Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
  • Alles
  • Young - 193 Reviews
  • Snow - 73 Reviews
  • Surf - 282 Reviews
  • Kite - 28 Reviews
  • Family - 74 Reviews
  • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
  • Meest behulpzaam
  • Meeste sterren
  • Minste sterren
  • Nieuwste review
  • Oudste review
Bekijk 0 reviews

Alles wat je moet weten over surfen in Nederland

Surfen Nederland, ripstar scheveningen
  • Leestijd: 4 minuten

Net als het surfen in Nederland zijn veel veel vakantieplannen naar het buitenland het afgelopen jaar door het coronavirus  in de koelkast gezet en vakantie in eigen land is nog nooit zo populair geweest. Surfen in Nederland is misschien niet het eerste wat in je opkomt, maar die stoke moet je toch ergens kwijt en dat kan gewoon om de hoek! Nieuwsgierig en hongerig voor golven? Lees dan deze guide

1/ Kies jouw surfspot in Nederland

Nederland kent veel verschillende plekken om te surfen. Theoretisch gezien kan je langs de gehele westkust van Nederland golven pakken, maar onder de juiste omstandigheden springen een aantal goede surfspots eruit. Dé surfspot van Nederland is Scheveningen, doordat er meerdere surfscholen zitten die het hele jaar open zijn voor verhuur én er veel lokale surfers wonen. Ook Wijk aan Zee, Domburg of de Waddeneilanden bieden erg goede mogelijkheden om te surfen in Nederland. Maar probeer zelf vooral zoveel mogelijk plekken uit, iedereen heeft verschillende voorkeuren en de ene surfspot is op bepaalde dagen beter dan de andere.

Houd bij de keuze van jouw surfspot rekening met 1. Heb je een surfschool nodig voor materiaal (buiten het zomerseizoen is niet alles open)? 2. Hoe ervaren ben je? Als beginner ga je liever niet naar de drukste spots van Nederland, maar kies je liever voor een rustigere plek waar je meer golven kan pakken en fouten kunt maken. (Ga nooit alleen, surfen is veiliger en leuker samen!). En 3. Hoe bereik je de spot? Bij de ene surfspot kan je gemakkelijk en gratis parkeren met de auto. Zo is Wijk aan Zee goed bereikbaar vanaf Amsterdam per auto, Zandvoort is vanuit Amsterdam juist de makkelijkste optie qua openbaar vervoer. Check ook eventuele parkeerkosten vooraf.

2/ Zorg voor het juiste surf materiaal

Voordat je gaat surfen in Nederland wil je natuurlijk wel beschikken over het juiste materiaal. Denk hierbij aan een wetsuit en surfboard, maar buiten de zomer om zijn ook een cap, handschoenen en/of surfschoentjes zeker geen overbodige luxe. Bij vrijwel de meeste surfscholen huur je makkelijk aan het strand alles wat je nodig hebt. Houd er rekening mee dat je in verschillende seizoenen, verschillende diktes wetsuit nodig hebt. Als je voor het eerst zelf iets gaat aanschaffen, helpen we je graag op weg. Lees eerst dit blog, kom je er alsnog niet uit? Stuur dan een mailtje naar surf@ripstar.nl en onze instructeurs helpen je graag. De wetsuits van SRFACE zijn bijvoorbeeld een lekker warme, betrouwbare optie van Hollandse bodem.

Getting ready voor het Surfen in Nederland!

3/ Bereid je goed voor op het surfen in Nederland

Veiligheid gaat boven alles en zeker in Nederland, waar de condities niet elke dag perfect zijn. Het is daarom belangrijk om je goed voor te bereiden als je gaat surfen in Nederland. Het getij, de wind, golfhoogte en stroming zijn belangrijk om te checken. Check voordat je naar de surfspot rijdt dus goed het (surf)weerbericht, de verwachte surfcondities en pas je materiaal hierop aan. Zo sta je er nooit voor niets. Handige surfvoorspellingen vind je bijvoorbeeld bij Surfweer.nl en Goede Golven. Hier leggen de kenners jou in begrijpelijke taal uit wanneer je waar moet zijn.

Zelf al wat verstand van golfhoogte, swell- & windrichtingen? Check dan bijvoorbeeld Surf-forecast, voor de wind Windy.com en getij of basisinformatie over bepaalde spots Magicseaweed.

4/ Zet dit op je surf checklist

Surfen in Nederland kan heerlijk zijn, maar gaat vaak gepaard met wat ongemak in ons koude kikkerlandje. Hier is een handig lijstje van dingen die je kunt meenemen om je surfsessie net iets aangenamer te maken (vooral in de winter):

  • Thermoskan koffie of thee: een heerlijk warm drankje om op te warmen na de surf.
  • Een dikke handdoek, of het liefst een zachte surf poncho die je warm kan houden wanneer je je ijskoude lichaam in een wetsuit hijst. En die weer uittrekt.
  • Een goede snack: zorg dat je iets te eten bij je hebt, iets met suiker, dat je lichaam een boost geeft voordat je het water in gaat.
  • Dikke sokken en een muts: warm je lichaam goed op als je uit het koude water komt, vooral je voeten en handen zullen koud zijn, en verkouden willen we liever niet.
  • Een tas voor je wetsuit: een plastic zak of tas houdt je natte pak gescheiden van alle andere (droge) spullen. Dat is wel zo fijn (en zorg natuurlijk dat je deze thuis lekker uitspoelt met koud water).
  • Sleutelkluisje: om je fiets- huis- of autosleutel ergens te laten zitten er vaak handige vakjes in je wetsuit, maar je kunt belangrijke spullen ook achterlaten aan een handige key pod; een kleine kluis die je aan je auto vastbind en met een cijfercode op slot gaat. Zo kan je je sleutel niet kwijtraken & zit alles veilig achter slot en grendel als je gaat surfen in Nederland.

6/ Te veel gedoe? Ga (opnieuw) op surfkamp!

Een surfschool zoeken, materiaal huren, de forecast checken – vind je het nu al veel gedoe? Dat snappen we! Je kunt er daarom ook voor kiezen om met een georganiseerde surfreis mee te gaan in Nederland. Daar krijg je al het materiaal en checken de surfleraren precies waar en wanneer jij het water in moet. Voornamelijk in de zomer is er voor de jeugd genoeg keus, maar ook voor volwassen en families zijn inmiddels toffe initiatieven opgezet. Zo biedt Ripstar camps aan op het mooie Ameland voor jeugd en gezinnen of ga mee met de Aloha surfschool. Zoek je het toch liever iets verder weg op? Check dan onze kleinschalige surfcamps in Frankrijk, Spanje of Portugal en houd onze socials goed in de gaten voor updates rondom de nieuwste trips!

Bekijk alle surfreizen