Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
 • Alles
 • Young - 193 Reviews
 • Snow - 73 Reviews
 • Surf - 239 Reviews
 • Kite - 22 Reviews
 • Family - 75 Reviews
 • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
 • Meest behulpzaam
 • Meeste sterren
 • Minste sterren
 • Nieuwste review
 • Oudste review
Bekijk 0 reviews

De wereld van: Anna Orlova

Alles over de wereld van deze Russische freeride snowboardkampioene!

Anna Orlova, freeride snowboardkampioene, afkomstig uit Siberië, heeft podia beklommen, pijn doorstaan en leeft volgens de formule waarin inspiratie en uithoudingsvermogen gelijk staan aan succes. We hadden het voorrecht om Anna alles te vragen over de wereld van diepe poeder, uitdagende routes, steile afdalingen en adrenaline. 

 • Naam: Anna Orlova
 • Geboren: 26 maart 1990
 • Favoriete gebied: Montblanc
 • Board: Jones Air heart 2.0 152
 • Goofy of regular: goofy
 • Instagram: lavi_ann

Je bent geboren in het hart van Siberië; Krasnoyarsk . Een bevriende snowboardleraar van jullie familie, introduceerde je op jonge leeftijd in de magische wereld van het skiën. Heb je levendige herinneringen aan je kindertijd in Siberië?
In mijn herinneringen dwarrelde de eerste sneeuw al eind september naar beneden, en ik trok er te voet op uit om te gaan snowboarden. Op mijn verjaardag smeekte ik mijn ouders om mij mee te nemen naar een skiresort. We woonden in een drukke stad, en het was een hele opgave om daaruit te ontsnappen en mijn passie te volgen. Mijn ouders werkten onvermoeibaar om ons gezin te onderhouden, en er was nauwelijks tijd voor mijn hobby’s. Daarom leerde ik al op jonge leeftijd zelfstandig te zijn en bracht ik uren door in verschillende bussen, vastberaden om mijn favoriete snowboard te berijden. Zolang ik die ene helling maar af kon suizen.

Wat zijn enkele van je favoriete Siberische tradities of gebruiken?
Een bezoek aan de banya, een soort sauna, is een unieke ervaring en traditie. De banya wordt zorgvuldig gestookt, niet te heet maar wel zeer vochtig, verrijkt met diverse etherische oliën. Daarna word je ritueel geslagen met een bezem gemaakt van takken van loof- en naaldbomen. Na deze warmte, stap je naar buiten om jezelf onder te dompelen in de sneeuw of een ijzige rivier.”

Voor onze lezers die Siberië nog niet hebben bezocht: kun je beschrijven hoe het daar is en wat het voor jou zo een bijzondere plek?
Je bevindt je in een afgelegen wereld, ver weg van de bewoonde gebieden. Het klimaat wordt gekenmerkt door extreem vroege sneeuwval, soms al in augustus, en droge vriessneeuw. Het landschap bestaat uit kleine maar prachtige bergen en bontbomen, die door harde wind en sneeuwval wel op suikerspinnen lijken.

Hoe ben je voor het eerst in aanraking gekomen met freeride snowboarden?
Ik heb het altijd gedaan, zelfs zonder te weten wat het was. In Siberië hebben we weinig skiliften, maar talloze bergen. We klommen gewoon omhoog en suisden naar beneden over de hellingen. We bouwden onze eigen schans en sprongen er overheen.

Wanneer was jouw keerpunt en werd je de professionele atleet die je nu bent?
Het gebeurde vanzelf, zonder dat ik het specifiek najoeg. Mijn enige wens was altijd om zoveel mogelijk te snowboarden. Om dit te kunnen doen, verliet ik zelfs de universiteit en zocht ik werk in een sportwinkel. Mijn passie voor snowboarden inspireerde mijn collega’s in de winkel, en ze besloten me te sponsoren met uitrusting en extra vrije dagen, zodat ik naar snowboard wedstrijden in heel Rusland kon reizen. Vanaf dat moment begon ik op te vallen en trok ik de aandacht van grote merken.

Wat is jouw methode voor succes?
Ik heb altijd geloofd dat toewijding, hard werken en oprecht genieten van het proces de sleutels tot succes zijn. Ik heb geleerd om me te focussen op mijn eigen groei, zonder jaloers te zijn op anderen die misschien succesvoller of talentvoller lijken. Mijn streven is simpelweg om beter te worden dan ik gisteren was en te genieten van elke nieuwe dag.

Je hebt een zware blessure gehad, en scheurde je kruisband en meniscus. Wat heb je over jezelf geleerd tijdens deze moeilijke periode?
Ik heb geleerd beter naar mijn lichaam te luisteren en het de rust te geven die het nodig heeft. Herstel is het belangrijkste onderdeel van vooruitgang, en je moet evenwichtig trainen.

Je herstelde van deze blessure en maakte een spectaculaire comeback; je werd vice-kampioen op de Freeride World Tour 2023 en FWT23 Women Rider of the Year. Kun je beschrijven hoe dit voelt?
Om terug te keren naar het niveau van vóór mijn blessure en me sterker te voelen, is een ongelooflijke emotie. Ik ben erg trots op mezelf dat ik niet opgaf toen de dingen moeilijk en pijnlijk waren. Er waren momenten dat het leek alsof ik nooit meer van het snowboarden zou kunnen genieten, maar ik bleef strijden en geloven dat betere tijden zouden komen door hard te werken en geduldig te zijn.

Hoe bereid je je fysiek en mentaal voor op een run?
Fysiek bereid ik me het hele jaar door voor. Ik ren in de bergen en beklim rotsen, ontwikkel mobiliteit, stretch mijn spieren en probeer mijn romp en specifiek de buikspieren op een evenwichtige manier te ontwikkelen. Emotioneel probeer ik mezelf zo goed mogelijk voor te bereiden op de race. Ik visualiseer mijn lijn, en denk aan elke bocht.

Hoe kies je je lijnen en routes wanneer je nieuw terrein verkent?
Ik analyseer foto’s vanuit diverse perspectieven en visualiseer hoe de afdaling eruit zou zien vanuit mijn eigen ogen, waarbij ik oriëntatiepunten in elke fase van de afdaling uit mijn hoofd leer. Als het niet mogelijk is om het vanaf de zijkant te bekijken, gebruik ik verschillende kaarten. Ik plan een veilige route met de juiste lijnen, en verken die dan zorgvuldig. Ondertussen bestudeer ik het terrein om ideeën op te doen voor toekomstige afdalingen.”

Kun je tips of technieken delen voor het omgaan met steile hellingen, diepe poedersneeuw of ander uitdagend terrein?
De kern van alles blijft altijd de juiste techniek. Door je gewicht optimaal over het board te verdelen, voel je direct een verbeterde controle. Op steile of uitdagende hellingen komt het aan op de kracht van je benen en een snowboard met voldoende stijfheid om door alle hobbels heen te snijden.

In diepe sneeuw is naast het gebruik van het juiste snowboard en een goede techniek, het genereren van voldoende snelheid cruciaal. Dit voorkomt dat je wegzakt in de sneeuw; in plaats daarvan glij je over het sneeuwoppervlak. Het is dus belangrijk om bergafwaarts te kunnen rijden zonder angst voor snelheid.

Anna in actie!

Hoe belangrijk is veiligheid bij freeride snowboarden, en welke voorzorgsmaatregelen neem je als je onder uitdagende omstandigheden rijdt?
Kennis is van essentieel belang wanneer je het skigebied verlaat. Je dient op de hoogte te zijn van de algemene veiligheidsregels om te voorkomen dat je verdwaalt. Bovendien is het cruciaal om de actuele lawinegevaren grondig te bestuderen, zodat je tijdens het freeriden weloverwogen beslissingen kunt nemen. Ik draag altijd een lawinerugzak met daarin al mijn lawine-uitrusting. Daarnaast neem ik dagelijks de tijd om de gedetailleerde lawineberichten en weersvoorspellingen te bestuderen, zodat ik de veiligste routes kan kiezen.

Hoe ga je om met lawine gevaar?
Ik heb altijd te maken met het gevaar van lawines. Zo een tien jaar geleden kwam ik in een grote lawine terecht dit ik niet hoorde of zag. Ik slaagde er gelukkig in om aan de oppervlakte te blijven en kwam er met een paar kneuzingen vanaf, ondanks ik met sneeuw en al van een grote klif naar beneden viel. Inmiddels heb ik veel meer ervaring en ga ik er veel gecontroleerder mee om.

Wat zijn de grootste uitdagingen waarmee je te maken hebt gehad tijdens het freeriden, en hoe heb je ze overwonnen?
Ik denk dat het gaat om het vinden van een balans tussen veiligheid en interessante locaties. De meeste toffe plekken in de huidige omstandigheden van winters met weinig sneeuw zijn vol gevaren. Het kan moeilijk zijn om de plaats te betreden of te verlaten. Som zijn het extreem ijzige gebieden en dan heb je natuurlijk ook nog de onduidelijke lawinesituaties.

Je bent zelden ver van de sneeuw te vinden. Wat vind je het leukst aan het gevoel van vrijheid en avontuur dat gepaard gaat met freeride snowboarden?
Ik houd ervan om in de winter en de zomer in de bergen te zijn, maar met freeride snowboarden kun je ze natuurlijk in bredere zin verkennen, vooral nu met splitboarden. Nieuwe plekken ontdekken, dat vind ik leuk. Zelfs in het skigebied waar ik al vele jaren snowboard, slaag ik er elk jaar in nieuwe lijnen te vinden omdat de sneeuw steeds anders ligt.

Kun je je meest memorabele freeride-ervaring beschrijven?
In de loop der jaren heb ik talloze onvergetelijke momenten beleefd, maar de meest gedenkwaardige vinden vaak plaats op zonnige dagen na een verse sneeuwbui.  Het is ontzettend mooi en als je goed en veilig kunt rijden, voelt het als een triomf. Ik heb veel avonturen beleefd! Zoals het afdalen vanaf een vulkaan en het aanschouwen van een rokende krater, terwijl ik de zonsopgang verwelkomde vanaf de top van een berg aan de Stille Oceaan.

Als er geen sneeuw ligt, ontdek je de bergen op verschillende manieren. Kun je ons vertellen over jouw hoogtepunten van afgelopen zomer? 
Ik geniet er enorm van om in de bergen te zijn, vaak rennend over bergpassen en paden, of backpackend met een tent. Dit jaar heb ik mijn horizon verbreed door veel aan bergbeklimmen en rotsklimmen te doen. Het verrast me hoezeer ik geniet van deze nieuwe manier om de bergen te ervaren. Het boeken van vooruitgang in een nieuwe sport is heel bevredigend.

Hoe is freeride snowboarden door de jaren heen geëvolueerd, en waar zie jij het in de toekomst naartoe gaan?
De populariteit van freeriden is de afgelopen jaren sterk toegenomen, met een snelle vooruitgang die zowel zichtbaar is tijdens wedstrijden als in het niveau van freeriders in skigebieden. Wat opvalt, is het groeiende aantal kinderen dat vroeg begint met skiën. ik ben blij dat ze vanaf jonge leeftijd leren hoe belangrijk veilig skiën is en hoe je lawines kunt vermijden. Nu de winters minder sneeuwrijk worden en de skiomstandigheden zwaarder en uitdagender worden, is de freeride-uitrusting natuurlijk veranderd en moet je in goede fysieke conditie zijn om van deze omstandigheden te kunnen genieten.

Toekomstdoelen?
Ik wil het goed blijven doen tijdens de wedstrijden en ik wil mij voorbereiden op de berggidsen opleiding in de toekomst.

Favoriet gebied in Siberië? 
We hebben veel gebieden, het is moeilijk om er één te kiezen, ze zijn allemaal verschillend en interessant op hun eigen manier.

Guilty pleasure?
Chocolade en uitstelgedrag.

Als je één persoon uit een lawine zou moeten redden, wat zou dat dan zijn?
Estelle Balet, zij was mijn vriendin en inspiratiebron. Tot nu toe is haar verlies een grote tragedie voor mij en voor de sport.

Welk advies zou je geven aan iemand die wil beginnen met free ride snowboarden?
Neem de tijd, neem geen onnodige risico’s en kies voor een goed team.

 

Interview & tekst: Nicole Scheerens
Foto’s: Andrey Britanishskiy

Lees unieke interviews:

Ontdek al onze stories: