Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
 • Alles
 • Young - 193 Reviews
 • Snow - 67 Reviews
 • Surf - 239 Reviews
 • Kite - 22 Reviews
 • Family - 75 Reviews
 • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
 • Meest behulpzaam
 • Meeste sterren
 • Minste sterren
 • Nieuwste review
 • Oudste review
Bekijk 0 reviews

Surftermen& surfer slang: deze woorden moet je kennen

Nog niet helemaal mee met die surftaal? Check het hier!

Ripstar surfcamp

Surfen kan soms een erg verwarrende sport zijn, zeker als het gaat om de surftaal (surferslang), gewoontes en etiquettes. Erg lastig te begrijpen kan het wel zijn voor mensen die voor de eerste keer op een plank springen. Daarom hebben wij een lijst samengesteld met een aantal van de meest gebruikte surftermen, zodat jij, als je straks op surfkamp gaat, alle woorden uit je hoofd kent. We beginnen dan ook gelijk met het woord die je bij Ripstar het meest zal gaan horen.

1/ Stoked

Een gevoel van euforie, blijdschap of geluk dat je ervaart voordat, tijdens of na het surfen. Dit woord zal je dan ook erg snel op een reguliere basis gaan gebruiken. Mocht je willen laten weten dat je nog meer stoked bent dan andere? Dan ben je Super Stoked! “Deze golven zijn zo tof, ik ben super stoked!”

2/ Kook

Een Kook is ook wel een ander woord voor groentje. Iemand die nog niet zoveel ervaring heeft met surfen en nog niet zoveel verstand heeft van de regels omtrent het surfen. Wees trouwens vooral niet bang als je dit woord een keertje hoort!

3/ Pop-up

Een pop-up is de beweging die een surfer moet maken om van de liggende positie op het bord naar de staande positie te komen. Dit is een van de eerste technieken die je leert als je gaat surfen. Voor iedereen is dit een van de moeilijkste dingen om te leren. Maar als je dit eenmaal onder knie hebt kan je alles aan!

surftermen

4/ Barrel

De barrel is de vorm die de golf aanneemt als de golf omslaat (breekt). De top van de golf slaat om naar voren waardoor er een ruimte ontstaat tussen de golf en het naar beneden vallende water. Er ontstaan een soort van tunnel waar een surfer in kan surfen. Het surfen in een barrel en eruit komen zonder te vallen is een ware droom van elke surfer.

5/ Line-up

De line up is de plek waar surfers wachten op de golven.

Le pin sec surfcamp, frankrijk-surf-ripstar

6/ Goofy vs Regular

Goofy en Regular zijn benamingen voor de manier waarop jij op je plant staat. Je kan zowel met je linkerbeen voor op je plank staan (Regular), als met je rechterbeen voor staan (Goofy).

7/ Duck Dive

Een Duck Dive is de duik die surfers met hun plank maken om onder een golf door te kunnen duiken. Je duikt eigenlijk net als een eend, hoofd eerst, staart als laatste onder water om zo gemakkelijk achter de golf te komen. Deze techniek wordt bijna alleen maar toegepast door surfers die gebruik maken van een shortboard.

8/ Drop in

Als een surfer op een golf in peddelt terwijl een andere surfer voorrang had op deze golf of deze golf al heeft gepakt, noem je dat een Drop-in (Tip, doe dit niet).

9/ Leash

Een leach is het koord dat jou met je board verbindt. De leash zit vast aan je board en maak je vast aan een van jouw enkels zodat je je board niet kwijtraakt als je bijvoorbeeld van je board bent gevallen (Wipe-out).

10/ Swell

De swell is de deining van de zee, deze wordt gecreëerd door wind die over het zeeoppervlak blaast. Als er een grote swell is betekent dit dat de golven aan de kust ook groot zullen zijn.

11/ Set

Een set zijn meerdere achter elkaar binnenkomende golven. Deze golven zijn meestal beter en hoger dan de golven die tussen de sets door aan land komen. Vaak komt er een set binnen, dan volgt een pauze van een bepaalde tijd, die weer wordt opgevolgd door een set golven.

12/ Beach break vs. Reef break vs. Point break

Bij een beach break worden de golven gevormd door de zandbanken die door het zand van het strand worden gevormd. Golven die worden gevormd door een beach break zullen ook bijna nooit hetzelfde zijn omdat de zandbanken zich verplaatsen.

Een reef break is een plek waarbij de golven worden gevormd door het rif wat zich net onder het wateroppervlak bevindt. het voordeel hiervan is dat de golven van een reef break van uitstekende kwaliteit kunnen zijn (ook top voor de epische surf beelden die je altijd in films terug ziet). Een klein nadeel is wel zijn is dat een reef break ontstaat door het koraal. Niemand wil natuurlijk het koraal kapot maken, en daarnaast kunnen de puntachtige vormen van koraal best wel veel schade veroorzaken.

De golven van een point break zijn nagenoeg hetzelfde van elkaar en kunnen goed worden voorspeld kwa hoogte en locatie. Dit komt omdat deze golven worden gevormd door riffen ,rotsen of een landtong. Het rif of de rotsen blijven op dezelfde locatie en verplaatsen niet, waardoor deze golven erg voorspelbaar zijn. Doordat deze golven vaak worden gevormd door een landtong en uitkomen in een baai komt het vaak voor dat deze golven langer doorrollen dan bijvoorbeeld golven van een reef break of beach break.

13/ Closeout

Een closeout is een golf die over zijn hele lengte in een keer breekt. Ook kan het laatste deel van een golf wel eens een close out worden genoemd.

14/ Shaka

Shaka is wellicht wel het bekendste surf slang woord dat er bestaat. Je kent het wel, je pinky en je duim omhoog en schudden maar met die hand. De benaming; Shaka komt van origine uit Hawaii en is het gebaar om iemand te begroeten.

Montalivet Young Surfcamp Frankrijk Shaka

15/ Wash(machine)

Sommige mensen vinden het gevoel van de washmachine leuk, en de meeste ook niet. De washmachine is eigenlijk hetgeen wat er met je gebeurd mocht je meegenomen worden met een golf (door bijvoorbeeld een val). Je wordt als het ware meegenomen met de draaiende beweging van de golf en belandt zodoende in de Washmachine.

Zo.. nu ben jij helemaal up-to-date wat betreft surf slang, jij gaat het wel redden de komende zomer!

Ontdek andere stories:

Lees meer stories: