Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
 • Alles
 • Young - 193 Reviews
 • Snow - 73 Reviews
 • Surf - 239 Reviews
 • Kite - 28 Reviews
 • Family - 75 Reviews
 • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
 • Meest behulpzaam
 • Meeste sterren
 • Minste sterren
 • Nieuwste review
 • Oudste review
Bekijk 0 reviews

De wereld van: Pippa van Iersel

Ontdek het wilde leven van kiter Pippa van Iersel (22).

 • Naam: Pippa van Iersel
 • Leeftijd: 22
 • Nickname: Pips
 • Favoriete bestemming: Kaapstad, Brazilië, Griekenland
 • Favoriete board: Team Series 139
 • Goofy of regular: Regular
 • Instagram: @pippavaniersel

Vertel ons over je achtergrond, waar kom je vandaan? En waar is je thuisplek?
“Ik kom uit Schellinkhout, dat is een dorp aan het IJsselmeer.”

Neem ons mee in jouw wereld. Hoe ben je begon met jouw passie voor kitesurfen en waar sta je nu?
“Ik groeide op in Schellinkhout, met uitzicht op de spot vanuit mijn slaapkamerraam. Mijn vader windsurfte en ging daarnaast al vrij vroeg kiten. Mijn zus Lidewij mocht er, als oudste kind, als eerste mee beginnen. Dus voor mij was het vanaf de kant toekijken en wachten tot ik groot genoeg was. Toen het zover was hadden we maar één maat kite die geschikt voor ons was, dus ik moest afwisselen met mijn zusje. Ik was vrij licht dus mijn moeder vond al snel dat het te hard waaide voor mij. Zelf had ik geen angst. Ik was gelijk super enthousiast vanaf het moment dat ik de grote vlieger in mijn handen had. Op dit moment sta ik tweede op de wereldranglijst in de wereldtoer.”

Je motto is: ‘Don’t try until you get it right, try until you can’t get it wrong.’ Vertel ons eens meer over je motto. Wat is de boodschap hier achter?
“Dit motto is mede ontstaan dankzij mijn vader. Wanneer ik mijn eerste kite trick had geland was ik mega trots en zei ik thuis dat ik een nieuw trucje kon, maar niemand had de trick gezien op dat moment. Dus wilde ik het opnieuw laten zien en dit ging niet meteen goed. Waarop mijn vader zei: “kúnnen en een keer landen is een groot verschil”. Dit klopt als een bus natuurlijk. Sinds dat moment wil ik mijn tricks altijd perfectioneren tot je elke fout uit je systeem hebt getraind.”

Je reist de wereld over, ontmoet toffe mensen en komt op paradijselijke plekken. Living the dream! Zijn het altijd allemaal hoogtepunten of zijn er ook down sides aan je avontuurlijke leven?
“De wereld waarin ik nu leef is natuurlijk erg avontuurlijk en mega vet. Ik ben ook heel dankbaar dat ik nu zo kan leven. Maar zoals in iedereens leven zijn er ook weleens lastige momenten. Prestatiedruk is iets wat ik vaak voel en als mijn progressie niet gaat zoals ik wil, is dat erg frustrerend. Ik ben begonnen met het maken van vlogs om al deze avonturen te delen en hier haal ik enorm veel plezier uit. Dit zorgt er ook voor dat ik niet al mijn kitesessies heel serieus neem. Het is superbelangrijk om te blijven spelen op het water en plezier te hebben. Die balans kan ik nu steeds beter vinden.”

Waar was je meest epic kitesurf trip?
“Voor mij was dit in 2020, in Griekenland. Ik zat samen met super goede vrienden van de wereldtoer in een huis en we hadden elke dag perfecte wind, zo’n drie weken lang. We hebben vette video’s gemaakt, veel lol gehad, gehiked en elke dag gekitet. Dit jaar was ik met twee goede vrienden uit mijn team in Frankrijk op een catamaran voor een shoot voor Duotone. Dit was ook echt supertof.”

Kun je omschrijven waarom kitesurfen je passie is en welk gevoel het jouw geeft?
“Het maakt me creatief en open minded. Ik bekijk van dag tot dag wat ik ga doen. De ene keer stormt het en vlieg je hoger dan vijftien meter door de lucht, de andere dag waait het zachter en kan je vetter rotaties oefenen. En het is mooi om over de hele wereld mensen en surfplekken te leren kennen, doordat je specifieke windlocaties achterna reist.”

Sinds twee jaar doe je mee aan verschillende nationale en internationale wedstrijden met support van je sponsors Duotone en Ion. Een derde plaats op de Junior World Championships in Frankrijk, tweede plaats op de Junior European Championships en de eerste plaats op het NK senior vrouw. Impressive! Wat vind je zo leuk aan competities?
“Ik ben zelf erg competitief in alles wat ik doe. Of het nou een bordspelletje is, sprintje trekken of kitewedstrijden. Ik heb altijd de drive gehad om de beste te willen zijn. Vroeger was ik mega zenuwachtig. Dit was het eerste waaraan ik moest werken, want het waren geen gezonde zenuwen. Ik heb gewerkt met een mental coach en hierdoor heb ik enorme stappen gemaakt. Nu kan ik de spanning goed controleren door ademhalingsoefeningen te doen en me meer af te sluiten voor de wedstrijd.”

Hoe ziet een gemiddelde trainingsweek er voor jou uit?
“Wanneer ik op een kitetrip ben, sta ik op het water als er wind is. Vaak twee sessies per dag. Als mijn lichaam rust nodig heeft, vind ik het lastig om op de kant te zitten, dan ga ik toch vak wat ‘rustiger’ cruisen. Ik ben recent gaan samenwerken met Nicolas Delmas (voormalig pro-kiter). Met hem werk ik aan mijn tricks op het water. In Nederland word ik geholpen door Bram Nooij van Personal Gym Hoorn om fit en sterk te blijven in het off-season.”

Ben je een sportieve verliezer of kunnen we dan beter even niet bij je in de buurt komen ;-)?
“Ik ben zeker een sportieve verliezer. Bij kiten ligt het vooral aan jezelf. Als je niet wint, heeft het geen zin om dat af te reageren op anderen.”

"Bij kiten ligt het vooral aan jezelf"

Je geeft ook kite clinics. Wat vind je leuk aan het coachen van anderen?
“De blijdschap en vreugde die je bij anderen mensen ziet wanneer jij ze een nieuwe trick hebt geleerd. Het is dan bijna alsof je zelf iets nieuws hebt geland.”

Wat zou je nog willen verbeteren aan je prestaties?
“Ik ben nu tweede dus er is nog ruimte voor verbetering. Op naar de eerste plek!”

Welke power foods zijn onderdeel van jouw dieet om het maximale uit jouw prestaties te halen?
“Rijstwafels met pindakaas en banaan! Dat is wel echt mijn favoriete power food. Verder neem ik vegan Orangefit Proteïne met kwark om genoeg eiwitten binnen te krijgen.”

Er zijn veel sportieve en getalenteerde meiden die kitesurfen. Welke vrouwelijke kitesurfer inspireert jou?
“Bruna Kajiya is voor mij een groot voorbeeld op het gebied van freestyle kitesurfen. Haar power en stijl vond ik altijd erg vet.”

Wat is de belangrijkste levensles die je hebt geleerd door het vele reizen?
“Het leven is net een neus, je moet eruit halen wat erin zit ;-). Nee, maar dit is wel echt zo. Probeer zoveel mogelijk kansen met beide handen aan te pakken en vooral je keuzes baseren op waar je hart ligt en vraag je af of die keuze je gaat helpen om je uiteindelijke droom waar te maken.”

De natuur is jouw playground. Klimaatverandering is een hot topic. Wat doe je zelf om de fantastische plekken waar jij kite te beschermen voor toekomstige generaties?
“Wij organiseren samen met Duotone beach clean days. Dit zijn dagen waarop we met z’n allen over de wereld verspreid een strand schoonmaken van al het afval dat er ligt. Zelf ben ik ook erg bewust met het scheiden van afval en zo min mogelijk consumeren van plastic producten in supermarkten. Probeer eens een week lang alleen producten te kopen die plasticvrij zijn. Dus geen zakken sla, of drop in plastic verpakt!”

Om je trips, trainingen en wedstrijden te financieren werk je als videograaf. Je maakt vlogs over jezelf. Film je ook in opdracht voor anderen?
“Ik heb ook als freelancer gewerkt, maar nu ik zoveel reis en veel tijd besteed aan mijn eigen vlogs heb ik dit even links laten liggen.”

Als vlogger ben je natuurlijk up-to-date van de tofste kitesurf accounts van dit moment.  Welke account(s) moeten we zeker volgen volgens jou?
Kevin Langeree is voor mij m’n inspiratie geweest om door te zetten met mijn vlogs. Ook zijn vlogs zijn altijd erg leuk. Hij is superenthousiast en dat maakt hem uniek.”

Welke andere activiteit geeft je naast kitesurfen kracht en energie?
“Vlogs maken vind ik fantastisch. Daarnaast maak ik graag muziek, en ik skate af en toe. Ik klus ook graag aan de boot waar ik op woon en werk in het restaurant van mijn ouders en mijn zus.”

Wat zijn je doelen voor de toekomst?
“Zoals ik al zei, ik sta nu tweede maar zou graag eeste willen worden. Mijn doel is om de beste allround vrouwelijke kitesurfer te zijn.”

Vertel ons een fun fact over jezelf!
“Ik heb er drie! Ik heb zeven jaar accordeon gespeeld. Ik woon op een boot samen met mijn zus. En ik kan zo een pak rijstwafels met pindakaas opeten.”

Favoriete kitesurf docu of movie?
“Hidden Lines!”

Op welke board heb je leren kitesurfen?
“Op een Lieuwe Shotgun 128.”

Tot slot, welk advies zou je iemand geven die wil beginnen met kitesurfen?
“Niet bang zijn, en vol genieten vanaf het moment dat je die vlieger vasthoudt.”

Meer weten? Bekijk hier een toffe video over Pippa van Iersel.

Tekst en interview: Nicole Scheerens

Lees meer:

Alle wakereizen