Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
 • Alles
 • Young - 193 Reviews
 • Snow - 73 Reviews
 • Surf - 239 Reviews
 • Kite - 22 Reviews
 • Family - 75 Reviews
 • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
 • Meest behulpzaam
 • Meeste sterren
 • Minste sterren
 • Nieuwste review
 • Oudste review
Bekijk 0 reviews

De wereld van: Jan Zoon

Exclusief interview met pro-kiter Jan Zoon!

Jan Zoon
 • Naam: Jan Zoon
 • Leeftijd: 21
 • Favoriete bestemming: Kaapstad, Zuid Afrika
 • Welke board(s) ride je: Atmos Carbon 138×40,5
 • Goofy of regular: Bij het kiten heb je geen goofy of regular. Wel spring ik het liefst met mijn linker been voor.

Neem ons mee in jouw wereld. Waar kom je vandaan en hoe ben je begonnen met jouw passie voor kiten?
Ik woon in Heiloo, maar vanaf jongs af aan leef ik de zomers op het strand. Sinds 2002 hebben wij een strandhuisje in Castricum aan Zee, hier is alles begonnen voor mij. Na veel uren met mijn vlieger op het strand, besloot mijn vader mij op mijn 11e te leren kiten op zee. Vanaf dat moment was ik verkocht en wilde ik niks anders meer doen dan kitesurfen.

Kun je omschrijven waarom kiten je passie is en welk gevoel het jouw geeft? 
Het geeft een enorme kick als je zo hoog door de lucht vliegt of een nieuwe trick land. Samen met je vrienden op het water staan en genieten van het kiten is het beste wat er is.

Altijd maar die wind om je oren, word je daar niet tureluurs van?
Nee, ik vind het juist heerlijk. Als ik de wind hoor krijg ik alleen nog maar meer zin om het water op te gaan.

Je vader Kees Zoon startte achttien jaar geleden met kiten als een van de eerste kiters van Nederland. Welke rol speelt jouw vader in je kite carrière?
Mijn vader speelt een enorm grote rol in mijn carrière. Hij heeft me de sport geleerd en ging altijd met me mee naar het strand. We hebben samen al veel mooie kite reizen gemaakt naar Brazilië en Tarifa. Toen ik 15 jaar was kreeg ik vrij van school om 10 dagen samen met mijn vader te gaan kiten in Zuid Afrika. Dat was natuurlijk een geweldig avontuur voor mij!

Meervoudig wereldkampioen Youri Zoon heeft Nederland op de kaart gezet met kiten. Jullie delen dezelfde achternaam, toeval of familie?
Haha, deze vraag heb ik vaker gekregen. Nee we zijn geen familie, het is puur toeval dat wij de zelfde achternaam hebben.

Je bent Nederlands kampioen big air 2019 en timmert aardig aan de weg met je kite talent. Hoe ziet jouw trainingsschema eruit? Heb je een coach?
Ik probeer zoveel mogelijk te kiten, maar ik ben natuurlijk afhankelijk van de wind. Ik probeer mezelf fit te houden door de juiste voeding te eten en krachttraining te doen. Momenteel doe ik alles zelf, ik heb geen coach. De sport groeit enorm snel dus ik ben er zeker van dat we in de toekomst coaches gaan krijgen.

Studeer je nog?
Nee, ik studeer niet meer. Ik heb de sport academie in Amsterdam gedaan. Deze opleiding heb ik versneld afgerond waardoor ik op mijn 19e klaar was met school en op reis kon voor het kiten.

Hoe financier je jouw kite trips?
Tussen mijn trips door probeer ik zoveel mogelijk geld te verdienen om naar wedstrijden te gaan en goede kite spots te bezoeken zodat ik optimaal kan trainen. Jammer genoeg kan ik er nog niet van leven.

Hoe is het je gelukt om grote sponsoren als Mystic en North achter je te krijgen?
Eerst vaarde ik voor Eleveigth Benelux, mijn eerste sponsor. Toen ik in 2019 Nederlands kampioen werd kreeg ik een berichtje van Vandenberg surf & snow in Hoorn, of ik voor hen, North en Mystic wilde gaan varen.

Wat is je signature move?
De trick die ik het liefst doe is met kei harde wind de kite recht voor me te sturen in een megaloop en daarna achterwaarts over de kop gaan. Deze trick heet een Late Backoll. In Kaapstad heb ik een van mijn grootste backrolls gedaan.  Het is gewoon het lekkerste gevoel wat er is!

Je vliegt met je kite ruim 32 meter de lucht in. Water wordt op zo een hoogte als beton onder je voeten. Crashen wil je op zo een moment dus liever niet en angsten moeten zich niet in je kop nestelen. Hoe ga jij om met angsten?
Je hebt natuurlijk altijd een beetje angst met zulke harde wind. Maar wanneer je zo hoog vliegt heb je eigenlijk alleen maar adrenaline in je en ben je vooral gefocust. Zo zorg je ervoor dat je de controle houdt.

Wat was jouw meest narly crash?
Mijn heftigste crash was op 8 april 2022 in Frankrijk. Het was aan de Atlantische kust met een dikke storm van 9bft+ opkomst. Ik had een setup met korte lijnen waarmee je de kite onder je door stuurt zodat je lichaam boven de kite in de lucht hangt. Helaas ging er iets mis in mijn sprong, ik klapte uit de lucht en ging knock-out op het water waardoor ik mijn onderbeen doormidden brak. Daarna heb ik een week in het ziekenhuis gelegen. Gelukkig gaat alles nu weer goed met me. In april word ik geopereerd en halen de chirurgen alle schroeven uit mijn been.

Hoe ga je mentaal en fysiek om met blessures? 
Door mijn crash in Frankrijk merk ik wel dat ik voorzichtiger ben geworden. Om fysiek te revalideren heb ik veel getraind en fysio gehad.

Als je moet kiezen: stormachtige zee of zonnige lagoon?
Doe mij maar de stormachtige zee; hoge golven, harde wind en dan zo hoog mogelijk gaan! Maar ik hou ook wel van een mooi zonnig land waar je lekker in je zwembroek kan kiten.

Je kite in serieus dikke bakken. Wat is de hoogste golf die je gereden hebt?
Dat was in 2022 bij Cape Point in Zuid Afrika. Golven van 7 a 9 meter hoog.

Ben je wel eens in een noodsituatie terecht gekomen? Hoe heb je jezelf hieruit gered?Jazeker, tijdens mijn ongeluk in Frankrijk waarbij ik mijn onderbeen brak. Toen was ik gelukkig wel met vrienden op het water die me konden redden. Sindsdien ga ik ook nooit meer alleen het water op.

Wat zijn je toekomstdoelen?
Na mijn crash heb ik ruim een half jaar niet kunnen kiten waardoor mijn niveau achteruit is gegaan. Het niveau binnen de kite wereld is afgelopen jaar zo snel gegaan. Ik probeer op dit moment zoveel mogelijk plezier op het water te hebben. Aan het einde van de zomer wil ik weer mee kunnen draaien met wat wedstrijden. De eerste staat gepland in oktober in Engeland.

Samen met wat kite en surf vrienden beheren jullie het hilarisch Instagram account Eypik. Jij reist de wereld over voor de sport, komt op paradijselijke plekken en timmert aan de weg als internationaal kite talent. Houden deze boys je een beetje met beide benen op de grond?
Jazeker! Het is een mooie groep kiters en surfers. We pushen elkaar en proberen veel leuke tripjes te doen voor de wind en golven.

Zijn het altijd hoogtepunten of zijn er ook downsides aan je avontuurlijk leven?
De meeste momenten zijn hoogtepunten maar er zijn ook echt wel eens momenten van frustratie. Soms ben je zo bezig met een wedstrijd kwalificatie of een trick die je wilt landen, dat het frustrerend kan zijn wanneer het je concurrenten wel lukt en jou niet. Die momenten beïnvloeden dan wel mijn plezier in het kiten.

Je geeft zelf ook kite clinics. Wat vind je zo leuk aan het coachen van anderen?
Afgelopen winter ben ik begonnen met het geven van clinics in Zuid Afrika, samen met mijn maatje Sven. Het is zo vet om te zien wanneer mensen bij je komen om een bepaalde trick of techniek te leren, en dat je ze je door jou tips echt vooruit ziet gaan gedurende een sessie.

Welke apps gebruik je om kite condities te voorspellen?
Ik check zoveel mogelijk verschillende sites en apps. Ik kijk veel op Windy, Windguru en KNMI 

Wat zijn de meest ideale kite condities voor een leuke dag op de Nederlands Noordzee?
Zuidwestenwind, ongeveer 30-37 knopen, aan mijn 9 meter Orbit en een lekker zonnetje.

Top 3 favoriete kite spots?
1. Cape Town
2. Tarifa
3. Wijk aan zee

Levensmotto?
Pura vida (geniet van het leven)

Vertel ons een fun fact over jezelf! Een grappig feitje, interessante of vermakelijke weetjes over jezelf of je leven.
Vroeger sliep ik altijd erg slecht als het de volgende dag ging stormen. Dan stond ik de dag ervoor al helemaal ‘aan’, waardoor ik moeilijk in slaap viel.

Favoriete kitesurf docu of movie?
Chapter One, deze heb ik echt stuk gedraaid toen ik jong was.

All-time hero(s)?
De founder van de megaloop Ruben Lenten en allround water atleet Kai Lenny. 

Next trip?
Ik houd de wind in Europa in de gaten, zodra er ergens een goede voorspelling is rijd ik daar heen met mijn camper.

Next big trick?
Deze trick zit al een tijdje in me hoofd; een double front roll, rodeo met een contra loop.

Wat zou je doen als je niet zou kiten?
Golfsurfen!!

Tot slot, welk advies zou je iemand geven die wil beginnen met kitesurfen?
Neem sowieso les en ga niet zelf zomaar wat proberen. Als je les hebt gehad is het een kwestie van een kite set aanschaffen, zoveel mogelijk uren maken en doorzetten. Dan weet ik zeker dat je net zo verslaafd wordt als ik.

Interview en tekst: Nicole Scheerens

Jan in actie!

Ontdek al onze stories: