De wereld van: Eveline Hooft
Ontdek de wereld van professioneel surfster Eveline Hooft.
- Leestijd: 5 minuten
Naam: Eveline Hooft
Leeftijd: 21
Nickname: Eef
Favoriete bestemming: Honolua Bay Maui
Welke board(s) surf je: Veel verschillende maar meestal Pukas
Goofy of regular: Regular
Instagram: @evelinehooft
Hi Eveline! Als pro surfer reis je de hele wereld over en ben je zo’n 10 maanden per jaar van huis. Tof dus dat we je even in Nederland treffen! Welke bestemming staat er als eerst volgende op je planning?
“Voorlopig staat er nog niks op de planning en kijk ik even aan wat er op mijn pad komt.”
Als zevenjarig meisje kwam je voor het eerst in aanmerking met surfen. Neem ons mee in jouw wereld. Waar kom je vandaan? Hoe is je passie voor surfen ontstaan?
“Ik kom uit Den Haag en als klein meisje vond ik eigenlijk alle sporten leuk. Mijn ouders zijn beide gymleraar en mijn vader had me een keer meegenomen naar een surfles van school. Vanaf dat moment ben ik zelf en samen met mijn vader begonnen, en nooit meer gestopt. Surfen is zo gaaf, het gevoel van een goeie golf is onbeschrijfelijk. Hoe meer ik ging surfen, hoe leuker ik het ging vinden.”
24 uur in het leven van Eveline Hooft, hoe ziet dat er uit?
“Ontbijt – lezen – surfen – lunch – studie – theetje en wandelen met vriendinnen – fysieke training – diner – stretchen.”
Ons kikkerlandje staat niet bepaald bekend om zijn epic golven. Maar inmiddels kun jij je meten met de beste surfers ter wereld. Het lijkt ons een pad wat nog niet uitgestippeld is. Hoe beland je als Nederlandse aan de wereldtop?
“Dat hebben jullie goed gezegd. Helaas weinig epische golven in Nederland, maar iedereen maakt er het beste van. Ik heb heel veel zelf moeten doen en uitvinden. Er zelf achter komen wat wel en niet werkt. Inmiddels heb ik wel steeds meer een vast team om me heen, wat top is. Ik denk dat je om in de wereldtop te komen als Nederlander vooral heel veel moet reizen en de goede golven moet opzoeken. Tegelijkertijd moet je ook op je jezelf focussen en niet te veel vergelijken zoeken in anderen. Dat laatste heb ik erg moeten leren. Voorheen was ik vaak bezig met een ‘achterstand’ inhalen doordat ik voor mijn 17e niet zoveel naar het buitenland kon door mijn hockey en school. Ik trainde super veel want ik dacht, meer is beter. Maar sinds dit jaar focus ik echt puur mezelf en wil ik de beste versie van mezelf te worden.”
Topsport vergt veel doorzettingsvermogen en focus. Heb je dat van huis uit meegekregen of gaandeweg ontwikkeld?
“Ik denk dat ik dat altijd al heb gehad, maar toen ik vanaf mijn 17e vol voor het surfen ging ben ik daar ook een beetje in doorgeslagen. Mijn doel is om de juiste balans te vinden.”
Wedstrijd surfen of freeriden?
“Gewoon lekker surfen, met goeie golven. Maakt mij het niet uit onder wat dat valt.”
Kun je ons beknopt het spelsysteem van een surf wedstrijd uitleggen?
“Een ronde bestaat uit heats. In een heat zitten 4 surfers en er gaan er 2 door naar de volgende ronde. Meestal duurt een heat 20 minuten waarin de 2 beste golven tellen. Je golf wordt gescoord tussen de 0-10. De jury criteria zijn speed, power en flow.”
Je bent de enige Nederlandse die de hele junior World Surf League Qualification tour heeft gedaan en surft nu in de senior top. Je surfte kwalificatie heats met grote namen als Lakey Peterson, Pauline Ado en Justine Dupont. Hoe was dat?
“Heel eerlijk gezegd was ik daar op dat moment totaal niet mee bezig. Maar ik weet wel nog toen ik op het WK tegen Carissa Moore surfte dat ik dacht, wow dit is wel heel vet! Zij is ook wel mijn favoriete surfster.”
Justine Dupont heeft zicht toegelegd op big wave surfing. Iets voor jou in de toekomst?
“Nouuuu…, nee ;-)! Ik heb er wel eens over nagedacht, maar ik vind het te veel risico’s met zich meebrengen. Vroeger was ik nog wel zo gek maar afgelopen jaar ben ik wat bewuster geworden in wat ik doe.”
Wat is het hoogtepunt uit je carrière tot nu toe?
“13e op het WK, net één plekje naast de Olympische Spelen.”
Wat is je toekomstdoel ?
“Heel veel mooie golven surfen en genieten.”
Eveline in actie!
Je traint inmiddels niet meer alleen, maar met een team van professionals achter je. Wat is het voordeel hiervan?
“Dat er sommige dingen zijn waar je je niet meer mee bezig hoeft te houden. Sponsoring gaat bijvoorbeeld via mijn manager en trainingsschema’s worden gemaakt door mijn trainer.”
Welke disciplines maken onderdeel uit van het team?
Surf coach: Lars Musschoot
Fysio: Sebastiaan Heitkamp
Gym trainer: Lars Kemperman
Manager: Derek Schippers / First Of All
In 2020 raakte je tijdens een surf sessie in de Noordzee geblesseerd en scheurde je voorste kruisband volledig af. Gewoon knallen ging even niet meer. Wat was het zwaarste aan deze tijd?
“Mentaal was dit het zwaarste. Mijn hele leven stond in het teken van surfen en ik deed ook eigenlijk niks anders. Als je dan geblesseerd raakt val je in een zwart gat omdat je er niks naast doet. Dat wil ik nooit meer meemaken. Daarom ben ik nu ook bezig om dingen naast mijn surf te doen die ik erg leuk vind.”
Inmiddels heb je er een intensieve revalidatieperiode opzitten. Heeft deze tegenslag je iets geleerd of ben je veranderd?
“Als ik het heel eerlijk mag zeggen vind ik dat ik een jaar geleden echt een heel ander persoon was. Ik leef nu veel bewuster, volg mijn hart en ik geniet meer dan ooit.”
Bestaat gelijkheid in geslacht in de wereld van surf?
“De World Surf League is daar heel erg mee bezig en zet zich in voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Dat is natuurlijk top. Naast de wedstrijden ben ik er zelf eerlijk gezegd nooit zoveel mee bezig en ik verdiep me er ook niet in. Ik volg mijn eigen pad en doe wat ik leuk vind.”
Je richt je full-time op je sportcarrière en studeert daarnaast voor mental coach. Waarom deze studie naast je sportcarrière?
“Omdat ik het belangrijk vind om naast het surfen ook een leven te hebben. Want surfen en trainen kan je helaas niet de hele dag doen.”
Van Frankrijk naar Maui en dan even door naar Australië ;-). Wat is je favoriete surfspot?
“Honolua Bay in Maui”
Favoriete surf film of docu?
“RISS , een film over Carissa Moore.”
De natuur is onze playground, klimaat verandering een hot topic. Hoe draag jij zorg voor de natuur?
“Met de auto van Orange Gas rij ik in Nederland op bio cng. Als ik ergens op het strand afval zie liggen dan neem ik dat ook meestal mee.”
Je bent een echte board babe inclusief blonde surf lokken. Veel verzoeken van groupies ;-)?
“Nou ik moest dat woord groupies even opzoeken hoor haha. Maar laten we mijn liefdesleven maar lekker privé houden ;-).”
Vertel ons een fun fact over jezelf! Een grappig feitje, interessante of vermakelijke weetje over jezelf of je leven.
“Het liedje dat ik altijd voor een wedstrijd luister is “Gemist” van de Jeugd van Tegenwoordig. Lekker fout haha, maar wel een nummer waarvan ik veel zin krijg om te gaan surfen.”
Heb je een tip hoe we fit en in vorm kunnen blijven wanneer er geen golven zijn?
“Lekker de gym in gaan, als je dat leuk vindt, of opzoek naar andere sporten waar je plezier in hebt. Hardlopen of fietsen in de natuur, boksen of yoga. Vooral core en stretchen zijn belangrijk. Stretchen moet ik zelf eigenlijk ook wat vaker doen.”
Op welke board heb je leren surfen?
“Zo dan moet ik even nadenken.… Ik heb m’n eerste shortboardje wel op m’n kamer hangen. Dat is een Semente 5’2. De boards daarvoor waren een stuk groter. Dat is handig als je begint.”
Bij welke Nederlandse topsporter zou we volgens jou in zijn of haar wereld moeten duiken?
“Barbara van Bergen, topper!”
Tot slot, welk advies zou je iemand geven die droomt van wedstrijdsurfen op top niveau?
“Focussen op de dingen die binnen je controle liggen, lekker hard trainen, genoeg rust pakken en vooral heel veel plezier hebben!”
Tekst en interview: Nicole Scheerens
Foto’s: Sebastiaan Heitkamp, Mario Andrade