Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
 • Alles
 • Young - 193 Reviews
 • Snow - 67 Reviews
 • Surf - 239 Reviews
 • Kite - 22 Reviews
 • Family - 75 Reviews
 • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
 • Meest behulpzaam
 • Meeste sterren
 • Minste sterren
 • Nieuwste review
 • Oudste review
Bekijk 0 reviews

De wereld van: Cheryl Maas

Ontdek de wereld van freestyle snowboardster Cheryl Maas.

Snowcamp freestyle snowboardster
 • Naam: Cheryl Maas
 • Leeftijd: 37
 • Nickname: Cherally
 • Favoriete bestemming: waar mijn vrienden zijn.
 • Welke boards rijd je: Bataleon
 • Goofy of regular: Goofy
 • Instagram: @cherylmaas

Hi Cheryl! We spreken momenteel met je vanaf de andere kant van de wereld in Boise – Idaho toch? Bevalt het daar een beetje? En hoe ben je daar terecht gekomen?
“Ik ontmoette mijn vrouw in Denver tijdens een trainingstrip en zij woont in Boise. Het is een mooie plek waar mensen erg actief zijn met zomer- en wintersporten. Inmiddels heb ik me hier gevestigd en heb ik het hier zeker naar mijn zin!”

Je bent geboren in Uden. Van de borstelbaan in Brabant naar de top in snowboarden. Neem ons mee in jouw wereld. Hoe ben je begonnen met jouw passie voor snowboarden?
“Ik had geluk dat er een borstelbaan in ons dorp was. Nadat ik de eerste keer skiën geprobeerd had was ik direct verslaafd aan het glijden op latten. Nadat mijn broer begon met snowboarden en ik zag hoeveel meer je met een snowboard kon, spelen en trucjes doen, wilde ik overstappen en ben ik met freestyle snowboarden begonnen. Je kon je eigen style aan het snowboarden geven en de gekste dingen bedenken. Ik ben nooit iemand geweest die je moet vertellen wat te doen. Dus deze vrijheid paste perfect bij mij!”

Velen beschouwen je als de beste vrouwelijke snowboardster ooit. Meerdere malen ben je tijdens de Olympische Spelen uitgekomen voor het Nederlandse team. Je bent de eerste vrouw die een switch backside 900 landde in de slopestyle competitie en je won goud op de Big Air in Oslo. Je lijkt ons het ultieme wedstrijdbeest te zijn. Hoe ga jij om met de prestatiedruk?
“Ik ben eigenlijk helemaal niet zo goed in wedstrijden. Ik word veel te nerveus.
Als ik niet zo nerveus zou zijn dan had ik nog betere resultaten gehad en meer wedstrijden gewonnen. Zodra ik mijn wedstrijd run moet rijden dan gaat er altijd veel door mijn hoofd waardoor het moeilijker is om gefocust te blijven. Dit is met de jaren wel beter geworden. Maar ik ben zeker trots op de overwinning die ik behaald heb!”

Wat is voor jou dan de fun factor in het wedstrijd rijden?
“Het leukste aan de wedstrijden is dat je met vrienden met dezelfde passie voor snowboarden tijd doorbrengt in een perfect park.”

Hoe ziet jouw gemiddelde trainingsweek? En hoe train je off season?
“In de winter is het bijna gewoon elke dag snowboarden. Maakt niet uit wat het is, park pipe of poeder. In de zomer doe ik meer aan fitness en gewichtheffen. Daarnaast skateboarden, surfen, mountainbiken en crossmotor rijden. Gewoon bezig blijven is belangrijk.”

We hebben van je genoten op de Spelen van Turijn, Sochi en Pyeongchang. Kunnen we je verwachten op de Spelen van Peking in 2022?
“Helaas niet, zonder de steun van de NSKIV is het te duur om aan alle wedstrijden mee te doen. En ook is er een hoop geld voor nodig om de top trainingsprogramma’s te doen zoals airbag sessions en private park sessions. Dus zonder dat kun je bijna niet aan de top blijven. Dus heb ik me helaas moeten terug trekken van de Olympische Spelen.
Want ook al kan ik mezelf kwalificeren. De NSKIV en de NOCNSF zitten blijkbaar niet te wachten op iemand die mee kan doen. Het is belangrijk voor hun dat je een medaille kan pakken. Ik ben het er hier niet helemaal mee eens…”

Je vliegt meters hoog de lucht in en leeft een leven vol extreme sporten. Hoe bereken je risico’s en hoe train je om blessures te voorkomen?
“Je zelf pushen en je grenzen opzoeken dat geeft een kick en zelfvertrouwen. Het voelt gewoon goed! Ik doe het al van jongs af aan en dan leer je steeds beter je lichaam en je grenzen kennen. Ook staat er soms een beloning achter als je risico neemt. Zoals een wedstrijd winnen, of een goeie actie foto waardoor je meer bekendheid krijgt of geld kunt verdienen.”

En welke impact heeft het op lange termijn in je leven op je lichaam?
“Snowboarden doe je met vallen en opstaan en daar hangt toch een prijskaartje aan vast. Je lichaam kan van heel veel herstellen maar je zult altijd blijven voelen wat je kapot hebt gemaakt of slijtage ervaren. Maar sommige mensen zitten jaren lang verkeerd in een bureaustoel en hebben ook last van hun rug.”

Heb je een tip voor ons als we een nieuwe trick willen leren?
“Iedereen leert anders. Voor mij is het een gevoel en dan zie ik het voor me. Andere gaan een beweging 100x oefenen. Sommige doen het stap voor stap. Je moet goed naar jezelf luisteren en kijken wat het beste voor jou werkt.”

Wat was tot nu toe jouw hoogtepunt van het jaar?
“Mijn hoogtepunt van dit jaar ligt in mijn privé leven. Dat was trouwen met Natalie!”

Cheryl in actie!

Hoe zie jij de ontwikkeling van vrouwen in de snowboard scene?
“Het vrouwen snowboarden is behoorlijk vooruit gegaan! Ik denk dat het veel te maken heeft met de nieuwe airbag jumps. Dat maakt het wat minder risico vol om een nieuwe truck te proberen. Japan was één van de eerste landen die de airbag hadden en nu zie je ook dat hun team het heel goed doet!”

Je bent moeder van twee mooie dochters! Zijn ze net zo getalenteerd als hun moeder?
“Hun passies liggen ergens anders en dat vind ik niet erg. We gaan graag samen snowboarden maar ik denk niet dat ze mijn voetsporen zullen volgen.”

Mochten je dochters er toch voor kiezen om op pro niveau te willen snowboarden. Wat zou je ze willen meegeven vanuit jouw eigen ervaring?
“Het is belangrijk dat je plezier hebt in wat je doet en dat je met de juist te mensen omgaat. De rest komt vanzelf.”

Wat is de belangrijkste levensles die snowboarden je heeft geleerd?
“Dat de wereld niet zo groot is. En dat je vrienden belangrijk zijn maar alles komt uiteindelijk altijd op jezelf neer.”

Naast het snowboarden hebben we je ook als stuntvrouw in actie gezien. Zou je een carrière ambiëren als stuntvrouw?
“Ik zou dat wel leuk vinden maar dat is helaas niet zo makkelijk.”

Als we je Instagram bekijken lijkt het er ook op dat je een nieuwe uitdaging gevonden hebt in flattracking. In Amerika is het al jaren razend populair. Wat is flattracking precies? En welke kick geeft het racen je?
“Met flattrack rij je in rondjes en in de bochten drift/slip je met je motor om een snelle bocht te maken. Dit driften doet me denken aan een bocht in de poeder op mijn snowboard. Het racen geeft me de zelfde kick als een goeie en mooie truc op een snowboard.”

We kunnen wel concluderen dat je hooked bent aan extreme sports! Kun je omschrijven waarom en welk gevoel het je geeft ?
“De adrenaline die door je lichaam gaat blijft een goed gevoel. Ik denk dat ik daar verslaafd aan ben. Het is gewoon een goeie kick!”

Heb je een speciaal dieet om in vorm te blijven?
“Ik heb geen speciaal dieet maar soms moet ik wel een beetje opletten met wat ik eet. Tijdens het reizen vind ik het moeilijk om gezond te eten als je even snel wat eten wilt kopen op een vliegveld bijvoorbeeld.”

En wat is je guilty pleasure?
“Suikerspin!”

Wat is je favoriete snowboard docu of movie?
Simple pleasure van Mack dawg productions.”

Wat is je favoriete berggebied? En welke staat er nog op je wishlist?
“Dat is Colorado / Breckenridge en omstreken. Je hebt er enorm vette snowboard parken. En Jackson voor de schitterende backcountry. Daarnaast zou ik graag een keer naar Alaska willen!”

Welke andere activiteit geeft je naast snowboarden kracht en energie?
“Skateboarden, surfen, mountainbiken en motorracen.”

Welke snowboarder inspireert jou?
“Niet één maar alle.  De hele cultuur inspireert me, het is een grote familie.”

Wij maken ons best een beetje zorgen over het klimaat. Zonder de natuur kunnen wij onze favoriete sporten niet beoefenen. De natuur is ook jouw playground. Hoe zorg jij ervoor dat je jouw steentje bijdraagt zodat de volgende generatie ook nog kan genieten van een dikke laag verse sneeuw?
“Ik leer mijn kinderen dat de natuur belangrijk is en dat ze het moeten respecteren.”

Vertel ons een fun fact over jezelf! Een grappig feitje, interessant of vermakelijke weetjes over jezelf of je leven.
“Dat ik hard aan de buitenkant ben maar zacht van binnen. :)”

Op welke board heb je leren snowboarden?
“Crazy Creek 154, die was veel te groot voor mij.”

Tot slot, onze laatste vraag! Als pro snowboardster aan de top, welk advies zou je ons geven als we op pro level willen gaan snowboarden?
“Vroeger zou ik zeggen je talent spreekt voor je! Nu is het sociale media.”

Tekst en interview: Nicole Scheerens

Lees meer:

Lees meer stories