Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
 • Alles
 • Young - 193 Reviews
 • Snow - 73 Reviews
 • Surf - 239 Reviews
 • Kite - 28 Reviews
 • Family - 75 Reviews
 • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
 • Meest behulpzaam
 • Meeste sterren
 • Minste sterren
 • Nieuwste review
 • Oudste review
Bekijk 0 reviews

De wereld van: Andrea Principi

Een exclusief interview met de wereldkampioen big air kitesurfing!

 • Leestijd: 5 minuten

We voelen ons vereerd om de vooruitstrevende rijder en huidig wereldkampioen Big Air te ontmoeten. In dit interview onthult de Italiaanse pro kiter Andrea Principi de geheimen achter zijn spectaculaire tricks, en deelt hij de inspiratie die schuilgaat achter de levensstijl van een avontuurlijke ziel die nooit genoegen neemt met minder dan het uiterste!

Naam: Andrea Principi
Nationaliteit: Italiaans
Discipline: Big Air
Leeftijd: 18 jaar — geboren 25 september 2004
Nickname: Andre
Welke board(s) ride je: Jaime SLS 
Instagram: @Andrea Principi

Je hebt je tweede Twin-Tip wereldtitel behaald op de GKA Big Air Kite World Championships in Tarifa. Het was een opmerkelijke finale tussen jou en onze Nederlandse trots Cohan van Dijk. Jullie scoorde identiek 25,57 punten. Maar doordat je in de halve finale de hoogste score voor jouw trick behaalde won jij de wereldtitel. Hoe was het om de hoogst scorende trick te landen en de wereldtitel voor de tweede keer op rij te winnen?
Ik behaalde inderdaad de hoogste score met een enorm S-Loop in de halve finale. De wind was behoorlijk sterk. Ik herinner me de mensen die op het strand stonden te schreeuwen, dat was onbeschrijfelijk. Ze gaven me de extra energie om de wereldtitel te winnen!

Je versloeg lokale held Liam Whaley , die Tarifa natuurlijk als geen ander kent. Concurreren vereist naast kite vaardigheid ook strategisch inzicht. Hoe benader je strategie en tactiek tijdens wedstrijden vol adrenaline, prestatiedruk en harde wind?
Vanaf zevenjarige leeftijd neem ik al deel aan wedstrijden, dus ik ben er aan gewend om te concurreren. Ook al is het soms erg moeilijk, ik weet hoe ik prestatiedruk en  adrenaline in mijn voordeel kan gebruiken.

Je landde onlangs ’s werelds eerste Triple Contra Loop ooit in Griekenland. In de podcast van The Kitesurf365 kunnen onze lezers naar je uitgebreide verhaal over deze ervaring luisteren. Wat maakt een Triple Contra Loop zo moeilijk en hoe train je hiervoor?
Ik heb eigenlijk niet getraind voor de Triple Contra Loop. Je trekt ‘gewoon’ aan de bar. Het is vooral eng omdat je een diepe val naar beneden maakt, twee meter voordat je land ‘vangt’ de kite je pas weer. De gevaarlijkste trick die ik heb uitgevonden is de Snake Loop. Deze trick is echt next level. Wanneer je de loop met de kite inzet is er enorm veel speling op de lijnen. Op dat moment heb ik altijd het gevoel dat ik ga sterven, haha.

Je maakt een vrije val van enorme hoogte en als je een Triple Contra Loop crasht land je als het ware als een steen in het water. Hoe ga je om met angst en hoe overwin je angst?
De adrenaline zorgt er juist voor dat mijn tricks lukken. Zodra het zo een 50km p/u waait gaat er een knop in mijn hoofd om en ben ik niet meer bang.

Wat is je grootste angst?
Een wereld zonder wind zou een ramp zijn!

Nieuwe trick waar je aan werkt?
4 Kiteloop!

Je vaart zelf een twintip kiteboard waarbij je voeten met bindingen aan je board vastzitten. Wat vind je van strapless Big Air ?
Ik kijk er graag naar, maar zelf zou ik het niet doen. Die pro’s vliegen meters hoog de lucht in zonder dat hun voeten vastzitten, het is enorm spectaculair om te zien! Meervoudig wereldkampioenen Airton Cozzolino vind ik persoonlijk de beste strapless kiter. Hij is een zeer getalenteerde waterman, bedreven in verschillende disciplines op de golven.

Je bent geboren en opgegroeid in het kleine kustplaatsje Calambrone, in Toscane. Bij Italië denken we aan: La dolce vita en lange eettafels gevuld met la famiglia. Heb je nog levendige herinneringen aan je jeugd in Italië?
Jazeker! Veel pizza, pasta en Italiaans eten. Het was geweldig om op te groeien in Italië. Het is een unieke plek, je vindt dit nergens anders ter wereld. Het enige probleem is dat er geen wind is, dus ik reis veel om te kunnen trainen.

Je bent opgroeit in een kite familie. Je moeder runt al zeven jaar haar eigen kiteschool in Toscane en je vader is kitesurfer.  Hoe was het in de beginjaren en hoe ben je professioneel kiter geworden?
Dankzij mijn ouders ben ik begonnen met kiten. Het starte als een hobby maar al gauw spendeerde ik al mijn dagen aan het kiten. Ik trainde veel en werd zo steeds beter. Sindsdien ben ik niet meer gestopt en is het me gelukt om twee wereldtitels mee naar Italië te nemen.

Je moeder deed mee aan een aantal grote kite evenementen, zoals de BAKL in Zuid-Afrika en Brazilië. Ze deed het goed; derde in Brazilië en vijfde in Zuid-Afrika. Op welke kwaliteiten van je moeder ben je het meest trots?
Dat ze kiteloops maakt die ik haar leer. Daarnaast ben ik haar enorm dankbaar dat ze altijd bij mijn belangrijkste wedstrijden aanwezig is om me aan te moedigen.

Welke levensles, waar je nu profijt van hebt in je kite carrière, heeft ze jou geleerd ?
Vroeger was ik altijd erg nerveus. Ze heeft me geleerd om kalm te blijven in verschillende situaties. Dat helpt mij nu enorm tijdens wedstrijden.

Wat vind je zo leuk aan Big Air?
Het motiveert me om constant mijn grenzen te verleggen. Ik wil altijd hoger vliegen en de meest extreme tricks proberen te landen. Daarnaast probeer ik steeds nieuwe tricks uit te vinden die nog niet eerder zijn geland.

Hoe werk je aan het verbeteren van je techniek en jouw prestaties?
Ik train vooral op het water en gebruik video analyses om te zien hoe ik mijn vaardigheden kan verbeteren. Daarnaast train ik in de gym waar ik CrossFit doe. Dit is een manier van fitness die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert. Gedurende de training worden functionele bewegingen op een gevarieerde manier in een hoge intensiteit zo snel mogelijk uitgevoerd.

Je bent wereldkampioen 2023. Welke doelen heb je voor 2024? 
Ik wil de Red Bull King Of The Air 2024 winnen!

We zijn enorm trots op onze Nederlandse kite talenten Zara Hoogenraad, Cohan van Dijk, Stig Hoefnagel, Pippa van Iersel and Giel Vlugt. Wat vind je van de Nederlandse pro kiters en wat kenmerkt hen?
Ik houd van hun stijl en hun innovatie binnen Big Air. Met name Cohan en Giel zijn hier erg goed in.

Favoriete bestemming?
Tarifa en Kaapstad

Meest heftige crash?
Een week voor de King Of The Air 2023 brak ik mijn rib.

All-time hero?
Aaron Hadlow en Kevin Langeree

Je geeft zelf ook kitesurflessen. Wat vind je zo leuk aan het lesgeven?
Het is ontzettend gaaf om mensen iets te leren over je eigen grootste passie! Ik heb een voldaan gevoel wanneer ik zie dat mensen hun kite vaardigheden verbeteren. Stiekem lag ik ook wel eens heel hard wanneer beginners crashen, haha. De lol en het vallen hoort ook bij het leerproces!

Tekst en interview: Nicole Scheerens

Andrea in actie!

Ontdek al onze stories: