Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
 • Alles
 • Young - 193 Reviews
 • Snow - 73 Reviews
 • Surf - 239 Reviews
 • Kite - 22 Reviews
 • Family - 75 Reviews
 • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
 • Meest behulpzaam
 • Meeste sterren
 • Minste sterren
 • Nieuwste review
 • Oudste review
Bekijk 0 reviews

De wereld van Elsien en Gretha Zijlstra

Lees hier een exclusief interview met de big air kitezusjes Elsien en Gretha!

 • Leestijd: 7 minuten 

Kite zussen Elsien en Gretha Zijlstra reizen samen de hele wereld over om ambitieuze doelen te bereiken en hun talenten te laten schitteren in de wereldwijde kitesurf scene. Ripstar ging in gesprek over hoe ze de competitive arena van Big Air als zussen willen veroveren. 

Namen: Elsien en Gretha Zijlstra
Leeftijden: Elsien 28, Gretha 26
Nicknames: Kopf en Bleep
Welke board(s) riden jullie: Lieuwe boards: Falcon en Oceana
Homespot: Workum
Favoriete trick: Boogie Contraloop en Backroll-Kiteloop Lateback
Instagram: @salty.minded

Wat heeft jullie geïnspireerd om met kitesurfen te beginnen?
Het begon met een powerkite cursus tijdens onze studie in Groningen. We vlogen toen al door de lucht en wisten dat we dit op het water moesten gaan proberen. In Nederland kwam het er alleen niet van in verband met de drukke studie- en werkperiode waarin we zaten. Uiteindelijk heeft Elsien twee jaar op Aruba gewoond en daar leren kitesurfen. Wanneer Elsien terugkwam van Aruba zijn we samen een half jaar op reis gegaan naar Zuid-Oost Azië. Elsien was al vrij verslaafd aan het kiten en op zoek naar de wind. We vonden een kitesurfschool in Phuket waar Gretha in ruil voor barwerk het kitesurfen mocht leren, en waar Elsien kiteles kon geven.

Hoe ondersteunen en motiveren jullie elkaar als kite zussen ?
De kitewereld is beweeglijk zonder vaste plannen, ritme en vrienden of familie om je heen. Het is daarom heel fijn dat wij elkaar hebben. Onze zussenband bestaat uit zoveel liefde. We delen een passie die zo groot is, dat onze up momenten door het dak gaan! Uiteraard zijn er ook downs aan ons avontuur. Zoals het niet hebben van een vast ritme en (financiële) zekerheid of toekomstperspectief. Dat vraagt af en toe een sterke mindset. Op dit soort lastige momenten houden we elkaar op de been. We zijn gek op diepgaande gesprekken over het échte leven waarin we elkaar herinneren aan onze gedeelde normen en waarden. De motivatie op het water is ongekend. Als één van ons een trick onder de knie heeft, dan moet de ander het ook kunnen. Die onderlinge competitie pushet ons om elkaars grenzen te verleggen.

Hoe is de dynamiek als zussen tijdens trainingen en wedstrijden? Hebben jullie een gezonde rivaliteit of werken jullie juist samen?
Tijdens de trainingen is er zeker een gezonde rivaliteit. Het kan confronterend zijn om de ander beter te zien varen. Op zo een moment proberen we frustratie om te zetten naar motivatie. Zo helpen we elkaar naar een hoger niveau. De wedstrijden zijn er om jezelf te overstijgen. Maar we genieten vooral van wat we samen bereiken en zijn voornamelijk trots op elkaar.

Het meest bijzondere moment wat jullie samen hebben beleefd?
De eerste kite sessie tijdens onze trainingstrip in Kaapstad! Na een vermoeiende vliegreis dachten we de eerste dag lekker te aarden en rustig aan te doen. Maar aan het einde van de dag ging de wind ‘aan’ en waren de golven immens groot. We dachten: “Wow, niemand heeft ooit gelogen over Kaapstad!’’. We zijn het water op gegaan en hielden elkaar constant in de gaten. Het werd een magische sunset sessie waar alles op zijn plek viel. De keuze die we hadden gemaakt om onze baan op te zeggen en alles in Nederland voor een tijdje achter te laten, was het nu al dubbel en dwars waard. We hadden geen idee dat de golven die dag, in 20 jaar niet zo groot waren geweest! Dat hoorde we pas achteraf haha.

