Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
 • Alles
 • Young - 193 Reviews
 • Snow - 73 Reviews
 • Surf - 239 Reviews
 • Kite - 22 Reviews
 • Family - 75 Reviews
 • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
 • Meest behulpzaam
 • Meeste sterren
 • Minste sterren
 • Nieuwste review
 • Oudste review
Bekijk 0 reviews

De wereld van: Mikaili Sol

Exclusief interview met deze pro-kitester!

ripstar kite

Met haar vloeiende stijl, innovatie en ongeëvenaarde passie voor de sport, heeft de Amerikaans-Braziliaanse Mikaili Sol zich gevestigd als een waar icoon in de wereld van het kitesurfen. Pas 19 jaar oud, maar al talloze titels op haar naam staan. Waaronder 7x Wereldkampioen Kite. Voortdurend drukt ze haar stempel op de evolutie van de sport en blijft ze de grenzen van de sport verleggen. Ripstar kreeg de kans om haar alles over haar leven als pro-kitesurfster te vragen.

Nationaliteit: Braziliaans – Amerikaans
Homespot: Taiba, Brazil
Geboren: 30 oktober 2004
Kitesurft sinds: 2013
Favoriete bestemming: Kaapstad en Tarifa

Je bent geboren in Fortaleza, Brazilië, en verhuisde op jonge leeftijd naar de noordkust, waar je passie voor kitesurfen ontstond. Momenteel ligt je basis aan de zonovergoten stranden van Taiba. Persoonlijk heb ik het genoegen gehad om Brazilië meerdere keren te bezoeken, en het blijft één van mijn favoriete bestemmingen. Het is een van de meest veelzijdige landen ter wereld en een paradijs voor elke watersporter. De Brazilianen hebben hun eigen tradities en jouw cultuur bestaat uit koffie, caipirinha, churrasco, capoeira, voetbal, carnaval en nog veel meer. Welk aspect van de Braziliaanse cultuur spreekt jou het meest aan?
Zeker weten! Brazilië is een ongelooflijke plek en Taiba heeft een heel speciaal plekje in mijn hart veroverd. De levendige cultuur, de hartelijke mensen en natuurlijk de eindeloze mogelijkheden voor watersport maken het voor mij een paradijs op aarde! Wat ik zo geweldig vind aan Brazilië, is de mix van tradities. Van de verleidelijke geur van Churrasco tot de opzwepende ritmes van Capoeira. Het is een festijn voor al je zintuigen, elke dag voelt als een feest. Daarnaast biedt Brazilië voor mij de perfecte omstandigheden om te trainen in verschillende disciplines, allemaal op één plek. Dit maakt het trainen extra leuk en spannend.

Je ouders hadden een hotel aan het strand en waren fanatieke kitesurfers. Hoe was het om daar op te groeien en heb je specifieke herinneringen uit je kindertijd die je koestert?
Ik heb levendige herinneringen aan zonnige dagen aan het strand, het geluid van de wind en de allereerste keer dat ik het kitesurfen mocht proberen. Het was alsof ik een natuurlijke speeltuin voor de deur had. Het enthousiasme van mijn ouders voor kitesurfen heeft mijn eigen passie aangewakkerd. Ik ben hen eeuwig dankbaar voor de avontuurlijke geest die ze mij hebben meegegeven.

Je veroverde op jonge leeftijd niet alleen de titel van zevenvoudig wereldkampioen, maar je presteerde ook een baanbrekende 317 – een rotatie en dubbele handle pass – . Geen enkele vrouw heeft dit ooit eerder tijdens een wedstrijd volbracht. Beschouw je dit als het meest opmerkelijke moment in je carrière tot nu toe?
Het herleven van dat moment waarop ik de 317 behaalde is altijd speciaal. Het was een grensverleggende prestatie, niet alleen voor mij, maar voor alle vrouwelijke kitesurfers. De adrenaline kick die ik toen voelde zal ik voor altijd koesteren als bewijs van het verleggen en doorbreken van grenzen in de sport. Het is absoluut een van mijn grootste competitieve prestaties tot nu toe.

Wat motiveert jou om als zeer succesvolle jonge atleet tot het uiterste te gaan?
Mijn motivatie om mijn grenzen te verleggen komt voort uit een diepe liefde voor de sport en een intense drang om voortdurend te verbeteren. De steun en gedeelde passie van de kitesurf community hebben mijn eigen reis echt aangedreven. Daarnaast heeft het groeiende aantal vrouwen dat de kitesurfen omarmt mij geïnspireerd om te blijven streven naar het verleggen van grenzen en het naar nieuwe hoogten tillen van de sport.

Op welke manieren heeft de kitesurf community jouw sportieve reis precies beïnvloed?
De kite community is klein, je ziet dus alles en iedereen. Dat zorgt ervoor dat je beter wilt worden en je eigen grenzen wilt verleggen. Omringd zijn door mensen die gepassioneerd zijn over de sport waar jij van houdt, voedt je ziel en trekt je dieper en dichter naar die sport toe.

Sinds 2015 word je gecoacht door zesvoudig wereldkampioen Fabio Ingrosso. Wat maakt het voor jou belangrijk om hem als coach te hebben?
De sterke band en het vertrouwen dat we in de loop der jaren hebben opgebouwd, waren van onschatbare waarde, vooral als het ging om competities. Fabio’s begeleiding speelde een cruciale rol in de vorming van mijn carrière. Dankzij maandenlange training en zijn voortdurende motivatie en aanmoediging ben ik geworden tot wie ik nu ben.

In 2022 behaalde je titels in zowel Freestyle als Big Air. Wat een indrukwekkende prestatie want het is een enorm druk schema om in beide disciplines te concurreren. Hoe benader je het beheersen van zo’n veeleisende agenda?
Het beheren van een hectisch schema vereist een nauwgezette planning en discipline. Het balanceren van zowel de Freestyle als Big Air competities vereist focus en vastberadenheid. Tijdens wedstrijden benader ik de strategie met een heldere geest, waarbij ik me aanpas aan veranderende windrichtingen en trouw blijf aan mijn eigen sterktes. Consistentie, een sterke mentaliteit en een vleugje sereniteit in de storm zijn mijn sleutels tot succes geweest.

Hoe ziet jouw fitnessroutine buiten het water eruit?
Het leren van nieuwe tricks vergt een mix van toewijding en innovatie. Het is essentieel om sterk te blijven om blessures te voorkomen. Mijn fitnessroutine is daarom intensief. Ik probeer zo vaak als ik kan naar de sportschool te gaan, zonder mezelf te veel te pushen. Je wil natuurlijk ook nog genoeg energie hebben op het moment dat het echte werk gedaan moet worden.

Wat onderscheidt jouw stijl van andere kitersurfers? 
Ik denk dat iedereen zijn eigen unieke stijl heeft. Ik geloof dat mijn stijl vooral gericht is op controle en het maken van vloeiende bewegingen, tricks die er smooth uitzien.

Hoe pak je strategie en tactiek aan tijdens wedstrijden vol adrenaline, prestatiedruk en harde wind?
Het allerbelangrijkste is mijn eerste trick uitvoeren om de zenuwen te kalmeren. Je moet vertrouwen op je instinct, en zorgen voor een heldere en gefocuste geest.

Hoe ga je om met angst en hoe overwin je angst?
Angst is een natuurlijk onderdeel van het spel.  De omgang ermee komt neer op voorbereiding en mentaliteit. Ik overwin angst door het te omarmen, de risico’s te begrijpen en die energie in focus te kanaliseren.

Hoe krijg je nieuwe tricks en technieken onder de knie?
Geduld is de sleutel. Raak niet boos en begin niet aan jezelf te twijfelen. Het leren van een nieuwe tricks kan enige tijd duren. Blijf proberen en geef niet op, zo kom je dichter bij je doelen.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Mijn familie, vrienden en vooral mezelf. De enige die je naar succes kan leiden, ben jezelf. Dus hoe meer je probeert, hoe meer je gelooft, hoe meer je kunt bereiken.

Nederland kent enkele toonaangevende kitesurfers van wereldklasse, zoals Zara Hoogenraad, Giel Vlugt, Cohan van Dijk, Pippa van Iersel, Ruben Lenten en vele anderen. Wat vind jij van de The Flying Dutch?
The Flying Dutch zijn onmiskenbaar indrukwekkend! Nederland heeft een aantal ongelooflijke kiters voortgebracht, en hun prestaties zijn een bewijs van de mondiale groei van de sport. Het is fantastisch om te zien hoe de gemeenschap wereldwijd bloeit, en een verscheidenheid aan talenten en stijlen vanuit verschillende delen van de wereld laat zien.

We hebben in korte tijd een enorme evolutie in de sport gezien. Wat is het volgende?
Omdat de sport zo snel evolueert, weet niemand wat er gaat gebeuren totdat het gebeurt, vooral als het om tricks gaat. Het niveau bij de mannen is absoluut insane. Net als je denkt dat iets onmogelijk is, verschijnt er iemand die het gewoon doet. Dus wat het volgende is, zullen we gewoon moeten afwachten.

Je bent vastbesloten om van 2024 je beste jaar tot nu toe te maken. In je eigen woorden: gedurfde doelen stellen en onvermoeibaar werken om deze te bereiken. Wat is je belangrijkste doel?
Mijn belangrijkste doel is om mijn prestaties naar nieuwe hoogten te tillen en anderen te inspireren om deel te nemen aan de fantastische wereld van kitesurfen. De sport evolueert dankzij een collectieve inspanning, en ik ben enthousiast om daar een rol in te spelen.

Hoe toegankelijkheid is kitesurfen?
Kitesurfen is momenteel toegankelijker dan ooit, vooral voor diegenen die al vertrouwd zijn met boardsporten. Hoewel de leercurve in het begin steil kan lijken, kan bijna iedereen met de juiste begeleiding en oefening de sport oppikken. Het is supergaaf en geeft een kick, het opent een poort naar een wereld vol avontuur op het water.

Freestyle of big air?
Ik vind het allebei leuk, maar als ik moest kiezen zou ik bij mijn roots blijven, dus freestyle.

Favoriete kitesurf film?
“All-in” met Gianmaria Coccoluto

Kite blooper?
Het vergeten mijn lijnen aan mijn vlieger te bevestigen, omdat ik zo enthousiast was om het water op te gaan.

Levensmotto?
Ik heb er eigenlijk drie.
1. Oefening baart kunst.
2. What goes around comes around
3. Vertrouw op het proces

All-time hero?
Ik kijk tegen veel mensen op, maar ik heb nog nooit een specifieke held gehad.

Bijnaam?
Mika

En tot slot: wat zou jouw boodschap zijn aan jonge sporters die tegen je opkijken?
Zelfs als de weg lang lijkt, blijf dan trainen en geef nooit op!

 

Interview en tekst: Nicole Scheerens

Mika in actie!

Ontdek het laatste kitenieuws van Ripstar!

Lees alle kitestories van Ripstar