Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
 • Alles
 • Young - 193 Reviews
 • Snow - 67 Reviews
 • Surf - 239 Reviews
 • Kite - 22 Reviews
 • Family - 75 Reviews
 • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
 • Meest behulpzaam
 • Meeste sterren
 • Minste sterren
 • Nieuwste review
 • Oudste review
Bekijk 0 reviews

Frontroll en backroll bij kitesurfen

Wat is het en hoe kun je het zelf doen?

Ripstar kitesurfen

Frontroll en backroll zijn twee van de meest fundamentele tricks in kitesurfen. Het zijn rotaties waarbij de kiter in de lucht draait terwijl hij nog aan zijn kite én aan het board vast zit. Het is een soort van flip door de lucht, terwijl je springt en het ziet er supercool uit! Wil jij dit ook graag leren? We got you! Wij leggen de basisstappen uit om een front en backroll zelf te leren. Maar eerst: wat is het verschil tussen beide?

Frontroll

Bij een frontroll springt de kitesurfer van zijn board en draait hij zijn lichaam voorwaarts in de lucht, waardoor hij 360 graden rond zijn langsas draait voordat hij weer op het water landt. Het draaien van de frontroll begint meestal met het kijken over de schouder in de richting waarin je wilt draaien en het gebruik van je armen en schouders om de rotatie te starten. De frontroll is een goede trick als je wilt oefenen met kitesurf tricks!

Backroll

De backroll is vergelijkbaar met de frontroll, maar in plaats van voorwaarts te draaien, draait de kitesurfer achterwaarts in de lucht. Dit betekent dat de kiter zijn lichaam achterwaarts rolt, ook 360 graden rond zijn langsas, voordat hij terug op het water landt. Het uitvoeren van een backroll vereist een soepele beweging van het lichaam en een goede timing met de kite. Het kan iets uitdagender zijn dan een frontroll vanwege de natuurlijke neiging van mensen om vooruit te bewegen in plaats van achteruit. Maar eens je de frontroll goed onder de knie hebt, komt de backroll vanzelf!

Nu je weet wat het verschil is, ben je klaar voor de theorie! We leggen in enkele stappen uit hoe je een front en een backroll kunt doen!

1/ Kies een geschikte locatie

Zorg ervoor dat je op een open en veilige plek bent om de trick uit te voeren, weg van obstakels en andere kitesurfers. Je eerste keren oefen je ook best als er niet al te veel wind is. Dit maakt het makkelijker om bekend te worden met de techniek. Er moet natuurlijk wel genoeg wind zijn om de kite in de lucht te krijgen 😉

2/ Snelheid en hoogte opbouwen

Begin met het varen op een comfortabele snelheid en bouw voldoende hoogte op met behulp van de kracht van de kite. Je hebt wel wat hoogte nodig om de trick uit te voeren. Daarom is het best dat je al goed vertrouwd bent met springen en je niet meer angstig wordt van de hoogte.

3/ Springen

Ga richting de wind en zet jezelf af met je achterste been omhoog terwijl je je kite naar 12 uur (boven je) stuurt voor maximale lift. Dit is het moment waarop je de sprong maakt.

4/ Begin de rotatie

Terwijl je in de lucht bent, kijk over je schouder in de richting waarin je wilt draaien (meestal tegen de klok in voor een frontroll). Gebruik je armen en schouders om de rotatie te starten.

Bij een backroll is het precies omgekeerd. Hierbij ga je over je andere schouder kijken en met de klok mee draaien.

5/ Houd je lichaam ingetrokken

Trek je knieën naar je borst en houd je lichaam compact tijdens de rotatie om een snelle en gecontroleerde frontroll/backroll te maken.

6/ Voltooi de rotatie

Blijf gefocust en gebruik je armen en schouders om de rotatie door te zetten totdat je 360 graden hebt gedraaid.

7/ Landen

Zodra je de rotatie hebt voltooid, strek je je benen uit om je lichaam voor te bereiden op de landing. Kijk naar het water en houd je kite stabiel boven je om een zachte landing te maken.

8/ Absorbeer de impact

Buig je knieën als je het water raakt om de impact te absorberen en je evenwicht te behouden. Als je dat hebt gedaan, dan ben je goed geland en heb je succesvol je eerste frontroll/backroll gemaakt!

9/ Vervolg je rit

Na de landing kun je je rit voortzetten en je klaarmaken voor eventuele verdere tricks. Practise makes perfect, dus het is zeker een goed idee om per kitesessie een paar keer je tricks te oefenen! Veel plezier op het water!

Wil jij (leren) kitesurfen op één van onze geweldige bestemmingen in Europa of Marokko? Check dan onze website!

Leer kiten bij Ripstar!

Lees het laatste nieuws van Ripstar Kite!

Lees alles over kitesurfen