Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
 • Alles
 • Young - 193 Reviews
 • Snow - 73 Reviews
 • Surf - 239 Reviews
 • Kite - 28 Reviews
 • Family - 75 Reviews
 • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
 • Meest behulpzaam
 • Meeste sterren
 • Minste sterren
 • Nieuwste review
 • Oudste review
Bekijk 0 reviews

Moet je in Oostenrijk een skihelm dragen?

Lees alles over de helmplicht in Oostenrijk en waarom je maar beter een helm op zet!

Kapow!-freeriden-clinics-cursussen-snowboarden-skien-offpiste

To helm or not to helm? Het is een vraag die veel mensen zich stellen. Zijn er plekken waar een helm verplicht is en zo ja, waar? En waarom is het zo belangrijk om toch een helm te dragen? Wij leggen het graag uit!

Is een helm verplicht?

In Oostenrijk geldt een helmplicht tot en met 15 jaar oud. Volwassenen zijn technisch gezien dus niet verplicht om een helm op te zetten. Toch raden we bij Ripstar aan om zeker wel een helm te dragen. Het aantal hoofdletsels bij wintersporters is namelijk enorm gedaald sinds de intrede van de skihelm. Daarnaast draagt eigenlijk zo goed als iedereen een skihelm tegenwoordig, je zal dus zeker geen uitzondering zijn op de piste! Nog niet helemaal overtuigd van de voordelen van het dragen van een skihelm? Dat zetten wij even op een rijtje!

5 redenen om een skihelm te dragen

1/ Bescherming tegen hoofdletsels
Een skihelm biedt bescherming aan je hoofd in geval van een val of een botsing tijdens het skiën of snowboarden. Hoofdletsel kan ernstige gevolgen hebben en het dragen van een helm vermindert de kans op letsel en kan de ernst van het letsel verminderen. Zowel beginners als gevorderde wintersporters zetten best een helm op. Als beginner val je vaker dan als gevorderde, maar als gevorderde wintersporter val je meestal veel harder. Denk dus niet omdat je al enkele jaren skiet/snowboard, dat het niet meer nodig is, want het kan je zeker en vast nog steeds goed beschermen!

2/ Vermindering van schedeltrauma
Bij een val of botsing absorbeert de skihelm de impact en verspreidt deze over een groter gebied, waardoor de kans op schedeltrauma wordt verminderd. Misschien heb je het zelf al meegemaakt dat je viel met een helm op en dat de hele skihellm was gebarsten? Denk dan maar eens wat er met je hoofd was gebeurd als je die helm niet op had 😉

3/ Bescherming tegen weersinvloeden
Naast het bieden van bescherming tegen impact, fungeert een skihelm ook als isolatie tegen kou en wind, waardoor je hoofd warm blijft in koude weersomstandigheden. Daarnaast zijn er in de meeste skihelmen ook ventilatiekleppen voor moest je het te warm hebben. Een goede skihelm zal dus nooit onprettig voelen!

4/ Zichtbaarheid en herkenbaarheid
Helmen zijn vaak felgekleurd, waardoor je beter zichtbaar bent op de piste. Dit vergroot de kans dat andere skiërs of snowboarders je op tijd opmerken, wat de algemene veiligheid op de hellingen bevordert. Raak dus nooit meer je wintersportbuddy’s kwijt wanneer het mistig is 😉

5/ Verplichting op sommige pistes
In sommige skigebieden en landen is het dragen van een skihelm wel verplicht, zoals bijvoorbeeld in Italië tot 18 jaar. Er zijn ook landen die boetes uitgeven of skipassen afnemen bij mensen die de regels niet naleven. Dus het is het simpelweg niet waard om geen helm te dragen. Je kan er zelf eentje kopen of een helm huren, dus geen excuses en be safe out there!

Heb je nog geen wintersportplannen dit seizoen? Geen nood Ripstar heeft nog enkele plekjes beschikbaar. Bekijk ons grote wintersportaanbod voor jongeren, families, volwassenen of freeriders!

Ga met ons mee!

Het laatste nieuws van Ripstar!

Ontdek al onze stories: