Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
 • Alles
 • Young - 193 Reviews
 • Snow - 73 Reviews
 • Surf - 239 Reviews
 • Kite - 22 Reviews
 • Family - 75 Reviews
 • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
 • Meest behulpzaam
 • Meeste sterren
 • Minste sterren
 • Nieuwste review
 • Oudste review
Bekijk 0 reviews

De wereld van: Tristan Botteram

Ontdek de wereld van downhiller Tristan Botteram (20).

 • Naam: Tristan Botteram
 • Leeftijd: 20 jaar
 • Nickname: Sandwichmam
 • Favoriete bestemming: Les Portes du Soleil, Frankrijk
 • Instagram: @tristanbotteram

Hey Tristan! Wij zijn heel trots dat je een Ripstar rider bent en dat we je kunnen sponsoren in je passie en prestaties!
“Ja de sponsoring van Ripstar is echt te gek! Jullie steun zorgt er onder andere voor dat ik mijn passie voor downhill kan uitvoeren.”

Je bent een downhiller uit het platste landje op aarde. Dat is een bijzondere combinatie als je het ons vraagt. Vertel, hoe is je passie ontstaan?
“Zeg dat wel hè. Ik ben opgegroeid in de motorcrosswereld dus extreme sports zijn mij met de paplepel ingegoten. Op hele jonge leeftijd ben ik begonnen met BMX, daarna is downhill op mijn pad gekomen. Ik merkte dat ik hier aanleg, talent en veel passie voor had, de rest is geschiedenis.”

Iedere outdoor sport speelt met de elementen van de natuur. Kun je omschrijven waarom downhill je passie is en welk gevoel het jouw geeft?
“Downhill heeft ervoor gezorgd dat ik hele mooie plekken van Europa heb mogen zien. Het geweld dat ik meemaak onder een afdaling, gecombineerd met magnifieke landschappen bij een korte break tussendoor, is iets speciaals!”

Je mag de titel IXS European Cup-kampioen op jouw naam schrijven. Hoe heb je dit bereikt?
“Het is een droom die sneller als verwacht werkelijkheid is geworden. Mijn resultaten waren dit seizoen erg constant, waardoor ik een ruim aantal punten had behaald over het gehele jaar. Echter was dit normaal gezien niet genoeg om te titel binnen te slepen, maar de wedstrijd wordt verreden tot de finishlijn. Twee van mijn concurrenten kwamen ten val, op hetzelfde moment reed ik een waanzinnige run. Daarbij wist ik niet alleen te winnen, maar ik sleepte ook de titel binnen.”

Je hebt je roadtrip van 2021 afgesloten in Lenzerheide. Een minder fijne afsluiting van je cup seizoen zagen we in je video. Vertel, wat is er gebeurd!?
“Soms heb je pech… Het had iets geregend, waardoor sommige delen van het parcours spekglad waren. Ik splits de baan vaak op in delen, waarbij ik op sommige gemakkelijkere delen een korte ‘reset’ in mijn hoofd kan maken. Dit was bijvoorbeeld zo’n sectie, alleen bij de landing begon mijn voorwiel meteen te glijden. Samen met deze reset was ik er voor een milliseconden niet bij waardoor ik ten val kwam.”

Wat was tot nu toe jouw hoogtepunt van het jaar?
“Een moeilijke keuze, maar dan ga ik toch voor mijn finale-run in Lenzerheide. Hoewel ik ten val kwam, waren mijn tussentijden buitengewoon goed, 32e, 28e, 26e en toen DNF. Dit had de afdaling kunnen zijn waarmee ik zou kunnen doorbreken!”

Je leven staat in functie van downhillen. Wat zijn je doelen voor de toekomst?
“Mijn doel is om mijn volledige potentie te kunnen laten zien. Dit kan ik in samenwerking met een fabrieksteam, mijn doel is om hier in te kunnen komen.”

Hoe ziet een gemiddelde trainingsweek er voor jou uit?
“Ik train normaalgesproken gespreid over de week drie keer in de sportschool, waarbij ik dan vaak in het weekend beide dagen op de fiets zit.”

Tristan in actie

Hoe train je jouw reactiesnelheid?
“Bij mij om de hoek is een fietscrossbaan, waarmee ik doormiddel van een starthek met licht mijn reactiesnelheid kan trainen.”

Wat is de gemiddelde snelheid waarmee jij de berg afvliegt?
“De snelheden variëren enorm van parcours tot parcours, mijn hoogste gemiddelde snelheid lag rond de 50 km/u.”

Hoe bereid je je voor op een nieuw parcours dat je gaat rijden?
“Bij elke wedstrijd inspecteert ik vooraf het parcours, zodat ik een goed beeld heb van wat er mij te wachten staat. Hierbij komt veel visualisatie te pas, vaak kan ik ook al eventuele aanpassingen aan mijn fiets verrichten zodat ik sneller bij mijn ultieme race-setup kan komen.”

Ervaar je wel eens angst bij een nieuw parcours? En heb je een tip voor ons hoe om te gaan met angst?
“Zeker weten. Tegenwoordig vrijwel niet meer gelukkig. Voorheen was dit daarentegen een van mijn grote valkuilen. Comfortabel worden met het oncomfortabele is iets wat mij hierin enorm heeft geholpen, maar dit is helaas makkelijker gezegd als gedaan.”

Wat zou je nog willen verbeteren aan je prestaties?
“Mijn skills waren dit jaar on point waardoor ik eindelijk mijn volledige potentie kon laten zien aan het eind van het seizoen, hier zitten natuurlijk altijd nog verbeterpuntjes in die ik over de jaren heen weet te bemeesteren.”

Via je blogs op de website van De Zwarte Cross volgen we je avonturen. We lezen dat je dit jaar met een custom made fiets van Canyon rijdt. Kun je ons uitleggen wat deze fiets zo bijzonder maakt?
“Door middel van ondersteuning vanuit Canyon en het fabrieksteam rijd ik momenteel met een custom painted frame, er is er maar een zoals deze op de wereld. De rest van de fiets is als consument gewoon te verkrijgen.”

Naast Canyon heb je nog een aantal sponsoren zoals Reverse, Fox Racing en meer, die je supporten in je carrière als sporter. Kun je leven van de sport?
“Momenteel kan ik helaas nog niet leven van de sport, maar veel kosten maak ik gelukkig niet meer, wat al een mijlpaal voor mij is.”

Kun je ons een kleine sneak peek geven, in een verhaal, een emotie of een minuut van vreugde die je hebt ervaren tijdens je meest epic downhill trip?
“De emoties die loskomen als ik de finish in zicht heb en weet dat de afdaling foutloos is. De fans die daar wachten bij de finish en juichen als ik onder de snelste tijd kom, is iets wat onbeschrijfelijk voelt.”

Wat is je favoriete downhill locatie en waarom?
“Dan moet ik toch kiezen voor de gebergtes die aan de Ligurischezee liggen, hier kun je namelijk zowel in de zomer als in de winter rijden.”

Welk parcours staat nog op je verlanglijst?
“Canada is nog wel iets wat mij heel tof lijkt om te bezoeken, dat land staat nog op mijn bucketlist.”

Welke andere activiteit geeft je naast downhill kracht en energie?
“Video- en fotografie is iets waar ik veel plezier uit kan halen.”

Op welke topsporter heb jij een secret crush?
“Echt een topsport crush heb ik niet maar dames met discipline trekken mij wel een tandje meer aan!”

Vertel ons een fun fact over jezelf! 
“In mijn vrije tijd is het spelen van videogames iets wat ik graag doe, ik denk dat naast goede vrienden weinig mensen hiervan afweten.”

Gezond eten…. alles voor de sport. Maar uhmmm, heb je ook een guilty pleasure?
“Tosti’s, tosti’s en nog wat tosti’s. Dit is zeker mijn guilty pleasure als het gaat om eten, helaas past dit niet helemaal in mijn eetschema, haha.”

Er zijn veel talenten in de down hill scene. Welke downhiller inspireert jou?
Loic Bruni is iemand die ik erg bewonder, hij heeft de winnende formule gevonden. Dit is iets wat alleen de beste in de wereld kunnen.”

Wat is je favoriete downhill docu of movie?
New World Disorder #10 is de eerste film die ik ooit als kleine jonge heb gezien en is iets wat mij nog elke dag motiveert om ook zo goed te worden.”

Tot slot, welk advies zou je iemand geven die wil beginnen met downhillen?
“Bij de meeste bikeparks kun je een fiets, bescherming en alle benodigde huren om voor een relatief lage prijs een leuke ervaring op te doen. Vanuit hier kun je erachter komen of het iets voor jou is!”

Tekst en interview: Nicole Scheerens

Lees meer:

Lees meer stories