Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
  • Alles
  • Young - 193 Reviews
  • Snow - 73 Reviews
  • Surf - 282 Reviews
  • Kite - 28 Reviews
  • Family - 74 Reviews
  • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
  • Meest behulpzaam
  • Meeste sterren
  • Minste sterren
  • Nieuwste review
  • Oudste review
Bekijk 0 reviews

De wereld van: Stig Hoefnagel

Stig Hoefnagel

Naam: Stig Hoefnagel
Leeftijd: 22
Nickname: Stiggie
Favoriete bestemming: Kaapstad Zuid Afrika
Welke board(s) ride je: kitesurfboard
Goofy of regular: in kiten heb je geen goofy of regular omdat het board beide kanten op moet. Als ik snowboard ben ik regular
Home spot: strand Horst, Harderwijk
Instagram: stig_hoefnagel

Hey Stig, we zijn super stoked dat je de tijd neemt om met ons te praten! Hoe gaat het met je, waar ben je momenteel?
Met mij gaat het uitstekend, het is nu off season en rustig qua wedstrijden en trainingen. Het is nu dus vooral even genieten van al het reizen en de mooie plekken die ik mag bezoeken. Momenteel ben ik in Hawaii voor een fotoshoot van een van mijn sponsoren voor de 2023 productie shoot.

Neem ons mee in jouw wereld. Hoe begon jouw passie voor kitesurfen?
Het is allemaal ooit begonnen op een vakantie in Frankrijk toen ik 9 jaar oud was. Net als als ieder ander kind van mijn leeftijd ging ik naar het strand voor een leuke dag. Daar zag ik alle kiters vliegen en surfen over het water. Vanaf dat moment wist ik, dit is wat ik wil doen! De sport was in die tijd nog vrij gevaarlijk en ik was te jong om het te leren.
Maar ik kon de sport maar niet uit mn hoofd krijgen en ik wilde niks anders dan het leren. Toen ik 13 jaar werd gaven mijn ouders mij een kite les cadeau. Vanaf dat moment heb ik niks anders meer gedaan en ben ik verliefd geworden op de sport.

Wanneer realiseerde je dat je talent had om mee te kunnen met de absolute wereldtop?
In mijn eerste half jaar heb ik erg veel uren gemaakt en was ik niet van het water af te krijgen. Ik trainde veel en omdat ik zoveel plezier had leerde ik ook erg snel. Ik ontmoette Rover Dullaart. Wat later een van mijn beste vrienden en grootste rivaal tijdens wedstrijden is geworden. Hij vertelde me dat ik best wat goeie tricks kon en ik eigenlijk mee moest doen aan het NK. Dus dat deed ik! Gespannen was ik niet, ik had immers geen ervaring met wedstrijden en ging er zonder verwachtingen in.  Er namen 40 kinderen deel en het varen ging me eigenlijk heel vlot af.
Voor ik het wist behaalde ik een vierde plek in de finale. Kort na deze wedstrijd kreeg ik mijn eerste sponsor aanbod, waar ik tot op de dag van vandaag nog steeds voor vaar. Vele wedstrijden en jaren later ben ik in 2019 volledig professional gaan kiten.

Je bent van freestyle overgestapt op big air. Waarom?
Hier zijn een heel aantal redenen voor. De belangrijkste is toch wel dat ik meer plezier aan big air had dan aan freestyle. De freestyle kant van het kiten is blessure gevoelig en het grote publiek is niet erg geïnteresseerd in freestyle. Dit waren een van de redenen om er niet meer teveel energie en aandacht in te stoppen. Er zijn gewoon minder carrière mogelijkheden in freestyle. Het is nog steeds iets wat ik heel graag doe en waar ik veel plezier uit haal, maar niet meer op een competitie level.

Hoe ziet een gemiddelde trainingsweek er voor jou uit?
Het ligt eraan waar in de wereld ik ben, maar ik probeer zoveel mogelijk uren door te brengen in de sportschool. In de sportschool train ik vooral om de impact van een harde val te kunnen incasseren en blessures te voorkomen. Mocht er iets mis gaan dan ben ik ready en weet mijn lijf hoe te reageren.

Tijdens de Red Bull King of the Air in Kaapstad pakte je als 22 jarige ‘rookie’ de derde podiumplaats. Als jonge rider heb je de boel flink op stelten gezet door een finale plaats te bemachtigen naast drievoudig kampioen Kevin Langeree en de Nieuw Zeelander Marc Jacobs die op zijn 32e verjaardag in stijl de finale won. Hoe was het om op het podium te staan naast talenten die al zo een lange tijd meegaan?
Dit was heel bijzonders en gek tegelijkertijd. Ik leefde als klein kind erg toe naar de KOTA en deed er alles aan om hem life te kunnen kijken. Meedoen aan deze wedstrijd was mijn grootste droom. Het halen van een finale kwam zelfs in mijn wildste dromen niet voor. Ondanks dat ik altijd erg competitief ben geweest, zag en zie mezelf nog steeds niet als een wedstrijd kiter. Mijn focus lag daar gewoon minder. De drang om beter te zijn dan anderen was er altijd wel, alleen gaf ik er binnen de kite wereld en wedstrijden vaak wat minder om.

Je zorgde voor een aantal enorme airs en hoge scores waardoor de heats ongelooflijk close waren. Als jong talent behoor je tot de wereldtop en draag je bij aan een nieuw tijdperk in de sport van big air kiteboarden. Hoe ga je om met deze druk van presteren?
De druk om te presteren is er niet zo, nog niet althans. Ik was dit jaar een rookie en niemand verwachte echt iets van me. Dit bracht weinig stress en druk met zich mee en dat gaf mij de vrijheid om plezier te hebben. Wanneer ik het naar mijn zin heb presteer ik vaak het best. Dit is dan ook een goeie les en iets wat ik in de volgende wedstrijden ga proberen vast te houden.

Wat vind je zo leuk aan wedstrijd varen?
Het gevoel dat je beter bent dan anderen op het moment dat je wint. Dit geeft een goed gevoel en dat is hetgeen waar je naar streeft als je vaart. Op de momenten dat je verliest  leer je van de dingen die er fout gingen. Daarin vind ik de motivatie om de volgende keer wel te winnen.

Ben je zenuwachtig voor een wedstrijd ? 
Nee, dit valt erg mee. Natuurlijk zijn er zenuwen, maar dit geeft me vooral energie om te presteren en jezelf te pushen. Zodra de eerste ronde begint komt er een soort innerlijk beest naar boven die er in de meeste training sessies niet is.

Ben je een sportieve verliezer of kunnen we op zo een moment beter niet bij je in de buurt komen? 
De eerste 10 à 20 minuten praat ik het liefst even met niemand en ben ik erg boos op mijzelf. Zeker wanneer ik dacht en voelde dat ik wel had moeten winnen.

Wat is je signature style?
Ik ben niet de meest technische rider, maar waar ik de meeste waarde aan hecht is de style van de tricks. Als het er niet goed uitziet telt het in mijn ogen niet. Dus ik probeer met zoveel mogelijk style, kracht en toch zo technisch mogelijk te varen.

Waar haal je inspiratie vandaan?
De inspiratie haal ik uit verschillende extreme sporten, van snowboarden tot big wave surfen maar ook uit een goeie tennis match. In boardsports is het makkelijk inspiratie te vinden wat betreft tricks. Maar daarbuiten zijn er zoveel getalenteerde sporters waar ik veel motivatie en inspiratie uit haal. Dit gaat dan meer over het mentale aspect van sport in zijn algemeen, iets wat een veel grotere rol speelt dan veel mensen denken.

Wat zijn je toekomstdoelen? Wat zou je nog willen verbeteren aan je prestaties?
Als het aankomt op wedstrijden is het makkelijk, zoveel mogelijk podiums behalen. Er is maar een manier waarop dit lukt, en dat is door harder te trainen dan de rest en hoger te springen dan de anderen. Het is een kwestie van veel uren maken en consistent blijven. Daarnaast heb ik veel passie voor het maken van video’s. Ik zou heel graag een keer een boottrip door de Caraïben of Pacific maken met een aantal vrienden en hier een hele toffe video van maken.

