Hoog in het noorden van Zweden ligt Björkliden. Dit skigebied in Zweeds Lapland ligt aan de grens van het Abisko nationale park en biedt een van de mooiste uitvalsbasissen om te heliboarden in Zweden. Onverspoorde toppen, sneeuwscooterrijden, heliboarden, sledehonden tochten. Hier proef je het echte hoge noorden...

Bjorkliden freeride

Backcountry
Ripstar organiseert verschillende professionele Backcountry (BC) Trips naar de beste spots in heel Europa. Het verschil tussen BC en Freeride zit voornamelijk in het terrein, we gaan BC namelijk veel verder off-piste. Daarom is 5 dagen begeleiding van een berg- of snowboardgids een must. In kleine groepen (tot 6 personen per gids) maken we tochten door de natuur naar spots die voor anderen verborgen blijven. Naast spectaculaire afdalingen coachen onze doorgewinterde berggidsen je ook in "Avalanche Awareness". De avonden besteden we vaak aan toerenplanning, sneeuw- & lawinekunde, kaartlezen of GPS navigatie.


Locatie

Björkliden is een klein skigebied met grootse mogelijkheden. De hoogste toppen van Zweden liggen hier om de hoek. Met de heli is zelfs de hoogste top van Zweden, de Kebnekaise (2114m) te bereiken. Maar ook met de lift, te voet en per sneeuwscooter zijn er prachtige afdalingen te bereiken. Bijvoorbeeld naar de Låktatjåkko hut. Met splitboard of sneeuwscooter komen we bij de hut en vanaf hier zjn vele mooie tours te bereiken. Er is zelfs de mogelijkheid om op de hut te overnachten en de volgende dag met de heli te worden opgepikt, recht voor de deur!

Bjorkliden Lapporten

Vanuit Björkliden zijn er ook uitstapjes mogelijk naar het nabij gelegen Riksgränsen, of Narvik in Noorwegen. Naast het snowboarden behoren ook sneeuwscootertochten over de bevroren meren tot de mogelijkheid, of mooie sledehondentochten door de wildernis.

Bjorkliden


Accommodatie

We verblijven tijdens deze reis in een appartement of pension op basis van logies. Meer informatie op aanvraag.


Programma

De eerste dag staat in het teken van inboarden en het omgaan met de freeride uitrusting. We zullen oefenen met de lawine piepers, zoals het gebruiken en zoeken hiervan. Het gebruik van de rest van de freeride uitrusting komt ook tijdens deze dag aan bod. Verder zullen we freeriden in combinatie met een korte toer, indien de tijd dit toelaat. De volgende dagen vullen we met mooie backcountry tochten, roadtrips, helitochten, snowscooter trips, etc. Daarnaast wordt er iedere dag ge-freeride om de dag volledig uit te buiten.

Bjorkliden freeride

Bij één van deze tochten daal je zelfs af tot aan het water van de Noorse fjorden. De mogelijkheden zijn werkelijk oneindig. Voor het heliboarden zoeken we de meest geschikte dag uit. Met name het weer is hierbij van belang. De Skidoo tour zal ook plaatsvinden op een geschikt moment gedurende de week. De exacte dag ligt hier nog niet voor vast. Zaterdag is dan nog een ‘reserve’ dag voor het geval we niet aan alle activiteiten zijn toegekomen, echter deze dag kan ook vrij ingevuld worden om een extra activiteit te kiezen zoals bijvoorbeeld een husky tour of het herhalen van een van de vele activiteiten.

Bjorkliden Freeride

Praktijk: het programma wordt per groep op maat gemaakt. Hierbij zijn diverse excursies en verschillende opties mogelijk. Je moet hierbij denken aan:

 • Overnachting IJshotel
 • Huski tour
 • Scooter tour (Skidoo tour)
 • Ijsvissen
 • Heliboarden
 • Narvik, Noorwegen
 • Riksgränsen, Zweden

Berggids
De berg-/ skigids is de gehele periode aanwezig. De gids kiest de beste spots, zoekt de beste sneeuw en is uiteraard aanwezig om de veiligheid te waarborgen.


Niveau

Op deze bestemming kan gehiked worden met sneeuwschoenen. De omstandigheden bepalen of dit nodig is. Soms ligt het witte goud naast de piste en hebben we alleen de lift nodig. Indien het langere tijd niet gesneeuwd heeft weten onze gidsen toch altijd onverspoorde hellingen te vinden. Hier moeten we dan vaak wel een keer een half uurtje voor lopen, maar niet veel langer. Wel wordt verwacht dat je een hele off-piste dag op je board kan staan. 

Bij deze reis wordt toch al wat ervaring gevraagd. Korte egale hellingen tot 40 graden moeten mogelijk zijn. Ook in moeilijker terrein zoals: bomen, struiken, klonterige of harde sneeuw moet je uit de voeten kunnen. Je moet je board dus goed kunnen sturen.

Er wordt van je verwacht dat je weet om te gaan met een Backcountry uitrusting en dat je achtergrond kennis hebt van de alpine gevaren. Deze kennis heb je opgedaan tijdens andere Backcountry of Freeride camps. Dit kan natuurlijk ook bij een andere organisatie zijn geweest.

Afdalen:     
< 35 graden. Terrein voor gevorderde freeriders. Er wordt een goede techniek van de rijder verwacht.

Conditie:     
Voldoende; dag achter iemand aan rijden die net iets beter is, korte hikes.

Ervaring:     
Je bent op de hoogte van de basiskennis die nodig is om veilig te freeriden.

Klimmen:     
< 30 graden. Deze klim is al moeilijker en vaak al duidelijk langer. Voor de hike wordt gebruik gemaakt van sneeuwschoenen en/of vellen.

Materiaal:     
Freerideset, (telescoop)stokken, sneeuwschoenen en/of vellen, ehbo setje (tour light).

Kennis:     
Je bent al vaker buiten de pistes geweest. Net uit het zicht van de piste, bekend en overzichtelijk terrein.


Materiaal

Hoe zit het met de snowboards?
Wil je eens wat anders proberen dan je eigen board, dan is het ook mogelijk om een dagje Salomon boards te testen. Verschillende modellen en boardlengtes zullen aanwezig zijn tijdens de trip. Wellicht dat dat wat grotere en stijvere board je toch wat meer zekerheid voor dat steile couloir geeft…

Wanneer je zelf geen eigen materiaal hebt, is het mogelijk om bij Ripstar een snowboardset (board, bindingen, boots) te huren. Ook is het mogelijk een deel van deze set te huren. De verhuurmaterialen zijn hoogwaardige spullen van het merk Salomon.

Wat houdt de safetyset in?
Bij Ripstar kun je deze week ook een safetyset huren; dat wil zeggen een lawinepieper, een schep en een sonde. Mocht je deze uitrusting zelf al bezitten, neem deze dan vooral mee. Ripstar werkt met de splinternieuwe Mammut Barryvox Element lawinepiepers. Deze 3-antenne apparaten werken nog preciezer en makkelijker dan de voorgaande modellen. Verder heb je voor de backcountry trips sneeuwschoenen met telescoopstokken, of een splitboard nodig. Wanneer je deze niet zelf in je bezit hebt is het mogelijk deze te huren bij Ripstar.

Hoe zit het met de Lawine airbag?
Ripstar werkt samen met Mammut. Mammut levert ons lawineairbags met Snowpulse technologie.Je krijgt bij de trip kostenloos een backpack met lawineairbag in bruikleen.

Is het dragen van bescherming verplicht?
Het dragen van bescherming is niet verplicht, maar wij raden het wel sterk aan. Het freeride brengt zoveel risico’s met zich mee dat je geen maatregelen genoeg kunt nemen. Tegen meerkosten is het mogelijk om bij Ripstar een helm en rugbescherming te huren.

Wat moet je verder zelf niet vergeten?
- Goggle (sneeuwbril met liefst een donker en een licht glas)
- Zonnebril (voor tijdens het hiken en op de terrasjes)
- Zonnebrand & lipbescherming (watervast met min. factor 15)
- Snowboardkleding (Minimaal waterkolom 5000mm en goed ademend)
- Technisch ondergoed, muts en handschoenen
- Vrijetijdskleding
- Toiletspullen (evt. medicijnen)
- Geld, legitimatie en verzekeringspasjes
- Een kleine fotocamera, muziek en films maken je verblijf nog aangenamer!


Vervoer

Vervoer is niet inbegrepen in deze reis. Je zult zelf voor vervoer moeten zorgen of je kunt even kijken op onze Ripstar Facebook of je met iemand mee kunt rijden. Lokaal maken we af en toe gebruik van de skibus, deze is vaak bij de prijs van de liftpas inbegrepen. Mochten we een keer een taxi regelen na een verre backcountry tocht, dan delen we deze kosten.

Vervoer


Data & Prijzen

Björkliden [SWE], Custom beschikbaar

Inclusief

 • 5 dagen UIAGM berggids of snowboardgids
 • 7 overnachtingen o.b.v. logies (op indeling)
 • Salomon testboards
 • Theorie clinics
 • Backcountry manual
 • Gebruik Mammut lawineairbag
 • Ripstar Club Membership
 • Beddengoed
 • Schoonmaakkosten

Exlusief

 • Vervoer
 • 6-daagse liftpas
 • Maaltijden
 • Bergsportverzekering

Optioneel

 • Safetyset (lawinepieper, schep, sonde) €60,-
 • Freeride board (diverse actuele modellen) € 100,-
 • Splitboard met tourbinding,vellen en telescoopstokken € 150,-
 • Freeride boots € 30,- 
 • Sneeuwschoenen en telescoopstokken € 30,-
 • Helm € 20,- 
 • Klimgordel € 15,-
 • Upgrade naar hotel of 1 persoonskamer: op aanvraag 

Custom

Custom

Met een groep vrienden zelf de datum bepalen en je programma samenstellen? Kijk dan eens bij onze custom reizen. De trip wordt dan speciaal op jouw wensen afgestemd en zo een gegarandeerd succes. 

Skiër?

Ben je een skiër en wil je met een bevriende groep boarders mee op één van onze reizen? Dan ben je natuurlijk welkom! Hou er alleen rekening mee dat onze gidsen op een snowboard staan en ze je misschien niet kunnen helpen met het verbeteren van je skitechniek. Ben je zelf op zoek naar een freeride/backcountry trip op ski's? Kijk dan eens bij Ripstar Ski Travel. Ripstar Ski biedt freeride ski reizen en backcountry ski reizen aan.


Verzekering

Reizen en op vakantie gaan doe je voor je plezier. Daar wil je dus van genieten. Toch kan er altijd wat gebeuren. Diefstal, een ongeluk of ziekte. Het kan ons allemaal overkomen; ook op vakantie.

Mocht er toch iets vervelends gebeuren, dan ben je met Europeesche Verzekeringen uitstekend beschermd tegen de eventuele gevolgen. Met een reisverzekering als er tijdens de vakantie wat gebeurt en een annuleringsverzekering wanneer u niet kunt vertrekken of plotseling naar huis moet terugkeren. 

Read more...

Europeesche Verzekeringen