Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
  • Alles
  • Young - 193 Reviews
  • Snow - 73 Reviews
  • Surf - 239 Reviews
  • Kite - 22 Reviews
  • Family - 75 Reviews
  • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
  • Meest behulpzaam
  • Meeste sterren
  • Minste sterren
  • Nieuwste review
  • Oudste review
Bekijk 0 reviews

De wereld van: Tiara van der Huls

Een exclusief interview met een Nederlands opkomend surftalent!

De pas 17-jarige Tiara van der Huls gooide hoge ogen tijdens het Olympische kwalificatie toernooi in El Salvador. Tijdens haar eerste grote toernooi bij de senioren liet ze haar concurrenten in verwondering achter. Haar boodschap was duidelijk: ze verdient een plek in de spotlight. Ripstar kreeg de exclusieve kans om alles te ontdekken over het avontuurlijke leven van deze reizende surfster. Laat je inspireren door het verhaal van deze jonge dame die een carrière als professionele surfer aan haar voeten heeft liggen. 

Naam: Tiara van der Huls
Nationaliteit: Nederlands
Leeftijd: 17 jaar // geboren 28 juli 2006
Nickname: TT
Favoriete bestemming: Indonesië
Welke board(s) surf je: Chemistry surfboards en Channel Islands
Goofy/regular: Goofy
Instagram: @tiaravander

“Go hard or go home”, staat echt op jouw lijf geschreven! Tijdens de Olympische kwalificatie wedstrijden in El Salvador behaalde je de hoogste score van de dag. Met jouw golf scoorde je een 9.03 uit 10! Hiermee versloeg je Erin Brooks uit de top twee. Kun je omschrijven wat je gevoel was op dat moment?Voor de heat begon was ik best wel nerveus. Tegen één van mijn grootste idolen surfen, had ik nooit kunnen dromen. Erin surft zeer technisch en behaalt daardoor hoge scores, zelfs op slechte golven. Met mijn coaches Maica en Beyrick hadden we besproken dat ik simpelweg een hele hoge score moest neerzetten om haar te kunnen verslaan. Tijdens mijn free-surfen had ik al een paar grote snaps geprobeerd, maar ik haalde het telkens net niet en brak zelfs mijn surfboard. Beyrick gaf mij toen de tip om een hogere lijn in te zetten. In El Salvador viel alles op zijn plek en lukte het me de hoogste score te pakken. In eerste instantie beoordeelde de jury mijn golf maar met 1.03 punten. De presentatoren gingen door het dak, die hadden een beter zicht op de golf en mijn prestatie, ze konden niet geloven dat ik zo een lage score kreeg. Er kwam een review en ik kreeg uiteindelijk 9.03 punten voor mijn actie. Ik kon het niet geloven. Dit was voor mij het moment dat ik wist; ik kan meekomen op dit hoge niveau.

Het was je eerste grote toernooi. Was je niet ontzettend zenuwachtig om tegen de beste van de wereld te surfen? 
Ja en nee. Het is echt bizar als je met favorieten als Tati en Erin in het water ligt. Je vraagt jezelf dan van alles af. Ze zijn super gehaaid, hebben veel ervaring en geven je geen ruimte. Dat is een gekke spanning en je hoopt op een kans om wat te kunnen laten zien. Maar ik dacht, ik heb niks te verliezen als ‘underdog’, want de verwachtingen voor de favorieten liggen sowieso veel hoger.

Hoe en wanneer ben je voor het eerst in aanraking gekomen met surfen?
Zowel mijn moeder als vader zijn enorm fanatieke surfers, dus van jongs af aan waren we vaak op het strand in Nederland. Ik denk dat ik 1,5 jaar was toen ik op de neus van een longboard lag met mijn vader. Toen we voor mijn vaders werk naar Curaçao verhuisden, leerde ik pas écht zelf surfen. Sindsdien woon en surf ik op het eiland.

Samen met je broer Max, je zus Emma en je ouders vormen jullie een echte surffamilie. Hoe is het om in een familie op te groeien waarin iedereen surft?
Mijn moeder is echt super fanatiek. Ze wil het liefst twee sessies per dag doen. Als wij op school zijn gaat zij surfen met haar vriendinnen en in de middag gaan we dan vaak samen. Ik vind het altijd leuk om met mijn hele familie te surfen. Mijn broertje Max en zusje Emma worden steeds beter en liggen nu ook op de peak, dus we moeten de golven nu wel altijd delen. Maar we pushen elkaar ook echt in het surfen, dat is erg leuk. Thuis draait dus eigenlijk alles om surfen. Zeker als er goede voorspellingen zijn, dan staat alles in het teken van zoveel mogelijk in het water liggen.

De Caraïbische Zee van Curaçao staat niet bekend om wereldklasse golven. Hoe komt het dat je dan toch al op zo’n jonge leeftijd op hoog niveau surft? 
Als ik terugkijk op wat ik allemaal heb gezien en geleerd dit afgelopen jaar, dan valt het me op dat het veelal op de basis aankomt. Je moet gewoon veel uren maken wanneer je jong bent en dan maakt het minder uit of dat in goede golven is. Uiteraard wordt het op den duur wel belangrijk dat je kwalitatieve en consistente golven hebt om naar een hoger niveau te groeien. Mijn focus lig momenteel dus op zoveel mogelijk ervaring opdoen in het buitenland. Mijn doorzettingsvermogen en passie voor de surf pushen mij om het beste uit mezelf te halen. Ook wanneer de condities niet altijd even goed zijn. Ik probeer mijn nadeel in mijn voordeel om te zetten, en dat lijkt te werken.

Hoe zijn de golven op Curaçao?
Als je op de wereldkaart kijkt zie je dat Curaçao omringd wordt door heel veel andere eilanden. Deze blokkeren vaak de swell waardoor wij meestal slechts kleine golven hebben die worden opgewekt door de wind. Ik surf bijna altijd altijd op Playa Canoa, een reef break.

Is er een grote surfcultuur?
Op Curaçao is er geen grote surfcultuur, maar we hebben wel een “hard-core” groepje. Daarnaast zijn er vaak stagiaires of wereldzeilers die voor kortere periode het eiland aandoen en surfen. Het grappige is dat wanneer de golven goed zijn, alle oudere surfers “onder een steen vandaan komen”. De sfeer is dan meestal heel relaxed en je kent eigenlijk iedereen die in de line-up ligt.

Je bent onderdeel van het Nederlands Surf Team. Hoe ben je hierin terecht gekomen? 
Mijn vader kent veel mensen in Scheveningen. Ergens in januari vorig jaar kreeg hij een bericht van een oude vriend die vroeg of hij wat filmpjes kon doorsturen naar de HSA. Men zocht nog een meisje van onder de 16 jaar om mee te gaan naar de World Junior Surfing Games. Zo is alles eigenlijk begonnen.

Tiara in actie!

Topsport vergt doorzettingsvermogen en focus. Heb je dat van huis uit meegekregen of gaandeweg ontwikkeld?
Mijn ouders hebben altijd veel gesport en hebben dat ook bij ons erg gestimuleerd. Niet alleen surfen, maar ook paardrijden, taekwondo, turnen en skateboarden. Mijn opa is ook een fanatieke sporter. Hij is inmiddels 75, maar fietst met zijn knieprothese nog de hoogste bergen van de wereld op. Dat zijn mijn voorbeelden om door te blijven gaan. Soms is het wel lastig de focus te blijven houden wanneer ik thuis ben. Ik moet dan mijn school inhalen, en als er dan ook weinig golven zijn, merk ik dat het lastig is een goede balans te vinden. Maar voor dit jaar en begin komend jaar staan er al een paar surf evenementen op het schema, dus daar probeer ik naartoe te werken.

Hoe vaak train je om zo goed te worden?
Ik sport bijna elke dag. Als het kan probeer ik uiteraard elke dag te surfen. Gemiddeld kom ik 4 a 6 keer per week uit. Daarnaast turn ik nog 1 a 2 uur per week, 1 a 3 uur per week skateboarden en bijna dagelijks 40 tot 60 minuten fitness. Ook train ik gemiddeld 1 keer per week met breath hold technieken in het zwembad.

Word je hierin begeleid door een coach?
Op Curaçao coachen mijn vader en mijn moeder mij. Op technisch vlak coacht professioneel surfer Beyrick de Vries mij. Bondscoach Maica Levenbach coacht mij vooral tijdens de wedstrijden op wedstrijdtactiek.

Hoe vind je een balans tussen jezelf pushen om te verbeteren en genieten van het pure plezier van surfen?
Ik had nooit gedacht dat dit allemaal zou kunnen gebeuren, dus ik geniet er non-stop van. Uiteraard merk ik ook dat het langzaam steeds serieuzer wordt, met sponsoren en ook zeker tijdens de WSL QS wedstrijden. Dan merk je dat het voor sommige surfers echt hun beroep is en dat er veel op het spel staat. Maar eigenlijk vind ik het vooral leuk dat mijn familie en veel van mijn vrienden met zoveel passie surfen, daarin word je gewoon meegezogen. Dat motiveert me en geeft me de drive om mezelf meer te pushen.

Hoe combineer je het surfen met school?
Dat is een lastige. Op Curaçao is alles vrij beperkt qua ondersteuning en mogelijkheden. De school heeft tot nu toe altijd toestemming verleend om lessen te mogen missen, maar er zijn weinig mogelijkheden om lessen in te halen en er zijn geen online lessen. Het komt er vooral op neer dat ik zelf moet studeren als ik op reis ben. Dit jaar doe ik VWO-6. Dus nog even een jaartje blokken.

Wat vinden je klasgenootjes ervan dat je wedstrijden surft en de wereld over reist naar de mooiste surfspots?
Veel klasgenoten beseffen zich niet wat ik allemaal aan het doen ben. Zoals ik al vertelde is surfen een vrij kleine sport op het eiland. Maar mijn vriendinnen vinden het natuurlijk wel erg leuk om al mijn avonturen en verhalen te horen.

Je bent net terug uit Tahiti, waar je de wereldklasse en toch ook wel gevaarlijke surfspot Teahupoo hebt gesurft. Je surft er op een koraalrif waardoor er golven ontstaan die geschikt zijn voor tube riding. De golven zijn niet alleen hol maar de openingen die ontstaan zijn zo diep dat er soms niet meer dan vijftig centimeter water tussen het koraalrif en wateroppervlak blijft, waardoor een val levensgevaarlijk is. Vertel! Hoe was deze ervaring? Hoe heb je je hierop voorbereid?
Het was geweldig! Ik had nooit gedacht dat ik ooit naar Tahiti zou gaan. Eigenlijk wilde ik niet gaan. Die grote barrels en het ondiepe rif, daar kreeg ik slapeloze nachten van. Uiteindelijk zei mijn vader dat ik geen keuze had; “Ga je mentaal voorbereiden op wipeouts!” En dat heb ik gedaan, vooral tijdens de breath hold trainingen probeerde ik mijzelf in verschillende scenario’s te plaatsen. En zo voelde ik mij toch best op mijn gemak.

Was het moeilijk om een golf te scoren tussen zoveel goede lokale surfers in de line-up? 
Je begint met de wat kleinere golven, meer op de shoulder. Alleen maar wipeouts in het begin en ook direct mijn voeten opengehaald aan het rif. Het was dus een echte vuurdoop. Maar zodra surfers zien dat je gedreven bent krijg je meer golven. Het viel me op dat de locals veel respect hebben voor de vrouwelijke surfers, ze hielpen mij met de golfkeuze en positionering. Het maakte ook een verschil dat mijn coach daar  Tereva David, een gerespecteerde surfer is en mij ertussen bracht. Echter, de grote bombs, die krijg je niet zomaar. Die zijn alleen voor de locals.

Hoe beslis je welk surfboard je het beste gebruikt op zo een spot als Teahupoo? En welke fin set-up kies je?
Het was een heel gedoe. Alles was erg last minute. Ik wist nog geen 10 dagen van tevoren dat ik zou gaan. Mijn grootste surfboard was een 5`4. Ik moest dus snel een paar surfboards regelen. Na veel bellen met verschillende shapers was het Chemistry Surfboards die voor mij in vier dagen tijd twee surfboards kon shapen, die ik tijdens mijn transfer in Los Angeles kon ophalen. Veel stress en geregel, maar het liep allemaal goed af. Stel je voor, geen surfboards in Teahupoo! Ik had een 5`8 en een 5`11, semi-gun model. Uiteindelijk heb ik alleen de 5`8 gesurft, die voelde echt heel fijn. Qua fin-set up: gewone thruster en drie vinnen.

Teahupoo is gekozen om de surfcompetitie van de Olympische Zomerspelen 2024 te organiseren. De locatie zal dan worden opgezet om plaats te bieden aan 1.500 toeschouwers. Is dit de reden waarom je daar bent gaan trainen?
Het IOC en de International Surfing Association hadden een trainingskamp in Tahiti georganiseerd voor surfers die al gekwalificeerd zijn of die zich mogelijk nog kunnen kwalificeren, maar geen of weinig kansen hebben om daar te trainen. Op een of andere manier kreeg ik een uitnodiging. Misschien door die 9.03? Die kans liet ik natuurlijk niet liggen!

Kun je jezelf kwalificeren voor de Olympische Zomerspelen?
Theoretisch wel. Dan moet ik het heel goed doen tijdens de ISA World Surfing Games in Puerto Rico in februari 2024.

Wat zijn je surf doelen voor de nabije toekomst en hoe ben je van plan deze te bereiken?
In de afgelopen wedstrijden heb ik gezien dat ik best goed kan meekomen in de sub-top. Toch zie ik dat ik op een aantal punten nog veel moet verbeteren. Momenteel probeer ik mijn “arsenaal” te vergroten. Ik wil meer variatie in mijn turns, ook meer rails in mijn turns. Daarbij snelle combinaties en consistentie. Ook wil ik mij meer gaan focussen op airs. Heel veel dus ;-). Hoe ik dit wil bereiken? Door fit te blijven en goede golven te surfen.

Grootste overwinning tot nu toe?
Mijn 3e plek op de Euro Juniors 2022 is mijn beste resultaat, maar die 9.03 en het verslaan van Erin en Tati, dat was voor mij het allermooiste.

Zijn er surfers die je inspireren en waarom?
Natuurlijk Erin Brooks, maar de laatste tijd kijk ik veel naar verschillende surfers. Ze hebben allemaal een eigen stijl en manier van surfen die mij aanspreekt. Zo kijk ik veel naar Ethan Ewing, zijn flow is fantastisch. Jack Robinson vind ik sterk vanwege zijn combinaties en Italo Ferreira is een inspiratie met zijn bruisende energie. Qua backhand surfen kijk ik op naar Caroline Marks. Uiteraard blijft Kelly Slater altijd een grote inspiratie.

Top 3 favoriete golven? 
Naast Playa Canoa op Curaçao, zijn mijn top drie favoriete golven: La Bocana (El Salvador) Lakey Peak (Sumbawa Indonesië) en Keramas (Bali Indonesië).

Welke droombestemmingen zou je graag willen surfen?
Hawaii en de Malediven

Favoriete surf film of docu?
The Endless summer of Gauchos del mar vind ik het leukste.

Grootste surf blooper?
Ik had mijn tailpad te ver naar voren geplakt op meerdere surfboards.

Vertel ons een fun fact over jezelf!
Mijn vader vroeg tijdens de ISA juniors 2022 of ik voor hem een foto kon maken samen met zijn idool Barton Lynch. Ik heb het toen niet gedaan want ik schaamde mij en was te verlegen om dat te vragen. Nu tijdens de laatste ISA vroeg Barton aan mij of hij een foto met mij mocht maken. Zo grappig. Ik vond het natuurlijk een hele eer. Ik denk dat ik wel iets minder verlegen ben dan eerst.

Tot slot, welk advies zou je aan jonge meiden geven die dromen van wedstrijdsurfen?
Niet wachten, maar doen. Ik denk dat er ook in Nederland voldoende mogelijkheden zijn. Kijk naar Mirna Boelsma en Evelyn Hooft, Zorg dat je je uren maakt, het maakt niet uit hoe slecht de omstandigheden zijn. En vooral, heb er plezier in!

 

Tekst en interview: Nicole Scheerens

Ontdek al onze stories: