Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
 • Alles
 • Young - 193 Reviews
 • Snow - 73 Reviews
 • Surf - 239 Reviews
 • Kite - 22 Reviews
 • Family - 75 Reviews
 • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
 • Meest behulpzaam
 • Meeste sterren
 • Minste sterren
 • Nieuwste review
 • Oudste review
Bekijk 0 reviews

De wereld van: Jeremy Burlando

Exclusief interview met kiter Jeremy Burlando

Van het beheersen van de fijne kneepjes van de wind dynamiek tot het benutten van de brute kracht van de oceaan: de reis van de viervoudig wereldkampioen bij de junioren en vice-wereldkampioen Jeremy Burlando is het bewijs van toewijding en passie voor het verleggen van grenzen. We hadden het voorrecht om Jeremy uitgebreid te interviewen over zijn spectaculaire sprongen en de spannende momenten die zich voordoen vlak voordat hij die perfecte windvlaag weet te vangen. Duik met ons mee in de wereld van deze Italiaanse kite-ster!

 • Naam: Jeremy Burlando
 • Nationaliteit: Italiaans
 • Discipline: Big Air
 • Geboortedatum: 18 juli 2005
 • Bijnaam: JB
 • Board(s): Slingshot Gear
 • Instagram: @jeremyburlandokiter

Je ontdekte kitesurfen in Egypte toen je 9 jaar oud was, dankzij de passie voor het kitesurfen van je vader Michele. Hoe zag je kindertijd aan zee en de reis naar het leven van een pro kiter eruit?
Ik herinner me dat ik enorm onder de indruk was wanneer mijn vader zijn kite de lucht in stak. We waren eigenlijk altijd samen op het strand, en dan keek ik naar hem wanneer hij aan het kiten was. Vanaf het moment dat ik het juiste gewicht had om te kunnen kiten, ben ik direct begonnen. In het begin was het vooral voor het plezier, maar mijn vader zag al gauw dat ik talent had. We bleven trainen en zo rolde ik eigenlijk in mijn eerste wedstrijd. Vanaf dat moment is het eigenlijk heel snel gegaan; ik nam deel aan verschillende wedstrijden en reis nu de hele wereld over als professioneel kiter.

Je vaart voor Slingshot. Hoe is het om deel uit te maken van de Slingshot-familie en hoe ondersteunen ze je?
De afgelopen 3 jaar ben ik onderdeel van het team, en dat is echt geweldig want we delen dezelfde visie. Ons belangrijkste doel is om de beste kitesurf uitrusting te ontwikkelen. De laatste tijd hebben we heel hard gewerkt aan nieuwe kite projecten die binnenkort uitkomen, waarmee we onszelf aan de top van de kite industrie willen vestigen.

Vorig jaar ben je voor het eerst uitgekozen als een van de 18 beste Big-Air kiters ter wereld om deel te nemen aan Red Bull King Of The Air 2022. Je behaalde de tweede ronde en strijdde tegen onze Nederlandse topper Giel Vlugt. Toen de tweede ronde begon, waaide de wind rond de 40 knopen en je was gretig om je grootste trick op het water te gaan landen. Helaas kregen de zenuwen en het gebrek aan trainingstijd in Kaapstad je te pakken. Je crashte een paar keer achter elkaar, je verloor je board een paar seconden tegen het einde van de heat en je werd helaas uitgeschakeld. Hoe ga je om met dit soort tegenslagen?
Ik denk dat dit soort tegenslagen goed zijn om te hebben in een professionele carrière. Je moet gewoon leren hoe je ze moet benaderen en ervan kunnen leren. Dit soort ervaringen zorgen ervoor dat ik het grotere plaatje van een sportleven zie, en dat is wat mij in voorwaartse beweging brengt. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn.

Het venster voor Red Bull King Of The Air 2023 is geopend en je hebt je gekwalificeerd voor Cold Hawaii Big Air. Hoe bereid je je voor op toekomstige wedstrijden?
Ik neem veel mee uit de ervaring van vorig jaar en ook uit andere wedstrijden die ik in het verleden heb gehad. Deze leermomenten implementeer ik in mijn training en toekomstige wedstrijden. De laatste tijd werk ik vooral aan het concentreren op mezelf en probeer ik niet te letten op wat er rondom mij gebeurd. Mijn focus ligt op het trainen in verschillende water- en windomstandigheden. Ik train op diverse plekken met verschillende omstandigheden zodat ik op alles voorbereid kan zijn.

Het kite niveau gaat door het dak. Veel kiters maken waanzinnige combo’s, waaronder ten minste één loop gecombineerd met board-off-manoeuvres en meerdere rotaties tegelijk. Hoe werk jij aan het verbeteren van je techniek en prestatie?
Wanneer ik in het water ben kom ik echt in mijn eigen wereld terecht en probeer ik zo creatief mogelijk te zijn. Zo vind ik nieuwe tricks uit. De sport evolueert zo snel; als je ervan droomt, doe het dan gewoon!

Hoe benader je strategie en tactiek tijdens wedstrijden vol adrenaline, prestatiedruk en harde wind?
Wanneer mijn vader bij me is helpt hij me om te kalmeren en mijn hoofd leeg te maken. Hij bereidt me voor met de beste tricks en wedstrijdstrategieën. Hij laat me vanuit zijn perspectief naar de wedstrijd kijken, dat voelt voor mij anders en dat is prettig.

Welk aspect van Big Air motiveert je om jouw grenzen zo ver mogelijk te verleggen?
Er valt nog zoveel te ontdekken en te creëren in deze relatief nieuwe discipline. Wat mij persoonlijk drijft is dat ik keer op keer weer een nieuwe ervaringen op het water beleef. Het is steeds een ander gevoel, dat verwonderd me.

Big Air stelt je bloot aan een behoorlijke blessure risico’s en heftige crashes. Is dit iets waar jij je altijd van bewust bent en hoe ga je hiermee om?
Natuurlijk is er, net als bij elke extreme sport, een hoog risico, maar je kunt dit voorkomen door je lichaam te trainen met gerichte oefeningen om zo voorbereid te zijn op dit soort crashes.

Hoe selecteer je jouw kite set-up?
Ik wil altijd volle kracht varen dus het formaat van mijn kite hangt af van de wind. Maar mijn favoriete kite set-up bij 20 tot 35+ knopen is een kite van 8 meter en ik gebruik altijd 24-meter lijnen.

Hoe denk je dat Big Air zal evolueren?
Het zal op een punt komen waarop er een vertraging zal komen in de enorme evolutie die we nu zien, omdat alles al eens gedaan zal zijn. Maar met de ontwikkeling van de nieuwste vliegers zal dit zeker niet het geval zijn de aankomende 5 jaar!

Je beoefent veel verschillende watersport disciplines; freestyle, wingfoilen, wake en surf. Hoe verbeteren deze verschillende disciplines je Big Air vaardigheden?
De verschillende disciplines en de uren op het water dragen uiteraard bij aan mijn Big Air prestaties, maar ik train eigenlijk niet gericht op specifieke vaardigheden. Ik doe het vooral voor mijn plezier en probeer mezelf ook in al deze andere disciplines te pushen. Dan komt de beloning vanzelf.

Big Air wingfoilen is de veelbewogen nieuwe toevoeging aan de snel evoluerende wereld van wingfoilen. Heb jij, met jouw ervaring in deze discipline, de ambitie om deel te nemen aan de  Wingfoil World Tour?
Het is enorm gaaf om te zien hoe ook het wingfoilen zich in een rap tempo evolueert. Ik heb in het verleden deelgenomen aan wingfoil wedstrijden maar momenteel ligt mijn focus op het kiten. Dus nee, geen ambities voor nu.

Kite Mekka Tarifa heeft een van de hoogste zelfmoordcijfers in Spanje, waarbij vaak de depressie wordt toegeschreven die wordt veroorzaakt door het leven in omstandigheden met meedogenloze wind. Maakt de wind je nooit gek?
Nee, integendeel! De wind kalmeert me omdat ik weet dat ik op de juiste spot ben.

Lorenzo Casati en Andrea Principi zijn één van je beste vrienden. Trainen jullie wel eens samen en praten jullie over wedstrijdtactieken? Of zijn jullie rivalen op dat gebied?
Uit het water zijn we zeker vrienden maar in het water is er veel competitie tussen ons. Maar dat is goed, zo pushen we elkaar tot onze limieten.

Wat is je sterkte?
Doorzetten, ongeacht welke tegenslag ik heb.

Wat is je zwakte en hoe ga je hiermee om?
Soms denk ik te veel en te lang na. Door meditatie en zelfmotivatie weet ik de energie te vinden om weer door te gaan en in actie te komen.

Top 3 favoriete bestemmingen
Tarifa, Brazilië en Sicilië!

All-time hero?
Zonder twijfel, Aaron Hadlow!

Favoriete kite film/ docu?
On the Loose met Aaron Hadlow en Ruben Lenten

Tot slot: Big Air-fouten die je als beginner kunt vermijden?
Het is een proces wat je moet volgen. Zorg eerst dat je de basis van het freestylen onder de knie hebt zodat je de technieken goed beheerst en je een kite optimaal kunt controleren. Zodra je daar comfortabel mee bent kun je de volgende stap maken naar Big Air. Begin dan niet direct met de moeilijke technische dingen maar bouw het stap voor stap op.

 

Tekst en interview: Nicole Scheerens

Jeremy op de Redbull Megaloop in Zandvoort!

Ontdek al onze stories: