Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
 • Alles
 • Young - 193 Reviews
 • Snow - 73 Reviews
 • Surf - 239 Reviews
 • Kite - 28 Reviews
 • Family - 75 Reviews
 • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
 • Meest behulpzaam
 • Meeste sterren
 • Minste sterren
 • Nieuwste review
 • Oudste review
Bekijk 0 reviews

Interview met pro-kiter Youri Zoon

Ripstar zorgt voor een exclusief interview met pro-kiter en triatleet Youri Zoon!

Rider: Youri Zoon 
Sponsor: Slingshot 
Discipline: Freestyle

Na 15 jaar met de kite wereldtop meegelopen te hebben, twee wereldtitels en twee vicewereldtitels op je naam te hebben, besloot je in 2019 deels met je carrière als pro kiter te stoppen. Hoe ziet het leven er nu uit voor Youri Zoon?Druk nog steeds, veel clinics, demos en fotoshoots. Daarnaast werk ik in Nederland nog voor mezelf, dus al met al ben ik gewoon lekker druk nog!

Als pro kiter ben je op heel veel vette kitespot geweest, ben je in Denemarken (Ringkøbing) en Sicilië (Lo Stagnone) geweest? Wat vond je van deze plekken en waarom moet je hier als kiter geweest zijn?
Denemarken ben ik nog niet geweest, maar dat kan nog komen. Lo Stagone ben ik wel geweest en dat is echt een topspot! Mooi vlak water en steady winden in de zomer.

Je wordt al jaren gesponsord door Slingshot. Waarom Slingshot?
Ja klopt! Eigenlijk al sinds 2005, met een break van 3 jaar naar Best. Slingshot is voor mij precies het materiaal wat ik zoek: stevig , no nonsense en ik weet precies wat ik eraan heb. in 2009 hebben we ook de RPM ontwikkeld: een kite die volledig nieuw was en voor mij dé tool was om de titels te winnen!

Freestyle of Big Air. Back in the days was Freestyle echt het ding. Tegenwoordig is Big Air groter. Als je nu met de GKA zou meevaren, voor welke discipline zou je dan kiezen? 
Ik zou nog steeds voor freestyle gaan, daar blijft toch in mijn hart zitten zeg maar. Al geniet ik met volle teugen van de Big Air en zeker de jonge generatie die onwijs hard aan het pushen zijn!

Wat is je favoriete gear set-up?
Ik denk op dit moment een 9m Slingshot Code en YZ marshal 142 als free ride setup anders zou ik 100% voor de RPX gaan met mijn pro model board.

Als kiter en zeker als freestyler loop je gemakkelijk blessures op. Dat je naast kiten ook veel in de gym te vinden bent, weten we allemaal. Zou je je drie favoriete oefeningen in de gym met ons willen delen om blessures te voorkomen en de impact van een crash te kunnen incasseren?
De meeste blessures kan je denk ik buiten houden door gezond en fit te zijn, een paar belangrijke lichaamsdelen die ik denk die belangrijk zijn, zijn de knieën en schouders. Dus zorg dat spieren rondom die delen goed en sterk zijn. Sterke core is ook wel lekker en voordelig in het water.

Wat zou je zijn geworden als je geen carrière zou hebben als pro kiter en triatleet?
I guess we’ll never know 😉. Nee grapje haha, ik heb tegenwoordig ook een eigen bouwbedrijfje, wat ik met veel plezier doe en eigenlijk altijd al erg leuk gevonden heb. Wellicht dus als ik geen gekke sportcarrière had gehad, dan zou ik ook deze kant zijn opgegaan vanaf het begin.

Welke freestyle trick moet iedere kiter die begint met freestylen leren?
Backmobe, deze trick kun je met elke wind doen. Als het super light is en als het mega hard is en je kan hem uitbreiden naar Backmobe 5,7.

Op welke kitespots ben je in 2023 te vinden? 
Ik ben net terug uit Egypte na een kitesafari op de Rode Zee, volgende zijn de Malediven, Cabarete, Mauritius, Griekenland en wellicht Tagione en Madagascar in september, maar nog even kijken hoe het loopt.

Je hebt meegeholpen aan het ontwerp van de RPM. Kan je kort vertellen wat het verschil is met andere freestyle kites en wat de voordelen zijn?
Toen we de RPM ontwikkelde, waren er eigenlijk alleen nog maar C kites, de RPM was de eerste open C bridle kite waardoor je veel meer travel en power kon genereren en dat zag je ook heel goed terug in de meevaar-style. Dat werd gelukkig ook gewaardeerd door de jury.

Op welke prestatie/wereldtitel ben je het meest trots?
Ik denk toch wel mijn eerste: daar won ik alle wedstrijden dat jaar! De tweede was ietsje lastiger, ook omdat ik het veel drukker kreeg en ze de jurering iets aangepast hadden.

Heb je ook zin gekregen om met ons mee te komen kitesurfen deze zomer? Check dan snel onze kitecamps! Wie weet zien we je daar 😉

Tekst: Jaimie van Tholl

Youri in actie!

Ontdek al onze stories: