Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
  • Alles
  • Young - 193 Reviews
  • Snow - 67 Reviews
  • Surf - 239 Reviews
  • Kite - 22 Reviews
  • Family - 75 Reviews
  • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
  • Meest behulpzaam
  • Meeste sterren
  • Minste sterren
  • Nieuwste review
  • Oudste review
Bekijk 0 reviews

De wereld van: Sacha Bongaertz

Ontdek het wilde leven van big wave surfer Sacha Bongaertz.

Ben je nieuwsgierig hoe het leven van een topsporter eruit ziet? We duiken in het leven van een aantal sporters uit de wereld van surf, wake en snow! Wat is er nodig om tot topprestaties te komen, zowel fysiek als mentaal? Wat is hun drive en waar vinden ze inspiratie? We gaan in gesprek met een aantal sporters en vragen hun stoke voor de sport met ons te delen. Deze keer: de Nederlandse big wave surfer Sacha Bongaertz.

Naam: Sacha Bongaertz
Leeftijd: 29
Nickname: Taxi
Favoriete bestemming: Nazaré in Portugal, Skeleton Bay in Namibië
Welke board(s) ride je: ik probeer veel verschillende merken
Goofy of regular: goofy
Instagram: @taxisachi

Hi Sacha! Vertel ons over je achtergrond, waar kom je vandaan? En waar is je huidige thuisplek?
“Ik kom uit Den Haag. Met twee vrienden heb ik daar een huisje, maar ik ben daar maar een aantal weken per jaar. Het grootste deel van het jaar woon ik in mijn warehouse in de haven van Nazaré. In de zomer, wanneer het swell seizoen in Nazaré voorbij is, ga ik naar de tropen op zoek naar summer vibes en lekkere golven aan de andere kant van de wereld.”

Neem ons mee in jouw wereld. Hoe begon jouw passie voor big wave surfen?
“Het begon allemaal op mijn dertiende in de brugklas bij mijn eerste surfles. Hierna was ik direct stoked en kocht ik direct een surfboard en een tweedehands wetsuit. Wat vijf maten te groot was, dus die rolde ik altijd op, haha. Vanaf dat moment ging het snel. Ik lag er altijd in op mijn home break Scheveningen en maakte vrij snel trips naar Frankrijk en Portugal. Condities opzoeken die eigenlijk te groot voor mij waren, dat vond ik leuk.

Op mijn eenentwintigste maakte ik een trip naar Californië, met de droom om uit te paddelen op big wave spot Mavericks. Via Hans van den Broek (co-owner The Shore Scheveningen) ben ik in contact gekomen met local Jason Stark. Met hem heb ik toen eerst een aantal van zijn ‘step up’ spots gesurft om te wennen aan grotere golven. Ik had zelf geen gun of ander geschikt board voor deze heftige condities, dus ik mocht zijn gun lenen. Ik raakte meer en meer vertrouwd met de grote golven en was klaar om Mavericks te surfen. Die dag op Mavericks was insane! Mega clean, ik voelde me comfortabel en ik heb een paar dikke bommen gesurft. Dit was het kantelpunt, ik wilde me verder pushen in big wave surfing. Op zoek naar de grote swells reisde ik af naar Hawaï, Chili en Peru. Helaas is het daar vaak lang wachten tot die ene grote swell langskomt. Daarom besloot ik naar Nazaré te gaan. Hier is het bijna altijd groot en kun je veel ervaring opdoen.”

Kun je uitleggen wat een gun is?
“Een gun is een groot surfboard van rond de 10 foot en nodig om golven in te kunnen paddelen van minimaal 12 foot. Deze boards hebben veel volume met een smalle tail, zodat je vroeg in de golf kan komen en tegelijkertijd de hoge snelheid aankunt.”

Van klein jochie met ernstige reuma naar topatleet die metershoge golven in Nazaré surft. Hoe zag deze weg er voor jou uit?
“Ik was sportief en beoefende veel verschillende sporten. Toen ik reuma kreeg, moest ik met alles stoppen en slikte ik medicatie tegen de pijn. Echter kan ik me weinig negatieve dingen uit deze periode herinneren. Vrij snel ben ik weer begonnen met sporten en skaten. Weliswaar met veel pijn, maar ik keek vooral naar wat ik wel kon. Toen ik begon met surfen merkte ik dat ik eigenlijk uren in het water kon blijven zonder mijn gewrichten te overbelasten. Hierdoor werden mijn spieren ook weer sterker en de ontstekingen verminderde snel. Vrij snel heb ik toen besloten alle medicatie te stoppen.”

Nazaré stond tot 2010 vooral bekend als een rustig dorpje bovenop een klif in Portugal. In de line up zag je vooral local surfers en bodyboarders. Inmiddels is deze spot uitgegroeid tot een wereldbekende big wave break die door de absolute wereldtop gesurft wordt. Nazaré werd op de internationale kaart gezet door big wave surfer Garrett McNamara. Hij werd uitgenodigd door bodyboarder Dino Casimiro en jaren later verbrak Garret het (toenmalige) wereldrecord en surfte hij de grootste golf ooit; 23,77 meter.

Sacha in Nazaré

Hoe train je voor big waves surfing?
“Surfen, zwembadtraining, wielrennen en breath hold oefeningen.”

Hoe train je uit het water om je voor te bereiden op de grote dagen?
“Wanneer er geen grote swells aankomen, probeer ik zo veel mogelijk fysiek te trainen. Wanneer de grote swell aankomt, train ik juist niet en bereid ik me mentaal voor. De grootste struggle is het in slapen komen de nacht voor de grote dag, je staat strak van de adrenaline.”

We kunnen ons voorstellen dat je niet zomaar in de scène van Nazaré komt en daar op de peak gaat liggen?
“Het is belangrijk dat je eerst respect opbouwt en niet te snel wilt gaan. We zijn het eerste seizoen vooral heel veel gaan trainen met de jetski op de negende peak. Dit wilde we eerst onder de knie krijgen voordat we op de main peak gingen liggen.”

Big wave surfen is op te delen in peddelen en tow-in. Kun je ons uitleggen wat het verschil is?
“Bij peddelen gebruik je een gun van rond de 10 foot en peddel je er zelf in. Bij tow-in ben je minimaal met zijn tweeën en towed je partner je met jetski in de golf op een klein board met gewicht. Dit is tussen de 3 en 12 kg afhankelijk van de grote van de dag. Ik heb zelf nu een één board quiver van 7kg, omdat die boards mega duur zijn.”

Kun je uitleggen hoe tow-in met een safety partner werkt? Is dit altijd hetzelfde team?
“Het eerste seizoen heb ik samen met Crispijn gedaan, daarna ben ik met andere mensen gaan trainen. Uiteindelijk heb ik een team gevormd met Fabian Campagnolo en Jorgen Borsboom. Een volledig team bestaat uit minimaal drie mensen en twee jetski’s. Een tow-in ski en een safety ski. Het is een teamsport en je bent ontzettend afhankelijk van je tow-in partner en zijn golfkeuze. Dit kan enerzijds super frustrerend zijn, maar aan de andere kant juist magisch, wanneer je maatje je in de bom van je leven towed.”

Waar baseer je jouw materiaalkeuze op? Welk surfboard, welke fin set-up kies je voor welke situatie?
“Vooral veel proberen en kijken wat goed voelt. G10 vinnen zijn stijfste vinnen op de markt en gebruik ik voor mijn guns en towboard.”

Big wave surfen kost flink wat geld en tijd. Guns, tow boards, short boars, safety gear, waterski’s, impact vests, ga zo maar door. Had je direct vanaf het begin een sponsor of heb je zelf geïnvesteerd?
“Ik heb alles zelf bekostigd. Het geld waarmee ik makkelijk twee jaar op surftrip had gekund heb ik geïnvesteerd in een jetski, slee, tow board, guns en een warehouse. Pas afgelopen jaar heb ik financieel support gekregen van Thijs van Viking.”

In de beginjaren stonden wij met een handjevol mensen het spektakel vanaf de klif te aanschouwen. Inmiddels staan er duizenden toeschouwers en is het uitgeroeid tot een ‘big event’. Heeft het publiek invloed op je surfen?
“Jazeker. Op de grote dagen wanneer de klif vol staat met mensen geeft het een gekke kick. Als je een bom pakt, juicht de hele klif. Dit geeft een beetje het gevoel dat je in een sportarena ligt.”

De big wave wereld is klein dus je ligt al gauw in de line up met surf legendes als Kai Lenny, Andrew Cotty, Lucas Chumbo en Garrett McNamara. Werd je direct geaccepteerd en hoe voelt dat voor jou als Hollandse gast uit Den Haag?
“Er wordt vooral gekeken of je echt toegewijd bent, je het veilig doet en het langzaam opbouwt. Wanneer je een grote fout maakt op Nazaré heeft dit voor iedereen gevolgen. Daarom wordt er wel naar nieuwe mensen gekeken of ze er wel zouden moeten liggen. Wij hebben dit in het eerste seizoen opgebouwd en zijn niet gelijk voor de grootste dagen gegaan. Zo hebben we uiteindelijk ons respect verdiend.”

