Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
 • Alles
 • Young - 193 Reviews
 • Snow - 73 Reviews
 • Surf - 239 Reviews
 • Kite - 28 Reviews
 • Family - 75 Reviews
 • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
 • Meest behulpzaam
 • Meeste sterren
 • Minste sterren
 • Nieuwste review
 • Oudste review
Bekijk 0 reviews

Transitions bij het kitesurfen

Wat is het en hoe kun je zo'n transition doen?

Ripstar kitesurfen

Wat is een transition bij het kitesurfen?

Kitesurfen is een supervette sport, die gebruikmaakt van wind. Dankzij de wind komt je kite omhoog en kan jij vooruit varen. Met de wind meevaren (downwind) geeft een superleuk gevoel en laat je snel gaan, maar soms moet je ook omkeren om van koers te veranderen. Dan ga je een transition doen. Maar wat is dat nu precies?

Een “transition” bij kitesurfen verwijst naar een manoeuvre waarbij de kitesurfer van de ene richting naar de andere gaat, meestal terwijl hij op het water blijft. Dit kan worden gedaan door de kite te sturen en/of door de boardrichting te veranderen. Transities kunnen worden gebruikt om van de ene koers naar de andere te gaan, om te draaien of om te switchen van heelside varen naar toeside varen of omgekeerd. Een goede transition zorgt er dus voor dat je stabiel kan verder kiten en is dus heel belangrijk.

Een transition bij het kitesurfen uitvoeren vereist coördinatie tussen het sturen van de kite en het draaien van het board. Wij geven 6 tips voor een goede transition!

1/ Begin in een stabiele positie

Zorg ervoor dat je een goede snelheid hebt en dat je kite stabiel in de lucht staat, bij voorkeur op 11 of 1 uur (afhankelijk van je vaarrichting). Zak een beetje door je knieën en houd je bar goed vast, voor maximale stabiliteit.

2/ Kitepositie aanpassen

Stuur de kite naar de andere kant van het windvenster. Als je bijvoorbeeld in de richting van 11 uur vaart, stuur je de kite naar 1 uur en vice versa. Dit zal de kracht van de kite verplaatsen en je helpen om van richting te veranderen.

3/ Boardpositie aanpassen

Begin je board te draaien door druk uit te oefenen op je achterste voet (heels) om het board naar de nieuwe richting te draaien. Leun lichtjes naar achteren om het board te helpen draaien. Je zal daarna voelen dat het board van richting wilt veranderen.

4/ Balanceer en controleer de kite

Terwijl je board draait, moet je de kite goed in de gaten houden en de kracht ervan beheersen. Dit doe je door je lichaam zoveel mogelijk in balans te houden. Probeer een gelijkmatige en gecontroleerde beweging van de kite te behouden.

5/ Board terug in positie brengen

Zodra de kite aan de andere kant van het windvenster is en je board de nieuwe richting heeft ingenomen, breng je je gewicht terug naar het midden van het board en stabiliseer je jezelf. Maak je geen zorgen als dit niet van de eerste keer lukt.

6/ Hervat je koers

Zodra je stabiliteit hebt gevonden in de nieuwe richting, kun je je kite opnieuw positioneren naar een stabiele positie in het windvenster en je rit hervatten. Gefeliciteerd! Je bent succesvol een andere richting uit gevaren!

Het is belangrijk om deze stappen te oefenen en aan te passen aan verschillende omstandigheden, zoals windsterkte en golfpatronen. Met voldoende oefening kun je soepel en snel transities uitvoeren tijdens het kitesurfen.

Wil jij dit allemaal leren tijdens een kitesurfreis van Ripstar, dan ben je meer dan welkom! Check onze website voor alle mogelijke bestemmingen!

Kom kiten met Ripstar!

Lees het laatste nieuws van Ripstar Kite

Lees meer over kitesurfen