Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
 • Alles
 • Young - 193 Reviews
 • Snow - 67 Reviews
 • Surf - 239 Reviews
 • Kite - 22 Reviews
 • Family - 75 Reviews
 • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
 • Meest behulpzaam
 • Meeste sterren
 • Minste sterren
 • Nieuwste review
 • Oudste review
Bekijk 0 reviews

Waar mag je kitesurfen? Regels en locaties

Kom alles te weten over kitesurfzones en voorrangsregels!

In Nederland zijn er verschillende plekken waar je kunt kitesurfen. In onze blog “de beste plekken om te kitesurfen in Nederland” vind je een uitgebreide uitleg van goede kitespots met kitesurfscholen. Toch zijn er ook enkele regels verbonden aan kitesurfen. Het beste is om deze goed te kennen voordat je alleen gaat kiten. Wij zetten de belangrijkste regels voor je op een rijtje!

1/ Kitezone

Kitesurfen is alleen toegestaan in aangewezen kitezones. Deze zones verschillen per locatie en worden vaak aangeduid met borden of aangegeven op kaarten. Wanneer je naar een kitespot toe gaat, check dan zeker op de borden wat nou precies de kitezone is en waar je niet voorbij mag kitesurfen. De reden voor deze kitzones is omdat je bijvoorbeeld in een natuurgebied zit, of omdat er andere lessen plaatsvinden.. Voor de veiligheid van andere mensen en voor het behoud van natuurdomeinen is het belangrijk om binnen de zone te kiten.

2/ Houd steeds een veilige afstand van anderen

Houd altijd voldoende afstand van andere kiters, zwemmers, surfers en obstakels zoals boten, pieren en duinen. Spreek af en maak oogcontact met andere mensen op het water. Als je geen voorrang hebt, wacht dan eventjes, maar aarzel zeker niet om te gaan als het jouw beurt is.

3/ Voorrangsregels

Net als bij andere watersporten gelden er voorrangsregels. Zorg ervoor dat je deze kent en naleeft om botsingen te voorkomen. Over het algemeen gelden er 3 grote voorrangsregels bij kiten.

 • De kitesurfer die met zijn kite aan de upwindzijde van de andere kitesurfer vliegt, heeft voorrang. Dit betekent dat als de kites van twee kiters elkaar kruisen, degene die de wind meer tegen heeft(upwind), in een voorrangspositie is.
 • Een kitesurfer die aan het starten is, heeft voorrang op andere kiters. Het is belangrijk voor andere kiters om deze ruimte te respecteren en om de startende kiter niet in de weg te zitten.
 • Een kitesurfer die van achteren komt (downwind) heeft de verantwoordelijkheid om te wijken en de kitesurfer voor zich voorrang te geven. Dit betekent dat als je een andere kitesurfer nadert, je moet wijken om een veilige afstand te behouden en eventuele botsingen te voorkomen.

Voor meer informatie over voorrang, zijn er talloze tutorials op YouTube, of vraag je kitesurfinstructeur om tips!

4/ Veiligheid Equipment

Draag altijd een helm en een goed passend drijfvest. Ook is het verstandig om een kite leash te gebruiken en een mes bij je te hebben om in noodsituaties snel los te kunnen komen. In sportwinkels verkopen ze speciale mesjes die je op een veilige manier in je kitesurfuitrusting kunt bewaren, wel zo handig!

5/ Weersomstandigheden

Kitesurfen is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat je de wind en de weersvoorspellingen goed begrijpt voordat je het water op gaat. Op apps als Windy kun je bijvoorbeeld naar de voorspellingen kijken, maar het is natuurlijk belangrijk om ook goed te snappen welke condities goed zijn voor jouw kiteniveau.

6/ Lessen

Als beginner is het sterk aan te raden om lessen te volgen bij een erkende kitesurfschool. Zij leren je niet alleen de techniek van het kitesurfen, maar ook belangrijke veiligheidsaspecten. Je progressie zal zoveel beter en sneller gaan als je les neemt en ook angsten worden tijdens lessen met gelijkgezinden de kop ingedrukt.

7/ Respecteer de natuur

Let op dat je geen schade aanricht aan de natuurlijke omgeving. Laat geen afval achter en respecteer de lokale flora en fauna. Zolang je kitesurft binnen de aangegeven zones en je later even checkt of je niks hebt achtergelaten, dan breng je geen schade aan de omgeving.

Ziezo, dit zijn de belangrijkste dingen om te weten voordat je gaat kitesurfen. Sommige spreken natuurlijk voor zich, bij andere regels is het best als je het nog even checkt of jij dit wel doet. We wensen jou alvast heel veel plezier bij het ontdekken van deze geweldige sport! Wil je met ons mee op een te gekke kitesurfreis? Check het aanbod!

Kom kiten met Ripstar!

Meer nieuws over Ripstar Kite

Ontdek al onze stories: