Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
 • Alles
 • Young - 193 Reviews
 • Snow - 73 Reviews
 • Surf - 239 Reviews
 • Kite - 28 Reviews
 • Family - 75 Reviews
 • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
 • Meest behulpzaam
 • Meeste sterren
 • Minste sterren
 • Nieuwste review
 • Oudste review
Bekijk 0 reviews

Is kiten gevaarlijk? Met deze adviezen voorkom je ongelukken!

Voel je veilig op het water met de tips van Ripstar!

 • Leestijd: 5 minuten

Wil je graag leren kitesurfen, maar vraag je jezelf soms af of dat wel veilig is? Het inderdaad is een sport die soms risico met zich meebrengt, omdat je in het water bent en door de wind wordt mee geduwd. Met deze tips kun je veilig varen!

1/ Volg lessen

Leer kitesurfen van een erkende instructeur of bij een erkende kitesurfschool. Professionele lessen helpen je de basisprincipes van het kitesurfen te begrijpen, inclusief veiligheidsprocedures en -technieken. We raden echt af om op jezelf te beginnen met kitesurfen. Het is veel werk om zonder hulp te gaan uitzoeken hoe je je materiaal opzet en op het water gebruikt. Een goeie lesgever kan hier duidelijkheid in brengen en zorgt ervoor dat je niet op de foute manier begint met deze leuke sport. Kitesurfen kan je leren bij kitesurfscholen aan de kust van Nederland, of je kunt een superleuke kitesurf-trip bij Ripstar boeken ;-)!

2/ Gebruik de juiste uitrusting

Zorg ervoor dat je altijd kitesurft met een goede uitrusting van hoge kwaliteit. Gebruik een kite die geschikt is voor je vaardigheidsniveau en voor de omstandigheden. Controleer ook regelmatig je uitrusting op slijtage en beschadigingen. Zo voorkom je verrassingen tijdens het varen. De meeste kitesurfers dragen ook een goede veiligheidsuitrusting. Dit houdt in: een goed passend drijfvest en een helm. Een veiligheidsmes kan ook van pas komen om je te bevrijden van de lijnen in noodsituaties. Benieuwd wat je allemaal nodig hebt als uitrusting?

3/ Ken de omstandigheden

Voordat je het water opgaat, moet je de plaatselijke weersomstandigheden, getijden en stromingen kennen. Windrichting, sterkte en eventuele obstakels zijn belangrijk om te beoordelen voordat je begint met kitesurfen. Laat je hierdoor zeker informeren door een kite instructeur of een ervaren kitesurfer. Na een tijdje weet je zelf wat goeie condities zijn voor een beginnende kiter. Windy is ook een voorbeeld van een goede app om de wind en de condities voor het kitesurfen te analyseren.

4/ Leer de veiligheidsprocedures

Ken de veiligheidsprocedures en -signalen, inclusief hoe je de kite snel kunt loslaten of depoweren. Oefen op het herstarten van je kite vanuit het water en op het uitvoeren van zelfreddingsscenario’s. Veiligheidsrichtlijnen worden soms ook bijgewerkt. Blijf dus zeker op de hoogte van de laatste veiligheidsrichtlijnen en ontwikkelingen bij het kitesurfen. Volg de aanbevelingen van erkende kitesurforganisaties en professionals goed op. Wanneer iemand aangeeft dat het vandaag geen slim idee is om het water op te gaan, luister hier dan ook naar!

5/ Start in geschikte gebieden

Begin met kitesurfen op een strand of een open ruimte zonder obstakels, zoals bomen, gebouwen of drukke stranden. Vermijd drukke gebieden waar andere watersporters, zwemmers of surfers aanwezig zijn. Begin ook niet op een plek met heel krachtige wind of met te hoge en rommelige golven. Dat zorgt voor onnodige stress en angst.

6/ Let op de anderen en op jezelf

Respecteer andere watersporters en houd voldoende afstand. Let vooral op zwemmers, surfers en andere kitesurfers om botsingen te voorkomen. Alhoewel je surfers en kitesurfers niet vaak in hetzelfde water zult zien, aangezien zij tegenovergestelde condities als ideaal beschouwen ;-). Houd altijd een oogje in het zeil voor mogelijke gevaren, zowel voor jezelf als voor andere kiters. Wees bereid om hulp te bieden als dat nodig is en wees respectvol naar andere kitesurfers.

Bouw ook je vaardigheden geleidelijk op: Wees realistisch over je vaardigheden en push jezelf niet te ver. Relax, probeer niet te snel te veel te willen en vermijd extreme omstandigheden totdat je voldoende ervaring hebt.

Veiligheid heeft de hoogste prioriteit, als je geen controle hebt gaat het mis! Maar met als je deze tips goed opvolgt en je met respect voor mens en natuur gaat kitesurfen, dan komt het helemaal goed!

Kiten is vooral heel leuk!

Ontdek al onze stories: