De wereld van: Kiara Derks
Een exclusief interview met deze Nederlandse Alpineskiër!
Duik mee in de wereld van de veelbelovende alpine skiester, Kiara Derks. Elke bocht en razend snelle afdaling vertelt het verhaal over haar onbetwiste talent en focus op prestatie, met als doel: deelnemen aan de Olympische Spelen van 2026.
Naam: Kiara Derks
Nationaliteit: Nederlands
Geboren: 13.03.2001
Bijnaam: Kiara
Merk/type ski’s: Kastle
Instagram: kiara.derks
Hey Kiara! Tof dat je tijd vrijmaakt om ons een sneakpeak in jouw wereld te geven!De zomer loopt momenteel ten einde. Sta je al te popelen voor de eerste sneeuwval? Wat is je volgende reisbestemming?
Ik ben al een tijdje bezig met mijn voorbereidingen. In Saas-Fee heb ik al een intensieve trainingsperiode gedaan en nu reis ik door naar Levi, Finland. Hier zullen de laatste voorbereidingen voor de slalomwedstrijden plaatsvinden, gevolgd door de World Cup op 11 en 12 november.
Vertel ons over je achtergrond, waar kom je vandaan?
Ik ben geboren en getogen in Almere, en woon nog thuis bij mijn ouders. Na het behalen van mijn havo-diploma heb ik mijn hart volledig gevolgd: de wereld van het alpineskiën. Mijn passie voor skiën begon al op jonge leeftijd; ik herinner me nog mijn eerste keer op de ski’s toen ik amper twee jaar oud was. Die glimlach op mijn gezicht was het begin van de liefde voor de sport. Als kind was ik altijd actief; naast het skiën was ik ook bezig met turnen. Op een bepaald moment kreeg ik zelfs de kans om bij de turnselectie te gaan, maar mijn liefde voor de bergen en de adrenaline van het skiën lieten me een andere keuze maken. Sindsdien heb ik me toegewijd aan mijn passie en werk ik hard om mijn dromen in de alpineski wereld waar te maken.
Neem ons mee in jouw wereld! Hoe ben je begonnen met skiën en wat heeft je gemotiveerd om een professionele skiër te worden?
Op mijn tweede namen mijn ouders me mee op skivakantie, en ik was meteen verkocht. Na jarenlang jaarlijks op skivakantie te zijn gegaan, ontving ik op mijn zesde een uitnodiging voor een talentendag bij een van de skiteams in Nederland. Dat was een geweldige kans, en al snel bleek dat ik talent had. Ik begon met één keer per week trainen, met af en toe een buitenlandse trainingsweek. Mijn eerste wedstrijden volgden al snel, en tot mijn verrassing stond ik regelmatig op het podium. Elk jaar intensifieerde mijn trainingsschema en bracht ik meer tijd in het buitenland door. Ik begon wedstrijden te winnen en werd beschouwd als een van de opkomende talenten in de skisport.
Skiën is niet alleen mijn passie, maar het is ook mijn droom om mijn talenten te benutten. Wat begon als een liefde voor de sport, heeft zich ontwikkeld tot waar ik nu ben. Mijn zomers worden gevuld met intense fysieke trainingen, soms wel 20 uur per week, en in de winter, van oktober tot april, ben ik maandenlang in de sneeuw, ver weg van huis. Mijn voornaamste motivatie komt voort uit mijn passie en doorzettingsvermogen. Ik streef er altijd naar om beter te worden, en dat, gecombineerd met het plezier dat ik beleef, houdt me gemotiveerd om te blijven vechten voor mijn dromen.
Dit jaar heb je voor het eerst meegedaan aan het WK. Tijdens het WK skiën in Courchevel Méribel heb je onder andere indruk gemaakt met je reuzenslalomprestaties. Je zette twee sterke runs neer en eindigde op de 34e plaats achter Mikaela Shiffrin. Hoe voelde dat?
Afgelopen jaar heb ik ongelofelijk veel vooruitgang geboekt. Ik behaalde de 34e plaats in de giant slalom en de 33e plaats in de slalom tijdens het wereldkampioenschap. Bovendien maakte ik mijn debuut in de World Cup in Flachau. Deze ervaringen waren buitengewoon bijzonder en het was fantastisch om dit alles mee te maken. Het gevoel van staan waar je altijd voor hebt gewerkt, en de energieke sfeer gaven me nog meer motivatie om door te zetten en mezelf steeds te blijven verbeteren.
Waarom ski racing?
Goede vraag; het gevoel dat ik ervaar tijdens het skiën valt niet te beschrijven. De adrenaline, de zenuwen en de snelheid vormen een toffe combinatie die je volledig ervaart tijdens de afdaling. Dit gevoel zit al in me sinds ik twee jaar oud was en voor het eerst op ski’s stond. Vanaf dat moment was ik niet meer weg te krijgen uit de sneeuw.
Je stijgt gestaag op de internationale ranglijst dankzij deze belangrijke FIS-punten. Wat zijn je doelen voor seizoen 23/24?
Afgelopen seizoen heb ik inderdaad een enorme vooruitgang geboekt op de wereldranglijst, van plek 264 naar 77. En ik heb 15 keer het podium gehaald in internationale wedstrijden. Deze verbetering voelt als een geweldige persoonlijke prestatie. Bovendien heb ik voldaan aan de eisen voor de World Cup, dus komend seizoen zal ik deelnemen aan de disciplines slalom en giant slalom. Het komende seizoen draait voornamelijk om het opdoen van ervaring en het leren kennen van verschillende pistes. Ik blijf werken aan mijn verbetering en trainen met de beste skiërs ter wereld. Dus als je me wil volgen; alle races worden uitgezonden op Eurosport.
Wat is jouw ingrediënt tot succes? En wat moet je laten om tot dit succes te komen?
De afgelopen jaren heb ik geleerd dat het mentale aspect een veel grotere rol speelt dan je zou denken. Ik heb veel tijd en energie besteed aan mijn mentale kracht, wat heeft geleid tot aanzienlijke vooruitgang in mijn skivaardigheden.
Natuurlijk zijn er dingen die ik moet laten, heel veel zelfs. Ik zie mijn vrienden bijna nooit en ga zelden uit. Zelfs tijdens de zomervakantie, wanneer iedereen wil afspreken, ben ik twee keer per dag aan het trainen. Hierdoor draaien mijn dagen voornamelijk om trainen, eten en slapen. Het kan soms best saai zijn, maar het skiën is voor mij zo een sterke motivatie dat ik me er niet door laat weerhouden. Het geeft me enorm veel voldoening, en dit gevoel motiveert me elke dag om alles te geven wat ik heb.
Wat zou je nog willen verbeteren aan je prestaties?
Ik heb nog genoeg aspecten waarin ik me wil verbeteren, zoals het verfijnen van mijn techniek en het versterken van mijn mentale kracht. Bovendien zie ik dit als een periode van ervaring opdoen, waarvoor ik geduld moet hebben. Daarna kan ik echt excelleren.
Bij wedstrijdskiën draait alles om prestaties. Hoe ga je om met verlies?
Het is vanzelfsprekend dat verliezen nooit leuk is, maar het hoort bij het leven als topsporter. Uiteindelijk draait het om prestaties en worden we beoordeeld op onze podiumplaatsen. Naast deze resultaatgerichte doelen heb ik ook specifieke doelen gesteld, bijvoorbeeld op het gebied van techniek of mentale kracht. Het is veel gemakkelijker om deze doelen positief te benaderen en het helpt om met verlies om te gaan. Natuurlijk ben ik geconfronteerd met tegenslagen en heb ik verloren op momenten waarop ik makkelijk had kunnen winnen. Ik neem altijd de tijd om dit te verwerken; het is oké om even te huilen, zolang ik het daarna loslaat. Ik probeer te kijken naar wat wel goed ging die dag en analyseer waar het misging. Hierdoor kan ik groeien en neem ik deze informatie mee naar de volgende keer.
Hoe bereid je jezelf fysiek en mentaal voor op een run?
Ik zorg ervoor dat ik mijn warming-up voltooi en werk aan mijn mentale kracht, wat me helpt om rustig te blijven tijdens de races.
Waar ligt je focus op?
Tijdens het skiën heb ik een doelgerichte focus. Dit houdt in dat ik me concentreer op de aspecten waar ik controle over heb, zoals technische of mentale doelen, of simpelweg snelheid maken. Door niet te veel te focussen op de uiteindelijke prestatie, verminder ik mijn zenuwen en kan ik me beter concentreren. Dit resulteert uiteindelijk in beter skiën.
Hoe ziet een typische dag in het leven van een professionele skiër eruit tijdens het trainingsseizoen?
Onze dagen beginnen met skiën in de ochtend, waardoor we dus vaak vroeg uit de veren zijn. Na de lunch nemen we even de tijd om te ontspannen voordat we aan onze fysieke training beginnen, die speciaal is afgestemd op onze skidagen. Daarna is er ruimte voor studie, vergaderingen en andere zaken die geregeld moeten worden. Voor of na het avondeten nemen we de tijd voor video-analyse. ‘s Avonds pakken we onze tassen in en doen we wat hersteloefeningen, gevolgd door een goede nacht slaap.
Hoe train je in het seizoen ?
Gedurende het seizoen ligt de focus op skiën, terwijl we buiten de pistes bezig zijn met het onderhouden van ons lichaam door middel van fysieke training. Zelfs op rustdagen van het skiën blijven we actief, zodat we gedurende het hele seizoen in topconditie blijven. Dat is soms wel echt helemaal kapot gaan haha.
