
Longboarder Rowan Geerdink (27) over haar passie voor surfen en favo surfspot.
Ben je nieuwsgierig hoe het leven van een topsporter eruit ziet? We duiken in het leven van een aantal sporters uit de wereld van surf, wake en snow! Wat is er nodig om tot topprestaties te komen, zowel fysiek als mentaal? Wat is hun drive en waar vinden ze inspiratie? We gaan in gesprek met een aantal sporters en vragen hun stoke voor de sport met ons te delen. Deze keer: Rowan Geerdink, Nederlands Kampioen Longboarden 2019!
- Naam: Rowan Geerdink
- Leeftijd: 27
- Nickname: Butters
- Favoriete bestemming: Bretagne & Costa Rica
- Welke board(s) surf je: 2 longboards: 9.4 classic log & 9.0 allround longboard
- Goofy of regular: Regular
- Instagram: @rowangeerdink
Vertel ons over je achtergrond, waar kom je vandaan? En waar is je thuisplek?
“Ik ben in Haarlem opgegroeid, op een woonboot. Na de middelbare school heb ik gestudeerd aan de Academie Lichamelijke Opvoeding (ALO). Ik ben op mijn 21e op mezelf gaan wonen. Ik heb een aantal jaar in Haarlem gewoond, sinds een paar maanden woon ik in Zandvoort.”
Neem ons mee in jouw wereld. Hoe ben je begon met jouw passie voor surfen en hoe ziet een gemiddelde trainingsweek er nu voor jou uit?
“Ik ben op mijn 14e begonnen met surfen, door mijn gymdocent op de middelbare school. Hij had samen met zijn vriendin een surfschool in Castricum. Ik ben daar toen met twee vriendinnen gaan surfen en was gelijk verslaafd. Toen ik daar stage kon lopen voor school, greep ik die kans gelijk aan. Daarna ben ik er blijven werken. Inmiddels werk ik al een aantal jaar in Zandvoort. Als het kan lig ik zoveel mogelijk in het water, ik probeer vaak vóór een dag werken zelf nog even een sessie te doen. Het is wel wisselend hoeveel ik surf; de ene week lig ik bijna iedere dag in het water, de andere week is dat minder.”
Nederlands Kampioen Longboarden 2019! Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? En wat zijn je surfdoelen voor de toekomst?
“In eerste instantie had ik niet echt het plan om mee te doen aan het NK, ik dacht namelijk altijd dat ik niet van wedstrijden hield. Maar ik was die dag toevallig vrij en er waren goede golven voorspeld. Dus heb ik toch maar mee gedaan voor de lol. Er deden toen niet zoveel meiden mee, dus daar heb ik wel een beetje geluk mee gehad. De eerste wedstrijd in Scheveningen ging heel lekker, de tweede wedstrijd op Texel surfte ik iets minder goed. Maar ik had uiteindelijk genoeg punten gescoord, waardoor ik Nederlands Kampioen werd.
Helaas hebben we door Covid al een tijdje geen wedstrijden gehad. Maar als er weer een wedstrijd komt en ik ben in Nederland, dan doe ik zeker weer mee! Ik vind het ook heel leuk om te zien dat er steeds meer meiden meedoen met wedstrijden, dat geeft een echt wedstrijdgevoel.”
Hoe bereid je je voor op wedstrijden? Heb je een ritueel?
“Ik denk dat ik me eigenlijk te weinig voorbereid op wedstrijden, haha. Ik probeer van te voren wel altijd even de spot te checken en te kijken waar ik beste zou kunnen gaan liggen. Als ik met de heat bezig ben, probeer ik wel altijd snel een golfje te pakken. Ook al is het geen goede golf, maar dat doe ik meer om in de flow te komen. En verder probeer ik me niet teveel bezig te houden met wat anderen in de heat doen.”
Wat zou je nog willen verbeteren aan je prestaties?
“Naar mijn idee kan je altijd nieuwe dingen blijven leren met surfen. Mijn hang-five gaat nu bijvoorbeeld wel steady, maar wil nog heel graag een mooie drop-knee turn kunnen doen. Verder zou ik me wat beter voor kunnen bereiden op wedstrijden, door bijvoorbeeld ook wat vaker in slechte omstandigheden het water in te gaan. Want het kan zomaar zijn dat tijdens de wedstrijd de omstandigheden ineens veranderen.”
“Surfen geeft me rust”
Hoe zorg je dat je fit en gezond blijft? Wat eet je het liefst voor/na een goede surf sessie?
“Ik heb sowieso best wel een actieve levensstijl, ben veel buiten en in beweging. Daarom probeer ik goed en gezond te eten, zodat ik de energie heb om alle dingen te doen die ik wil doen. Maar ik probeer er ook op te letten dat ik mijn lichaam genoeg rust geef. Voor het surfen eet ik meestal iets lichts, en na het surfen wel een maaltijd waar genoeg voedingsstoffen in zitten.”
Kun je omschrijven waarom surfen je passie is?
“Surfen geeft me vooral veel rust. Ik kan soms best wel druk zijn in mijn hoofd, en met surfen ben ik dan echt alleen even bezig met wat er op dat moment gebeurt. De ene keer vind ik het heel fijn om helemaal alleen te surfen en de andere keer surf ik wel graag met anderen. Waar ik ook surf, ik kom meestal wel bekenden tegen in het water.”



Je bent surf instructeur bij Ripstar in Frankrijk deze zomer! Waar komen we jou tegen en wat vind je het leukste aan lesgeven?
“Ik ben deze zomer op het Surf & Family camp in Biscarrosse aan het werk. Daar zal ik vier tot zes weken zijn, en daarna ga ik zelf nog wat plekjes opzoeken. Ik vind het vooral heel erg leuk om aan kinderen les te geven. En het is zo fijn om lekker de hele dag buiten aan het werk te zijn, en de blijdschap van mensen te zien als ze hun eerste golf surfen.”
Wat tof, naast surfen fotografeer je ook! Welke camera gebruik je voor je water shots? Kun je ons vertellen waar je jouw creative inspiratie vandaan haalt? En wie is/zijn je voorbeelden?
“Ik fotografeer met een NikonD7500 in een aquatech waterbehuizing. Hier ben ik mee begonnen omdat het heel leuk leek om weer op een ander manier met surfen bezig te zijn. Voor nu doe ik het vooral voor de lol, ik heb wel af een toe een shoot met iemand, of voor een merk. Het lijkt me zeker leuk als dit steeds meer wordt, en in de tussentijd blijf ik gewoon lekker door oefenen. Een paar van mijn favoriete fotografen zijn Sebastian Zanella, Simon Fitz en Morgan Maassen.”
Surfen, fotograferen… en nu ook een nieuw avontuur; opleiding tot brandwacht en duiker. Hoe dat zo?
“Ik geef nu al een aantal jaar surfles, en merkte sinds vorig jaar dat ik toe was aan iets nieuws. En carrière bij de brandweer sprak me al eerder wel aan, maar toen wilde ook nog graag reizen. Dat heb ik nu een paar winters kunnen doen. Dus toen er eind vorig jaar een vacature openstond tot brandweerduiker heb ik me daar gelijk voor aangemeld. Ik ben heel blij dat ik de selectie door ben gekomen, en begin in november aan de opleiding.”
Kun je ons een kleine sneak peek geven in een minuut van vreugde die je hebt ervaren tijdens je meest epic surf trip? En waar was dit?
“Ik denk dat een van de momenten die me het meeste bij is gebleven in Bretagne is geweest. De voorspellingen zagen er supergoed uit voor die dag, maar we moesten de hele dag les geven. Dus het enige moment dat we konden surfen was ‘s ochtends vroeg. Ik weet nog heel goed dat ik samen met een vriend in het donker op het strand stond, en het enige wat we zagen was schuim, dus we wisten dat het hoog was. We stonden allebei met ons longboard ons af te vragen of dit wel een goed idee was, maar we kenden de spot en we wisten waar we makkelijk naar achter konden paddelen. Toen we in het water lagen, werd het langzaam steeds lichter en ook duidelijk dat het echt best wel hoog was. Maar gelukkig wel mellow golven, dus makkelijk te surfen met een longboard. Ik denk dat die sessie uiteindelijk een van mijn beste sessies daar is geweest, waarbij ik me ook voor het eerst wat meer op mijn gemak voelde in hogere golven.”
“Ik denk dat surfen heel goed is om te leren loslaten”
Welke andere activiteit geeft je naast surfen energie?
“Naast het surfen vind ik het ook heel fijn om krachttraining te doen, ook hiermee kan ik goed mijn hoofd leeg maken. En daarnaast vind ik het heel fijn om lekker veel buiten te zijn.”
Sommigen zeggen dat surfen niet alleen een sport is; het is een manier van leven. Wat is de belangrijkste levensles die surfen je heeft geleerd?
“Ik denk dat surfen heel goed is om te leren loslaten. Je bent namelijk afhankelijk van de natuur, waar je totaal geen controle op hebt. Elke golf is anders en dat vraagt veel inschattings- en aanpassingsvermogen. Dit wordt natuurlijk steeds beter, hoe vaker je het doet.”
Op welke topsporter heb jij een secret crush?
“Misschien op Torren Martyn, hij doet niet mee aan de Word Surf League Tour, maar is wel een bekende surfer. Ik vind vooral zijn surfstijl heel erg mooi.”
Vertel ons een fun fact over jezelf!
“Ik begin straks aan de opleiding tot duiker bij de brandweer, maar ik heb nog nooit gedoken. Ik heb dus geen idee of ik het leuk ga vinden, maar ik verwacht van wel!”
Op welke board heb je leren surfen?
“Ik heb leren surfen op een softtop en mijn eerste eigen board was een 7.4 mini-malibu, hier heb ik heel lang heel veel plezier van gehad. Daarna heb ik een kleiner board gekocht, maar ik merkte dat als de kans er was, ik een groter board pakte. Dus daarna heb ik mijn eerste longboard gekocht, dat was een all-round longboard. Dit board heb ik nog steeds en dat is fijn voor bepaalde omstandigheden, en neem ‘m meestal mee op reis. Daarnaast heb ik nog een klassiek longboard; dat is wel echt mijn favoriete board.”
Tot slot, welk advies zou je iemand geven die wil beginnen met surfen?
“Mijn advies voor iemand die zijn eigen board wil kopen is vooral; koop niet een te klein board. Daarmee maak je het jezelf onnodig moeilijk, omdat het lastiger is om golven te pakken, waardoor je gefrustreerd raakt. Dus begin met een leuk middenmaatje, en ga na een tijdje verschillende boards proberen om er achter te komen wat jou ligt. En ik raad altijd wel aan om een les te nemen, zodat je de techniek goed leert, maar ook om te leren hoe je veilig blijft in zee.”
Ook zo goed leren surfen? Rowan geeft deze zomer les op Surf & Family Biscarrosse!
Tekst en interview: Nicole Scheerens