Freeride level 1 Livigno

Het op 1816 meter gelegen Italiaanse Livigno is de nieuwe ‘secret spot’ in freeride land! De sneeuwzekere weidse poederhellingen zijn hier nog niet ontdekt door Nederlands-, Duits- of Engelssprekende freeriders. Ongelofelijk wat hier blijft liggen. Dit heeft deels te maken met de lokale wetgeving die pas sinds enkele jaren freeriden toestaat. Des te beter want je kunt hier praktisch alles rijden wat interessant is. Mega poedervelden,  prachtige lariksbossen, superlange couloirs; het is allemaal vanaf de uitstap van de lift bereikbaar.

Livigno bereik je vrij snel; vanaf Arnhem rijd je er in 900km met de auto naartoe. Je moet dan wel het tunneltje Munt La Schera door. De Tolkosten worden echter ruimschoots gecompenseerd doordat Livigno belastingvrij is. Diesel kost hier slechts €1,- per liter! De sneeuwzekerheid, het inneralpine klimaat en het feit dat de lariksbossen tot wel 2300 meter reiken maken dat in Livigno offdays bijna niet mogelijk zijn. De goed betaalbare Italiaanse keuken maakt deze trip helemaal af!

Livigno freeride


Locatie

Livigno ligt op 1816 meter hoogte in de Italiaanse streek Alta Valtellina, net over de Zwitserse grens ter hoogte van St. Moritz.

Weinig locaties zijn zo sneeuwzeker als Livigno. Het skigebied gaat tot 2800 meter hoog en je kunt bijna overal tot in het dal afdalen. Veel flanken hebben een relatief constante hellingshoek, waardoor je van de eerste tot de laatste spray in perfect terrein rijdt. Livigno moet het van de sneeuw uit een ‘Südstau’ hebben. Door de inneralpine ligging in een hoog geïsoleerd dal blijft de sneeuw hier zeer lang liggen. Het seizoen loopt hier dan ook van eind november tot mei. Op schaduwflanken is er zelfs vaak in het voorjaar nog droge poeder te vinden.

Het dorpje Livigno

Vanwege de strategische, geïsoleerde ligging heeft Livigno al sinds Napoleon de belastingvrije status. Het barst hier dan ook van de shops waar je ver onder de normale prijs kunt inkopen. De vele shops, barretjes en restaurants zijn bijna altijd in de oude houten gebouwen gevestigd. Hier geen hoogbouw of beton, het authentieke karakter van Livigno is goed behouden gebleven.

Livigno dorp

Het gebied Livigno

Het skigebied bestaat eigenlijk uit 3 verschillende gebieden, waarvan 2 die aan de westelijke kam verbonden zijn terwijl Mottelino aan de oostzijde van het dal van Livigno ligt. Je kunt van beide bergkammen freeridend terug naar Livigno, maar je kunt ook kiezen voor de ‘freeride’ aan de oostflank van Monte Della Neve. Bus of Taxi brengen je dan weer naar de dichtstbijzijnde lift. (De kaart is naar zuiden gericht)

Livigno skigebied


Accommodatie

We verblijven in een hotel in Livigno. Bijvoorbeeld dit 3 sterren hotel, rustig gelegen en kijkt mooi uit over Livigno.


Programma

De eerste dag staat in het teken van innrijden en het omgaan met de freeride uitrusting. We zullen oefenen met de lawine piepers, zoals het gebruiken en zoeken hiervan. Het gebruik van de schep en sonde komt ook deze dag aan bod. Dit alles afwisselend met een intro van de off-piste technieken.

Veel rijden in het waanzinnige gebied is het motto voor de rest van de week. We zullen alle facetten van het freeriden thematisch behandelen, maar de nadruk ligt op off-piste boarden en skiën.

’s Avonds komen onderwerpen als materiaalonderhoud en sneeuw- & lawinkunde aan bod voor iedereen die daarin geïnteresseerd is. 

Elke dag worden door de freeride coach de beste tochten uitgestippeld. Indien de omstandigheden dit toelaten wordt er gebruik gemaakt van alle deelgebiedjes en bergen in de buurt. Vanuit deze gebieden is het vaak ideaal freeriden. Zonder te hoeven hiken zijn er tal van offpiste afdalingen.

Belangrijk: Alles draait om flexibiliteit!! 
Het volledige programma is afhankelijk van de sneeuw, het weer, het niveau etc.

Livigno Freeride


Niveau

Deze trip is er om ervaring te krijgen met de off-piste, dus je hoeft (nog) geen poederkoning te zijn om deel te nemen.

Op de freeridetrips begeven we ons hoofdzakelijk buiten de piste. Dat wil nog niet zeggen dat er geen kans bestaat om in te rijden op de piste. We zullen met name de eerste dag besteden om meer gevoel te krijgen met je materiaal. Ook zullen we daar verschillende off-piste technieken met je doornemen.

Het is echter wel noodzakelijk dat, voordat je deelneemt aan deze trip, je gewone pistes moeiteloos beheerst.

Afdalen: De pistes in het skigebied kom je gecontroleerd naar beneden.
Conditie: Een dag op de piste hou je goed vol.
Off-piste ervaring: Je hoeft nog geen ervaring in de off-piste te hebben.
Off-piste kennis: Je hoeft nog geen kennis van de off-piste te hebben.


Materiaal

Hoe zit het met de ski's en snowboards?

Wil je eens wat anders proberen dan je eigen board of ski's, dan is het ook mogelijk om een dagje Salomon ski's en snowboards te testen. Verschillende modellen en lengtes zullen aanwezig zijn tijdens de trip. Wellicht dat dat wat grotere en stijvere board of set ski's je toch wat meer zekerheid geeft voor dat steile couloir…

Wanneer je zelf geen eigen materiaal hebt, is het mogelijk om bij Ripstar een set te huren. Het is ook mogelijk een deel van deze set te huren. De verhuurmaterialen zijn hoogwaardige spullen van het merk Salomon.

Salomon Quest

Wat houdt de safetyset in?

Bij Ripstar kun je deze week ook een safetyset huren; dat wil zeggen een lawinepieper, een schep en een sonde. Mocht je deze uitrusting zelf al bezitten, neem deze dan vooral mee. Ripstar werkt met de splinternieuwe Ortovox 3+ lawinepiepers. Deze 3-antenne apparaten werken nog preciezer en makkelijker dan andere modellen.

Avalanche Safety Set

Hoe zit het met de Lawine airbag?

Het gebruik van een lawine airbag is verplicht tijdens al onze off-piste reizen. Wanneer je deze niet zelf in je bezit hebt is het mogelijk deze te huren bij Ripstar. Ripstar werkt samen met Ortovox.

Is het dragen van bescherming verplicht?

Het dragen van een helm is verplicht. Het freeriden brengt zoveel risico’s met zich mee dat je geen maatregelen genoeg kunt nemen. Tegen meerkosten is het mogelijk om bij Ripstar een helm te huren.

Wat moet je verder zelf niet vergeten?

 • Goggle (sneeuwbril met liefst een donker en een licht glas)
 • Zonnebril (voor tijdens het hiken en op de terrasjes)
 • Zonnebrand & lipbescherming (watervast met min. factor 30)
 • Ski-/snowboardkleding (Minimaal waterkolom 5000mm en goed ademend)
 • Technisch ondergoed, muts en handschoenen
 • Vrijetijdskleding
 • Toiletspullen (evt. medicijnen)
 • Geld, legitimatie en verzekeringspasjes
 • Een kleine fotocamera, muziek en films maken je verblijf nog aangenamer!

Vervoer

Vervoer is niet inbegrepen in deze reis. Je zult zelf voor het vervoer moeten zorgen. We bemiddelen in carpoolmogelijkheden onder de geboekte deelnemers, daarvoor kun je een mailtje sturen aan snow@ripstar.nl

Vervoer


Data & Prijzen

Livigno [ITA], 18 t/m 24 februari 2018 € 895,-

Inclusief

 • 5 dagen ski-, snowboardgids of freeride coach met off-piste bevoegdheid
 • 6 overnachtingen in een hotel o.b.v. logies en ontbijt (op indeling)
 • Salomon testmateriaal
 • Theorie clinic
 • Ripstar Membership
 • Beddengoed
 • Schoonmaakkosten

Exlusief

 • Vervoer
 • Liftpas
 • Maaltijden
 • Reisverzekering met off-piste dekking
 • Annuleringsverzekering

Optioneel

 • Safetyset (lawinepieper, schep, sonde) €37,50*
 • Lawine airbag € 52,50*
 • Freeride board (diverse actuele modellen) € 90,-*
 • Freeride ski's (diverse actuele modellen) € 90,-*
 • Helm € 15,-*
 • Upgrade naar hotel of 1 persoonskamer: op aanvraag 

* Verplichte uitrusting bij deze reis

Boek nu Korting

Deelnemers

We werken met een maximum van 6-8 personen per gids, afhankelijk wat het level van het freeride camp. Het minimum aantal deelnemers voor doorgang van de reis bedraagt 4. Indien dit minimum aantal inschrijvingen niet wordt gehaald, nemen wij tijdig contact op. Indien er met de snowboard- en skigroep samen wel voldoende deelnemers zijn, voegen we de groepen samen.

De leeftijd van de meeste deelnemers ligt ongeveer tussen de midden 20 en eind 40. De samenstelling van de groep verschilt van vriendinnen, vrienden, boers, zussen tot alleenreizende mannen & vrouwen. Iedereen is welkom en er zijn vrijwel altijd meerdere deelnemers zonder reisgenoten. Het is dus geen enkel probleem om alleen te komen.

Custom

Met een groep vrienden zelf de datum bepalen en je programma samenstellen? Kijk dan eens bij onze custom reizen. De trip wordt dan speciaal op jouw wensen afgestemd en zo een gegarandeerd succes.


Verzekering

Reizen en op vakantie gaan doe je voor je plezier. Daar wil je dus van genieten. Toch kan er altijd wat gebeuren. Diefstal, een ongeluk of ziekte. Het kan ons allemaal overkomen; ook op vakantie.

Mocht er toch iets vervelends gebeuren, dan ben je met een reisverzekering goed beschermd tijdens de reis en met een annuleringsverzekering wanneer je niet kunt vertrekken of plotseling naar huis moet terugkeren.

Ga je met ons mee off-piste? Let dan goed op dat jouw reisverzekering ook off-piste met een gediplomeerde gids dekt. Wij raden de verzekeringen van de NKBV aan.

NKBV Verzekeringen