Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
 • Alles
 • Young - 193 Reviews
 • Snow - 73 Reviews
 • Surf - 239 Reviews
 • Kite - 28 Reviews
 • Family - 75 Reviews
 • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
 • Meest behulpzaam
 • Meeste sterren
 • Minste sterren
 • Nieuwste review
 • Oudste review
Bekijk 0 reviews

Surfen in Oyambre: dé spot om te leren surfen

Lees alles over surfen in Oyambre.

 • Leestijd: 3 minuten

Over de gehele westkust van Spanje liggen de mooiste surfspots van Europa. Of je nou een gevorderde surfer bent, of nog nooit op een plank hebt gestaan – voor beide niveaus is er genoeg aanbod. Ben je op zoek naar de ideale surfspot als beginner? De surfspot Playa de Oyambre in Noord-Spanje is bij uitstek een perfecte plek voor de beginnende surfer. In dit blog lees je waarom.

De ligging

Playa de Oyambre is een piepklein kustplaatsje, met enkele andere pittoreske omringende dorpjes in de buurt in de provincie Cantabrië. Doordat het gebied erg heuvelachtig is en het aan zee ligt, valt er veel regen. Dit is te zien aan de vegetatie die het landschap groen verft. Dit heeft een prachtige surfspot als resultaat. Het dorp ligt op een kleine twee uur rijden vanaf het vliegveld van Bilbao en ligt vlak bij de snelweg (al merk je daar ter plekke gelukkig niets van). Er gaat ook een bus naar Oyambre. Dat maakt de plek goed bereikbaar voor de beginnende surfer, zonder of met auto.

Surfmateriaal & surflessen

Het kustgebied van Oyambre is internationaal bekend als surfgebied. Er zijn daarom veel surfgerelateerde organisaties te vinden. Wil je zelf gaan oefenen? Dan zijn er meerdere surfscholen waar je wetsuits en surfboards kunt huren & lokaal een les kunt boeken. In Oyambre zijn ook genoeg mogelijkheden om een compleet verzorgd surfkamp te kiezen. Sinds de zomer van 2021 heeft Ripstar haar Premium Surfcamp voor volwassenen (18+ en 25+). Dan hoef je helemaal nergens over na te denken; voor materiaal, surfles, verblijf, vervoer en andere activiteiten wordt dan gezorgd.

Leer surfen in Oyambre

Wanneer gaan?

Je kunt Oyambre als beginnende surfer het beste bezoeken in de zomermaanden juni, juli en augustus. Dan zijn de golven er vaak relatief klein, waardoor je goed kunt oefenen. Ook is het in de omringende dorpjes dan druk en levendig én is de kans op hoge temperaturen natuurlijk het grootst, waardoor er ook naast het surfen genoeg te beleven valt. Voor surfers met iets meer ervaring is ook het najaar (september en oktober) aan te raden in Oyambre, dan zijn er vaak een stuk grotere golven. Over het algemeen zijn deze maanden voor beginners minder geschikt. Ook zijn niet alle faciliteiten dan open.

Surfen in Oyambre

Het strand van Playa de Oyambre ligt richting het noordoosten. Het strand is iets meer dan een kilometer lang en grenst aan beide kanten tegen rotsen en heuvels. Doordat het strand vrij beschut ligt, kun je er met meerdere windrichtingen goed surfen. De beste windomstandigheid is zuidwestenwind, maar ook westenwind en zelfs met noordwestenwind is het er offshore. Dat betekent mooiere golven! Bij verschillende windrichtingen en golfhoogtes, kun je een andere plek op het strand kiezen. Hoe meer naar de westkant van het strand je gaat, hoe kleiner de golven zullen zijn. Dat komt door de beschutting van de naastgelegen rotsen en heuvels. Ideaal dus als je als beginner voor het eerst op een plank staat.

Begin je het wat meer onder de knie te krijgen, dan kies je een plekje wat verder van de rotsen af voor wat grotere golven. Over het algemeen zijn de golven heel mellow, wat betekent dat ze rustig breken en je meer tijd hebt om de golf goed te pakken. Vooral met een groter surfboard, zoals een softtop of een longboard. Verwacht hier geen gevaarlijke holle golven. Het beste moment om te gaan surfen is bij mid- tot hoogtij. Bij laagtij zijn de golven een stuk kleiner en breken ze minder in één lijn. Je kunt het getij van de dag altijd online terugvinden, en jouw surfsessie daarop afstemmen.

Even klaar met surfen? Er is meer!

Wij kunnen het ons voorstellen dat je als beginnende surfer niet de hele dag in het water hoeft te liggen. Je bent er voor de zee, de golven en wil graag leren surfen maar er moet ook wel wat meer te doen zijn. Oyambre biedt precies dat. De kust is onderdeel van een beschermd natuurgebied, en dat is te zien in de omgeving. Je wordt omringd door prachtig groene heuvels, maisvelden en weilanden. De naastgelegen dorpjes Comillas en San Vincente kan je bezoeken om van de Cantabrische cultuur te genieten. Lees hier meer over alles wat je kunt doen in en rondom Oyambre.

De ideale ligging, de variatie in golven en andere activiteiten in de buurt zorgen ervoor dat Oyambre toegankelijk is voor beginners. Wil jij nergens over nadenken en het gewoon eens proberen? Check dan ook eens ons Premium Surfcamp Oyambre (18+) en Premium Surfcamp Oyambre (25+).

Lees meer:

Alle surfreizen van Ripstar