Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
  • Alles
  • Young - 193 Reviews
  • Snow - 73 Reviews
  • Surf - 239 Reviews
  • Kite - 22 Reviews
  • Family - 75 Reviews
  • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
  • Meest behulpzaam
  • Meeste sterren
  • Minste sterren
  • Nieuwste review
  • Oudste review
Bekijk 0 reviews

De wereld van: Annelous Lammerts

Duik mee in het leven van pro kiter Annelous!

  • Leestijd: 8 min

Naam: Annelous Lammerts
Leeftijd: 29
Nickname: Lous
Favoriete bestemming: Hood River
Welke board(s) ride je: Kite-, wing-, surf- en snowboard
Goofy of regular: Regular
Instagram: annelous

Hi Annelous, even opsommen voordat we onze vragen op je afvuren; professioneel kiteboarder, verschillende internationale prijzen in de kast, 2x KPL world tour kampioen en momenteel met de nieuwe discipline kitefoilen op weg naar de Olymische Spelen van 2024 in Parijs. Een indrukkende CV als je het ons vraagt! 

Neem ons mee in jouw wereld. Hoe is je passie voor watersport ontstaan?
Ik ben redelijk laat in aanraking gekomen met watersport. Toen ik 16 jaar was kreeg ik mijn eerste les van een vriendje van de middelbare school die kitesurf instructeur was. Ik had hem al veel zien kitesurfen en het zag er zo gaaf uit. Vanaf het eerste moment was ik helemaal hooked en ging ik elke dag met wind naar het strand! Ik nam mijn spullen mee naar school in Goes, zodat ik direct uit school met iemand kon meerijden naar het strand of ik fietste vanuit thuis 17km naar de Brouwersdam om daar een sessie te doen.

Iedere outdoor sporten speelt met de elementen van de natuur. Kun je omschrijven waarom watersport je passie is en welk gevoel het jouw geeft?
De vrijheid op het water is echt uniek, en geen dag is hetzelfde. De golven en de wind zijn altijd net even anders en dat houdt het uitdagend. Maar de kick die ik krijg van het kitesurfen, krijg ik bijvoorbeeld ook bij het snowboarden. Mezelf uitdagen en de natuur in gaan is wat ik het liefst doe. Doordat ik zo dicht bij de zee woon is kitesurfen mijn sport geworden, maar als ik in de bergen was opgegroeid was dat een andere sport geweest.

Je groeide op in Zeeland met twee broers en twee zussen. Altijd buiten, altijd aan het sporten. Is de familie Lammerts een sportief gezin?
Mijn familie is zeker sportief, maar geen van mijn broers of zussen hebben echt wat met de zee. Wij gingen vroeger voornamelijk met de caravan richting de bergen. Ik heb mijn beide zussen leren kitesurfen en het was super leuk om dat samen te doen, maar ze zouden het niet zonder mij gaan doen.

Hoe en wanneer heb je besloten je volledig te richten op een carrière als professioneel kiter?
Toen ik klaar was met mijn middelbare school wist ik niet zeker wat ik wilde studeren, dus ben ik een jaar gaan werken en gaan kitesurfen. Na 3 maanden Brazilië had ik veel progressie gemaakt en het jaar daarna werd ik Europees kampioen freestyle. Eigenlijk draaide het vanaf het moment dat ik begon met kitesurfen om de wind. Gedurende de jaren met goede resultaten, prijzengeld en sponsorgeld kon ik steeds minder werken en steeds meer kitesurfen. Ik richtte me niet per se op de carrière maar de carrière was meer het gevolg.

Je won internationale prijzen in verschillende kite disciplines zoals parkriding, freestyle en slalom. Kortom, een echte alleskunner.  Tijdens de coronacrisis verruilde je de kite sprongen en trucs voor het racen op de foilplank. Waarom?
Klopt, in het voorjaar van 2020 kwam ik net als iedereen thuis te zitten door corona. Casper Bouman, de coach van het KiteFoil TeamNL, had me al eerder gevraagd of ik mee wilde trainen, maar door het drukke wedstrijdseizoen was dat er nog niet van gekomen. Nu had ik in 2020 wel opeens de tijd om mee te trainen, en de trainingen waren ook nog eens op mijn homespot de Brouwersdam. Het was erg leuk om in die periode, toen alles gecanceld werd en onzeker was, met het enthousiaste team mee te trainen.

Was het moeilijk voor je om deze nieuwe discipline onder de knie te krijgen?
Het wat zeker een uitdaging, maar dankzij de hulp van het team ging het heel erg snel. Zij waren al een jaar bezig dus dankzij hun tips kon ik dingen die zij allemaal hadden uitgevogeld snel overnemen. Het scheelde natuurlijk ook enorm dat ik al 10 jaar kitesurf ervaring had en ook al op een freeride foil had rondgevaren.

Wat is het grootste verschil tussen wingfoilen en kitesurfen? 
Het grootste verschil is dat je met kitesurfen vast zit met een bar met lijnen aan de kite en een wing heb je direct in je handen. Daarnaast kan je kitesurfen met een twintip, surf- of foilboard, maar doe je wingfoilen alleen met een foil.

Kun je ook wingsurfen met een kiteboard of een surfboard? Of kan het alleen met een foil board?
Je kan met een wing in heel veel wind ook op een twintip of surfboard varen, maar het werkt niet goed omdat er te veel weerstand van het water is. Wel is het super om te leren wingen op een SUP of skateboard, voordat je het op een foil gaat doen.

Hoeveel wind heb je minimaal nodig om te kunnen wingfoilen?
Wingfoilen is nog erg nieuw en in de laatste jaren is het materiaal zo veranderd dat je nu ook met weinig wind kan wingfoilen, als je het juiste materiaal daarvoor hebt. Het hangt wel echt af van de persoon, skills en gear. In het begin is het nog steeds makkelijker met wat meer wind, maar als je het eenmaal onder de knie hebt kan het vanaf 4bft.

Wat vind je zo leuk aan wingfoilen?
Het leuke aan wingfoilen is dat je in matige omstandigheden een super leuke sessie kan hebben. Wanneer de wind aanlandig is of als het super choppy is, is het niet leuk om te freestylen of wave riden, maar met de wing kan je eindeloos de windswell surfen. Je kan alle kanten op en je hoeft geen rekening te houden met een kite die uit de lucht kan vallen als je recht downwind de golf surft.

Inmiddels ben je op weg naar de Olympische Spelen en ben je Nederland’s hoop op goud in de categorie Formula Kite, de snelheidsklasse. Hoe ziet jouw weg naar de Spelen er uit? Hoe ziet een gemiddelde trainings week er bijvoorbeeld uit?
De gemiddelde trainingsweek hangt heel erg af van in welke periode we zitten en wat de focus is. Nu zit ik bijvoorbeeld in Israël en ligt de focus op uren op het water. Dan staan we meestal 2x per dag op het water en trainen we ook nog 1 of 2 keer per week in de sportschool. Daarnaast is een rustdag ook super belangrijk om te herstellen. De planning is altijd volledig afhankelijk van de wind, dus we zijn erg flexibel.

Hoe hard ga je gemiddeld met een kitefoil? 
Je gaat al snel 55-60 km/u downwind.

Wat is het wereldrecord en wat is jouw persoonlijke record?
Mijn top snelheid is nu 65 km/u, maar de snelste mannen gaan richting de 80 km/u, dus daar is nog een stap te zetten!

Hoe zorg je ervoor dat je deze enorm snelheden bereikt?
Veel uren op het water, fitter en sterker worden, zorgen dat je materiaal perfect werkt. Kortom, uren investeren op verschillende fronten, samenwerken met het team en veel varen met mensen die net wat sneller gaan.

Freestyle kiten is natuurlijk compleet anders dan zo snel mogelijk met je foil van A naar B varen. Mis je het freestylen niet?
Met het foil racen varen we niet alleen van A naar B, we varen net als bij het windsurfen en zeilen op een Olympische race baan. Daar komt ook veel strategie en tactiek bij kijken. Met hoge snelheden nog de rust bewaren om de beste beslissingen te maken is erg leuk en uitdagend. Ik mis het freestyle soms wel, maar als je zo een mooi doel hebt is het makkelijk om daar volledig op te focussen.

Wat vind je zo leuk aan competities?
Ik ben opgegroeid met twee broers en twee zussen, dus vanuit huis ben ik wel een beetje competitie gewend. Het leuke vind ik dat je op dat moment zelf moet presteren. Het is vaak ook vooral een wedstrijd met je zelf om zo goed mogelijk te presteren.

Ben je zenuwachtig voor een wedstrijd ?
Soms ben ik zeker zenuwachtig, maar het liefst verander ik dat in gezonde spanning, wat juist voor extra focus zorgt.

Annelous in actie!

Wingfoilen is als sport enorm in ontwikkeling. Wat zijn jouw toekomstdoelen en hoe gaat de sport zich verder ontwikkelen volgens jou?
Ik doe het wingfoilen echt voor de lol en heb daar geen toekomstdoelen in, behalve leuke sessies scoren en zo’n groot mogelijke golven foilen. Ik denk dat de sport wel enorm blijft groeien omdat het een erg toegankelijke sport is.

De relatief nieuwe sport zorgt er voor dat je zelf ook nog van alles aan het testen bent. Waar zitten voor jou de uitdagingen? Waar ben je op aan het testen om jezelf te verbeteren?
Er is veel te winnen op goed materiaal, sterker worden op de juiste punten en presteren onder druk. Gelukkig heb ik een super team om me heen en hoef ik dit niet allemaal alleen te doen.

Welke power foods zijn onderdeel van jouw dieet om het maximale uit jouw prestaties te halen?
Ik heb geen specifieke power foods die ik eet. Ik eet vooral genoeg koolydraten, eiwitten en vitamines, die zijn super belangrijk. Als we veel aan het trainen zijn kan het soms best een uitdaging zijn om genoeg te eten, dan neem ik bijvoorbeeld wel een maaltijdshake om te zorgen dat ik genoeg binnen krijg.

En wat is je guilty pleasure? 😉
Hmmm mijn guilty pleasure moet chocola zijn.

Wat is je levensmotto?
Volg je droom! Ik heb zelf een heel ander pad gelopen dan andere, en weet niet hoe de toekomst er uit zal zien, maar door mijn droom achterna te gaan weet ik dat het goed komt.

De natuur is jouw playground. Klimaat verandering is een hot topic. Wat doe je zelf om de fantastische plekken waar jij kite te beschermen voor toekomstige generaties ?
Op het gebied van topsport en klimaat zijn er nog veel stappen te maken. Het kite-, wing- en surffoilen zorgen voor zo veel meer dagen op het water en hebben er voor gezorgd dat ik veel minder hoef te reizen. Verder is het de bedoeling dat onze coachboten in de toekomst volledig elektrisch worden. Daarnaast probeer ik op plekken waar ik kom ook een steentje bij te dragen. Zo hebben we in Brazilië met een grote groep kitesurfers 500 mangrove plantjes geplant en meerdere beach clean ups georganiseerd.

Wat is de belangrijkste levensles die je hebt geleerd door het vele reizen en je leven in functie van de sport?
De jaren vliegen voorbij dus het is zo belangrijk om te doen wat je leuk vindt. Natuurlijk is het niet altijd even makkelijk en zorgen tegenslagen soms voor uitdagingen, maar als je doet wat je leuk vindt met een mooi doel, dan zijn de meeste dagen vol met leuke dingen!

Favoriete wingfoil trick?
Ik ben persoonlijk niet echt fan van tricks op de wingfoil, daar surf ik liever mee in de golven. Ik vind een backflip die sommige wingfoilers doen er wel echt gaaf uit zien.

Waar was je meest epic trip?
Mijn meest epic kite en foil trip was naar Hawaii. De omstandigheden zijn bijna elke dag goed, super gevarieerd en het is een plek vol geschiedenis met surfen, windsurfen, kitesurfen en foilen.

All time hero?
Ik heb niet per se een all time hero, maar mensen die vol passie hun dromen achterna gaan en niet het leven zoals andere dat van hun verwachten, inspireren mij. Golfsurfer Stephanie Gilmore en snowboarder Jamie Anderson, zijn beide zeer succesvolle vrouwen en doen het tegelijkertijd nog steeds op hun eigen manier, dat vind ik heel inspirerend.

Wat is je favoriete foil- en/of kitesurf docu of movie?
De kitesurf film Tunnel Vision van mijn teamgenoot Keahi de Aboitiz vind ik heel gaaf. Daarnaast vind ik zijn surf foil videos op zijn YouTube kanaal verreweg de beste.

Op je youtube channel geef je wingfoil tips & tricks voor beginners. Topsport niveau vergt nog eens een extra dimensie op mentaal en fysiek niveau. Welk advies zou je iemand geven die net als jij een carrière als topsporter ambieert?
Als je doet wat je leuk vindt is het makkelijk om er heel veel mee bezig te zijn en er andere dingen voor te laten. Een topsport carrière is niet makkelijk, met financiële uitdagingen in het begin, maar als het echt is wat je wilt doen dan is het het mooiste wat er is om er volledig voor te gaan.

 

Tekst en interview: Nicole Scheerens

Ontdek al onze stories: