Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
 • Alles
 • Young - 193 Reviews
 • Snow - 73 Reviews
 • Surf - 239 Reviews
 • Kite - 22 Reviews
 • Family - 75 Reviews
 • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
 • Meest behulpzaam
 • Meeste sterren
 • Minste sterren
 • Nieuwste review
 • Oudste review
Bekijk 0 reviews

De wereld van: Northseajuice fotograaf Marinus Joris

Surfer, fotograaf en eigenaar van Northseajuice; een beeldende blog over surfen in Nederland, geïnspireerd op onze achtertuin de Noordzee. Een resultaat van pure stoke!

Marinus Joris

De Wereld van Marinus Joris

•       Naam: Marinus Joris
•       Leeftijd: 43
•       Favoriete camera: Canon 40D
•       Welke board(s) surf je: 9’2 Longboard
•       Instagram: @northseajuice

Hi Marinus! Surfer, fotograaf en eigenaar van Northseajuice; een beeldende blog over surfen in Nederland, geïnspireerd op onze achtertuin de Noordzee. Een resultaat van pure stoke!

Neem ons mee in jouw wereld achter de lens, waar kom je vandaan en hoe is je passie voor fotografie ontstaan?
Ik ben opgegroeid aan- en met de zee in Scheveningen. Elke dag ben ik wel even aan het water te vinden. Het ‘vangen’ van mooie momenten aan het strand heb ik altijd leuk gevonden.

Je komt uit een echte vissersfamilie. Was een carrière als visser geen logische stap geweest om de familietraditie voort te zetten?
Ik denk niet dat ik, in tegenstelling tot mijn opa’s en ooms, uit het juiste hout gesneden ben voor een leven op zee. Het klinkt romantisch maar het is een hard en weerbarstig bestaan. Daarbij is de kleine kottervisserij helaas langzaam aan het verdwijnen uit Scheveningen.

Voordat we verder gaan; je laat je inspireren door de zee, dat zien we terug in de diversiteit van je foto’s. Wat betekent de zee voor jou? En hoe voedt het je passie voor fotografie?
De zee is zowel vriend als vijand; Rust en avontuur. Het feit dat ze elke dag een ander humeur heeft, maakt het voor mij het mooiste onderwerp om foto’s van te maken.

Wat is je signature style?
Ik probeer dat vast te leggen wat ik mooi vind aan de zee. Bij goed of slecht weer, zoals het op dat moment is! Ik houd niet er niet van om later de fotos te bewerken.

Hard-core actie foto’s of sfeerbeelden om bij weg te dromen?
Sfeerbeeld.

Wat vind je het leukste aan fotografie?
Het proberen vast te leggen en te delen van wat ik mooi vind.

Je laat je inspirerend door de Noordzee. Wat maak die Noordzee zo prachtig mooi?
De kleur, de geur, het onvoorspelbare.

Hoewel de Noordzee je eerste liefde is, heb je Scheveningen achtergelaten en woon je momenteel aan de Atlantische Oceaan in Bretagne. Waarom deze switch?
Ik kom graag in Bretagne, om vakantie te vieren en was benieuwd of ik het nog steeds zo een bijzondere plek zou vinden wanneer ik er zou wonen en werken, en niet op vakantie ben; Dat blijkt! Natuurlijk helpen de zee, de natuur en de rust daar ook aan mee.

De Bretonse kust, wat maakt deze plek zo speciaal voor jou?
De rust en ruimte, de natuur; het lijkt of de tijd hier stil heeft gestaan.

Waar vind je jouw creatieve inspiratie?
Aan zee

Welke fotografen inspireren je?
Ray Max, Ruben Snitslaar, Ruud Zwaan. Fotografen uit Nederland die hun lens ook vaak op zee gericht hebben en precies dat vast weten te leggen wat ik zo mooi vind aan zee. Echt en puur!

Hoe vaak ben je aan het fotograferen en wat zijn je favoriete omstandigheden en onderwerpen om te fotograferen?
Ik heb mijn fototoestel altijd wel bij me in de buurt. Aan zee zijn er altijd mooie momenten te vinden.

Landfotografen kunnen wekenlang bezig zijn met het plannen van een bepaalde shot, op zoek naar perfecte omstandigheden. Benader je jouw fotografie met een vergelijkbare mindset, of vereist de oceaan een meer spontane benadering?
Nee, het komt zoals het zich aandient; De zee is altijd in beweging en onvoorspelbaar.

Als surfers vinden we je watershots fantastisch. Is in het water liggen belangrijk voor je bij het maken van je foto’s, of voel je dezelfde verbondenheid met de brekende golf die je vanaf het land schiet?
Vanuit het water foto’s maken is heel leuk omdat je ‘er midden in’ ligt. Het gebeurd overal op je heen en je bent er onderdeel van.

 

Een mobiele telefoon ‘doesn’t do the job’, welke set up gebruik je ?
Ik heb een Canon 40D en een Canon M6. Qua lenzen gebruikt ik voor in het water o.a: Canon 10 – 22 mm, Canon 24 mm, Canon 50 mm. Vanaf de kant Canon 24-70mm. Voor mijn watershots gebruik ik een Liquid Eye waterbehuizing.

Swimfins van Dafin en een helm van Gath zijn onmisbaar. Je ligt vaak midden tussen surfers en een klein ongeluk met een fin of surfboard is zo gebeurd.

Kun je iets vertellen over je favoriete camera instelling voor watershots? Tip waar je op moet letten?
In het water pas ik de instellingen aan de omstandigheden aan, er is dus geen favoriete instelling. Ik let er op om mijn lenspoort druppelvrij te houden. Tip: spuug voordat je het water in gaat een beetje speeksel op je lenspoort, de druppels glijden er in het water dan van af. Inwrijven met een halve aardappel werkt ook maar die heb je niet altijd mee haha.

Over welke eigenschappen moet je volgens jou beschikken om een goede surf fotograaf te zijn?
Je moet er vooral plezier in hebben om dat ene moment te willen vangen. Wanneer je foto’s vanuit het water wil maken moet je uiteraard een beetje kunnen zwemmen. Een oog voor het moois helpt ook.

Ben je wel eens in een gevaarlijke situatie gekomen terwijl je in het water lag?
Gelukkig niet. Wel kom ik wel eens ‘vast’ te zitten in een stroming. Maar met flippers aan is het makkelijker daar uit te komen. Stroming en op je afkomende surfers zijn het spannendst in het water.

Als fotograaf dien je zowel de ambacht van fotografie te beheersen als om te kunnen gaan met de condities van de zee. Wat is het moeilijkste aan surf fotografie?
Om goed in positie te liggen ben je veel aan het zwemmen. Leuk maar vermoeiend!

Je bent fotograaf surf & reisgids I Love the Seaside. Hoe is deze samenwerking tot stand gekomen?
Toen de schrijfster, vriendin Alexandra, het idee van deze gids bedacht heeft ze o.a mij gevraagd om de foto’s te verzorgen. Wij zijn vrienden vanuit Scheveningen en hebben de plekjes die beschreven worden in de gids veelal samen bezocht. Inmiddels zijn we een aantal mooie edities en avonturen verder.

Je werk is ook gepubliceerd in het Australische surf magazine White Horses. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? Hoe voelt het om je foto’s internationaal gepubliceerd te zien?
Via de redacteur van dat blad werd ik gevraagd of ik een foto kon maken van een typisch Nederlandse surf dag. Dat was leuk om te doen en het was te gek om de foto terug te zien in een magazine aan de andere kant van de wereld.

Marinus Joris

Voor Ollywood Surfboards heb je aan een project gewerkt wat je naar Californië en Hawaii bracht. Kun je hier iets over vertellen en waar vinden we je werk?
Vriend Olaf van Ollywood Surfboards maakt houten surfboards. Hij kreeg een bestelling van de muzikant Donavon Frankenreiter  uit Hawaii en besloot het board persoonlijk te gaan brengen en er een korte film over te maken. Hij vroeg vriend Chris Way mee als wingman en mij om de reis vast te leggen met fotos. De film is gemaakt door Roderik Patijn en Maarten Slooves en is na de reis eenmalig vertoont. Een verhaal om niet te vergeten.

Als je een vliegticket om de wereld zou krijgen om op 1 bestemming te fotograferen waar zou je dan heen gaan?
De Hebriden. Een groep eilanden voor de westkust van Schotland. Ongerept, grillig en fotogeniek.

Welke passies geven je naast het fotograferen energie?
Surfen

Toekomstdroom?
Een mooie tentoonstelling met werk van eerder genoemde Noordzee fotografen.

Welke surfer zou je nog wel eens willen fotograferen?
Chris Pronk
, een surfer uit Scheveningen die al lang voor ik begon met surfen in de Noordzee lag en nog steeds.

Vertel ons een fun fact over jezelf! Een grappig feitje, interessante of vermakelijke weetje over jezelf of je leven.
Zoveel plezier ik heb in het maken van foto’s, zo vervelend vind ik het om de foto’s daarna uit te zoeken, door te sturen, of op internet te zetten. Vind dat het minst leuke onderdeel van het fotos maken.  Als je dus een keer voorbij mijn lens bent gekomen, kan het zomaar even duren voor je de foto’s krijgt 🙂

Met sterk gewortelde roots in het zeemansleven, wat is je favoriete zeemans-uitspraak?
‘Past de ien niet, past de aare’ . Een Schevenings gezegde wat zoveel zegt als ‘ lukt het niet op de ene manier, probeer dan andere!’

Welk advies zou je geven aan aspirant surf- en golffotografen?
Laat het zien zoals het is!

Tekst en interview: Nicole Scheerens

Lees meer:

Alle Stories: