Surf - 282 Reviews
  • Kite - 28 Reviews
  • Family - 74 Reviews
  • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
  • Meest behulpzaam
  • Meeste sterren
  • Minste sterren
  • Nieuwste review
  • Oudste review
Bekijk 0 reviews

How to surf: leren surfen in 10 stappen

Surf how to

Je hebt ze vast al weleens gezien, surfers. Kleine silhouetten dobberend in het water, wachtend op een golf. Ineens zie je ze omdraaien, trekken ze een peddel sprint en staan ze op in prachtig lopende golven. De ene surfer glijdt vloeiend door de golf dansend op de plank, de ander maakt wilde turns en schiet de lucht in. Verschillende stijlen maar beide staan met de grootste lach die je ooit hebt gezien, high on life. Het gevoel is niet te beschrijven, dit moet je meemaken! Hier zijn 10 stappen om het surfen te leren.

1/ Verzamel het juiste materiaal

Leren surfen gaat een stuk makkelijker als je de juiste spullen hebt. Iedereen wil wel kunnen shredden op een shortboard, maar met zo’n plank voor het eerst het water ingaan levert alleen maar frustratie op. Niemand kan rennen zonder eerst te leren lopen. Kies dus voor een grote softtop. Hiermee pak je snel een golf en lig je erg stabiel. Ideaal om te surf basics te leren.

Zorg ook dat je een wetsuit hebt met de juiste dikte. Weet je niet wanneer je welke dikte nodig hebt? Bekijk ons blog over het kopen van een wetsuit.

 

2/ Zoek een geschikte spot om te leren surfen

Nu je al je spullen bij elkaar hebt is het tijd om te kiezen waar je heen gaat. De makkelijkste golven voor beginners zijn kleine golven die snel breken maar lang doorlopen. Je leert surfen in het witte deel van de golf, de gebroken golf. Dus een golf die heel lang niet breekt heb je nu nog niks aan. Vaak kan je online opzoeken welke stranden geschikt zijn voor beginners. Om te surfen in Nederland vind je hier een overzicht van goeie spots.

Twijfel je nog over welke spots in Nederland goed zijn? Bekijk dan deze surfkampen in Nederland, op deze plekken zullen altijd goede beginner surfspots zijn. Als beginner kan het ook fijner zijn om een strand te kiezen die niet zo druk is. Dit geeft je alle rust en ruimte om te oefenen.

 

3/ Leer de pop-up op het droge

De pop-up is een methode om van een liggende positie naar een staande positie te komen op je surfplank. Er zijn verschillende manieren om de pop-up te doen dus kijk vooral welke voor jou werkt! Weet je niet precies wat je moet doen met een pop-up? Er zijn verschillende surf how to’s online die je alle manieren haarfijn uitleggen.

Een pop-up kan een beetje tricky zijn om voor het eerst te oefenen op een wankelende plank in de zee. Oefen daarom eerst een paar keer op het droge. Je hebt dan een stabiele ondergrond en hebt alle tijd om jezelf de juiste positie en de juiste techniek aan te leren. Als je het idee krijgt dat je pop-up soepel gaat op het droge, ben je klaar om de zee te trotseren.

Ook een slim idee is om de pop-up in je ochtend routine te doen. Bepaal voor jezelf dat je bijvoorbeeld elke ochtend, of misschien wel elke avond, een paar keer oefent. Dit is goed voor je techniek maar ook gelijk een workout voor je lichaam. Je kan nooit genoeg oefenen en een beetje muscle memory kan nooit kwaad.

 

4/ Leer de surfregels

Zodra je het water ingaat, heb je te maken met andere surfers en de surfomstandigheden. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je je moet gedragen, maar ook hoe je jezelf moet beschermen. Nu hoef je niet gelijk alle surfregels te kennen omdat je in de gebroken golf surft en niet in de line-up ligt, maar een paar dingen zijn wel handig.

Ten eerste, laat je plank nooit gaan. Je plank is groot en hard en kan dus andere mensen om je heen flink verwonden. Zie je een golf op je af komen? Houd je plank dan bij je en ga samen met de plank over de golf heen. Zo kun je sneller weer door met peddelen en houd je de surfers om je heen uit het ziekenhuis. Win-win.

Ten tweede, bescherm je hoofd als je van je plank af valt. Net zoals je plank andere mensen kan raken kan het ook zo zijn dat jij hem tegen je aan krijgt. In het water is het lastig in te schatten waar je plank is. Daarom is het belangrijk om zodra je valt je je armen voor je gezicht doet en je handen over je hoofd.

Naast de surfregels is het ook handig om bekend te worden met de surf jargon, oftewel de surf slang. Het is namelijk altijd nice om te weten wat iemand bedoeld als hij woorden gebruikt zoals kook, grommet, stoked, of shredden.

 

5/ Leer surfen in ondiep water

Kies een plek in de zee waar het water ondiep is. In de beginfase van het surfen ga je veel wipeouts maken en het is dan lekker dat je kan staan als je van je plank afvalt.

Let ook op dat je niet het water ingaat bij een mui. Een mui is een plek in de zee waar al het water weer terug naar de zee stroomt. Dit betekent dat het water je richting de open zee trekt in plaats van richting het strand. Naast de stroming breken er ook helemaal geen golven in een mui, niet te plek om te leren surfen dus! Je herkent een mui aan het feit dat er geen golven breken, het water dat je terug kan zien stromen, en de donkerdere kleur van het water. Weet je niet zeker waar de mui zit? Vraag het aan de lifeguards!

6/ Peddel voor de golf

Yeeewww, eindelijk in het water! Tijd voor je eerste golf. Voor de allereerste golfjes moet je kijken naar golven die net gebroken zijn, witte golven. Zie je er een? Ga op je plank liggen met je tenen net over de rand van de plank en maak lange diepe halen om te peddelen. Hoe dieper je je armen in het water doet, hoe meer water je verplaatst, des te sneller je vooruit komt! Kijk af en toe achterom hoe de golf eruit ziet en blijf peddelen totdat je voelt dat je wordt meegenomen.

 

7/ Doe de pop-up in het water

Nu is het tijd om die geoefende pop-up in de praktijk te gooien. Blijf vooruitkijken en probeer zo stabiel mogelijk staande te komen. Niet gelukt? Geen paniek, practice makes perfect. De eerste keren zul je waarschijnlijk nog niet kunnen staan. Een tip kan zijn om eerst alleen jezelf op te duwen met je armen zodat je je balans kan leren op een surfplank. Deze stap vergt veel oefening, maar is euphorisch als het lukt! Stay stoked en blijven proberen.

 

8/ Bewaar je evenwicht

Staan op bewegend water is zo makkelijk nog niet, het gaat allemaal om balans. Zorg dat je een beetje door je knieën zakt om balans correcties te kunnen maken en houd je ogen op de horizon. Het kan helpen om buiten het surfen om ook balans oefeningen te doen. Heb je weleens gehoord van een balance board? Dat is een stuk hout op een roller, ideaal voor balanstrainingen.

 

9/ Oefen regelmatig

Net zoals elke Surf How To online je zal vertellen, vereist het leren surfen consistentie en oefening. Je bent niet zomaar de volgende Kelly Slater. Probeer daarom zoveel mogelijk in het water te liggen. Zo leer je de zee kennen, train je je spieren, en verbeter je je techniek. Houd er ook rekening mee dat leren surfen met pieken en dalen gaat. Je gaat zeker geweldige dagen hebben op het water, maar er zullen ook dagen zijn dat niks lukt. De kunst is om dit te accepteren en gewoon door te gaan!

 

10/ Geniet ervan

Je bent nu officieel een surfer, wat een leven! Je zult zien dat de weg van het surfen je op geweldige plekken brengt. Nieuwe surfspots, nieuwe mensen, en nieuwe ervaringen. Ben je nog niet ready om zelf op surftrip te gaan? Je kunt ook altijd naar een surfcamp. Leer beter surfen met mensen die net zo stoked zijn als jij!

Zie je jezelf al gaan? Dobberend tussen de surfers, peddelend voor de perfecte golf? Welcome to the tribe.

Lees ook:

Meer verhalen