Je Instagram doet ons watertanden! Je reist de wereld over, ontmoet toffe mensen en komt op paradijselijke plekken. Leef je van hoogtepunt naar hoogtepunt of zijn er ook lastige momenten aan dit avontuurlijke leven?
Om heel eerlijk te zijn, er zijn niet heel veel dalen in mijn leven tot nu toe. Ik mag naar de mooiste locaties reizen en ben altijd omringd met leuke mensen. Natuurlijk zijn er dingen die minder tof zijn, zoals geblesseerd raken en het altijd bezig zijn met presteren. Als dit soms wat minder gaat, dan ga je al snel twijfelen aan jezelf, of het het allemaal wel waard is. Dit is echter vaak een kwestie van tijd want 9 van de 10 keer word ik de volgende dag wakker en weet ik weer precies waarvoor ik dit doe en geniet ik er vaak nog weer meer van.

Op welke manier hoop je mensen te inspireren?
Dat wanneer je iets echt wilt, en hier de juiste stappen voor neemt om het te kunnen behalen, er heel veel mogelijk is. Ongeacht je achtergrond nog geld of tijd.

Iedere outdoor sporten speelt met de elementen van de natuur. Kun je omschrijven waarom kitesurfen je passie is en welk gevoel het jou geeft?
Een van de grootste motivaties toen ik net begon met kiten was de vrijheid. Ineens was ik vrij om te gaan en staan waar ik wilde op het water. Elke plek die ik wilde bezoeken op de spot was ineens mogelijk. Het was een manier van dingen ontdekken zonder ook maar aan iets te hoeven denken. Dit geldt ook voor de tricks binnen het kiten. Sky is the limit!

De natuur is jouw playground, klimaatverandering een hot topic. Wat doe je zelf om de fantastische plekken waar jij kite te beschermen voor toekomstige generaties ? 
Ik eet geen tot bijna geen vlees en vis. Dit is iets wat ik niet uitsluitend doe voor het behoud van de natuur maar meer voor mijn eigen gezondheid, al is het natuurlijk wel een goeie stap voor een beter klimaat.
Als kiter ben ik enorm afhankelijk van de natuur. Ik denk dat mensen door het zien van mijn video’s op mooie plekken, beseffen hoe mooi onze aarde is en dat we er zuinig op moeten zijn. Daarnaast neem ik bij wedstrijden vaak deel aan de georganiseerde beach clean ups.

Met een bak popcorn op de bank hebben we genoten van je recente film The Good the Bad and the Ugly!  Samen met Edwin Haighton en met support van je sponsoren Naish Kiteboarding en Prolimit Wetsuits, maakte je deze epic film over kitesurfen in Nederland. Vertel eens, waarom wilde je deze film maken?Nederland is een hele mooie en goeie kite locatie. Het heeft veel unieke spots die leuk zijn om te kiten. Ik had dit idee al een tijdje en in eerste instantie wilde we een serie maken waarin we opzoek gingen naar mooie spots. Ergens halverwege het seizoen ging ik op trip naar Brazilië om te trainen waardoor er een hold op de serie kwam die we aan het maken waren. We wilden de eerste afleveringen online zetten maar dan zou er te veel tijd zitten tussen de volgende afleveringen.
Daarnaast vonden zowel ik als Edwin het veel leuker om er een verhaal aan vast te koppelen, iets wat lastig is in een serie. Tegenwoordig worden er vooral korte video’s gepubliceerd op Instagram en TikTok die niet echt een verhaal overbrengen of mensen inspireren. Dit is iets wat ik zelf erg mis bij andere kiters uit de industrie. Dat wilde ik veranderen. Ik wilde heel graag een mooie video maken om te hebben als herinnering, maar ook om andere kiters te inspireren en te laten zien dat je als pro kiters precies dezelfde insteek hebt als ieder ander.

Kitesurfen in Nederland is dus best een missie. Leg eens uit, waarom dat zo is?
Je weet nooit wat je te wachten staat omdat het elke dag anders is. Je kunt vandaag een storm sessie hebben met regen en hagel en de volgende dag is het super rustig en schijnt het zonnetje. Het grootste verschil met veel spots in het buitenland is dat de wind daar vaak thermisch is, iets wat in Nederland niet zo snel voorkomt. Je bent dus altijd afhankelijk van de hoge- en lagedrukgebieden die wind met zich meebrengen. Je kunt zo dus prima twee weken lang wind hebben en goede condities scoren en dan vervolgens een maand lang niet kunnen kiten omdat er geen wind is. Daarom waardeer je het ook zo wanneer de condities wel goed zijn omdat dit simpelweg niet elke dag zo is. Dat maakt het een missie, je bent altijd afhankelijk van moeder natuur.

Waar zou je ultieme kite droomtrip naartoe gaan en wie zou je meenemen?
Mijn ultieme trip zou een paar maanden lang varen op een zeilboot door de Caraïben of Pacific zijn. Op Zoek naar mooie en unieke kite spots, samen met een cameraman die alles vastlegt. Dit zou ik maar wat graag met een aantal van mijn kite vrienden doen. Samen onvergetelijke momenten beleven!

Wie is je childhood hero?
Youri Zoon en Liam Whaley. Nu twee goeie vrienden, maar als kind mijn grootste idolen. Liam, omdat hij zo jong al zo goed was en meedeed aan de wereldtour. En Youri voor zijn power en style in het kiten. Ze waren toen de top freestyle kiters, iets wat ik voor het grootste gedeelte van mijn kite carrière heb gedaan en als jong beginnende kiter het meest door geïnspireerd werd.

Favoriete kite docu / film?
On the loose of hidden lines

Vertel ons een fun fact over jezelf! Een grappig feitje, interessante of vermakelijke weetjes over jezelf of je leven.
Mijn professionele kite carrière begon als tussenjaar en de intentie was nooit om professional te worden maar vooral veel lol te maken.

Op welke board heb je leren kitesurfen?
Mijn eerste kite les is door mijn ouders betaald. Daarna moest ik het zelf bekostigen.
Ik had niet veel geld en een van de dingen waar makkelijk op bezuinigd kon worden was een board. Dus ik was elke dag op Marktplaats op zoek naar een zo goedkoop mogelijk board. Welk merk het precies was weet ik niet meer. Het was een board uit 2003, een van de eerste boards in de industrie. Niet bepaald het beste board, maar hij kostte me maar 50 euro. Ik was er maar wat blij mee!

Leg ons eens uit: hoe bepaal je welke maat kite je kiest en welk board daarbij past?
Ik vaar altijd hetzelfde board, dit verandert niet ongeacht de condities. De maat kite hangt af van de wind, als het hard waait gebruik je een kleinere maat. Waait het zacht, dan gebruik je een grotere kite om zo meer wind te vangen om genoeg kracht te hebben om te kunnen kiten.

Tot slot, welk advies zou je iemand geven die wil beginnen met kitesurfen?
Neem een les!!! Probeer het alsjeblieft niet zelf uit te vogelen. Introductie lessen zijn vaak goed te betalen en zijn een aantal dagen achter elkaar zodat je een goede indruk hebt of het iets voor je is of niet. Daarnaast worden alle veiligheden en adviezen in deze lessen uitgelegd zodat wanneer je jouw eigen setje wilt gaan kopen, weet waar je het over hebt. Daarnaast hoef je niet mega sterk te zijn om te kunnen kiten, iets wat veel mensen wel denken. De sport is een stuk makkelijker te leren dan veel mensen denken. Dus mocht je twijfelen of je het wil gaan leren, neem een les en ik kan je garanderen dat het een ervaring is die je niet snel zult vergeten!

 

Tekst en interview: Nicole Scheerens

Andere stories:

Lees meer stories: