Vergeet alles wat je tot nu toe gedaan hebt in de Alpen, hier is alles anders! Riksgränsen ligt 250 km boven de poolgrens en is ons startpunt voor onbegrensde avonturen in de backcountry. Riks, Björkliden en Narvik bieden namelijk veel meer dan alleen goede freeride. Nergens anders in Europa zijn de opties voor Heliboarden of Sneeuwscooter tochten zo onbeperk als hier. Je leert hier luisteren naar de stilte in de laatste echte wildernis van Europa. De bijzondere Saami cultuur, de wijd gestrekte omgeving en de ongerepte natuur met kilometers onverspoord terrein maken deze trip onvergetelijk.

Waar we voorheen een aantal opties inclusief hadden, geven we hier nu meer vrijheid aan onze klanten. De een wil graag heliboarden maar de ander wil liever gaan touren of een tocht maken met de skidoo of dogsled. Er is ruimte in het programma om dit in te passen. Aan het begin van de reis zullen we inventariseren welke activiteiten je graag wilt doen. De gidsen zullen dit ter plaatse organiseren. Er zijn diverse heli pakketten en sneeuwscooter of dogsled tours.

Onze privé heli brengt ons niet alleen vanuit Björkliden naar iedere gewenste top, maar blijft ook wachten in het dal om ons weer door te vliegen naar de volgende top. De backcountry tocht met snowmobiles tussen de bergtoppen en over bevroren meren tot diep in Lapland, de roadtrip naar Narvik met poederboarden boven de fjorden, de legendarische Morkholla afdaling, de Låktatjåkka hut, de rendieren, de Saami… veelzijdiger kan wintersportbeleving niet!

Wanneer in de Alpen de sneeuw al aan het smelten is begint het freeride seizoen in Riksgränsen; hier kan namelijk van maart tot juni fantastisch backcountry geboard worden.


Locatie

Het gebied Riksgränsen

Het skigebied van Riksgränsen gaat pas half februari open. Van november tot half januari zijn er in dit noordelijke gedeelte van Zweeds Lapland nauwelijks tot geen zonuren. Vanaf half januari neemt het aantal zonuren geleidelijk weer toe. Tijdens onze trip blijft het al tot ’s avonds laat licht licht. Vanaf eind mei gaat de zon helemaal niet meer onder.

Riksgränsen ligt in Zweeds Lapland. Lapland is het grootste ongerepte natuurgebied van Europa. Na aankomst op het vliegveld in Kiruna of Narvik reis je met transfer (of huurauto) naar Riksgränsen. Op weg van Kiruna naar Riksgränsen duikt het eerste grote bergmassief “Lapporten” op. Dit gebergte heeft de vorm van een gigantische halfpipe en vormt de poort naar Zweeds Lapland. Riksgränsen staat bekend als beste freeridegebied van alle Zweedse skigebieden.

Lapporten

Voor het gros van de Zweden ligt de Alpen dichterbij als Riks, we zitten dan ook zo’n 250 km boven de poolgrens in het uiterste noorden tegen de Noorse grens (ter vergelijking Valdez Alaska ligt 650 km onder de poolgrens). Dit toendra landschap is het territorium van de Saami, de oorspronkelijke bevolking van Lapland. Deze Nomaden trekken met kuddes rendieren dwars door de toendra’s van Scandinavië en een deel van Rusland.

Deze locatie is een van de beste heliboard locaties van Europa. Vaak zijn de deelnemers zo enthousiast dat we in onderling overleg besluiten er meerdere keren gebruik van te maken.

Het dorpje Riksgränsen

Riksgränsen is niet meer dan een lodge met een sport shop, een kiosk, een restaurant en een bar, maar wel een eigen helistartplaats en een stel berggidsen. Er komen hier dan ook nauwelijks gewone toeristen. Riksgränsen is het walhalla voor alles wat in Scandinavië offpiste rijdt. Een smeltkroes van ski-, telemark-, en boardfanaten met dezelfde missie: de Backcountry. De pistes zijn dan ook uitgestorven…


Accommodatie

We verblijven op basis van logies in de appartementen naast het hotel. Er zijn mogelijkheden om zelf te koken, maar er kan ook gebruik worden gemaakt van het uitstekende restaurant,  de pizzeria of  het eetcafé.  Je kunt hier a la carte eten of gebruik maken van het buffet ( ca. € 30,-) Er kan gekozen worden voor een verblijf op basis van logies met ontbijt of een halfpension.

Het hotel beschikt over veel faciliteiten:  
- een zeer goed restaurant 
- een volledige SPA: sauna, zwembad, massage, beauty salon, solarium.
- buiten: staan enkele hot tubs die je kunt reserveren om onder het genot van een drankje je eigen apres-ski feestje te bouwen! 
- bar & dancing aanwezig in het hotel 
- terrassen 
- pizzeria 
- sportshop
- supermarkt

 Riksgransen hotel

Låktatjåkko Mountain Lodge

Een overnachting op de Låktatjåkko Mountain Lodge is een fantastische belevenis! De hut heeft een lange geschiedenis en ligt midden in de wildernis op een prachtige plek. Je kunt tegen bijbetaling een wisselnacht doen. Je kunt je spullen gewoon in het apartment in Riksgransen laten en een nacht op de hut overnachten. De meerkosten bedragen 34 euro. Een must op de hut zijn de fantastische wafels!! Die moet je een keer gegeten hebben. Het is ook mogelijk een exclusief diner te boeken. De meerkosten hiervoor bedragen 50 euro. Je bereikt de hut door je achter de cat omhoog te laten trekken. Je kunt natuurlijk ook zelf met vellen, sneeuwschoenen of sneeuwscooter omhoog komen. Of met de heli…

Laktatjakko hut


Programma

De eerste dag staat in het teken van inboarden en indien nodig wordt gekeken naar het omgaan met de freeride uitrusting. De volgende dagen vullen we met mooie backcountry tochten, roadtrips, helitochten, snowscooter trips, etc. Daarnaast wordt er iedere dag ge-freeride om de dag volledig uit te buiten.

Bij één van deze tochten daal je zelfs af tot aan het water van de Noorse fjorden. De mogelijkheden zijn werkelijk oneindig. Voor het heliboarden zoeken we het meest geschikte moment uit. Met name het weer is hierbij van belang, daarom ligt de exacte dag nog niet vast. Zaterdag is dan nog een ‘reserve’ dag voor het geval we niet aan alle activiteiten zijn toegekomen, echter deze dag kan ook vrij ingevuld worden om een extra activiteit te kiezen zoals bijvoorbeeld een husky tour of het herhalen van een van de vele activiteiten.

Praktijk: het programma wordt per groep op maat gemaakt. Hierbij zijn diverse excursies en verschillende opties mogelijk. Je moet hierbij denken aan:

- Overnachting IJshotel
- Huski tour
- Ijsvissen
- Extra helidrops
- Narvik, Noorwegen

In overleg met de groep kunnen we deze week ook een keer een langere backcountry tocht maken (max. 2 uur lopen).

Doordat we zo noordelijk zitten wordt het in deze periode ook pas laat donker, dat betekent dat we 's avonds ook genoeg tijd hebben om bijvoorbeeld een keer een iglo te bouwen en als je wilt er zelfs in te overnachten (dikke slaapzak en matje vereist)!

Aankomst: Vlucht heen op zondag
Vertrek: Vlucht retour op zondag

Berggids
De berg-/ skigids is de gehele periode aanwezig. De gids kiest de beste spots, zoekt de beste sneeuw en is uiteraard aanwezig om de veiligheid te waarborgen.


Niveau

Op deze bestemming kan gehiked worden met sneeuwschoenen. De omstandigheden bepalen of dit nodig is. Soms ligt het witte goud naast de piste en hebben we alleen de lift nodig. Indien het langere tijd niet gesneeuwd heeft weten onze gidsen toch altijd onverspoorde hellingen te vinden. Hier moeten we dan vaak wel een keer een half uurtje voor lopen, maar niet veel langer. Wel wordt verwacht dat je een hele off-piste dag op je board kan staan. 

Bij deze reis wordt toch al wat ervaring gevraagd. Korte egale hellingen tot 40 graden moeten mogelijk zijn. Ook in moeilijker terrein zoals: bomen, struiken, klonterige of harde sneeuw moet je uit de voeten kunnen. Je moet je board dus goed kunnen sturen.

Er wordt van je verwacht dat je weet om te gaan met een Backcountry uitrusting en dat je achtergrond kennis hebt van de alpine gevaren. Deze kennis heb je opgedaan tijdens andere Backcountry of Freeride camps. Dit kan natuurlijk ook bij een andere organisatie zijn geweest.

Afdalen:     
< 35 graden. Terrein voor gevorderde freeriders. Er wordt een goede techniek van de rijder verwacht.

Conditie:     
Voldoende; dag achter iemand aan rijden die net iets beter is, korte hikes.

Ervaring:     
Je bent al vaker buiten de pistes geweest. Net uit het zicht van de piste, bekend en overzichtelijk terrein.

Klimmen:     
< 30 graden. Deze klim is al moeilijker en vaak al duidelijk langer. Voor de hike wordt gebruik gemaakt van sneeuwschoenen en/of vellen.

Materiaal:     
Freerideset, (telescoop)stokken, sneeuwschoenen en/of vellen, ehbo setje (tour light).

Kennis:     
Je bent op de hoogte van de basiskennis die nodig is om veilig te freeriden.


Materiaal

Hoe zit het met de snowboards?

Wanneer je zelf geen eigen materiaal hebt, is het mogelijk om bij Ripstar een snowboardset (board, bindingen, boots) te huren. Ook is het mogelijk een deel van deze set te huren. De verhuurmaterialen zijn hoogwaardige spullen van het merk Salomon.

Wat houdt de safetyset in?

Bij Ripstar kun je deze week ook een safetyset huren; dat wil zeggen een lawinepieper, een schep en een sonde. Mocht je deze uitrusting zelf al bezitten, neem deze dan vooral mee. Ripstar werkt met de splinternieuwe Ortovox 3+ lawinepiepers. Deze 3-antenne apparaten werken nog preciezer en makkelijker dan andere modellen. Verder heb je voor de backcountry trips sneeuwschoenen met telescoopstokken, of een splitboard nodig. Wanneer je deze niet zelf in je bezit hebt is het mogelijk deze te huren bij Ripstar.

Avalanche Safety Set

Hoe zit het met de Lawine airbag?

Het gebruik van een lawine airbag is verplicht tijdens al onze off-piste reizen. Wanneer je deze niet zelf in je bezit hebt is het mogelijk deze te huren bij Ripstar. Ripstar werkt samen met Ortovox.

Is het dragen van bescherming verplicht?

Het dragen van een helm is verplicht. Het freeriden brengt zoveel risico’s met zich mee dat je geen maatregelen genoeg kunt nemen. Tegen meerkosten is het mogelijk om bij Ripstar een helm te huren.

Wat moet je verder zelf niet vergeten?

 • Goggle (sneeuwbril met liefst een donker en een licht glas)
 • Zonnebril (voor tijdens het hiken en op de terrasjes)
 • Zonnebrand & lipbescherming (watervast met min. factor 15)
 • Snowboardkleding (Minimaal waterkolom 5000mm en goed ademend)
 • Technisch ondergoed, muts en handschoenen
 • Vrijetijdskleding
 • Toiletspullen (evt. medicijnen)
 • Geld, legitimatie en verzekeringspasjes
 • Een kleine fotocamera, muziek en films maken je verblijf nog aangenamer!

Vervoer

Vervoer is niet inbegrepen in deze reis.

Voorbeeld vlucht Amsterdam-Narvik:

12:50 - 14:35 SK822 Amsterdam - Oslo
15:50 - 17:30 SK4094 Oslo - Harstad/Narvik

11:05 - 12:45 SK4083 Harstad/Narvik - Oslo
16:30 - 18:25 SK827 Oslo - Amsterdam

Prijs is afhankelijk van moment van boeken en gewenste vlucht. (indicatie: € 400,- / € 500.-)

Riksgransen vervoer


Data & Prijzen

Riksgränsen [SWE], 2 t/m 9 april 2017 € 1750,-

Inclusief

 • 5 dagen UIAGM berggids of snowboardgids
 • 7 overnachtingen o.b.v. logies (op indeling)
 • Heliboarden 3 drops
 • Skidoo tour halve dag
 • Ripstar Membership
 • Beddengoed
 • Schoonmaakkosten
 • Ripstar beanie (muts)

Exlusief

 • Vlucht Amsterdam-Narvik
 • Vervoer ter plaatse
 • Liftpas
 • Maaltijden
 • Reisverzekering met off-pistedekking
 • Annuleringsverzekering

Optioneel

 • Heli uitbreiding 5-7 ipv 3 drops ca € 320,-
 • Sleehonden tocht vanaf ca. € 150,- 
 • Overnachting Låktatjôkko mountain lodge 
 • Safetyset (lawinepieper, schep, sonde) € 37,50,-*
 • Lawine airbag € 52,50*
 • Freeride board (diverse actuele modellen) € 90,-*
 • Sneeuwschoenen en telescoopstokken € 30,-*
 • Splitboard met tourbinding, vellen en telescoopstokken € 112,50
 • Helm € 15,-* 
 • Upgrade naar hotel of 1 persoonskamer: op aanvraag

* Verplichte uitrusting bij deze reis. Huur je dit bij ons? Dan dienen de materialen de donderdag of vrijdag voor vertrek bij ons kantoor in Amsterdam te worden opgehaald en de maandag na thuiskomst daar ook weer te worden ingeleverd. 

Boek nu Korting

Deelnemers

We werken met een maximum van 6-8 personen per gids, afhankelijk of het een backcountry of een freeride camp is. Het minimum aantal deelnemers voor doorgang van de reis bedraagt 4. Indien dit minimum aantal inschrijvingen niet wordt gehaald,,nemen wij tijdig contact op. Indien er met de snowboard- en skigroep samen wel voldoende deelnemers zijn, voegen we de groepen samen. De gids zal dan op zowel een snowboard als op ski's kunnen staan.

De leeftijd van de meeste deelnemers ligt ongeveer tussen de midden 20 en eind 40. De samenstelling van de groep verschilt van vriendinnen, vrienden, boers, zussen tot alleenreizende mannen & vrouwen. Iedereen is welkom en er zijn vrijwel altijd meerdere deelnemers zonder reisgenoten. Het is dus geen enkel probleem om alleen te komen.

Skiër?

Ben je een skiër en wil je met een bevriende groep snowboarders mee op één van onze reizen? Dan ben je natuurlijk welkom! Hou er alleen rekening mee dat onze gidsen op snowboards staan. Ben je zelf op zoek naar een freeride/backcountry trip op skies? Kijk dan eens bij Ripstar Freeski Travel. Ripstar Freeski biedt freeride ski reizen en backcountry ski reizen aan.

Custom

Met een groep vrienden zelf de datum bepalen en je programma samenstellen? Kijk dan eens bij onze custom reizen. De trip wordt dan speciaal op jouw wensen afgestemd en zo een gegarandeerd succes.


Verzekering

Reizen en op vakantie gaan doe je voor je plezier. Daar wil je dus van genieten. Toch kan er altijd wat gebeuren. Diefstal, een ongeluk of ziekte. Het kan ons allemaal overkomen; ook op vakantie.

Mocht er toch iets vervelends gebeuren, dan ben je met een reisverzekering goed beschermd tijdens de reis en met een annuleringsverzekering wanneer u niet kunt vertrekken of plotseling naar huis moet terugkeren.

Gaat u met ons mee off-piste? Let dan goed op dat uw reisverzekering ook off-piste met een gediplomeerde gids dekt. Wij raden de verzekeringen van de NKBV aan.

NKBV Verzekeringen