De wereld van: Mirna Boelsma
Ontdek het wilde leven van één van Nederlandse beste vrouwelijke surfers.
De wereld van Mirna Boelsma
• Naam: Mirna Boelsma
• Leeftijd: 27
• Nickname: MC murnie
• Favoriete surfspot: Uluwatu, Bali
• Welke board(s) surf je: CI surfboards en Pukas
• Goofy of regular: regular
• Instagram: @mirnaboelsma
Hi Mirna! Je bent één van Nederlands beste vrouwelijke surfers, we zijn erg nieuwsgierig naar jouw verhaal. Al 8x heb je de titel van Nederlands surf kampioen veroverd. Tof dat we in jouw wereld mogen duiken en je het hemd van het lijf mogen vragen. Dus let’s go!
Bijna elke goede surfdag ben je in het water te vinden. Always out there! De gelijknamige korte film brengt het verhaal over surfen in de Noordzee in beeld. Neem ons mee in jouw wereld, waar kom je vandaan en hoe is je passie voor surfen ontstaan?
“Toen ik drie jaar was zijn mijn ouders met mij vanuit Nootdorp naar Scheveningen verhuisd, omdat mijn vader meer wilde windsurfen en golfsurfen. In de zomer was ik altijd met mijn familie op het strand. Samen met mijn broertje Tom, die 2 jaar jonger is, was ik iedere dag aan het bodyboarden, zwemmen of krabben aan het zoeken in de zee. Toen ik een jaar of negen was, heeft mijn vader ons voor het eerst op zijn longboard een golfje ingeduwd. Eerst wilden wij allebei niet omdat we liever wilden bodyboarden, maar nadat mijn vader het een keertje voor deed op zijn longboard, zag het er toch wel spannend uit en wilden we het proberen. Ik herinner dat nog heel goed! Het was een hele mooie zomer dag met perfecte cleane golfjes. Na de eerste keer staan op een surfboard, waren mijn broer en ik verkocht aan het surfen.”
Waarom wilde jullie de korte film Always out there maken?
“Always Out There is een film van het Hartbeach surfteam. Met deze film wilden we de echte Nederlandse surf laten zien. Het gevoel van frustratie als het een paar weken flat is en aan de andere kant de oprechte stokedness die erbij komt kijken als het echt “aan” is in Nederland.”
Dikke bakken, kou, wind, sterke muien. Condities die niet altijd even vriendelijk zijn. Wat maakt het surfen in die ‘Noordzee soep’ nu toch zo leuk?
“Ik denk omdat het zo onvoorspelbaar is en altijd anders. Soms kan je niks verwachten van een sessie en kan het uiteindelijk super leuk zijn!”
Wat zijn de gevaren waar je op moet letten wanneer je begint met surfen in de Noordzee?
“Vooral goed uitkijken voor stromingen, deze kunnen vooral op dagen met hogere golven heel verraderlijk zijn. Als je beginner bent, ga altijd met iemand samen surfen.”
Je broer Tom Boelsma surft ook op top niveau. Beide Nederlands kampioen en hoog in de internationale rankings. Hoe is het om je passie voor surf samen met je broer te delen?
“Dat is heel fijn! Vanaf jongs af aan delen wij al deze passie en zijn gewend om veel samen te trainen en te reizen. Hij is niet alleen mijn broer, maar ook een maatje.”
Trainen jullie altijd samen?
“We spreken eigenlijk altijd samen af om te gaan surfen en vaak gaan we ook samen op trainingstrips.”
Wat leer je van hem? En wat leert hij van jou?
“Tom heeft een super goede backside en een hele mooie stijl. Hij heeft van zichzelf veel talent. Als ik hem bepaalde turns zie doen dan wil ik dat ook proberen. Van mij leert hij denk ik om meer door te zetten met trainen.”
Hoe train je uit het water om fit je blijven voor de wedstrijden?
“Beiden trainen we dagelijks bij sportschool Live PT in Scheveningen. Hier krijgen we persoonlijke trainingsschema`s, om naast het surfen, kracht en conditie op te bouwen. Ook ben ik sinds kort veel aan het skateboarden in skatepools. Hiermee kan je goed surf bewegingen nabootsen.”
Je vader Menno Boelsma is oud Olympiër 500-1000 m schaatsen. Topsport zit dus wel echt in de familie. Wat heb je van je vader geleerd op dit vlak? Is hij nauw betrokken bij je sportcarrière?
“Ik heb heel veel van mijn vader geleerd op het gebied van topsport. Toen ik jong was wilde ik ook graag top schaatser worden. Na een aantal jaar te hebben geschaatst en ook wedstrijden, bleek dat ik het schaatstalent van mijn vader helaas niet had geërfd. Toen ik eenmaal het surfen had ontdekt, bleek ik hier meer talent voor te hebben en vond ik dit al snel veel leuker worden. Mijn vader heeft mij en mijn broer altijd ondersteund in de sport. Zowel met trainen, als wedstrijden, hij was er altijd. Elke sessie stond hij met een filmcamera op het strand om beelden van Tom en mij vast te leggen, om deze vervolgens te analyseren. Ook heb ik van hem geleerd om altijd door te zetten. Als je iets heel graag wilt en er zelf in gelooft, dan kan je dit bereiken. Ik ben mijn vader heel dankbaar voor alles wat hij ons heeft geleerd.”
Een lifestyle vol surfen, reizen en trainen en daarnaast studeer en werk je ook nog. Daar heb je een enorme drive en commitment voor nodig. Hoe doe je dit?
“Inmiddels ben ik gelukkig klaar met mijn studie product ontwerpen. Nu werk ik als ontwerper bij Turtle. Dit doe ik parttime in combinatie met surf training geven, zodat ik nog genoeg tijd overhoud om te trainen en wedstrijden te doen. Gelukkig kan ik dit werk ook vaak vanuit het buitenland doen.”
Je nam met Nederlandse dames team deel aan de World Surfing Games in El Salvador. Omdat er olympische kwalificatie punten te winnen waren trok de wedstrijd dit jaar enorm veel bekijks en deed een groot deel van de WSL Championship Tour mee. Jij surfte tegen Carissa Moore. Een wereldbekende pro surfer uit California met twee WSL titels op haar naam. Hoe was dat om tegen haar te surfen?
“Ja dat was heel bijzonder. Carissa is echt een groot voorbeeld voor mij en om tegen haar te hebben mogen surfen in een heat, zal ik nooit vergeten.”
Ambities voor de Olympische Spelen?
“Jazeker! Het is altijd een droom voor me geweest om naar de Olympische Spelen te gaan, net zoals mijn vader. Als surfer uit Nederland is dit niet makkelijk, maar ik ben zeker bereid om hiervoor te gaan en ondertussen te genieten van het proces.”
Laura de Mildt heeft een mooi portret van je gemaakt in haar boek Op kracht & karakter, waarin ze 100 Nederlandse vrouwelijke atleten portretteert. Je geeft alles voor de sport en wil net iets beter zijn dan de ander want alles is een wedstrijd. Hoe vind jij de juiste balans tussen altijd maar presenteren en het leven buiten het wedstrijdpodium?
“Ik probeer niet te veel gefocust te zijn op resultaten, maar ook te genieten van het proces er naar toe met alle ups en downs. Naast trainen vind ik het ook belangrijk om andere dingen te doen, tijd door te brengen met vrienden en familie en ook hier en daar een feestje.”
Afgelopen winter surfte je voor het eerst een wintercup wedstrijd in de Alaïa Bay wavepool in Zwitserland. Kun je ons kort uitleggen wat een wave pool is?
“Een wavepool is een bad, waarin kunstmatige golven worden gegenereerd door een machine. De bodem van de pool heeft een speciale vorm, waardoor de golven perfect breken.”
Hoe was deze ervaring voor jou?
“Dit was een hele mooie ervaring! Surfen tussen de besneeuwde bergen. Toen ik er samen met Tom was, was het december, ijskoud dus. We zijn daar samen met de camper heen gereisd en hebben gekampeerd. De eerste ochtend van de competitie werden we wakker met een dikke laag sneeuw om ons heen. Meer winters kon het niet! Het water in de wavepool was 2 graden, wat zorgde voor bevroren vingers en tenen. Tussendoor de sessies moesten we dan ook flink opwarmen bij de kachel. De eerste sessie moesten we wel even wennen aan de golf en de timing van turns. Gelukkig kregen we de golf vrij snel door. Tom is uiteindelijk bij de top 16 mannen geëindigd en ik in de halve finale bij de vrouwen.”
Zoals het er naar uitziet wordt de eerst indoor wavepool van Europa binnenkort geopend in Den Haag. Dat betekent 24/7 goede surf doormiddel van artificiële golven die tot in de perfectie aflopen. Gaat dit je surf prestaties naar een nieuw niveau brengen denk je?
“Ik denk dat wavepools zeker kunnen bijdragen. Vooral omdat je in Nederland niet altijd kan surfen. Het is denk ik vooral een goede manier om keer op keer turns te kunnen trainen en herhalen. Wel mis je de onvoorspelbare factor en het golven lezen, wat een van de belangrijkste elementen is in het surfen. Daarvoor heb je toch echt de zee nodig.”
Wedstrijd surfen of freeriden?
“Eigenlijk vind ik beiden heel leuk, maar er gaat niks boven epic golven scoren op een surftrip.”
Wat is het hoogtepunt uit je carrière tot nu toe?
“8x Nederlands kampioen en 6e plaats bij Eurosurf in Marokko”
Wat is je toekomstdoel?
“Komende jaren het beste uit mijzelf halen met surfen, doormiddel van wedstrijden en surftrips.”
Wie is je all-time surf hero?
“Carissa Moore”
Favoriete surf film of docu?
“Modern collective, View From a Blue Moon, Leave a message”
De natuur is onze playground, klimaat verandering een hot topic. Hoe draag jij zorg voor de natuur?
“Als ik uit het water kom, neem ik vaak wat plastic mee van het strand. Daarnaast probeer ik bewust na te denken over wat ik koop.”
Vertel ons een fun fact over jezelf! Een grappig feitje, interessante of vermakelijke weetje over jezelf of je leven.
“Ik heb heel veel bijnamen.”
Heb je een tip hoe we fit en in vorm kunnen blijven wanneer er geen golven zijn?
“Paddle conditie is vaak wat je snel kwijtraakt, als je niet veel kan surfen. Probeer bijvoorbeeld regelmatig een afstand te paddelen als het flat is of te gaan zwemmen.”
Op welke board heb je leren surfen?
“Allereerst op een oud longboard van mijn vader. Voor mijn 12e verjaardag kreeg ik mijn eerste eigen surfboard. Een 6`4” softtop.”
Tot slot, welk advies zou je geven aan iemand die droomt van wedstrijd surfen op top niveau?
“Geloof in jezelf en ga je dromen achterna en geniet vooral van alles wat erbij komt kijken!”
Tekst en interview: Nicole Scheerens