Hoe vinden jullie een balans tussen jullie kite activiteiten en andere aspecten van jullie leven, zoals werk, familie of persoonlijke verplichtingen? 
We geven veel op voor onze passie, dus balans vinden is moeilijk. We staan hier wel vaak bij stil. Wanneer we minder genieten van onze kite sessies, weten we dat de balans verstoord is en proberen we daar wat aan te doen. Wanneer we in Nederland zijn zorgen we dat we onze vrienden en familieleden zien, en maken daar extra tijd voor vrij. In de zomer zijn we blijven werken bij surfschool Veerse Dam in Zeeland. Daar zijn ook onze vrienden en dat geeft ons veel energie. Gretha kreeg dit jaar een baan voor 3 maanden als orthopedagoog aangeboden. Ze voelde dat dit op haar pad kwam voor een reden en nam de baan aan. Eigenlijk staat niets vast in ons leven en is altijd alles open. Dat zorgt voor oneindig veel mooie mogelijkheden en kansen.

Jullie worden gesponsord door Lieuwe Boards. Hoe is deze sponsorship tot stand gekomen?
In Kaapstad hebben wij Erik van der Bijl van Lieuwe Boards ontmoet. Er was direct een goede klik. Hij zag ons kiten en geloofde vanaf het begin in ons. Kort daarna zijn we een hele leuke samenwerking aangegaan. We zijn nu een ontzettend goed team en samen met de ideeënmachine van Lieuwe Boards beleven we de mooiste avonturen tijdens film- en fotoshoots!

Jullie nemen deel aan de BAKL World Tour. Hoe is deze ervaring en welke tourstop heeft het meeste indruk op jullie gemaakt?
Elke nieuwe stop heeft iets unieks, maar als we moeten kiezen staat Kaapstad zonder twijfel op nummer één. Deze spot heeft alles. Het is de ongerepte natuur, hoge golven, harde wind, bijzondere mooie mensen en de ruwheid van Zuid-Afrika die deze plek ontzettend uniek maakt.

Hoe werken de selectiecriteria om deel te nemen aan de BAKL World Tour?
Om deel te mogen nemen aan de BAKL World Tour moet je een entry-video insturen naar de organisatie. Ze beoordelen de entry-videos op hoogte, extremiteit en variëteit. Dus hoeveel verschil er tussen de tricks zit die je laat zien. Bijvoorbeeld back- en front rotaties, normale- en contraloops, springen naar zowel links als rechts enzovoorts. Op basis van de inzendingen worden de twaalf beste vrouwen wereldwijd uitgenodigd om deel te nemen aan de wedstrijd.

Wat is de rol van het publiek tijdens de Big Air Kite League? Hoe voelt het om voor zo een enthousiast publiek te kiten?
Het publiek en de mensen thuis geven je enorm veel energie om alles te geven. Tijdens wedstrijden kom je in een modus waarin je jezelf nog harder kan pushen dan je ooit zou denken. Het is zo intens gaaf om de hele spot voor jezelf en jouw tegenstanders te hebben. Na afloop van een wedstrijd zien we door hoeveel mensen we gevolgd zijn via de livestream, dat geeft natuurlijk een extra warm gevoel.

Zijn jullie uitdagingen tegengekomen en hoe hebben jullie die als team overwonnen?
Absoluut! In een wereld van presteren komen er veel obstakels op je pad. Blessures die te lang duren, kapotte gear, het nog niet hebben van een sponsor, financiële onzekerheid en het missen van je vrienden en familie thuis. We zijn enorm gezegend dat we er voor elkaar kunnen zijn als zussen en beseffen ons maar al te goed dat dit niet voor iedereen in deze wereld zo vanzelfsprekend is.

De kitezusjes in actie!

In jullie trainingsschema maken jullie gebruik van de Wim Hof Methode. Wat is het en waarom doen jullie dit?
We zijn ooit begonnen met koudetraining om kite sessies in de Nederlandse winter langer vol te kunnen houden. Zo kwamen we in aanraking met Wim Hof en de vele extra voordelen van zijn methode. De Wim Hof Methode is een combinatie van drie onderdelen: koude training, ademhalingstechnieken en mindset training (meditatie en focus oefeningen). Doormiddel van ademhalingsoefeningen, gaan je naar een diepe ontspanning, waarin je lichaam sneller kan herstellen. Doordat je het lichaam overload met zuurstof, herstellen spieren sneller. Door de meditatieve staat die daarbij komt kijken, geef je ook je mind een reset. Het bevorderd je energielevel en uithoudingsvermogen. Daarbij doen we aan koudwater zwemmen om ons immuunsysteem positief te beïnvloeden. Het kiten vraagt veel van onze lichamen en dit houdt ons sterk en fit.

Hoe heeft het kiten jullie zussenband beïnvloed?
Het is intens gaaf om te ervaren dat we elkaar pushen en onszelf als mens en kiter zien groeien. Kiten is een levenswijze waarin we veel met elkaar delen, het verbindt ons op een nog dieper niveau. Het is een manier van leven waar veel mensen zich geen voorstelling van kunnen maken. We krijgen bijvoorbeeld weleens de vraag: “Oh, dan vieren jullie dus altijd vakantie?” Wij lachen er dan om omdat we dan wel zeker weten dat uitleggen geen nut heeft. Meestal grappen we terug; Ja, en jij? Ben jij altijd aan het werk?

Gretha, is er een eigenschap van Elsien waar je over zou willen beschikken?
Haar wilskracht. Het is ongekend hoe lang Elsien doorgaat om iets te bereiken. Het neemt haar angsten weg en ze verkeerd dan in een staat waarin ze alles en iedereen aankan.

Elsien, hoe zit dat bij jou? Welke kwaliteit van Gretha bewonder jij?
Mijn zus heeft een intense chille uitstraling die altijd leuke mensen aantrekt. Gelukkig kan ik daar dan vaak van meegenieten!

Gretha, één woord om je zus te omschrijven?
Eén woord? Dat is bijna onmogelijk! Als ik dan toch moet kiezen; ambitieus!

Elsien, welk woord omschrijft Gretha?
Powervrouw!

Gretha, wat is het verborgen talent van je zus?
Mijn zus heeft style en gevoel voor mode. Ze verschijnt overal en op ieder moment als mooiste vrouw.

Elsien, wat is het verborgen talent van Gretha?
Gretha is een echte dare devil. Geef haar een avontuur, en ze twijfelt geen seconde.

Welke vrouwelijke kiter inspireert jullie?
Angely Bouillot. Ze pushed het niveau van vrouwelijke kiters, volledig één met haarzelf en de natuur. Het is een prachtig mens om bij te zijn en ze loopt, ondanks haar succes, nooit naast haar schoenen.

Hoe zien jullie de toekomst voor vrouwen in Big Air ?
Het niveau stijgt exponentieel en wij verwachten dat dit nog wel even doorgaat. We denken dat steeds meer vrouwen de stap durfen te maken om er volledig voor te gaan, waardoor we een nog grotere groep talentvolle vrouwen in Big Air gaan zien. Vrouwen zullen steeds dichter bij het niveau van mannen aan de top komen.

Tricks waar jullie van dromen / aan werken?
Een boogie board-off lijkt ons toch wel heerlijk om te gaan gooien! We werken nu vooral aan onze hoogte en rotaties.

Favoriete kitespot en waarom?
Misty Cliffs in Zuid-Afrika. Deze spot is met harde wind zo ruw. De golven kunnen episch hoog worden en met een goede 40+ knopen worden hier veel hoogte records verbroken. Het is een van de mooiste spots qua natuur. Elke keer verbazen we ons weer over hoe mooi deze plek is.

Tot slot, welk advies zou je iemand geven die wil beginnen met Big Air kiten?
Ga bij elk zuchtje wind het water op. Hoe meer uren je maakt met je kite, hoe sneller je gaat vliegen. Hoe beter je basiskennis, hoe sneller je progressie maakt. Dus werk aan een goede afzet en timing met je kite. Zorg dat je spieren sterk zijn en werk aan explosiviteit in de gym. Ga daarnaast met mensen varen die gemotiveerd zijn en push elkaar. Uiteraard kun je ook altijd een Big Air clinic volgen. Zo kun je in korte tijd veel progressie maken.

 

Tekst en interview: Nicole Scheerens

 

 

Ontdek al onze stories: