Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
 • Alles
 • Young - 193 Reviews
 • Snow - 73 Reviews
 • Surf - 239 Reviews
 • Kite - 28 Reviews
 • Family - 75 Reviews
 • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
 • Meest behulpzaam
 • Meeste sterren
 • Minste sterren
 • Nieuwste review
 • Oudste review
Bekijk 0 reviews

De wereld van: Jamie Overbeek

Kitesurftalent Jamie Overbeek (15) vertelt over zijn passies, doelen én guilty pleasure.

Ben je nieuwsgierig hoe het leven van een topsporter eruit ziet? We duiken in het leven van een aantal sporters uit de wereld van surf, wake en snow! Wat is er nodig om tot topprestaties te komen, zowel fysiek als mentaal? Wat is hun drive en waar vinden ze inspiratie? We gaan in gesprek met een aantal sporters en vragen hun stoke voor de sport met ons te delen. Deze keer: Jamie Overbeek, een 15-jarig kitesurf talent uit de Achterhoek!

 • Naam: Jamie Overbeek
 • Leeftijd: 15 jaar
 • Nickname: Dutch Dynamite
 • Favoriete bestemming: SA Cape Town
 • Welke board(s) ride je: Ozone Code V2, Levitaz Raze
 • Goofy of regular: Regular
 • Instagram: @jamie_overbeek

Woar bu’j vaan? Ofwel Achterhoeks voor… Vertel ons over je achtergrond, waar kom je vandaan?
“Ik kom uit het dorp Ulft in de Gelderse Achterhoek, the place to be voor een kitesurfer… not! Geen vaarbaar water te bekennen hier. Mijn homespot ligt daarom in Friesland, Workum, aan het IJsselmeer.”

Neem ons mee in jouw wereld. Hoe ben je begon met jouw passie voor kitesurfen en hoe ziet een gemiddelde trainingsweek er voor jou uit?
“Ik heb op zesjarige leeftijd mijn eerste tweelijnertje gekregen en daar in Denemarken mee op het strand gespeeld. Met negen jaar heb ik een landboard cursus gedaan op Romo in Denemarken en vervolgens in Nederland een kitesurf cursus, dat is nu vijf jaar geleden. Ik denk dat ik nu een behoorlijk niveau heb bereikt en klaar ben voor de grote competities.

De meeste geschikte kitespots liggen ca. 2 uur verwijderd van mijn woonplaats, maar ik krijg vrij van school als de condities goed zijn en kan dus ook doordeweeks de echte goede winddagen meepakken. Thuis pak ik elke gelegenheid om met een kite bezig te zijn door te landboarden, longboard kiten of met een foilwing te longboarden, dat werkt ook prima op dagen met weinig wind.”

Iedere outdoor sporten speelt met de elementen van de natuur. Kun je omschrijven waarom kitesurfen je passie is en welk gevoel het jou geeft?
“Het is iedere keer weer opnieuw je overgeven aan de kracht van de wind en deze te controleren en gebruiken om gigantisch te boosten. Vooral in een storm ben je telkens de grens aan het opzoeken en dat geeft de ultieme kick. Maar ook een low wind old school of een dikke big air hydrofoilsessie is heerlijk. Je probeert uit elke conditie het optimale te halen. Op het water voel ik me helemaal vrij. De ultieme kick is sky high gaan in een storm, of nieuwe kiteloop boardoff variaties landen met 30-35 knopen.”

“Ik krijg vrij van school als de condities goed zijn”

Kun je ons meenemen in een minuut van vreugde die je hebt ervaren tijdens je meest epic kitesurf trip ? Waar was dit?
“Ik denk dat dat de eerste keer was dat ik in Cape Town op het strand Blouberg stond. Het zien en daarna ervaren van de condities die je daar hebt – dat is het walhalla voor iedere kitesurfer.”

Wat was tot nu toe jouw hoogtepunt van het jaar? Heb je je nog toffe plannen voor de toekomst?
“Het hoogtepunt jaar was in één sessie 32 meter springen én een megaloop op 26 meter gooien in 50 knopen wind. En heel recent het WOO-wereldrecord op hydrofoil springen met 24,1 meter. Voor dit jaar wil ik nog entry video’s maken voor de Cold Hawaï Games in Denemarken en voor Lords of Tram in Frankrijk. Mijn ultieme doel is meedoen aan de Red Bull Megaloop in Zandvoort en de King of the Air in Kaapstad, Zuid-Afrika.”

Je broer Sean is al net zo’n goede kitesurfer als jij. Trainen jullie veel samen?
“Ik ben de enige van ons beiden die foilkites en hydrofoil vaart, maar met big air varen we altijd samen.”

Helaas ben je nog niet geselecteerd voor de Red Bull King of the Air 2021. Ondanks dat je niet geselecteerd bent, ga je wel weer naar Kaapstad om het te aanschouwen ?
“Tja, dat zal deels met leeftijd te maken hebben. Ik wil vooral naar Kaapstad om zelf te kiten, als er echt vette condities zijn kan ik gewoon niet aan de kant staan. Dan moet zelf het water op.”

Afgelopen winter hebben we je zien snowkiten. Proeft dit naar meer?
“Snowkiten doe ik al een aantal jaar, dit jaar hadden we geluk met twee weken sneeuw thuis. In andere jaren gaan we naar de Wasserkuppe in Duitsland, om daar te snowkiten.”

Je hebt al een aantal grote prestaties neergezet en records verbroken. Wat zou je nog willen verbeteren aan je prestaties?
“Ik wil het WOO-wereldrecord op twintip op mijn naam zetten en gaan behoren tot de volgende generatie wereldtop big air kiters. Op mijn Youtube-kanaal komt een vette edit online van alle kiteloop variaties die je bedenken kan!”

Je bent een hydrofoiler, snowkiter, landboarder en big air kiter…. Voor ons ben je de Nederlandse Kai Lenny ;-)! Heb je nog meer ambities?
“Wow, wat een compliment. Ik wil me verder ontwikkelen en zo clean mogelijk extreme en technische tricks landen. En natuurlijk podiumplekken behalen op de grote big air wedstrijden.”

Jamie in actie!

“De meeste mensen in mijn klas hebben geen idee wat ik precies doe”

Welke andere activiteit geeft je naast kitesurfen energie?
“Longboarden, daar is veel ruimte voor in de Achterhoek.”

Je combineert je sportcarrière met school. Je bent vast de hunk van de klas met zo’n avontuurlijk leven ;-)? Wat zou je op school willen leren wat je niet in je vakkenpakket hebt?
“De meeste mensen in mijn klas hebben geen idee wat ik precies doe, ik loop daar niet echt mee te koop. En ik woon natuurlijk in een deel van Nederland waar de watersport niet bekend is. Het zou leuk zijn als er wat meer aandacht zou zijn voor kitesurfen. En ik zou het gaaf vinden om wat meer kennis te hebben van aerodynamica en kitedesign.”

Wat is je favoriete kitesurf documentaire of film?
Send It, nee geintje – ik denk Chapter One – The Kiteboard Legacy Begins van Red Bull.

Heb je een favoriete kitesurf spot in Europa?
“Er staan er nog een aantal op mijn verlanglijstje, zoals Leucate en Tarifa. Maar Cold Hawaï en Hvide Sande in Denemarken zijn ook gaaf. In Nederland zijn het Workum en Wijk aan Zee.”

Sommigen zeggen dat kitesurfen niet alleen een sport is; het is een manier van leven. Wat is de belangrijkste levensles die kitesurfen je nu al heeft geleerd?
“Dat het een bindende factor is voor ons hele gezin, iedereen is besmet met de passie en wij beleven zoveel gave momenten met elkaar – dat heb je niet in andere situaties waar iedereen zijn eigen ding doet.”

“Mijn geheime powerfood is een frikandelbroodje”

Op welke topsporter heb jij een secret crush?
“Ik heb respect voor een aantal hele goede riders, maar een crush is teveel van het goede. Wie weet slaat de vlam een keer in de pan als ik iemand live ontmoet ;-). Een trendsetter als Janek Grzegorzewski vind ik een echte inspiratie. Hij introduceert echt nieuwe tricks die nog niemand eerder geland heeft. Hij heeft echt eigen stijl ontwikkeld. Daarnaast komt op dit moment een hele nieuwe generatie talentvolle riders opzetten, waar zeker een aantal gasten bij zitten waar ik veel respect voor heb. Zij durven en doen echt zieke dingen.”

Vertel ons eens een fun fact over jezelf?
“Mijn geheime powerfood is een frikandelbroodje, die gaat mee op iedere sessie.”

Met welke gear heb je leren kitesurfen?
“Met foilkites van Flysurfer.”

Tot slot, welk advies zou je iemand geven die wil beginnen met kitesurfen?
“Zoek een goede school en neem liefst één op één les, waarbij ook de theorie echt serieus behandeld wordt. Op het moment dat je upwind en downwind kunt varen, probeer zoveel mogelijk sessies te maken en ervaring op te doen. Let goed op wat er om je heen gebeurt en houdt het vooral veilig, vermijd vervelende situaties. Weet waar je grenzen liggen en ga alleen kiten als je in volledige controle bent. En vooral; zorg dat je plezier hebt!”

Meer kite? Check ripstar.nl/kite

Tekst en interview: Nicole Scheerens

Lees meer