Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
 • Alles
 • Young - 193 Reviews
 • Snow - 73 Reviews
 • Surf - 239 Reviews
 • Kite - 28 Reviews
 • Family - 75 Reviews
 • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
 • Meest behulpzaam
 • Meeste sterren
 • Minste sterren
 • Nieuwste review
 • Oudste review
Bekijk 0 reviews

De wereld van: Melissa Peperkamp

Ontdek de wereld van freestyle snowboardster Melissa Peperkamp.

 • Naam: Melissa Peperkamp
 • Leeftijd: 17
 • Nickname: Mel
 • Favoriete bestemming: Laax, Cardrona, Corvatsche
 • Welke board(s) rijd je: K2
 • Goofy of regular: Regular
 • Instagram: @peperkampmelissa

Hey Melissa! 17 jaar, Olympisch snowboardster en al veel mooie titels op je naam! In 2020 deed je mee aan de jeugd Olympische spelen en won je zilver op de Slopestyle en bronze op the Big Air. Kun je omschrijven welke gevoel er op dat moment door je lijf gierde?
“Ik vond het een hele leuk ervaring en een goede warm-up voor de echte Spelen. Tijdens de Spelen was de samenwerking tussen mijn trainer en mij heel goed, waardoor ik lekker in mijn vel zat om goed te kunnen presteren.”

Neem ons mee in jouw wereld. Waar kom je vandaan en hoe ben je begon met jouw passie voor snowboarden?
“Ik kom uit Zelhem. Toen ik zes jaar was wilde ik snowboarden wel eens proberen. Ik kreeg een privéles in Zwitserland en ik snowboardde gelijk de kinderpiste naar beneden. Zo is het allemaal begonnen. Ik leerde de basis en maakte heel veel uren in de indoorhallen van Nederland. Later ging ik samen met mijn moeder naar Oostenrijk, Duitsland, Italië en Zwitserland. Hier deed ik mee aan leuke kleinschalige wedstrijden. Eigenlijk stond ik op die leeftijd al altijd op het podium. Niet veel later deden we mee aan wat grotere wedstrijden zoals de Europa Cups. Hier werd ik gespot en vanaf dat moment begon het heel serieus te worden. De reizen waren heel leerzaam en ik ontwikkelde me enorm snel. Dat moest ook wel, want het niveau van de wereldtop ligt hoog.”

Het winterseizoen is begonnen! Je laatste zomertraining zit er op. Kun je ons vertellen hoe je in de zomer traint en fit kunt blijven?
“In de zomer doen we veel aan krachttraining. Daarom woon ik ook op Papendal. Hier hebben we allerlei faciliteiten om te kunnen trainen. Ik doe drie keer per week aan krachttraining, twee keer per week ESD, en een keer per week trampoline springen en tricks oefenen. Dat laatste is vergelijkbaar met mijn tricks in de bergen. In de zomer ga ik ook nog drie keer naar Bangerpark. Dat is een kunstschans met een airbag erachter. Zo kan ik nieuwe tricks oefen zonder hard te vallen. Dat helpt me om beter en sneller nieuwe trucjes te leren op sneeuw.”

As we speak, je bent nu in Italië aan het trainen. Hoe ziet een gemiddelde trainingsweek er voor jou in het winterseizoen er uit?
“Ik sta meestal 06.45 uur op, ik ontbijt en om 08.00 uur ga ik richting de berg. Dan trainen we van 10.00 tot 15.00 uur en daarna gaan we terug naar het appartement. In de namiddag krijg ik vaak nog een fysio behandeling. Als je die avond ingeroosterd staat om te koken, kook je voor het team. Anders werk ik aan mijn schoolopdrachten of relax ik. Als we de berg niet op kunnen vanwege het slecht weer, dan gaan we meestal naar de gym of doen we andere activiteiten.”

Hoe bereid je je voor op nieuwe tricks?
“Een nieuwe trick proberen we eerst op het droog op een trampoline of op de airbag. We visualiseren ook alles. Dat betekent dat je trick visualiseert in je hoofd net zolang totdat je ‘m perfect voor je ziet.”

Al dat jumpen, de hoge snelheden … best blessure gevoelig allemaal. Train je op bepaalde technieken om blessure zoveel mogelijke te voorkomen?
“Ik doe veel aan krachttraining waarbij ik de focus leg op de benen. Denk aan spring-, mobiliteit- en balans oefeningen. Zo bouw ik veel spiermassa op en ben ik minder blessure gevoelig. Maar los daarvan, blessures liggen bij onze sport nu eenmaal wel altijd in een klein hoekje ….”

Heb je angsten? En hoe ga je hiermee om?
“Natuurlijk heb ik angsten. Mijn grootste angsten heb ik tijdens nieuwe tricks of wanneer ik een nieuwe schans spring. Maar door het gewoon te doen overwin je angsten. Dat is de makkelijkste manier.”

Melissa in actie!

In oktober staat de eerste World Cup op de planning. Ben je in vorm?
“We hebben een goede zomer voorbereiding gehad. We hebben voor de aankomende Wold Cup twee weken training gehad. Ik heb een aantal goede tricks om te gaan doen en ben zeker goed in vorm!”

Welke doelen heb je voor aankomende winterseizoen?
“Elk jaar stellen mijn trainer en ik nieuwe doelen die we in de loop van het jaar willen behalen. De doelen worden verdeeld over de disciplines schans-tricks, rail-tricks en algemene prestaties. De doelen die ik je mag vertellen zijn; twee keer top-8 rijden en twee keer top-10 rijden op de Wold Cups die eraan komen.”

In 2022 start je voor het eerst op de Olympische Spelen in Beijing. Je coach Niels Oostendorp begeleid je hierin. Kun je ons vertellen hoe je samen naar dit moment toe traint?
“Het is heel mooi dat ik aan de Spelen mee mag doen, maar het is niet zo dat we alleen maar voor de Spelen trainen. Er zijn nog zoveel meer wedstrijden en belangrijke dingen. Alle wedstrijden dragen bij aan mijn resultaten.”

Wat zou je nog willen verbeteren aan je prestaties?
“Moeilijk vraag! Je wil als topsporter altijd alles verbeteren, het is nooit goed genoeg.”

Je reist veel. Wat mis je op reis het meeste aan Nederland?
“Mijn ouders en mijn vijf beste vrienden. Soms ook gewoon het dagelijkse leven, zoals sporten, naar school gaan en werken. Mijn paardjes die bij ons huis staan mis ik natuurlijk ook.”

Je disciplines zijn allround. Slopestyle en BigAir. Als je moet kiezen welke discipline kies je dan?
“Slopestyle.”

Afgelopen winter snowboardde je op het circuit van Zandvoort met hulp van voormalig Red Bull Racing Formule 1-coureur Robert Doornbos. Sick! Dat was wel een hoogtepunt van 2021 toch? Hoe is dat idee tot stand gekomen?
“Vanuit Red Bull zouden we een stunt gaan doen. Toen er sneeuw ging vallen is alles een beetje last-minute ontstaan. Het Circuit Zandvoort kwam volgens mij met het idee. Ik werd gebeld en natuurlijk was ik meteen enthousiast. Een unieke ervaring die ik direct nog eens zou willen doen!”

Heb je Robert over kunnen halen om een keertje met jou mee te gaan op snow trip? 😉
“Haha nee, helaas heb ik hem niet kunnen overhalen.”

Heb je nog meer van dit soort bizarre ideeën op je wensenlijst?
“Er komen nog zeker meer bizarre dingen aan in samenwerking met Red Bull. Maar dat mogen we natuurlijk niet verklappen. Dan is het bizarre er al een beetje af, haha.”

Welke andere activiteit geeft je naast snowboarden kracht en energie?
“Wakeboarden, paardrijden en krachttraining.”

In de zomer geef je voor Ripstar wakeboard clinics aan jongeren. Wat maakt dit zo leuk om te doen?
“Wakeboarden is voor mij in de zomer een leuk sport om te doen en ik haal veel plezier uit het lesgeven. Ik kan er al mijn energie in kwijt. Vroeger bij mijn home cable Down Under in Nieuwegein organiseerde Ripstar elk zomer een aantal wakeboard camps. Dit jaar vroeg Ripstar me om les te komen geven. Dit was heel erg leuk om te doen en stiekem leer je ook zoveel van die kinderen.”

Wat is de belangrijkste levensles die snowboarden je heeft geleerd?
“Doen waar je het gelukkigst van wordt, want het kan van de een op de andere dag over zijn.”

Er zijn veel goede snowboard chicks. Welke snowboardster inspireert jou?
“Ik heb er een aantal! Tess Coady,  vind ik te gek. Ze heeft gewoon een hele mooie stijl. En Kokomo Murase . Kokomo is ook pas 17 jaar en is al zo ontzettend goed. Ik zou graag een aantal van haar tricks kunnen.”

Waar kunnen we je ’s nachts voor wakker maken?
“Om leuke dingen te gaan doen met mijn vrienden. En natuurlijk om lekker te gaan snowboarden.”

Wat is je favoriete sport gerelateerde docu of movie?
“Mijn favoriet is Burton One World.”

Op welke snowboard heb je leren snowboarden?
“Ik heb leren snowboarden op een Never Summer.”

Tot slot, welk advies zou je iemand geven die wil beginnen met snowboarden?
“Snowboarden is echt vallen en opstaan. Maar op een gegeven moment krijg je het onder de knie en dan gaat er een wereld voor je open. Je kan dan zoveel nieuwe dingen gaan proberen en wees ook echt niet bang”.

Tekst en interview: Nicole Scheerens

Lees meer:

Lees meer stories