En hoe train je buiten het seizoen wanneer er geen sneeuw ligt?
In het laagseizoen ligt de nadruk juist sterk op fysieke training, waarbij alle spiergroepen worden aangepakt met speciale aandacht voor de benen en de core. Voor het skiën zijn diverse aspecten van cruciaal belang, waaronder kracht, conditie, core stability, mobiliteit en stabiliteit. Dit betekent dat we dus veel verschillende trainingen uitvoeren om al deze elementen te ontwikkelen.
Hoeveel weken per jaar ben je in het buitenland?
Het is moeilijk om dit in weken uit te drukken. In de zomer is het rustiger, maar van oktober tot april ben ik vrijwel constant in het buitenland en breng ik slechts af en toe een paar dagen thuis door.
Alpineskiën is een enorm dure sport. Hoe bekostig je dit?
Inderdaad, het is een kostbare sport en ik ontvang geen financiële steun van Nederland. Dit betekent dat ik zelf op zoek moet naar bedrijven die bereid zijn mij te sponsoren. Het kost aanzienlijke tijd, naast mijn skiën en trainingsschema. Ik ben nog steeds op zoek naar bedrijven die mijn carrière willen ondersteunen en me helpen mijn doel te bereiken om deel te nemen aan de Spelen van 2026.
Naast alpineskiën doe je onder meer ook aan mountainbiken, racefietsen en kitesurfen. Waarom zoveel verschillende sporten?
In mijn jeugd heb ik veel verschillende sporten beoefend omdat ik alles leuk vond. Ik geloof dat het belangrijk is voor kinderen om diverse activiteiten te proberen. Dit is ook mijn skiën ten goede gekomen. Op dit moment is er helaas weinig tot geen tijd meer om andere sporten naast het skiën te beoefenen, gezien de intensieve fysieke trainingen die in mijn schema zijn opgenomen. Daarom heb ik de afgelopen jaren een keuze moeten maken om deze andere activiteiten te verminderen of helemaal te stoppen.
Wat is je sterkte?
Ik ben zeer gedisciplineerd; als ik een doel voor ogen heb, doe ik er alles aan om het te bereiken. Mijn perfectionisme zorgt ervoor dat ik niet tevreden ben met 90% en dit motiveert me om door te zetten.
Wat is je zwakte?
Ik ben dus perfectionistisch, wat op zichzelf een positieve eigenschap is. Echter, kan dit streven naar perfectie soms ook een belemmering zijn omdat ik nooit tevreden ben met mijn prestaties. Daarnaast ben ik soms ongeduldig en wil ik alles meteen perfect doen, iets wat in de wereld van topsport simpelweg niet altijd haalbaar is.
Wat zijn je rituelen?
Ik heb niet veel rituelen, maar als ik lang moet wachten bij een wedstrijd, luister ik graag naar muziek om in de juiste stemming te komen. En vlak voordat ik start, tik ik altijd met mijn skistokken: 3 keer, 2 keer, 1 keer, en dan ben ik klaar om te gaan haha!
Ski blooper?
In het seizoen 2022-2023 stond ik tijdens een wedstrijd in Italië op de eerste plaats na de eerste run. Helaas miste ik tijdens de tweede run de laatste paal door een fout, wat resulteerde in diskwalificatie. Het is natuurlijk een van de ergste dingen die je als skiër kan overkomen, vooral die laatste paal… Ook dit is iets wat erbij hoort haha, maar leuk was het zeker niet.
All-time hero?
Als het om skiën gaat, bewonder ik Mikaela Shiffrin. Bovendien heb ik veel geleerd van mijn ouders in de loop der jaren; zij hebben een grote invloed gehad op wie ik nu ben. Ik ben dankbaar voor hun bijdrage aan mijn ontwikkeling.
Favoriete skigebied?
Een favoriet skigebied heb ik niet, maar ik vind Italië prachtig om te skiën. De pistes zijn altijd goed, mensen zijn vriendelijk en het eten is fantastisch.
Welk bezit zou je meenemen wanneer je voor week ingesneeuwd bent in een berghut?
Eten, mijn katten en mijn telefoon!
Wat kunnen we verwachten van Kiara in de toekomst?
Het komende seizoen neem ik deel aan de World Cup. Een van mijn belangrijkste doelen is de Olympische Spelen, zowel in 2026 als in 2030.
Tot slot: zijn er specifieke skitechnieken of tips die je zou aanraden aan beginnende skiërs?
Focus op je technische vaardigheden. Het is essentieel om langzaam te skiën en technische oefeningen uit te voeren, vooral in de eerste jaren. Dit is veel belangrijker dan simpelweg zo snel mogelijk willen skiën en tussen palen door te knallen.
Interview en tekst: Nicole Scheerens