Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
 • Alles
 • Young - 193 Reviews
 • Snow - 67 Reviews
 • Surf - 239 Reviews
 • Kite - 22 Reviews
 • Family - 75 Reviews
 • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
 • Meest behulpzaam
 • Meeste sterren
 • Minste sterren
 • Nieuwste review
 • Oudste review
Bekijk 0 reviews

Toe-side en heel-side varen bij het kitesurfen

Wat is het en hoe kun je het doen?

Kitesurfen op het Ringkøbing fjord

Toe/heelside: wat is het en hoe doe je het?

Toe- en heelside varen zijn twee essentiële technieken in het kitesurfen, waarbij je je gewicht op je tenen en hielen plaatst om de kite te sturen en je board te controleren. Bij het toeside (tenen) varen, leun je je gewicht naar voren en buig je je knieën om je board op de rail te kantelen, terwijl je bij het heelside (hielen) varen je gewicht naar achteren verplaatst en je knieën buigt om je board op de andere rail te kantelen. Deze vaardigheden zijn cruciaal voor het uitvoeren van bochten, het behoud van balans en het beheersen van je snelheid tijdens het kitesurfen. Lees hieronder 6 tips en tricks om deze technieken te oefenen!

Om toeside/heelside te varen bij het kitesurfen, volg je deze stappen:

1/ Kies een geschikte locatie

Zoek een open ruimte op het water zonder obstakels en waar de wind gunstig is. Let ook steeds op de voorrangsregels en of er geen andere kitesurfers te dicht in de buurt komen. Zo voorkom je ongelukken. Kitesurfers die met de wind meevaren (downwind) moeten voorrang geven aan kitesurfers die tegen de wind in varen (upwind). Dit betekent dat als je met de wind meevaart, je moet uitwijken voor kitesurfers die tegen de wind in gaan.

2/ Positionering

Begin voor het toeside varen met het varen op je reguliere (heelside) stance. Zoek vervolgens een moment waarop je genoeg snelheid hebt en de kite op een geschikte positie staat,

Bij heelside varen werken de stappen precies omgekeerd. Hier begin je als startpositie met varen op je toeside. Daarna zet je de kite in positie.

3/ Transitie naar toeside/heelside

Verplaats je gewicht naar je voorste voet en buig je knieën terwijl je board naar de toeside rail kantelt. Dit helpt om grip te krijgen op het water en stabiliteit te behouden.

Bij heelside varen kom je vanuit je toeside. Hierbij verplaats je dus je gewicht door op je hielen te duwen en je zitvlak weer naar achteren te brengen.

4/ Focus op balans

Houd je gewicht over je tenen en je kite iets boven je voorste schouder. Dit helpt om je stabiel te houden en controle te behouden over de kite.

Bij heelside houd je de kite voor je uit en breng je voldoende tegengewicht door naar achteren te leunen. Dit zorgt ervoor dat je stabiel blijft.

5/ Oefen je bochten

Begin met kleine bochten en werk geleidelijk aan het vergroten van de boog van je bochten. Gebruik je kite om je te helpen bij het draaien door te sturen in de richting waarin je wilt gaan.

6/ Blijf ontspannen

Ontspan je lichaam en probeer jezelf niet te krampachtig vast te houden. Dit helpt bij het behouden van evenwicht en maakt het gemakkelijker om te reageren op veranderende omstandigheden.

7/ Blijf oefenen

Practise makes perfect! Zoals met alle tricks en technieken van kitesurfen, vergt het tijd en oefening om toeside/heelside varen onder de knie te krijgen. Blijf geduldig en blijf oefenen, en je zult merken dat je skills verbeteren naarmate je het meer gaat doen. Veel plezier op het water! Kom je graag mee op een van onze luxe kitesurftrips? Check dan de pagina over kitesurfen voor een overzicht van alle bestemmingen!

Kom kitesurfen met Ripstar

Lees het laatste nieuws van Ripstar Kite

Lees meer over kitesurfen