De big wave scene wordt gedomineerd door mannen, maar inmiddels zien we ook veel getalenteerde vrouwen als Maya Gabeira en Justine Dupont die records verbreken. Het is een feit dat mannen en vrouwen fysiek anders in elkaar steken. Zijn vrouwen en mannen gelijk in big wave surfen?
“Laten we voorop stellen dat de vrouwen soms op de grootste bommen van de dag staan. Vrouwen zijn over het algemeen wat flexibeler zijn, wat relaxt kan zijn als het bumpy is. Het grootste verschil zie je denk ik op de grote peddel dagen waar veel kracht bij komt kijken.”

Als je op de klif staat zie je bergen van water binnenrollen die vervolgens als immens grote golven tegen de klif aan beuken met een intens lawaai. Moedernatuur in de meest angstaanjagend vorm! Wat is er nu eigenlijk zo leuk aan om je leven te wagen in deze golven?
“De grote dagen zijn heel speciaal. Je gaat het water in met een hele andere mindset. Je bent veel meer bezig met al je zintuigen en probeert de energie echt te begrijpen. Ik probeer me eigenijk over te geven aan de kracht van de golven en haal een grote kick uit lange hold-downs. Het is een combinatie van een spiritueel gevoel met de enorme adrenaline kick van de golf zelf surfen. Deze kick van zo een grote bomb blijf je nog dagen voelen.”

Wat is je ergste wipe-out, op welke surfspot?
“De golf waar ik met mijn jetski ten onder ging op Nazaré. Ik was gefrustreerd dat die het begeven had en probeerde hem samen met Fabian naar achter te zwemmen tot we werden gegrepen door een dikke set golven. Ik moest de jetski laten gaan en kreeg de volgende set golven op me hoofd, met een verkeerde mindset door wat er zojuist gebeurd was. De jetski is uiteindelijk op het strand beland.”

De hold-downs na een big wave wipe out zijn intens. Kun je omschrijven hoe de wereld daar deep down under op zo een moment voelt? Hoe bewaar je jouw rust?
“Wanneer ik voel dat de golf echt veel kracht heeft en nog wel eens even kan duren kom ik eigenlijk helemaal tot rust en geef ik me volledig over. Dan blaas ik zo snel mogelijk mijn inflatable vest op en probeer ik van het moment te genieten en alles even uit te zetten. Bij kleinere dagen vind ik het eigenlijk vaak minder chill. Het moment waarop je denkt dat het meevalt en naar boven wil maar het toch langer duurt dan je denkt. Ik kan dan gefrustreerd raken en verlies zo snel mijn zuurstof.”

Big wave surfing!

Hoe ga je om met angst?
“Door enerzijds mezelf consequent zoveel mogelijk te pushen, maar anderzijds wanneer het niet goed voelt, gehoor te geven en hem te ‘callen voor de dag’. Je kan hem niet altijd voelen.”

Ben je eigenlijk verzekerd voor je big wave kamikaze-acties?
“Mijn jetski is verzekerd, maar niet voor wat we ermee doen op Nazaré. Haha.”

We zagen je op je Instagram skydiven, motorcrossen… Je bent wel een adrenalinejunkie he? Waar komt dat vandaan denk je?
“Ben een enorme add’er, hou van challenges en dingen die me uit me hooft halen en me een kick geven.”

Welke power foods zijn onderdeel van jouw dieet om het maximale uit jouw prestaties te halen?
“Pizza, chocolade, salsa picante en ketjap manis, daar leef ik voor.”

De natuur is jouw playground. Klimaatverandering is een hot topic. Wat doe je zelf om de fantastische plekken waar jij surft te beschermen voor toekomstige generaties?
“Eerlijk? Te weinig eigelijk. Met mijn jetski verbrand ik aardig wat gas. Mijn hobby is niet milieuvriendelijk. Ik probeer een bijdrage te leveren waar ik kan.”

Wat is de belangrijkste levensles die je hebt geleerd in de oceaan?
“Ik kan niet zonder haar.”

Wat zijn je toekomstdoelen?
“Mijzelf op zoveel mogelijk big wave spots waarmaken en invliegen op de grote swells die de oceanen kruisen. Een andere droom is naar de Mentawai-eilanden op een een boot.”

Levensmotto?
“Ja toch!”

All-time hero?
“De Japanse manga animatie Shin-chan.”

Een fun fact over jezelf!? Een grappig feitje, interessante of vermakelijke weetjes over jezelf of je leven.
“Altijd down voor een gekke missie.”

Wat is je favoriete surf docu of movie?
Bustin’ Down The Door.”

Op welke board heb je leren big wave surfen?
“Bic 7,3.”

Tot slot, welk advies zou je iemand geven die wil beginnen met big wave surfen?
“Zorg voor de juiste gear en probeer met iemand met ervaring in contact te komen. Gewoon gaan!”

Tekst en interview: Nicole Scheerens

Lees meer:

Alle Stories